CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 866|Reply: 18

PIP dalam keje

[Copy link]
Post time 27-11-2021 09:20 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Hi uolls..just nak tanya ada sesiapa pernah lepas performance improvement plan or PIP..klu kena PIP ada peluang ke nak lepas..da keje dekat company ni 2 tahun tetibe kena PIP pulak..macam mana nak lepas..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 09:41 AM From the mobile phone | Show all posts
xpaham PIP yg u maksudkan ni apa..boleh explain?
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2021 01:02 AM From the mobile phone | Show all posts
PIP ni lain company, lain lah pulak solution nya. Ada company 2 tahun PIP, tahun ke 3 dah kena explanation letter. Kenap company tu tak boleh nak terminate staff.
Ada jugak company yang ok. Tahun ke 3, tak PIP dah.
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2021 10:14 PM From the mobile phone | Show all posts
knp kena PIP? ape chuols buat?
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2021 10:15 PM | Show all posts
samperit replied at 13-12-2021 10:14 PM
knp kena PIP? ape chuols buat?

tandanya under performance. tak meet KPI/goal setting awal tahun.

Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2021 10:19 PM | Show all posts
bergantung NIAT bos u.
adakah bos u betul2 nak u improve atau saja nak KICK u?
kalau sengaja bagi fail, i rasa better u resign aje laa.. kalau company aku, review PIP ni every week tau. Goal setting lagi dahsyat & detail.
aku tak penah kena tapi sorang kolik aku kena.

kalau fail 2x berturut2, dpt surat termination letter tau.


tapi ada aje orang2 kat ofis aku dpt PIP tapi dpt kuar & pass. dpt continue working spt biasa.  


bergantung niat bos u aje.

bagi aku,kalau dpt PIP ni, kiranya company tgh bagi tau u secara tersirat - tolong resign. kitaorg nak hire orang baru.



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-12-2021 11:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Hana replied at 14-12-2021 10:19 PM
bergantung NIAT bos u.
adakah bos u betul2 nak u improve atau saja nak KICK u?
kalau sengaja bagi fa ...

Iolls takut jugak nie..sebab PIP I 3 bulan je..I tinggal lagi sebulan je..lepas kena PIP I nagis..sbb I ase performance I ok je..boss I yang teruk..and boss tu ntah pape..dtg keje pukul 11..keje yg senang jadi susah dengan boss tu..Iolls arap lepas PIP tu sbb Iolls da keje sni lama..2 taun dah..skrg Iolls review dengan dy setiap minggu..klu minggu last review tak bgos tgok mcm mana..tp yg pntg tunggu bonus taun depan dlu..kawan keje tak tau Iolss kena PIP
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-12-2021 11:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Hana replied at 14-12-2021 10:19 PM
bergantung NIAT bos u.
adakah bos u betul2 nak u improve atau saja nak KICK u?
kalau sengaja bagi fa ...

and boss I mcm saje cari Salah I..dy cari jugak something untuk salahkan I..even I btol dy still ckp I Salah..boleh ke ngadu kat HR..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-12-2021 05:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Hana replied at 14-12-2021 10:19 PM
bergantung NIAT bos u.
adakah bos u betul2 nak u improve atau saja nak KICK u?
kalau sengaja bagi fa ...

saya sedih jugak nie..da r saya makin tua..keje da terumbang ambing..tak kawin lagi..tak tau kenapa boss target saya pdhal ramai lagi yg lagi trok dari saya..skrg risau dgn masa depan..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-12-2021 08:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Hana replied at 14-12-2021 10:19 PM
bergantung NIAT bos u.
adakah bos u betul2 nak u improve atau saja nak KICK u?
kalau sengaja bagi fa ...

tp I kire senior jugak kat sni and lama da confirm..tak sangka plak kena jugak PIP nie..sbb boss baru ni mmg tak suka I Dari dlu..Saba je la
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2021 11:26 AM | Show all posts
MinahMalang replied at 17-12-2021 11:10 PM
and boss I mcm saje cari Salah I..dy cari jugak something untuk salahkan I..even I btol dy still c ...

buang karan aje mengadu kat HR. HR protect company not staff.

kalau u betul2 dpt termination letter, u boleh saman company ikut labour Law.
start skrg kena kumpul bukti2 yang bos u mmg cari pasal. simpan semua bukti yang boleh tunjuk bos u yang tak competent.


Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2021 11:26 AM | Show all posts
MinahMalang replied at 18-12-2021 08:36 AM
tp I kire senior jugak kat sni and lama da confirm..tak sangka plak kena jugak PIP nie..sbb boss b ...

bos u mmg nak buang u secara procedure. tapi dia nak buat tu, misti dia kena dpt kebenaran dari bos atas tu
kiranya bos atas tu dah bagi green light la


Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2021 11:30 AM | Show all posts
MinahMalang replied at 18-12-2021 05:33 AM
saya sedih jugak nie..da r saya makin tua..keje da terumbang ambing..tak kawin lagi..tak tau kenap ...

sebenarnya susah time single lagi senang dari u ada anak2..lagi susah. ingat semua lelaki melayu kaya2? kalau kaya2 biasanya dah cari bini cantik lagi gojes.
ada orang lagi susah.. lelaki kena behenti keje sbb MCO. pastu ada anak2. umah pulak banjir. haa kesian kan?

i pun baru tau ada orang sgt kesian kat grup kelas anak i.


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-12-2021 07:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Hana replied at 21-12-2021 11:26 AM
bos u mmg nak buang u secara procedure. tapi dia nak buat tu, misti dia kena dpt kebenaran dari bo ...

mmg I pnah nampak dy email org atas nak buang I dari bulan 7..bulan 11 bru I dpt PIP tu..and dy saja nak cari sebab konon nak tunjuk I tak bgos buat keje..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-12-2021 07:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Hana replied at 21-12-2021 11:26 AM
bos u mmg nak buang u secara procedure. tapi dia nak buat tu, misti dia kena dpt kebenaran dari bo ...

mmg I pnah nampak dy email org atas nak buang I dari bulan 7..bulan 11 bru I dpt PIP tu..and dy saja nak cari sebab konon nak tunjuk I tak bgos buat keje..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-12-2021 09:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Hana replied at 21-12-2021 11:26 AM
buang karan aje mengadu kat HR. HR protect company not staff.

kalau u betul2 dpt termination let ...

boss I pompuan cina..pagai trok jugak..suka menjerit2..strict sgt..klu I tak lepas PIP tu I boleh resign ke or tros dpt termination letter..colleague U yang dpt PIP tu dy resign or dpt lepas..klu I resign I still ada dua bulan notis sementara nak cari keje lain
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2021 08:54 AM | Show all posts
kalau u resign, secara indirect u mengaku u memang tak perform dan tak sesuai dah bekerja di situ. Better u teruskan kerja macam biasa. Ikut je instruction yg diberikan oleh Boss. Kalau dah ikut instruction still kena terminate, mungkin boleh mengadu di mana2 ke...Depa plan nak terminate with VSS ke? Kalau yg tu, terima je lah. Mungkin company tak mampu nak employ ramai pekerja seperti sebelum2 ni..duit VSS boleh guna sementara nak dpt kerja baru..Boss perangai teruk tak boleh jadi alasan..biar management atasan uruskan dia...
anyway, good luck..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-12-2021 06:55 AM From the mobile phone | Show all posts
abas8888 replied at 30-12-2021 08:54 AM
kalau u resign, secara indirect u mengaku u memang tak perform dan tak sesuai dah bekerja di situ. B ...

I try ikut semua arahan dia..tp I ase da tak boleh keje situ..da tak happy..and dia try nak ubah I sama mcm apa dalam kepala otak dia..setiap minggu review..da 2 bulan pon dia still cakap dia tak berpuas hati dengan I..so I tinggal sebulan je lagi..tp boss ni mcm saja cari Salah I..klu I kena terminate nt rekod I buruk and I tak boleh dapat keje lain
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-1-2022 01:40 PM From the mobile phone | Show all posts
abas8888 replied at 30-12-2021 08:54 AM
kalau u resign, secara indirect u mengaku u memang tak perform dan tak sesuai dah bekerja di situ. B ...

ada sebulan je lagi nie..takot da ase..tak nak kena terminate nt record buruk..just buat yg terbaik je..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan

Forum Hot Topic
Happy New Year 2022 Warga CARI!
XimHappy New Year 2022 Warga CARI!
Views : 863 Replies : 93
Volume 2 - Jangan Berborak}Apa Korang Rasa Hari Ni ..Sedang fikir apa? Sedih? H
rospinkiVolume 2 - Jangan Berborak}Apa Korang Ra
Views : 23216 Replies : 442
Koleksi Foto : Bunga v2
tariKoleksi Foto : Bunga v2
Views : 50452 Replies : 1174
The "Elephant Rock" - ICELAND
dexaThe "Elephant Rock" - ICELAND
Views : 176 Replies : 1
Have you cross the Rawang bypass?
adila39Have you cross the Rawang bypass?
Views : 2711 Replies : 24
GLASIER THWAITES - CLIMATE CHANGES 2050?
adila39GLASIER THWAITES - CLIMATE CHANGES 2050?
Views : 439 Replies : 8
Social Chit Chat 6
sarah82Social Chit Chat 6
Views : 35605 Replies : 607
TV show dan Movie Best di Netflix
NaatashaTV show dan Movie Best di Netflix
Views : 53111 Replies : 374
[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah aje, ilmu harian! VOL.7
ipes2[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah
Views : 10825 Replies : 625
FM Whatsapp 9.10 Download latest version
almagarrettFM Whatsapp 9.10 Download latest version
Views : 212 Replies : 4



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-1-2022 10:21 PM GMT+8 , Processed in 0.094495 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list