CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: ameenarara

Netizen Bongkar Tentang Ustaz Muhaizad, Menipu Dakwah Dan Ajar Amalan Syirik?

  [Copy link]
Post time 28-11-2021 01:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Haritu kn, kat fb ada sorg ni post puasa putih, xleh mkn binatang berdarah.
Ada 2 point kat situ
Iols xpenah dgr puasa sunat hari putih. Mcm xde di ajar masa sekolah.
Iols juga xpenah dgr ada time yg org islam xleh mkn binatang berdarah.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 03:29 AM From the mobile phone | Show all posts
ketipongtipah replied at 26-11-2021 05:32 PM
Tak pernah dengar ceramah ustaz ni.
Sekarang akak sibok khatam Gegarvaganza miss sebab gi Melaka mak ...

Betul tuh. Tengok GV lagi banyak nasihat/pengajaran hidup yg.kita dapat. Takde pekdah nya tengok ceramah2 ugama. Bende semua kita dah tau kan more or less. Kalau nak tau further pasal agama, baca buku terus atau search dari reliable source, contoh university journal/publication ka.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 05:28 AM From the mobile phone | Show all posts
pyropura replied at 28-11-2021 03:29 AM
Betul tuh. Tengok GV lagi banyak nasihat/pengajaran hidup yg.kita dapat. Takde pekdah nya tengok c ...

toksah la dengar ceramah agama..buat jd gaduh aje

kau follow ustaz ni..aku foklow ustaz tu..pastu gaduh
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 05:58 AM From the mobile phone | Show all posts
jejaka_hensem replied at 27-11-2021 08:04 PM
Alhamdulillah ustad tegur android box ada tegur.
Bab rasuah tu maybe belum terbuka hijab kot:shutu ...

Rasuah dah lama dah ada fatwa yang dikeluarkan. Boleh google sendiri. Lgpun rasuah ni isu yang sangat common,semua org pun tau rasuah tu satu jenayah dan memang ada undang-undang manusia yg menghukum rasuah ni. berbanding dgn android box kalau pakai mmg la tak kene tangkap dgn polis tp adakah benda tu betul dari segi moralitinye?
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 06:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Selalu gak dgr ceramah ustaz ni.. tp rs dia ok je cuma mgkn bab mandi tu x sure sbb mmg ada gak ceramah dia yg mcm lain bg org jahil mcm sy
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 06:51 AM | Show all posts
pearl.silver replied at 28-11-2021 01:37 AM
Haritu kn, kat fb ada sorg ni post puasa putih, xleh mkn binatang berdarah.
Ada 2 point kat situ
Iol ...

tu sbb orang suruh pi mengaji ... tapi hang dok main sosial media... sampai mati pun konon tak pernah dgr itu dan ini.
HUKUM PUASA HARI PUTIH
Menurut Laman Web Rasmi Mufti Wilayah Persekutuan, kita disunatkan berpuasa tiga hari setiap bulan, iaitu setiap 13, 14 dan 15 hari bulan dalam bulan-bulan Hijriyyah.


Hari yang afdhal untuk melakukan puasa tersebut ialah pada malam bulan mengambang, iaitu pada hari yang ke-13, 14 dan 15 setiap bulan Islam.


Nama puasa sunat ini dikenali juga sebagai Puasa Hari Putih (الأيام البيض). Ini kerana malam hari tersebut terang benderang kerana cahaya bulan.
Walau bagaimanapun, puasa pada 13 Zulhijjah dikecualikan kerana haram berpuasa pada hari tersebut.
DALIL & KELEBIHAN PUASA HARI PUTIH
Dalil Pertama
Ini berdasarkan hadith, daripada Abu Hurairah RA, katanya:
صِيَامِ ثَلاَثَةِ أَيَّامٍ مِنْ كُلِّ شَهْرٍ، وَرَكْعَتَي الضُّحَى، وَأَنْ أُوتِرَ قَبْلَ أَنْ أَنَامَ
Maksudnya: “Rasulullah SAW meminta aku melakukan tiga perkara, iaitu puasa selama tiga hari pada setiap bulan, solat Dhuha dua rakaat dan solat Witir sebelum tidur.”
Riwayat al-Bukhari (1124) dan Muslim (721)
Dalil Kedua
Hadith seterusnya, daripada Abu Qatadah RA, katanya Rasulullah SAW bersabda:
صَوْمُ ثَلاَثَةٍ مِنْ كُلِّ شَهْرٍ وَرَمَضَانَ إِلَى رَمَضَانَ صَوْمُ الدَّهْرِ
Maksudnya: “Kelebihan puasa pada tiga hari setiap bulan menyamai puasa sepanjang tahun.”
Riwayat Muslim (1162)
Dalil Ketiga
Hadith yang lain pula, daripada Abu Dzar RA, katanya, Rasulullah SAW bersabda:
إِذَا صُمْتَ مِنَ الشَّهْرِ ثَلاَثاً، فَصُمْ ثَلاَثَ عَشْرَةَ، وَأَرْبَعَ عَشْرَةَ، وَخَمْسَ عَشْرَةَ
Maksudnya: “Sekiranya engkau berpuasa tiga hari dalam sebulan, puasalah pada 13, 14, dan 15 haribulan.”
Riwayat al-Tirmizi (761)
Dalil Keempat
Begitu juga hadith, daripada Qatadah bin Milhan RA, katanya:
كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَأْمُرُنَا أَنْ نَصُومَ الْبِيضَ: ثَلاَثَ عَشْرَةَ، وَأَرْبَعَ عَشْرَةَ، وَخَمْسَ عَشْرَةَ. وَقَالَ: هُنَّ كَهَيْئَةِ الدَّهْرِ
Maksudnya: “Rasulullah SAW menyuruh kami berpuasa pada hari-hari putih, iaitu 13, 14, dan 15 haribulan. Baginda juga bersabda: Puasa tiga hari tersebut seolah-olah puasa sepanjang tahun.”

Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 06:52 AM From the mobile phone | Show all posts
cecari replied at 28-11-2021 06:51 AM
tu sbb orang suruh pi mengaji ... tapi hang dok main sosial media... sampai mati pun konon tak per ...

Boleh tunjuk plak dalil pasal xleh mkn binatang berdarah tu pulak?
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 07:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Selain isu mandi safar ni ustaz mohaizad ni pun timbulkan macam2 kontroversi & pelik. Antaranya..dia cakap pasal hadis tu berdasarkan sangkaan shj. Tak boleh nak kata mana2 hadis tu betul atau tak sebab dia bukan hidup zaman nabi.. lepas tu isu ‘huwa’ dalam surah al ikhlas.. dia kata allah & nabi mummad tu satu.. nabi adalah seperti puppet.

Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 07:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Sebagai org biasa pun dah nampak dia ni pelik  & mengarut.. tapi hairan kenapa dia masih bebas berceramah & menyebarkan pahaman mcm ni kat kelantan tu.. takde tindakkan pun..
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 08:18 AM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 27-11-2021 10:23 PM
Shopee makin kedekut coins.

Thu xpe.
Dah makin ramai user.
Free shipping voucher x smpi 10 saat dah fully redeemed
Iols dah tgu on time pn xsempat check out

Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 08:36 AM From the mobile phone | Show all posts
mcm pnh tgk video heols apak i kan suks share video agama kt grup wssp..heols xde gigi sebijik kt dpn tu kan..i rasa mcm muka dia dh
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 08:42 AM From the mobile phone | Show all posts
i suka ustaz wadi anuar tu..the only ceramah agama yg i blh dgr sampai hbs..kalau ustaz lain lambert lg la i nk dgr..i suka ceramah yg psl rezeki..takdir..i pernah tnya something psl agama dan dia jwb soalan i
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 09:55 AM | Show all posts
cecari replied at 28-11-2021 06:51 AM
tu sbb orang suruh pi mengaji ... tapi hang dok main sosial media... sampai mati pun konon tak per ...

saya pun selalu refer kat web mufti kalo nak confirmkan maklumat.

kdg2 kita mcm was2 apa yg ustaz bgtau dr ceramahnya, bila check kat web mufti, eh2 betul la apa ustaz cakap..maksudnya saya yg jahil
lagi banyak kita belajar, rasa mcm lagi byk kita tak tau tentang ilmu.


Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 09:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Kaka tak kenal
Azhar idrus kenal.. hihi
Jahil pulak rasa x kenal ustaz2 semua nih   
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 10:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Bangsa kmi diislamkan oleh bangsa indon..sambil di ajar islam sekerat2, mereka jg di ajar ilmu tarekat..sblm generasi kmi belajar pndidikan islam di sekolah,byk amalan2 yg kmi ikuti sblm generasi kmi hapuskan dlm amalan kmi..antaranya mandi safar..setiap bulan safar,kmi satu kg akan ke sungai untuk mandi2 dan bawa mknan,baca doa sambil bakar kemanyan...(rasa2 itu khurafat ka mcmana)..oleh kerana yg bawa masuk ini islam orang indon maka bapa2 kmi ada yg belajar tarekat maka,org yg belajar tarekat ini akan dimandikan dan akan berpuasa,byk jenis puasanya puasa x makan beras,puasa x mkn daging,puasa mkn lada dan paling last dlm ajarannya ialah puasa x bercakap..tp yg mgk ada pengaruh islam sikit ialah mereka akan puasa hari isnin dan khamis...so...kesimpulanya,wpun sy x pernah dgr ceramah ni ustaz..setelah, masyarakat kmi ni belajar pndidikan islam di sekolah..maka semakin lama kmi mula meninggalkan ajaran2 begini..
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:02 AM | Show all posts
Edited by midori_katana at 28-11-2021 11:05 AM
pearl.silver replied at 28-11-2021 01:37 AM
Haritu kn, kat fb ada sorg ni post puasa putih, xleh mkn binatang berdarah.
Ada 2 point kat situ
Iol ...

yg tak boleh makan binantang time puasa tu puasa hindu kan... hihihi... puasa putih dalam islam tu berkaitan tarikh atau hari2 tertentu yg dinamakan putih....
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:04 AM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 26-11-2021 08:51 PM
gang wahabi dituduh tu berkali cerdik. ada satu video berkenaan huraian zaba oleh gang wahab ...

well said kaka! iols malas jer komen kat socmed semua... mereka tak ada hujah yg ilmiah dan bernas; meratib "ini, itu, begini wahabi" ja yg mereka tahu...
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:32 AM From the mobile phone | Show all posts
midori_katana replied at 28-11-2021 11:04 AM
well said kaka! iols malas jer komen kat socmed semua... mereka tak ada hujah yg ilmiah dan bernas ...

Orang yang kena tuduh wahabi ni akan jadi suci bila ada masalah penceraian talak tiga.

Negeri lain talak tiga kali pertama lafaz tetap jatuh talak tiga. Negeri konon wahabi ambil pandangan talak ikut turutan sebab bagi mereka hikmah pernikahan hikmah rujuk.

Dalil2 ada kt utube. Bila dh marah sgt lafaz talak tiga sibuk nk cari gang wahabi. Itulah manusia sifatnya bila xsebulu wahabi bila sebulu  dapat benefit senyap.


Sepatutnya konon gang wahabi or phd lawanlah dengan ilmu. Mereka ada ilmu jadi lawan dgn ilmu baru masyarakat cakna dan faham. Bukannya tuduh wahabi lepas tu putar alam.



Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 12:34 PM | Show all posts
syasya99 replied at 28-11-2021 09:55 AM
saya pun selalu refer kat web mufti kalo nak confirmkan maklumat.

kdg2 kita mcm was2 apa yg ustaz ...

baguss.... maklumat di hujung jari sekarag... kena rajin saja
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 12:35 PM | Show all posts
pearl.silver replied at 28-11-2021 06:52 AM
Boleh tunjuk plak dalil pasal xleh mkn binatang berdarah tu pulak?

bawak mai teks ustz tu atau video atau voicenya aku nak check dulu apa yg dimaksudkan....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

20-1-2022 04:43 AM GMT+8 , Processed in 0.067909 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list