CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: CARI-MRO

Mohon Jangan Jadikan Orang Miskin Sebagai ‘Content’

  [Copy link]
Post time 26-11-2021 04:37 PM | Show all posts
manusia ni kadang2 menagih pujian dari manusia lain...sebab tu dlm soal derma, ramai berkongsi dlm sosmed utk dpt pujian...tetapi dlm islam pun tak salah utk war-war kan derma kita...cuma pandangan masing2 dlm aspek kebajikan
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 05:16 PM | Show all posts
azimodin replied at 26-11-2021 01:36 PM
Poverty porn untuk up-kan diri di mata masyarakat. Dulu kan kecoh jugak kes icon humanity india (non ...

Mother~ Teresa?
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 05:19 PM | Show all posts
ai pernah baca satu post kat tumblr, kalau si user ni jatuh susah dan bergelandangan... seandainya ada influencer ka apa ka datang bawak kamera, acah2 prihatin... terus rakam muka dia yg tgh kesusahan, dia dah bertekad akan mengamuk dan tikam org tu sampai mati. i'd hv nothing to lose katanyeehh
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 05:28 PM From the mobile phone | Show all posts
dani-rox replied at 26-11-2021 05:19 PM
ai pernah baca satu post kat tumblr, kalau si user ni jatuh susah dan bergelandangan... seandainya a ...

Pandai jugak.. atleast masuk dalam makan terjaga hahahah. Gitu pemikiran heolss..

Teringat kes baru ni yang dia hantar pakcik dari r&r melaka ke apa nak balik loqstaq tu. Pakcik tu betul nampak susah blur je dia tengok orang tu dok record. Siap tunjuk bagi duit. Menyampah betul..
Semoga pakcik diluaskan rezeki boleh pegi jumpa anak dia balik
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 05:32 PM | Show all posts
hareeeesah replied at 26-11-2021 05:28 PM
Pandai jugak.. atleast masuk dalam makan terjaga hahahah. Gitu pemikiran heolss..

Teringat kes b ...

tu la antara post yg buat ai terfikir sejenak, gitteww

kesian pakcik tu. zaman sekarang manusia dah tak boleh buat kebaikan tanpa bawak henpon dan kamera sekali kot. org susah pun ada maruah jugak, bukannya prop utk ko menunjuk2 kat socmeds.
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 05:34 PM | Show all posts
ifanonline replied at 26-11-2021 04:37 PM
manusia ni kadang2 menagih pujian dari manusia lain...sebab tu dlm soal derma, ramai berkongsi dlm s ...

Yes...dibolehkan wawarkan tp lebih afdal simpan mcm jugak amal2 lain.
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 05:45 PM | Show all posts
Aku pun menyampah tiktokers yg dok menunjuk tolong org
selitkan duit la
bagi duit laa
baru2 ni
yg tunjuk tolong pakcik grab tua kerja grab
tak ke malu nnt pak cik tu

tujuan nak p content semata2
tak perlu lah nak menipu acah2 konon nak galakkan org buat baik bila kau buat cam tu
apa kau ingat kau sorang je ke baik
apehal kau konon2 alasan nak beri galakannn???

bila kau bg alasan buat camtu nak menggalakkan org ramai bagi bantuan maknannya kau perasan kau sorang je baik org lain jahat

org lain pun dah besar la..ade je setiap org dalm muka bumi ni tak kira attitude dia jahat camna pun seksi camna pun nak buat baik bg derma

so tak perlukan ada org yg acah2 konon bagi GALLAKKKAN

bagi gallakkan kononnnnnnn

bagi galakkan ke content semata2??????

pastu view naik menjual lah produk sampah

leh wat review
kau yg dapat duit

pastu netizen BODOH BAHLUL yg lain lak dok menyalakkkkkkk memuji2
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 06:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah macam2 kes.. dulu kes mamat ni buat content karangan panjang lebar tolong pakcik siap gambar selit duit lupanya cerita rekaan. Bila dah kantoi alasan supaya org lain sentiasa membantu. Agiteww.. kes nenek dah tua masih berniaga. Lupanya nenek tu memang x nak duduk rumah, suka berniaga.. yg netz puji melambung sampai atap bumbung
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 06:19 PM From the mobile phone | Show all posts
tumpanglalu74 replied at 26-11-2021 02:21 PM
Bersamamu tu ape pulak setan?  Takleh highlight rakyat susah sebab gomen maleh cari dorang ke hape?? ...

Haah.kalau x tunjuk nanti orang fitnah kita x sedekah plak.contoh mcm cetdet dgn jutawan sskjp.
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 06:40 PM From the mobile phone | Show all posts
umbut replied at 26-11-2021 11:48 AM
Betul tu.. Aku tgk mostly meleisss suka buat content kekonon ternampak pakcik makcik susah pastu bua ...

Semua nak tunjuk kat manusia..nak dptkan recognition dr manusia
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 06:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Zaien replied at 26-11-2021 12:01 PM
demi secebis content..pada aku klau org lain yg tak kenal..
cth kejadian penderma x tahu pun diri ...

Ni ala2 ebit yg terkini tuh..yg pakcik duk kat kaki lima tu... kesian
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 06:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Makin lama makin teruk dari indon
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 07:15 PM | Show all posts
Edited by Orenn1 at 26-11-2021 07:22 PM

Sepatutnya posting ni dipost di thread stinger, tp dah tutup rasanya sbb tak blh post tp aku ttp nak nyatakan pandangan lol

Yang aku ingat dulu masa aku singgah kdg2 kat bod fd utk carii mak bidahcool aka sarahmirza, bukan acik2 forumers mcm suka ke klu stinger quoted dorg? ala2 gediks menggelettisss bila dpt perhatian dr stinger
Apapun aku sokong stinger dibenarkan terus  berada di CI
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 07:17 PM | Show all posts
Edited by Orenn1 at 27-11-2021 09:47 PM

ALepas ni klu ada bangsatt yg bagi derma n buat content tunjuk muka n kesusahan org maki jahh ramaiii2 biar sampai troma supaya blh jadi kes rujukan penderma2 di masa depann.
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 07:19 PM | Show all posts
Sbb tu aku tak pnh suka ebit lew, manusia bangsattt yg pergunakan org susah utk naikan profile dia sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 07:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Yg beli asam dekat trafik lite pun gigih buat konten siap lagu sayu dgn ucapan ‘ kongsi rezeki’
Padahal sendiri nak isi tembolok acah2 kongsi rezeki
Brader jual asam tu bawak 4x4, kau bawak bezza aje
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 07:32 AM From the mobile phone | Show all posts
cmf_premierleag replied at 26-11-2021 04:34 PM
teringat ada kolig aku ni, dia selalu beli burger tepi jalan..sbb saja nk tlg brader tu sbb dia  ...

Diri sendiri pun x tersapot..ade hati sibuk nk spaot orang lain ye tak
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 07:35 AM From the mobile phone | Show all posts
bethol...suka nau jd kan content..mcm dia sorg jer menderma..kita menderma kalau blh tamo kecoh2..i x fhm knp manusia skrg jd gini..jd hamba ig dan tik tok..semua berebut nk viral..aritu i xsuka si pondan yg letak duit dlm pisang tu..nk derma..derma jer la..xperlu lah nk bervideo..done kutuk
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 07:36 AM From the mobile phone | Show all posts
c===8 replied at 26-11-2021 07:43 PM
Yg beli asam dekat trafik lite pun gigih buat konten siap lagu sayu dgn ucapan ‘ kongsi rezeki’
Pa ...

Bezza low spec 0 dp lak tu..pastu sembang poyo dalam tiktok mcm dia la terpaling mulia baik hati
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 07:46 AM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 26-11-2021 04:34 PM
Ada satu baru2 ni macam hanat
Selit RM50 dalam pisang bagi pak guard
Gigih tu potong sikit pisang  ...

Rasuah dlm konteks tangan yg memberi lebih baik dari yg menerima serta bila tangan kanan yg memberi jgn sampai tangan kiri tahu boleh juga dilihat dari penerapan nilai agama iteww.....kata anak jiran aku yg 3 tahun iteww..

Ko ghaser?



Kahkahkahkahkahkahkah
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

24-1-2022 02:02 AM GMT+8 , Processed in 0.177398 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list