CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
1234Next
Return to list New
View: 2223|Reply: 60

[Tempatan] Isu harga tiket penerbangan. Kuala Lumpur-Kuching RM1,499.18 berbanding Kuala Lumpur-London RM1,469

  [Copy link]
Post time 26-11-2021 12:04 AM | Show all posts |Read mode
Harga tiket penerbangan ke Sarawak tidak masuk akal

Isu harga tiket penerbangan yang mahal terutamanya pada musim perayaan bukanlah satu isu yang baharu, namun ia masih kekal berlanjutan sehingga ke hari ini tanpa ada penyelesaian.

Harga tiket penerbangan yang mahal ini menyukarkan golongan berpendapatan sederhana dan rendah untuk membeli tiket pulang ke kampung terutamanya bagi golongan yang mahu pulang ke Sabah dan Sarawak.



Satu perkongsian daripada pemilik akaun Twitter iaitu @aripfredo yang menjadi tular di Twitter apabila dia mengeluh ketika melihat harga tiket penerbangan ke Sarawak yang tidak masuk akal dan mahal.

Dia turut membuat perbandingan harga tiket ke Sarawak dengan harga tiket ke London yang sedikit lebih murah.



Di laman web Malaysia Airline (MAS), harga tiket ke Sarawak untuk tarikh tersebut bagi kelas ekonomi adalah RM1,499.18 berbanding harga tiket ke London iaitu RM1,469.

Perbandingan itu ditulis dalam ciapannya di Twitter di samping menyuruh syarikat MAS untuk membuat penerangan berkenaan harga tidak masuk akal itu.

Tambahnya, syarikat penerbangan lain turut menunjukkan kenaikan harga tiket dan dapat dilihat bahawa ciapannya telah mendapat perhatian dan balasan daripada pihak MAS yang menjelaskan mengapa perkara itu terjadi.

“Harga yang ditetapkan adalah secara dinamik dan sentiasa berubah-ubah mengikut permintaan dan penawaran.

“Harga tiket juga adalah bergantung kepada tarikh dan masa yang dipilih,” katanya.



Namun begitu, maklum balas tersebut tidak memuaskan hati sesetengah pihak serta berharap pihak mereka boleh menyelesaikan isu berkaitan tiket mahal ini.

Netizen berharap agar isu ini dapat diselesaikan supaya mereka yang ingin pulang ke kampung halaman terutamanya di Sabah dan Sarawak dapat berbuat demikian tanpa terbeban dengan bayaran mahal untuk membeli tiket. – SM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 12:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Serius lah business class pergi London rm1599?? Ayohhhhhhh
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 01:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak kan 1k+ p landen ...cam murah no
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 01:49 AM | Show all posts
JunkMail replied at 26-11-2021 12:25 AM
Serius lah business class pergi London rm1599?? Ayohhhhhhh

itu bisnes klas pegi kucen la rega 15++ jahh..
hat bisnes klas pegi londong tuh rega 14k++ lerr..
hang salah tgk rega nih... cer tgk balik..
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 01:50 AM | Show all posts
makadek replied at 26-11-2021 01:36 AM
Tak kan 1k+ p landen ...cam murah no

itu one way.. kalau return, kena bayaq lebih 3k plus juga kott... standard kott..

Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 05:30 AM | Show all posts
ok lh tu...dpt kacang sebungkuih ngan ayaq mineral btol kecik...nk expect ape laei..kalo nasib dpt pek nasi lemak pilot nye...kalo dpt ngorat stewardess
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 05:40 AM | Show all posts
satu promosi yg bagus buat MAS. habislah Flt London full
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 07:08 AM From the mobile phone | Show all posts
murah jah london..1500 jah
so berbondong2 la ummah meleis pi london
balik sini nanti bleh ckp "when I was in LONDON, ...."
terus rasa kasta naik satu level dr org lain
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 07:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Iols nk berwinter kat london la gitu
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 07:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Sbb kerajaan negeri GPS mesra BN keluarga mail yg limit kan penerbangan masuk atas alasan covid. Peraturan lapuk yg hanya digunapakai puak2 S4S. Ujong2 merugikan rakyat srwak sendiri. Dodol senyum sinis
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 07:27 AM From the mobile phone | Show all posts
cmf_premierleag replied at 26-11-2021 07:08 AM
murah jah london..1500 jah
so berbondong2 la ummah meleis pi london
balik sini nanti bleh ckp "when  ...

Daripada balik Sarawak, terus pi beraya dgn Santa kat London kauuuuu
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 07:38 AM | Show all posts
lama dh tak pi sarawak
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 07:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Memang mahal. Ada baca sebab kena bayar laluan apa ntah dengan spore. Hebat kan spore dari dulu kita selalu kalah. Air laluan kemajuan
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 08:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by green~tea at 26-11-2021 08:14 AM

Kalo rasa mahal sgt, takyah beli.. cari option lain... kan the following week tu dah murah..  or maybe sbb flight frequency MAS tu belum byk... beli la airasia
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 08:14 AM | Show all posts
umbut replied at 26-11-2021 07:43 AM
Memang mahal. Ada baca sebab kena bayar laluan apa ntah dengan spore. Hebat kan spore dari dulu ki ...

Manada. Sebelum covid ni tiket byk jah yg murah 200 return flight, paling mahal pon mas 5-600 return. Ni sekarang jdi smpai 1k sbb kerajaan negeri GPShit rakan baik BN yg limitkan flight masuk ke srwak atas alasan covid padahal sektor semua dh bukak. Nak masuk srwak pon punya la susah kena isi macam2 dokumen. Puii lah gi mamp!
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 08:17 AM From the mobile phone | Show all posts
dodolgemok replied at 26-11-2021 08:14 AM
Manada. Sebelum covid ni tiket byk jah yg murah 200 return flight, paling mahal pon mas 5-600 retu ...

Oh.. flight frequency kena limit ngn gomen sarawak.. make sense la why jadi mahal...  i gi sabah pun baru rm 1k je satu family, return tix plak tu.. tp mmg leceh le sbb swab test kat airport ada certificate hardcopy baru gomen sabah terima...
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 08:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Ntahlah..ini yg aku baca.
Bagi menjawab persoalan di atas, tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Sabah atau Sarawak menjadi mahal kerana kebanyakkan syarikat penerbangan terpaksa melalui ruang udara Singapura.

Beberapa bayaran perlu dilunaskan oleh syarikat penerbangan tersebut untuk melalui ruang udara Singapura sebelum sampai ke Sabah dan Sarawak.
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 08:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Mas mmg mahal....dari dulu rasanya....dulu selalu kena gi belah sana utk sukan .
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 08:26 AM From the mobile phone | Show all posts
apa yg mahal naaa?

nak jumpa parents buah hati pun nak berkira?

see my level

Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 08:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 26-11-2021 01:50 AM
itu one way.. kalau return, kena bayaq lebih 3k plus juga kott... standard kott..


makhluk yg besa holiday hanya ditepi sungai belakang rumah macam dia...ko maafkhen la saja kedaifannya...

kahkahkahkah
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-1-2022 08:37 PM GMT+8 , Processed in 0.092244 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list