CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: CARI-MRO

Hutang Negara Malaysia Lebih RM696 Bilion

  [Copy link]
Post time 26-11-2021 11:45 PM | Show all posts
dalam kepala hotak dorang, apa yang dorang fikirkan tu memang make sense dan logik

yela kalau bumi ni bulat, kenapa air laut kat hemisfera selatan tak jatuh ke bawah

itulah cara pemikiran mereka yang takde ilmu langsung / limited dalam sains nih
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 11:46 PM | Show all posts
tapi kita yang ada ilmu sikit pasal graviti paham kenapa air kat hemisfera selatan tak jatuh

itulah beza orang berilmu dengan tidak

WA
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 11:50 PM | Show all posts
biasanya orang yang tak berilmu inilah yang paling konfiden dan lantang

ini kerana dorang tak tahu apa yang dorang tak tahu

dorang ingat dorang sudah debunked  penemuan sains yang lain, kununnya dorang lagi bijak ler

macam suruh EPF labur dekat apple, microsoft ler dia ingat dia sorang je mampu fikir camtu
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 11:57 PM | Show all posts
Tuuuu dia ... penjang nya celoteh kosong

Bumi bulat lah , graviti lah , epf labur kat apple lah

Mamat sewel bertambah sewel

Isu sekarang , mati2 kata ikut piawaian IMF

Ok ... IMF pon suruh gi ke accrual accounting dimana guarantees & contingent liabilities diambil kira

Jadik hutang negara ~ RM 1.2 trillion , muntri kewangan pon konfom

Sundri dah keliru tapi gigih nak defend party assobiyyah : cuba kelirukan orang lain pulak

Muka tak tau malu ...
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 09:55 PM | Show all posts
hutang byk pun najib masih ada hati perott minta duit
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 08:16 PM | Show all posts
Europe, USA interest rate tak sampai 1%. Akibatnya orang yang benar2 kaya pergi bank buat hutang untuk lakukan jual beli syarikat (beli tahun ni tahun depan jual, tolak hutang + interest yang hampir zero = kaching giler2). Diorang goyang kaki bertambah kaya, marhaen pula hidup dalam ketidaktentuan kerja, sebab owner/ management asyik tukar je.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 08:25 PM | Show all posts
kejap hutang 1 trilion kejap 700 bilion

kesian pengikut PH fitnah je kerja dorang

"kerja kami ialah menghasut" kata pakar strategi mereka
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 10:09 PM From the mobile phone | Show all posts
sam1528 replied at 26-11-2021 10:49 PM
Ha ha ha ha ... bila dah kantoi , cuba pulak temberang tentang Malaysia punya accounting kononnya ik ...

Kenyataan nya kalau pakai cash accounting mmg smpi AJM la nampak Malaysia tak berhutang banyak. Sebagai orang yg dlm industry ni, memang sepatutnya mana2 syarikat atau negara menggunakan accrual accounting concept.. Dah byk tahun meols argue benda ni way before PH insist nak tukar accounting method/concept kat Malaysia ni.. Tapi biasalah some Meleis or even taksubers dr mana2 pihak pon tetap nk kaitkan dgn politics. Politics aside, just go ask any accountants out there and they will tell you accrual accounting is the way to go
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 10:44 PM | Show all posts
MoneyMatters replied at 28-11-2021 10:09 PM
Kenyataan nya kalau pakai cash accounting mmg smpi AJM la nampak Malaysia tak berhutang banyak. Se ...

Setuju 100%

@kemaruk   take note


Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 10:51 PM | Show all posts
bukan malaysia je guna cara camni oiiii
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:03 PM | Show all posts
Chaaaay!! Kononnya kalo negara lain buat yang sama ... Malaysia patut ikut lah

Ni kes kalo orang lain buat ... ko pon ikut sama lah

Orang lain minum ayak kencing lembu ... ko pon ikut lah minum ayak kencing lembu

Bagus lah tu
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:24 PM | Show all posts
lawak gile

kalau malaysia guna kaedah itu tapi negara lain tak ikut, bukan ke nampak macam malaysia punya hutang lagi tinggi

apa punya turrrrrrrrrrrrrrrrrr la hahahahahaa

bodo
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:25 PM | Show all posts
rendah betul IQ penyokong DAP

senang betul kantoi

akal singkat

pandai menghasut je

bagi fakta, kelaut
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:30 PM | Show all posts
Ha ha ha ha ... macai totok party assobiyyah & pentaksub pok jib yang dah hilang arah

Bertambah sewel sampai bebel macamni :
kalau malaysia guna kaedah itu tapi negara lain tak ikut, bukan ke nampak macam malaysia punya hutang lagi tinggi

Aiyooo , apa punya kenyataan lah ni

Apa kaitan negara lain dengan hutang Malaysia?

Ni dah jadik kes : orang lain togok ayak kencin lembu , ko pon ikut togok ayak kencin lembu

Mamat sewel getting seweler
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:35 PM | Show all posts
malaysia boleh jer...syukur malaysia aman biarpun hutang sampai ke anak cucu cicict
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 12:23 AM | Show all posts
lembab nyer samdol tu

kalau pelabur buat perbandingan, dah tentu la dorang prefer negara yang kurang hutang

apa punya wakil yang DAP hantar kat forum ni

budak tak lepas SPM ke
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 09:22 AM | Show all posts
Ha ha ha ha ... bila kantoi macai totok party assobiyyah & pentaksub pok jib alih tiang gol

Ni kenyataan  ko :
kalau malaysia guna kaedah itu tapi negara lain tak ikut, bukan ke nampak macam malaysia punya hutang lagi tinggi

Sekarang ko klaim hutang Malaysia bergantung camno negara lain kira hutang depa - aiyoyo ... mamat sewel getting seweler

Pelabur bukan bodo lah , ko ingat depa tak mampu dapat info tentang guarantees & contingent liabilities?

Ko ni betul2 mamat sewel & mabok todi pulak tu
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 10:23 AM | Show all posts
rashiman replied at 26-11-2021 12:21 PM
jiran kita singapore yg dikatakan negara maju, lagi hebat..

hutangnya RM5.5 Trillion atau RM5,500 b ...

siapalah bodoh nak percaya komen rashiman penyangak 1 mdb ni? duit rakyat kena sakau. lepas tu xmalu nak mohon imbuhan 100juta.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 11:56 AM | Show all posts
Edited by rashiman at 29-11-2021 11:57 AM
CiliPadiSedap replied at 29-11-2021 10:23 AM
siapalah bodoh nak percaya komen rashiman penyangak 1 mdb ni? duit rakyat kena sakau. lepas t ...

kau salah orang nie, mana ada aku pegang dana 1mdb ...



Pendedahan RM65 juta dana 1MDB dipegang suami Zeti ‘mengejutkan’, kata PuadFMT Reporters -

November 19, 2021 10:30 PM




SPRM mengesahkan syarikat milik Tawfiq Ayman (kiri), suami kepada bekas Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), menerima dana berkaitan 1MDB bernilai sekurang-kurangnya RM65 juta.
PETALING JAYA: Pendedahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bahawa sekurang-kurangnya RM65 juta dana berkaitan 1MDB yang diambil balik dari Singapura disimpan syarikat milik suami kepada bekas Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM) disifatkan “mengejutkan”, kata Ahli Majlis Tertinggi Umno Puad Zarkashi.Terdahulu hari ini, SPRM berkata sehingga kini ia berjaya mendapatkan semula aset dan dana berkaitan 1MDB, membabitkan nilai RM20.5 bilion.Ia termasuk pemulangan semula aset bernilai USD15.4 juta (RM64.4 juta) melibatkan akaun Cutting Edge Industries Ltd, dikatakan milik Tawfiq Ayman dan Samuel Goh.
Tawfiq adalah suami kepada bekas Gabenor BNM Zeti Akthar Aziz, yang menjadi saksi pendakwaan kes 1MDB membabitkan bekas Perdana Menteri Najib Razak.

Tawfiq sebelum ini disoal siasat polis berhubung kaitannya dengan dana 1MDB, namun tiada perkembangan baharu berkenaan siasatan itu dilaporkan.
Puad berkata kerajaan perlu menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) berhubung isu 1MDB, demi memastikan individu bertanggungjawab diambil tindakan dan tiada pihak dijadikan “kambing hitam”.
“Perkara ini perlu disiasat secara terperinci dan telus,” katanya.Ketika muncul laporan mengaitkan ahli keluarga Zeti dengan dana 1MDB, timbul persoalan sama ada beliau tahu mengenai pemindahan wang berjumlah RM2.6 bilion ke akaun peribadi Najib.

Suami Zeti dan dua anak lelakinya mengakui tahu mengenai wang itu dalam akuan berkanun (SD) yang ditandatangani pada Mac tahun lalu. Wang itu berada dalam akaun Cutting Edge Industries di Singapura dan ketiga-tiga mereka turut mengakui menjadi pemilik benefisial akaun terbabit.
SD berkenaan yang dilihat FMT, disahkan tulen oleh peguam.Pendedahan berkenaan SD disiarkan portal MalaysiaToday milik blogger Raja Petra Kamaruddin, yang mendakwa suami Zeti dan anak-anaknya menerima dana lebih RM100 juta daripada ahli perniagaan dalam pelarian Low Taek Jho, atau Jho Low, yang menjadi dalang skandal 1MDB


Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 12:40 PM | Show all posts
ermmm....takkanla pokjib dan amenu nak tipu kita

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

20-1-2022 03:06 AM GMT+8 , Processed in 0.078955 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list