CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: CARI-MRO

Hutang Negara Malaysia Lebih RM696 Bilion

  [Copy link]
Post time 26-11-2021 04:36 PM | Show all posts
Edited by sam1528 at 26-11-2021 04:40 PM

Aku dah tak paham dengan macai2 totok party assobiyyah & pentaksub pok jib ni

Sundri dah keliru & sekarang cuba kelirukan orang lain

Dah beratus kali diberitau , tersebut adalah : government debts + contingent liabilities + government guarantees

Muntri Kewangan pon dah bagi tau dengan sejelas jelas :
In July, Finance Minister Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz said government debt, including guarantees and other contingent liabilities, amounted to RM1.2 trillion (82.9% of GDP as of Q2’20) and RM854 billion (59% of GDP) excluding those two items.

Lepas ni macai2 totok party assobiyyah & pentaksub pok jib ni akan bebel lah tentang
- orang kata 1MDB kepunyaan pok jib & kak mah
- orang jeles kat pok jib
- pok jib tak ada2 kaitan dengan 1MDB
- GST vs SST
- tanah kat TRX
- 1MDB = UDA = Felda
- baca 10 ayat pertama Surah al Kahf walhal sebelum ni mengaku diri tu atheist


Geng2 ni dah sewel semacam - in denial of the truth - dah jadik mat2 sewel

Something is very wrong here lah

Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 05:58 PM | Show all posts
dah tu banyak pulak duit kau nak tukar keta menteri hah babi?

Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 10:17 PM From the mobile phone | Show all posts
rashiman replied at 26-11-2021 02:01 PM
Agaknya Msia dah ukur baju dibadan sendiri sebab itulah Msia tak berhutang setinggi gila mcm Singap ...

Tengok la Malaysia level ape je...selevel Bangla je GDP nye...mana layak ko nak banding negara maju macam Singapore tu.
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 10:18 PM From the mobile phone | Show all posts
kemaruk replied at 26-11-2021 01:35 PM
kampung2 pon ko menumpang jugak kat sini

nape tak balik negara ko sendiri je

Kau la balik Sarawak buat apa duduk Malaya.
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 10:29 PM | Show all posts
kalau ikut cara pengiraan hitang negara seluruh dunia (dan diiktiraf oleh world bank, IMF), hutang malaysia tak sampai 1 trilion pon

tapi kerana nak menghasut dan memfitnah, maka DAP masukkan elemen2 lain agar cukup 1 trilion

baru gempak

macam jerit "DUIT GST DIROMPAK" ler untuk bikin drama

orang bodoh je termakan fitnah macam ni hahhahaha

mujur rakyat malaysia (terutamanya melayu) sudah cakna akan isu2 ni

yang sokong DAP masih lagi kena tipu
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 10:29 PM | Show all posts
keane.somewhere replied at 26-11-2021 10:18 PM
Kau la balik Sarawak buat apa duduk Malaya.

kalau benci dengan melayu jangan duduk MALAYsia la
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 10:42 PM From the mobile phone | Show all posts
keane.somewhere replied at 26-11-2021 10:17 PM
Tengok la Malaysia level ape je...selevel Bangla je GDP nye...mana layak ko nak banding negara maj ...

Oklah tu..Malaysia pun x nak berhutang byk2 mcm singapore.lahir aje dah menunggu hutang rm1.3juta setiap warganegara.
  Malaysia Menghadkan x lebih 60% drpd. GDP, yg selesa utk menguruskan hutang negara.
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 10:49 PM | Show all posts
Edited by sam1528 at 26-11-2021 10:56 PM

Ha ha ha ha ... bila dah kantoi , cuba pulak temberang tentang Malaysia punya accounting kononnya ikut piawaian IMF , hutang Malaysia tak sampai 1 trillion

Hmmm .... nampak gaya IMF pon suruh gi ke accrual accounting
VII. Conclusion
It has been argued in this note that, in principle, the introduction of an accrual accounting system
would be beneficial to all countries at both the macro and the micro levels
. All countries would
benefit from: a more comprehensive measure of fiscal sustainability that accrual accounting can
provide; information about the full resource implications, and not just the cash expenditure,
of government programs; and the enhanced transparency, and the resulting focus on better
management of assets and liabilities.

Tu pasal Malaysia disarankan untuk gi ke accrual accounting
the then Pakatan Harapan government was committed to the shift from cash-based accounting standards to accrual accounting standards by 2021. He also said then that accrual accounting would provide comprehensive financial reporting, which includes government guarantees, contingent and future liabilities, as well as other commitments of the government.

Tak habis2 nak temberang. Nampak gaya party assobiyyah ni suka sorok isu. Lepas tu macai totok & pentaksub pok jib depa akan klaim ikut piawaiaan IMF .... chiiiiitttt!!! Poddaaaahhh!!

Kan dah kata akan terpekik terlolong pasal :
- orang kata 1MDB kepunyaan pok jib & kak mah
- orang jeles kat pok jib
- pok jib tak ada2 kaitan dengan 1MDB
- GST vs SST
- tanah kat TRX
- 1MDB = UDA = Felda
- baca 10 ayat pertama Surah al Kahf walhal sebelum ni mengaku diri tu atheist
- akan ratib DAPig ... DAPig ... DAPig


Lama2 dah jadik mat sewel

Kesian kat sorang macai totok party assobiyyah & pentaksub pok jib sorang ni .....
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 11:01 PM | Show all posts
susah cakap dengan samdol dungu

satu forum nampak

kiranya saranan saja, sama macam saranan ekonomis untuk guna GST berbanding SST

tapi piawaian masih lagi guna kaedah lama

sama macam tak paham kenapa gomen jual tanah kat 1MDB mur mur la, kenapa tak jual direct kepada pembeli eh pemaju eh je
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 11:03 PM | Show all posts
rashiman replied at 26-11-2021 10:42 PM
Oklah tu..Malaysia pun x nak berhutang byk2 mcm singapore.lahir aje dah menunggu hutang rm1.3juta  ...

kita orang umno dah lama faham benda2 camni

dorang ni je masih ditipu oleh DAP

dah la kena tipu pastu hasut orang lain pulak
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 11:09 PM | Show all posts
Kesian sorang macai totok party assobiyyah & pentaksub pok jib sorang ni

Bila kantoi lagi .... tak tak tak ... tersebut saranan aje

Pemikiran orang2 yang selalu buat salah (hint : yang terlibat 1MDB tu lah) ... kalo ada problem - sorok dulu

Takut bebenar dengan transparency

Ooopppsss ... kan dah kata

Bila kantoi akan terpekik terlolong pasal
- orang kata 1MDB kepunyaan pok jib & kak mah
- orang jeles kat pok jib
- pok jib tak ada2 kaitan dengan 1MDB
- GST vs SST
- tanah kat TRX
- 1MDB = UDA = Felda
- baca 10 ayat pertama Surah al Kahf walhal sebelum ni mengaku diri tu atheist
- akan ratib DAPig ... DAPig ... DAPig
- satu forum nampak

He he he he ... mamat sewel yang belom ambil obat
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 11:13 PM | Show all posts
majoriti negara kat dunia dah guna GST

tapi majoriti negara kat dunia masih guna kaedah pengiraan hutang negara yang lama

kiranya DAP ni ketinggalan ke belakang ler
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 11:18 PM | Show all posts
Ha ha ha ha ... he he he he ... kesian tengok mamat sewel ....

Bila dah kantoi malu ... alih tiang gol pulak

Cepat2 lari ke GST & SST

Isu sekarang adalah kononnya macai totok party assobiyyah & pentaksub pok jib mati2 klaim ikut piawaian IMF , hutang Malaysia tak sampai 1 trillion

Tapi IMF dah gi ke accrual accounting yang ambil kira guarantees & contingent liabilities

Camno ni ....
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 11:21 PM | Show all posts
piawaian IMF ialah cara yang malaysia guna sekarang

saranan je suh tukar

paham tak apa itu "piawaian"?
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 11:27 PM | Show all posts
Ha ha ha ha ... he he he he ... konar konar & langsung dah tersembam

Belok ka 'piawaian' pulak (cuba carik maksud tersebut)

Chaaaayyy!! Nak temberang kononnya ikut piawaian IMF hutang Malaysia tak sampai 1 trillion

Ooooppppsss ... IMF pon guruh gi ke accrual accounting

Jenuh nak belit ... tak kan menjadik lagi dah

Ni lah dia cubaan temberang oleh macai totok party assobiyyah & pentaksub pok jib
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 11:28 PM | Show all posts
kalau malaysia tak ikut piawaian, dah lama dah credit rating hancus

tapi tu la, setakat sembang kat kedai kopi boleh la jadi modal
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 11:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Thunderclouds replied at 26-11-2021 12:26 PM
Syukur laaaaa malaysia maseh aman

Masaalah ayer di Selangor lagi kritikal
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 11:37 PM | Show all posts
Ho ho ho ho ... sekarang ikut piawaian IMF pulak

Ok lah , kalo ikut piawaian IMF yang suruh gi ke accrual accounting bermakna hutang Malaysia ~ RM 1.2 trillion , konfom oleh muntri kewangan

Habis dok gatai punggok ratib - kalo ikut IMF atau piawaian IMF , hutang Malaysia tak sampai 1 trillion buat apa

Diri tu dah keliru & nak kelirukan orang lain pulak

Ni lah dia macai totok party assobiyyah & pentaksub pok jib

Tak habis2 nak temberang
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 11:39 PM | Show all posts
sembang dengan orang yang tak tahu ekonomi tapi berlagak tahu ni sama macam sembang dengan flat earthers la

dorang takde ilmu dalam sains

semua diambil secara literal je

dorang tak tahu apa yang dorang tak tahu
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 11:45 PM | Show all posts
Kah kah kah ... mamat sewel ni bertambah sewel

Pulak dah ... lari ke flat earth lah ... ilmu sains lah

Diri tu dah keliru & kononnya nak defend party assobiyyah - cuba kelirukan orang lain pulak

Ciiitttt!!! Dah mengaku ikut piawaian IMF yang suruh gi ke accrual accounting

Ikut aje lah
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

20-1-2022 04:08 AM GMT+8 , Processed in 0.080353 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list