CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: tumpanglalu74

[Dunia] Tajok Kontot Viral #20: CDC Larang Basuh Ayam Turki ~ Masak Je

  [Copy link]
Post time 27-11-2021 05:27 PM | Show all posts
ultra78 replied at 27-11-2021 10:17 AM
Di Malaysia ni standard rendah. Ayam dan daging main longgok aje terutamanya di pasar basah. Suhu  ...

Itulahhh, standard kita rendahh, kjaan pun tak letakannstandard yg tinggi. Tp klu standard tinggi kebanyakan jualan makanan kat psr malam tak boleh tu, makanan terdedah n tqk diletakan pd suhu yg betull, mengamuk pulak rakyat tak blh meniaga gitu gini. Negara kita mcm belum bersedia lagi nmpknya. Kjaan pun tak kisah tak ada nak pertingkatkan psl benda2 gini, dorg sibuk berpolitaikkk mana nak ada masa look into issue mcm ni semua, thp mcm tu je lah klu tak ada buat apa2.

Pelikkan mcm mana blh tak tahu daging kena simpan suhu sejuk sampai biar mcm tu. Maybe kjaan kena didik masyarakat tntgbenda2 penting dr sekolah lagi n juga melaui iklan kat tv ala2 pesanan drpd kementerian or jabatan sekian2, so baru org yg tak tahu dpt maklumatt.
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 05:34 PM | Show all posts
Hikariful replied at 27-11-2021 11:46 AM
Ya betul tu, sebelum zaman covid I dan husban kerap mengembara ke negara orang (bukan melancong, m ...

Ye betullll sbbnya sini semua benda ada sistem dr sebesar2 benda sampaiii sekecil2 benda semua ada sistem yg jelass yg dibuattt oleh kjaan n dipantau dipastikan diikuti.  So datanglah org dr negara mana pun mmg akan ikutlah sbb semuanya terkawal tak blh buat suka hati, Macam kat negara kita kjaan benarkan jual daging longgok2 tak ikut suhu gitu dgn pakej lalat hurung, so mmg itu je oah standard kita, sabo je kan. Nak buat mcm mana kjaan pun sibukk dgn kesahh2 politaikk rejut kuasa dorg mana ada masa nak tingkatkan perkara2 mcm ni.

Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 05:38 PM From the mobile phone | Show all posts
turkey tak sedap..heaty and dry kecuali ko masak letak wine baru jadi juicy
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 05:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Tp kt sane mmg cm tu kot
Mase packaging tu dah bersih elok dah. Tros masak je. Mcm kite ni. Mmg xlah
Tros masak sah2 kene salmonella
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 06:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Orenn1 replied at 27-11-2021 05:08 PM
kat belah scandinavia uōls

Nice! My schoolmate kawin orang norway, duduk kat hordaland. Cantik betul kat situ.
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 06:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Samerosie replied at 27-11-2021 06:28 PM
Nice! My schoolmate kawin orang norway, duduk kat hordaland. Cantik betul kat situ.

Norway mmg cantikk sgtt nature dia, swedenn pun ok jugakk, yg paling boring adalah denmark, mcm pancake...rata jahh. Dulu aku pnh duduk kejap kat norway, kat oslo jah skrg ni dah duduk denmark balik, sebelum duduk oslo kejap tu mmg dah duduk denmark sebelum tu, tp walaupun denmark tak berapa gahh nature dia mcm norway n sweden aku ttp suka denmark lagi, ala2 there is something about denmark
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 07:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Dwdrum replied at 27-11-2021 07:01 AM
Biar lah pilihan masing masing tetapi steak memang tidak basuh.... And some rice menu.... Seperti  ...

Cina sepet kalu, nasik tak sticky, susahlah nak makan guna chopstick

Beras Basmathi chicken mandy nasi berderai tersenyum sinis
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 07:24 PM From the mobile phone | Show all posts
tikusmontok replied at 27-11-2021 07:05 AM
Ingat turki, ingat benjol

Ingat benjol ingat ruam
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 07:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Orenn1 replied at 27-11-2021 06:37 PM
Norway mmg cantikk sgtt nature dia, swedenn pun ok jugakk, yg paling boring adalah denmark, mcm pa ...

Teringat pulak akak teka-teki negara yang kita tak boleh masuk, Norway sebab No Way!

Spider-Man: Norway Home tersenyum sinis:

Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 07:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Dwdrum replied at 26-11-2021 10:41 AM
Tanya acik restaurant menate if dia basuh steak...
Gordon ramsey... Nusret... Michellin star ...

Itu maksud meat tu betul kena seal n dlm simpanan yg baik la ms process tu..
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 08:06 PM | Show all posts
kakikuDibibirmu replied at 27-11-2021 07:36 PM
Teringat pulak akak teka-teki negara yang kita tak boleh masuk, Norway sebab No Way!

Spider-Man ...

lol

sis kaki ada nampak sis changa tak rindu sgttt kat dia, dia lah mak ayam aku kat CI ni di awall2 kemunculan aku kat CI dulu, kou tak kerana dia aku ni senduuuu sgttt
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 08:53 PM From the mobile phone | Show all posts
kakikuDibibirmu replied at 27-11-2021 07:24 PM
Ingat benjol ingat ruam

Hahaha...bertemu buku dgn ruam lampin
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 10:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Orenn1 replied at 27-11-2021 01:13 AM
Klu guna resepi perapp msia mmg sedapp, meriah bahann perapannya, sedaplah rasa. Ye lah kokesen ni ...

Semua cuti i ambil sekarang.. Tiada lagi gigih masuk kerja...yang off record untuk celebration pun i sapu.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 10:55 AM From the mobile phone | Show all posts
kakikuDibibirmu replied at 27-11-2021 03:22 AM
Cina sepet kalu, nasik tak sticky, susahlah nak makan guna chopstick

Beras Basmathi chicken mandy ...

Flakey rice makan guna chopstick kita sedut nasi dari bowl
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 10:57 AM | Show all posts
eww sangat... kita ni bukan kata basuh dgn air ja, siap basuh dgn tepung dulu bagi hilang hanyir... dah habis masak tu lap la bersih kaunter dapur dan sink semua... takkan kuman tersebar lagi kot....
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:03 AM From the mobile phone | Show all posts
honeybee1802 replied at 27-11-2021 03:44 AM
Itu maksud meat tu betul kena seal n dlm simpanan yg baik la ms process tu..

Daging steak selalunya lalui aged process.... Samada dry aged or wet aged.... Untuk daging lebih sedap dan soft..process ambil masa ber hari up to 1 month) Seperti sis tengok dalam movie yang hanging lembu... Itu dry aged meat.... Yang dalam vacum packaging contoh seperti menate itu wet aged.... (but not sure menate depa packaging dari dry aged to vaccum bag jadi taste seperti wet aged)...
Untuk process meat sehingga ke consumer depa memang pasti kan betul betul bersih.... Jika tidak memang daging tidak sesuai untuk makan nanti keracunan... Seperti oren kata right suhu dan kebersihan..
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Suchi replied at 26-11-2021 05:48 PM
Tak penah rasa ayam panggang thanksgiving ni takde ke sapa2 nak ajak iols duk semeja sekali menikmat ...

Jika sis dekat i ajak tapi jauh..... But if sis mahu cuba masak sendiri i boleh ajar...sis cari recipe untuk stuffing turkey.... Banyak recipe online i check ada jual but i tidak pasti halal... But pretty sure tiada pork... Bahan marinate juga sis boleh google but ada technic untuk buat turkey juicy dan soft... Sauce untuk makan dengan turkey ada di tesco dan few supermarkets.... Seperti yang popular cranberry sauce (tesco malaysia ada sudah cuba not bad)... Or white creamy sauce...
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:16 AM From the mobile phone | Show all posts
chazey replied at 26-11-2021 03:43 PM
Sebenarnya, daging fresh kalau ko cuci, hilang manisnya. Kalau beli di supermarket ka pasar basah ta ...

Sorry if i asyik cerita dari utara hehehe... Fresh beef di area kampung fresh raw meat depa buat kerabu... Deoa cencang jadi mince beef letak lime dan chillies ada bahan lain i lupa makan begitu saja tanpa masak served hot steamy white rice... Japanese juga makan raw fresh beef thin slice buat sashimi dan dip dengan ponzu...
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:17 AM From the mobile phone | Show all posts
MeghanK replied at 27-11-2021 05:38 PM
turkey tak sedap..heaty and dry kecuali ko masak letak wine baru jadi juicy

yeke kalau juicy tu dorg taruk wine..i mkn yg auntie masak juicy jerr..mak i ckp halal..so i ngap jer..xtnya pulakk
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:23 AM | Show all posts
Dwdrum replied at 25-11-2021 06:41 PM
Tanya acik restaurant menate if dia basuh steak...
Gordon ramsey... Nusret... Michellin star ...

Mereka ingat kedai butcher di negara barat sama seperti di Malaysia kot?  Malaysia memang kot or lah ayanm dan dagung dijual di pasar tu.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

26-1-2022 06:48 AM GMT+8 , Processed in 3.580058 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list