CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: mojarean_X

[Politik] Pas Tolak Muafakat Nasional Kalau Hanya Libat UMNO – Hadi

  [Copy link]
Post time 26-11-2021 11:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Belibis replied at 26-11-2021 10:43 AM
Awal2 ph tumbang kata nak gabung,demi kepentingan melayu ..sekarang tak nak gabung demi kepentinga ...

Kalau tanya aku jawapan dia mudah,  now bergabung demi x bagi PKR dan DAP kembali berkuasa,  tu jer landasan perjuamgan PAS secara realitinya kini...

Pada aku PAS dah tersasar dari landasan asal perjuangan... Kalau dulu perjuangan sebenar PAS mmg boleh nmpk nk ubah PERLEMBAGAAN dgn meletakkan Quran dan Sunnah sbg yg tertinggi (yakni di dalam PERLEMBAGAAN secara bertulis)  dan bukan sebaliknya ( yakni bukan sekadar diucap secara lisan)...

Now pimpinan PAS dah nmpk perjuangan tu xkan membawa PAS ke mana,  akan selamanya menjadi pembangkang (yakni pembangkang yg bermaruah dan berprinsip) jadi landasan itu terpaksa doubah (yakni dari memperjuangkan perubahan pada PERLEMBAGAAN secara pindaan,  kepada menghalang kefasadan yg mungkin dibawa andai PKR/DAP yg kembali jadi kerajaan)
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 11:02 AM | Show all posts
axl_bach replied at 26-11-2021 10:56 AM
Dulu hakim dh dicop lebih penjajah daei penjajah sbb x benarkan penukaran agama anak secara unilat ...

hehehehehe....deep. hmm interesting statement anda tu.
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 11:03 AM | Show all posts
axl_bach replied at 26-11-2021 11:01 AM
Kalau tanya aku jawapan dia mudah,  now bergabung demi x bagi PKR dan DAP kembali berkuasa,  tu je ...

soal prinsip ni bagus you bawa. Bila MN depa macam senyap je , apa komen you pasal prinsip PAs darpada kacamata public yg celik politics ?

sebab inilah ni yg ditegur oleh YB  Ustaz Nik Abduh ...hal seperti menyempurnakan janji ..etc...
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 11:06 AM | Show all posts
mbhcsf replied at 26-11-2021 10:52 AM
Oh I know why ?
ni sebab teguran daripada anak lelaki bekas Mursyidul Am PAS - Ustaz YB Nik Muhammad ...

owh.. big clap.. ulasan yg puas hati iolls membacanya.. hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 11:06 AM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 26-11-2021 11:02 AM
hehehehehe....deep. hmm interesting statement anda tu.

Mana x pening,  dulu aku mendokong perjuangan dan hasrat PAS tu, bertekak aku dgn AN (yakni uncle Anak Negeri)  kini Tan Sri plak kata Perlembagaan Negara perlu ditegak dan x perlu dirungkai plak dah, perlembagaan yg sama yg dulunya jadi asbab jihad dan mati syahid andai UMNO ditentang....x ke nmpk terbelit di situ....
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 11:07 AM | Show all posts
axl_bach replied at 26-11-2021 11:01 AM
Kalau tanya aku jawapan dia mudah,  now bergabung demi x bagi PKR dan DAP kembali berkuasa,  tu je ...

interesting.. 100% setuju
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 11:08 AM | Show all posts
axl_bach replied at 26-11-2021 11:06 AM
Mana x pening,  dulu aku mendokong perjuangan dan hasrat PAS tu, bertekak aku dgn AN (yakni uncle  ...

tahu  tang doktrin itu ...yups now berubah nada and lagi berubah bila dalam PN. i terkejut sebab tetibe MN ni macam senyap then bila PRN melaka i baru tersedar tang MN ni ...hmm..so itulah tu  dalam PAS MN - PN ni tak dapat lari dari public membicarakan soal
PAS - your standpoint
PAS - prinsip?
PAs elok sendirian?
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 11:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak timbul la psl MN lagi ko dah masuk PN.. lawan bn.. umngok lobai musibat oii. ko ingat senang mcm tu je ko nak keluar masuk. kenapa?menyesal kan skrg? org tu kalah teruk. dasar pompuan sundel... pelacur!
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 11:16 AM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 26-11-2021 11:08 AM
tahu  tang doktrin itu ...yups now berubah nada and lagi berubah bila dalam PN. i terkejut sebab t ...

Dlm isu prinsip ni susah nk kata siapa salah, tp aku rasa sedikot khilaf pimpinan terdahulu yg terlalu idealis dan simplistik tanpa mahu mendalami realiti sebenar masyarakat dan sistem bernegara negara kita ni...

Perjuangan dan hasrat nk menggubal Perlembagaan Negara (yakni hasrat sebenar PAS)  secara bertulis tu terlalu utopia bila difikirkan secara mendalam bila mendepani realiti politik negara...
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 11:19 AM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 26-11-2021 11:20 AM

“Tsunami politik yang berlaku pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) yang boleh mencacatkan struktur negara, sememangnya memerlukan suatu perubahan kepada proses islah yang dibentuk terkini kerana Barisan Nasional (BN) yang sudah berpenyakit.

“Oleh itu, langkah persembahannya bermula dengan penubuhan Muafakat Nasional yang tidak lengkap, maka perlu dilengkapkan dengan penubuhan Perikatan Nasional .
“Oleh yang demikian, secara tegasnya Pas tidak boleh dibelenggu atau diheret oleh sebarang kefahaman yang lain. Pas hanya bergerak dengan konsep Islam yang terang lagi bersuluh,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata, Pas boleh bersama-sama membina negara ini dengan acuan Islam, bukannya sekadar menjadi parti anak tangga atau parti yang menumpang sahaja.




so gerakan dalam PN faham dah ke manhaj dan falsafah siasah islam atau siasah syariah ?
how?

PAS islam itu tinggi
Islam itu ketamadunan -  ia berjaya  membina tamadun , besar konsep dia tu dengan world view yg benar yg mendasar setiap  konsep pengertian makna diri, kehidupan , ilmu muamalat and serta persolaan hak and hakikat yg benar , absolute truth.


so , i rasa politician kena faam bebetulah worldviw islam..

Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 11:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Jadi..elok la pas jadi pembangkang selama2nya.baru nampak ada idea dan isu.pas mungkin jadikan isu beksin sebagai agenda rakyat sekiranya masih jadi pembangkang..
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 01:22 PM From the mobile phone | Show all posts
axl_bach replied at 26-11-2021 11:06 AM
Mana x pening,  dulu aku mendokong perjuangan dan hasrat PAS tu, bertekak aku dgn AN (yakni uncle  ...

Dalam sekawah gulai daging:

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 02:41 PM | Show all posts
.
Dari keputusan PRN Melaka, UMNO/BN boleh bertanding solo di PRU15. Kalau juga menang besar di PRU15, UMNO/BN boleh bekerjasama dengan PN/PAS di peringkat kerajaan Persekutuan dan Negeri untuk memupuk perpaduan Melayu/Bumi = untuk menentang PH/DAP yang mau menghapuskan Hak Istimewa Melayu/Bumi dan memperkasa Agenda bukan-Melayu/bukan-Bumi.

.


Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 04:37 PM | Show all posts
rashiman replied at 26-11-2021 09:03 AM
kalau Amanah join PN, hendak ke Pas berbahagi kerusi dengan Amanah terutama di Kelantan & Terengga ...

teruknya perangai umngok.
ketika lemah (kat federal) gigih ajak pas mopakat berpeluk bagai.
bila kuat (kat negeri kubu kuat) tross tendang tangan yg membantu.

sejak seawal malam syairaton lagi i dah jangka nasib si lebai malang.


Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 04:38 PM | Show all posts
tarik diri je la PAS dan BERSATU dlm kerajaan sekarang...mcm gila meroyan pun ada dah sekarang ni
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 04:46 PM | Show all posts
bangcak replied at 26-11-2021 04:37 PM
teruknya perangai umngok.
ketika lemah (kat federal) gigih ajak pas mopakat berpeluk bagai.
bila ...



Umno dah pelawa Pas bertanding dlm PRN Melaka guna logo Pas sendiri, tapi Pas menolaknya sebab ingin bersama PN.
Umno menghormati pendirian Pas dan bertanding secara solo.

Umno tidak boleh bersama Bersatu sebab Bersatu berusaha utk melemahkan Umno dengan cuba menarik pemimpin dan ahli Umno menyertai Bersatu.



Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 04:51 PM | Show all posts
dalam PRU akan dtg lebih baik parti2 melayu bergabung sahaja...tolak parti2 bukan melayu...aku yakin gabungan melayu akan menang...sebagai contoh, PAS-Bersatu-PKR-MUDA, tendang keluar shj DAP dan Gerakan...UMNO-MCA-MIC (BN)...biar rakyat tentukan pemimpin
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-11-2021 05:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 05:47 PM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 26-11-2021 05:48 PM

again , PAs is not saying NO to MN but they are with PN.

sama juga situasi. Cuma KP ni sokong pernyataan Tan Sri Abd HAdi Awang. Okay. So pendapat YB Nik Muhammad Abduh tu selari ke tak ?

PAs tak boleh selama selama nyer macam ni.
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 09:07 PM From the mobile phone | Show all posts
ifanonline replied at 26-11-2021 04:51 PM
dalam PRU akan dtg lebih baik parti2 melayu bergabung sahaja...tolak parti2 bukan melayu...aku yakin ...

Ko igt PAS nk bekerjasama dgn PKR yg dh dicop munafik oleh Tan Sri?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Semasa



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-11-2021 02:33 PM GMT+8 , Processed in 0.071982 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list