CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: Raline

[Tempatan] Murid sekolah rendah wajib jalani saringan bergilir, Isnin ini

[Copy link]
Post time 28-11-2021 07:33 AM From the mobile phone | Show all posts
saliva test jer ok la kot..apo semua xkena mak ayah oiii..
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 07:38 AM From the mobile phone | Show all posts
iols kesiankan mak bapak yang tak berkemampuan je. sekarang ni nk kerja pon ssh, kos pulak makin naik. dgn nak beli masknya, hand sanitizernya, sekarang test kit lagi. belum kira bil air sabun dkt rmh. ye la balik2 sekolah kena terus mandi basuh baju semua. orang yang tak terkesan pendapatan ok la. yang sebelum ni mmg hidup kais pg mkn pg, kais ptg mkn ptg ni mmg kesian la.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 08:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Kazen aku anak dia berjangkit kobik kat taska.. anak sorang je positif semua yg lain kat umah masih negetif. So pada aku elok la buat saringan kat skolah ni.. taknak laa bdk2 yg mak bapak degil hantr jugak anak ke skolah walaupun berkontek rapat, berada dikalangan anak kita di skolah..
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 08:38 AM | Show all posts
bertabahlah sume .... this is the new normal?
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 09:14 AM | Show all posts
bakalan kembangla hidong masing2 asik kena swab test
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:09 AM | Show all posts
saliva test jer... bukan sakit pun... banyak kebaikannya, boleh elakkan murid yg positif (tanpa disedari mak ayahnya) dari hadir ke sekolah dan merebakkan pada komuniti sekolah pulak.dan murid tu pun bolehlah dipantau kesihatannya.. keburukannya iols tak nampak pun, so kenapa perlu bising2 dan membantah?
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Note: Thread has been banned by manager
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku every week isnin before masuk keje kena buat. Company bg free je test kit tu. Nk jolok hidung bole nak pakai air liur boleh ade satu set dlm kit tu. So takde nk ckp benda tu tak accurate ke apa.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:47 AM | Show all posts
kut parets2 M40 mmg takde hal nak beli saliva test tu even rega dah mur2 skang

tp bayangkan golongan B40, yg telur naik 3 sen pun deme mengeluh, ni roti gardenia naik lagi, sayur naik and tak lama lagi ikang undang sotong pun naik rega

diwajibkan pulak buat saliva test ni kos atas mak bapak.. sedangkan staff co yg gaji ribu2 pun serba serbi mintak boss belikan.. ini pulak kena tang golongan yg kais pagi makan pagi ni kan..

sek anak meols so far tidak mewajibkan but deme advise saja parents buat., tidak juga dema kata students wajib vaccine, yg wajib vaccine itu staff2 sekolah saja..  ada studens yg sampai skang choose online learning,yg  mmg disediakan oleh pihak sekolah until bila2 sbb sekolah tak guna kuasa veto utk mewajibkan vaccine , so deme kena sediakan alternative

time2 covid ni baru kita nampak kesan dan impak income disparity  dlm masyarakat, dan gap ini akan jadi lg besar dan besar.... covid ni akan buat golongan B40 tercicir dlm serba serbi

Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 01:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Hikariful replied at 27-11-2021 09:29 AM
Kebanyakan international school memang wajibkan buat saliva test ni seminggu sekali... ahad malam ke ...

beli kat mana? Aku beli aritu..rm6.90.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 04:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak payah risau, saliva test je bukan swab test yg menyakitkan tu. Kos KPM yg tanggung. Patutnya saringan pd yg bergejala je, ni nak saring semua pulak
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 08:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Skrip ulangan tahun lalu..test ramai2..wujudkan kluster banyak2...ops beksin kanak2 besar2an...
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 09:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Yang merempan sangat ni apsal? Saliva test je pun. Test kit, kpm sediakan. Seposen pun x payah keluarkan. X tau la kalau anak kau ludah keluar ketul emas.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 10:18 PM From the mobile phone | Show all posts
I ok je bebudak ni swab. Rasa selamat skit. Vaksin je tak boleh. Lg pun anak i pun dicutikan tahun ni.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 08:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Dovahkiin replied at 28-11-2021 09:16 PM
Yang merempan sangat ni apsal? Saliva test je pun. Test kit, kpm sediakan. Seposen pun x payah kelua ...

hmmm kpm sediakan? sekolah iols sekolah asrama. kena buat 3 kali test utk bdk2 masuk asrama. hari pertama, keenam dan ke empat belas. tu pon kpm tak mampu nk sediakan lengkap test kit. hujung-hujung guna,duit pibg.  ini lagi nak sembang buat seluruh sekolah setiap isnin.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 09:38 AM | Show all posts
Elok budak tu sihat2 je dah nk kena buat saringan pe bagai.

Syok oo, kalau ko boleh tunjuk je kat orang, ko ni mungkin ada kanser, ko ni mungkin jantung berlubang, ko ni otak ada ketumbuhan g buat saringan. Padahal empunya diri dapat rasa sihat jek.. tiberr je kan.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 09:42 AM | Show all posts
misssakura replied at 28-11-2021 07:38 AM
iols kesiankan mak bapak yang tak berkemampuan je. sekarang ni nk kerja pon ssh, kos pulak makin nai ...

bukan covid test tu semua ditanggung dek kerajaan ke ??
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 09:44 AM | Show all posts
Dovahkiin replied at 28-11-2021 09:16 PM
Yang merempan sangat ni apsal? Saliva test je pun. Test kit, kpm sediakan. Seposen pun x payah kelua ...

hahaha kan. semua benda x kena. pdpr mengeluh, sekolah tutup membebel anak xdak sapa jaga bila pi keje, bukak sekolah takut covid la, suh vaksin takut itu la ini la, suh buat swab test ditanggung pun nk membebel. kasi tembak je org mcm ni
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 09:47 AM | Show all posts
pu3_rania replied at 27-11-2021 06:29 AM
Aku ada tengok surat anak saudara yang mana test untuk yang bergejala aje
Sekarang ni dah nak di w ...

rasanya jadi mencanak la positive case balik kalau dah start saringan bergilir camnie. and penat jugak sekolah kejap2 nak kena tutup, nak sanitize etc.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 09:56 AM | Show all posts
Salvia test kan? KPM tanggung.
Tapi as parents pun patut kena normalize buat self test kat anak-anak terutamanya kalau balik dari bercuti, balik kg.
Mmg akan bertambah kos, tapi utk keselamatan sejagat.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic
Happy New Year 2022 Warga CARI!
XimHappy New Year 2022 Warga CARI!
Views : 863 Replies : 93
Kuin keris v60
owhgeeKuin keris v60
Views : 68986 Replies : 1919
Koleksi Foto : Bunga v2
tariKoleksi Foto : Bunga v2
Views : 48359 Replies : 1074
[ILMU MUDAH]: COFFEE (KOPI)..SELAMAT KE?
ipes2[ILMU MUDAH]: COFFEE (KOPI)..SELAMAT KE?
Views : 45138 Replies : 503
PAKAR MEMPERBAIKI MESIN BASUH, MESIN PENGERING, PETI SEJUK. PROFESSIONAL REPAIR
a开心果PAKAR MEMPERBAIKI MESIN BASUH, MESIN PEN
Views : 29736 Replies : 507
TV show dan Movie Best di Netflix
NaatashaTV show dan Movie Best di Netflix
Views : 50280 Replies : 337
Lagu cina
namemysoulLagu cina
Views : 26 Replies : 17
Brand New Massage Chair Kerusi Urut Healthcare Zero Gravity Space Capsule
冷寂雨-紫雨Brand New Massage Chair Kerusi Urut Heal
Views : 20871 Replies : 627
Wanita maut digilis tren selepas ditolak lelaki kurang siuman
ultra78Wanita maut digilis tren selepas ditolak
Views : 1285 Replies : 31
[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah aje, ilmu harian! VOL.7
ipes2[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah
Views : 9668 Replies : 562



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

18-1-2022 08:37 AM GMT+8 , Processed in 0.073168 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list