CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: tumpanglalu74

[Dunia] Tajok Kontot Viral #20: CDC Larang Basuh Ayam Turki ~ Masak Je

  [Copy link]
Post time 26-11-2021 10:45 AM From the mobile phone | Show all posts
tumpanglalu74 replied at 25-11-2021 06:43 PM
Kasehan.  Pegi la ko idop dengan vax & steak tak basoh ko tu.  Jangan heret onglain sekali.

Ko sendiri tidak tahu kan?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-11-2021 11:05 AM | Show all posts

Ko Nak Ikot Tak Basoh

Dwdrum replied at 26-11-2021 10:45 AM
Ko sendiri tidak tahu kan?

Aku tak campor..
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 11:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Salmonella tersenyum sinis sebab ella nak sangat makan ikan salmon
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 11:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Black Friday woi! Jangan lupa langgan belamionline.com hari ini ada diskaun 50% dengan Sean Cody
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 11:36 AM | Show all posts
Sila jadi zombie yang patuh
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 12:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Turkey dah dibuang organ dalaman, bau2 hamis masam lendir2 dalam tu da bersihkan betul2 kew sebelum market? Masuk oven wpun stuffed dan marinate , stil boleh bau tengik mcm ketiak makcik kantin kalau tak bersihkan betul2 walaupun dah masak.
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 01:07 PM From the mobile phone | Show all posts
“Federal food safety advice has recommended against washing turkey or chicken since 2005, but some habits are hard to break,”

Sayur dan buah pun perlu dibersihkan dulu dari bahan2 kimia/bendasing.

Alasan dilarang cuci ayam sebab khuatir dapur tercemar

Hahahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 01:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Gingerly replied at 26-11-2021 12:24 PM
Turkey dah dibuang organ dalaman, bau2 hamis masam lendir2 dalam tu da bersihkan betul2 kew sebelum ...

Ketiak masam Maya Karin tersenyum sinis
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 01:15 PM From the mobile phone | Show all posts
kakikuDibibirmu replied at 26-11-2021 01:10 PM
Ketiak masam Maya Karin tersenyum sinis

Hahahahaha

Sama je konsepnya chef2 pro taik kucing ni dengan makhluk2 yang lepas berak kesat je ngn tisu. Supaya lubang jamban dan lubang dubur ittew bebas dari pencemaran bakteria. Rip mr muscle, Clorox dan harpic
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 01:22 PM | Show all posts
Samerosie replied at 26-11-2021 10:17 AM
Kalau nak basuh basuh je la, kalau tak nak basuh tak payah la basuh.  Apa susah sangat korang ni. La ...

lol yes betol bila dah masak oven kuman semua dah mati. Act kokesen bukan basuh daging, dorg terus masak, katanya nanti kulan mati dlm oven, tp tempat sembelih n potong2 dorg semua pun bersih bukannya tepi lokgkang bawah tanah bagaii
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-11-2021 01:44 PM | Show all posts

From The Slaughterhouse

Orenn1 replied at 26-11-2021 01:22 PM
lol yes betol bila dah masak oven kuman semua dah mati. Act kokesen bukan basuh daging, dorg terus ...

Stret to your oven..  Sukati ko la dol..
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 01:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Gingerly replied at 26-11-2021 01:07 PM
“Federal food safety advice has recommended against washing turkey or chicken since 2005, but some  ...

"Mandikan" barang2 dapur lepas balik dari shopping.

Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 02:08 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 26-11-2021 01:50 PM
"Mandikan" barang2 dapur lepas balik dari shopping.

Nak kene letak lush bubble bath tak u

Hahahahaha

Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 10:40 PM | Show all posts
tumpanglalu74 replied at 26-11-2021 01:44 PM
Stret to your oven..  Sukati ko la dol..

Aku tahu sbb tok laki aku klu dia yg masak tak basuh daging lol dulu aku selalu perhati part ni bila dia masak daging memang aku peratiiiiiii n tegorr suruhh dia basuhhh, dia basuhh lah tp sbb aku suruhhh. Skrg ni aku dah malass lantakklahh, lagipun tmpt proses n potongg2 daging dorg pun bersih semua so aku accept je lah dr memikirkan byk2  psl tu. Yg penting kuman matiii bila masakk
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 11:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Mmg ikutkan xyah basuh pun ayam daging ni, nnt tercemar dgn bakteria dlm air. Diaorg lap2 je....tp gelinye kalau mcmtu
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 02:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku baca dlm artikel tu,recommended je. Dicadangkan jangan basuh,tp nak basuh jugak lantak kome la.

Tt ni dok oversea keje petik buah ke takkan tak paham maksud recommended
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 06:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Samerosie replied at 25-11-2021 06:45 PM
I agree.  Karang kata kat restoren pun bukan tentu bersih tapi makan juga, nanti ada pula yg cakap ...

Ada forumer juga explain bukan issue pun.... Turkey perlu seasoning dan marinate at least 1 day sebelum bake dalam oven... Dan Bake lama..jika tidak nanti tidak rasa apa turkey .. Depa sudah bagi guideline untuk siapa yang mahu ikut...
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 06:53 AM From the mobile phone | Show all posts
annehuda replied at 26-11-2021 10:23 AM
Aku baca dlm artikel tu,recommended je. Dicadangkan jangan basuh,tp nak basuh jugak lantak kome la.
...

Tea lady mungkin... Di tajuk thread sudah tahu article TT tepek hanya warns ....sejak bila CDC keluar kan issue begini mandatory?...
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 07:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Dwdrum at 26-11-2021 03:02 PM
tumpanglalu74 replied at 25-11-2021 07:05 PM
Aku tak campor..


Biar lah pilihan masing masing tetapi steak memang tidak basuh.... And some rice menu.... Seperti spanish dan mexican rice ada depa hanya basuh 1 time rinse saja.... Sebab mahu starch mahu bagi rasa creamy and sticky begitu......tetapi aku tidak boleh makan rice begitu sebab asian  rice masak bukan jenis sticky.... But flakey and soft gitewww
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 07:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Ingat turki, ingat benjol
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Semasa



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-11-2021 01:45 PM GMT+8 , Processed in 0.082204 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list