CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: ameenarara

Android Box Haram Jika Salah Guna? - Netizen Terkejut Kenyataan Mufti

  [Copy link]
Post time 26-11-2021 08:03 AM | Show all posts
benda betul.. common sense kot..
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 12:25 PM From the mobile phone | Show all posts
jfq replied at 25-11-2021 08:04 PM
Astro siar cerita pramlee ulang tayang 1 juta kali ada bayar royalti kat waris pramlee?

P. Ramlee dah mampos dalam tanah 50 tahun, sampai bila anak cucu waris P. Ramlee nak makan royalty jah goyang telur makan gaji buto tak ada usaha sundri, patent pun limit 20 tahun jah, dahlah anak-anak waris P. Ramlee semuanya tak menjadi
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 12:28 PM From the mobile phone | Show all posts
annehuda replied at 25-11-2021 09:00 PM
Tajuk Utama:        KAJI SELIDIK AWAM MENGENAI UNDANG-UNDANG ANTI LOMPAT PARTI (ORANG AWAM) (ID 14384)
UR ...

Sedangkan raykat boleh ubah fikiran nak tukar parti pilihan semasa mengundi, tiba-tiba wakil raykat kena kekal abadi satu parti jah diharamkan lompat-lompat
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 12:31 PM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 25-11-2021 09:06 PM
Diorg tK paksa pun kita beli produk diorg..
Kalau rasa tak sesuai dgn kita jgn beli..sng citer..
A ...

Segmen tahukah anda tersangatnya siksa nak terminate kontrak ASTRO?
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 12:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Normabaru replied at 25-11-2021 10:25 PM
kaji selidik tu utk legality..

kaji selidik tu 5tahun lps pon dh buat...lg 5thn depan pon blum te ...

Fara Mendosa tersenyum sinis:

Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 12:36 PM From the mobile phone | Show all posts
wikedsaikel replied at 26-11-2021 04:33 AM
Kawan aku dah potong astro tapi astro tetap call minta tunggakan.  Aku suruh email pada persatuan  ...

ASTRO memang taubat lahum takkan tutup potong akaun, paling tinggi pun dia label SUSPENDED jah, bijak tak Tan Sri Ananda Krishnan?
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 12:37 PM | Show all posts
undang2 dunia pun dah cukup mufti tak perlu mencapub pun tapi sebab boleh escape ummah tak tachod

bila malaikat masuk campur mana ko nak lari dek agitew konsepnya



Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 12:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by kakikuDibibirmu at 26-11-2021 12:40 PM
ultra78 replied at 26-11-2021 07:34 AM
Aku skrg lagi byk layan dokumentari berkenaan sejarah,travel dan culture. Walaupun aku ada pakej uni ...


Akak terpaksa langgan YouTube Premium sebab sebegitu rengsa dengan iklan, dapat background pelir dan YouTube Music sekali harung, Spotify tersenyum sinis
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 12:39 PM From the mobile phone | Show all posts
ultra78 replied at 26-11-2021 07:36 AM
Lepas ni boleh tanya mufti hukum pasang ad-blocker waktu browse forum cari.

Brave browser tersenyum sinis
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 12:39 PM | Show all posts
Exactly. Bukan tv box je, beli akaun netflix haram (dekat shopee, carousell) pun sama.

Bayarlah, bayar. Jangan curi. Walaupun untuk hiburan, bayar whichever ikut kemampuan sendiri.

Takde istilah penindasan pun kalau u sendiri yang setuju subscribe sebelum bayar. Samalah macam makan dekat restoran, masa nak bayar baru sedar mahal. Dah bayar, pastu complain. Kenapa tak bising sebelum bayar?

I mean sendiri setuju sendiri complain? Lol.
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 12:41 PM | Show all posts
annehuda replied at 25-11-2021 10:49 PM
Dah kenapa korang ni tetiba kisah pulak apa yang mufti keluarkan fatwa? Selama ni korang ikut sgt ke ...

yes sis! bebel panjang lagi sis! benda mudah pun orang buat kalut.

pehtu bandingkan dengan astro, dengan rasuah jadah..

pejabat mufti tu berkali2 keluar fatwa pasal rasuah, dr zul pun berkali2 tepek link rasuah kat twitter..
tetap juga ada barua perlekehkan mufti pasaipa tak tegur pasal menteri rasuah..

engkauorang pun 2x5 ja dengan menteri..mufti kata rasuah haram, menteri tetap juga rasuah..
habis tu engkauorang??
fatwa rokok dah keluar, tetap juga merokok..
fatwa curi akses android box dah keluar, tetapi juga curi..
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 12:46 PM From the mobile phone | Show all posts
kakikuDibibirmu replied at 26-11-2021 12:31 PM
Segmen tahukah anda tersangatnya siksa nak terminate kontrak ASTRO?

Pandai subscribe pandai2 la krg terminatenya..dah tau astro ni bertahun2 hauk pun korg tak serik2 jgk..
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 12:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Ofkos netizen terkejut.
Bab android box ni ada masa nak tegur halal haram.
Bab penunggang agama,menjual agama xde pulak nak bising2.apa fungsi pun tak tau,sampaikan netizen yg punyai permasalahan berkaitan agama terpaksa merujuk kpd yg bukan ahli  seperti pu,imam muda,ustad segera sume tu.

Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 01:01 PM | Show all posts
Motip pakai android box tapi nak tengok content astro dah kenapa? Gi je la terus kat content provider tanpa gunakan astro. Tapi lepas tu ko kena self maintenance la i.e. update link.
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 01:14 PM From the mobile phone | Show all posts
axl_bach replied at 25-11-2021 07:45 PM
Hukum sesuatu perkara adalah HARUS dlm fiqh... Melainkan ada illah atau dalil yg mengharamkannya

...

I suka statement u..xyah hadap sgt nak subscribe astroke ni sbb semua dah sedia maklum content dia mcm mana..well,your money your way.kalau nak subscribe silakan. Mil I sejenis 24hrs tgn berjahit dgn remote astroke,ambil full pakej yg dpt semua channel n boleh record2 tu.i seram kalau anak2 I usik remote tu,kot Salah tekan mmg xtau la apa jd kalau terdelete @ stop benda2 yg dia tgh record
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 02:30 PM | Show all posts
Edited by capiloton at 26-11-2021 02:33 PM

mencuri memang ler tak boleh, tapi sharing takpe.

legally register astro 1 orang, tapi share akaun 5 orang.
sorang pakai dekoder, yang lagi 4 pakai ler astro on the go,
install kat android box tu.

aku sharing adik beradik, bayor sama2.

Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 03:16 PM | Show all posts
Edited by lurkingaround at 26-11-2021 09:24 PM

.
Ini mufti macam nak plotek bisnes Astro TV = kroni MIC/BN.?

Pelajar2 Malaysia di UK dan AS boleh menonton RTM1&2 dan TV3/NTV7/8TV/TV9 di Internet secara percuma dan halal, spt melalui https://rtmklik.rtm.gov.my/tv/1 dan https://www.tonton.com.my/ . Sama seperti orang2 di Malaysia boleh menonton ABC, NBC, CBS, FOX, dll di Internet secara percuma dan halal melalui Android TV atau applikasi KODI/PLEX.

Keharaman pencurian yang dikatakan oleh mufti itu harus mengakibatkan kerugian wang kepada mangsa. Adakah ini berlaku dalam kes ini, iaitu kegunaan Android TV oleh Rakyat Malaysia membawa kerugian wang.?

Kalau Malaysia tiada Astro TV,  tiada pertikaian haram/halal dari mufti ini mengenai Android TV.
.
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 03:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Itu pun nk terkejut ke.klu mufti tk bg statement pun bole pikir sendiri benda tu salah
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 08:11 PM | Show all posts
buat2 terkejut la pulak....
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 02:53 AM From the mobile phone | Show all posts
ok. i x tau plak haram. i ni lg innocent i igtkan geng2 android tv ni mmg ade byr astro la buat underground agreement. baru je pakai android box ni. kalau i x tgk channel2 from astro boleh x guna android box ni? mcm syg pulak nk buang mcm tu je. maksud fatwa ni mcmana ye. tp rata2 penggunaan i utk tgk android box  ni mmg suka tgk tv al hijrah, movie2 n drama series luar negara n drama lama2 kat tv3 tu. mcm international channel mcm hgtv mcm tu boleh kah masih nk tgk di android box ye?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

24-1-2022 02:08 AM GMT+8 , Processed in 0.074102 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list