CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: CARI-MRO

Hati-Hati Makan, Ada Syarikat Letak DNA Babi Dalam Kek Bulan

  [Copy link]
Post time 26-11-2021 08:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Sedapnya kuih bulan..dulu penah beberapa kali beli. Ada juga kawan cina yang bagi. Ada try yang jenis telur masin, biji lotus tu, coklat dan macam2 lagi lah. Baru ni adik aku beli kat shopee. Tapi seller melayu yang buatkan.
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 08:13 AM From the mobile phone | Show all posts
elnor_81 replied at 25-11-2021 12:32 PM
Aku mkn mooncake ni..biasa bli sebijik je. Sbb sebijik blh mkn berhari2. Manih leting!biasa bli bake ...

Skrg ni dh hipster dh kueh bulan hat buh serunding ayam pun ada tp iols kalau makan pun sejuring je tu pun korek kuning telur tu je hahah.
Iols ada shoot gambar kueh bulan ni tahun lepas,byk gila la client bagi sample sekotak besar mmg tak terabis la nk bg org plak PKP bagai.
Client iols ni muslim laa mcm2 perisa dia buat yg buh ferore rocher, serunding pastu apa lagi tah tp kuih bulan dia lawa2 dan nampak classy takde la hat kulit berwarna aneh dan comot. Kueh dia cantik dan kemas.Buh dlm tupperware khas.
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 08:41 AM From the mobile phone | Show all posts
ai makan yang kedai eco punya.langsung tak sedap.tak tau sebab murah ke apa
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 09:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Mooncake ni dibuat sbb kisah dewi chang e kan ikut old folk taĺes...so blh ke mkn ya sepatutnya walaupun buat dengan bahan2 halal sbb berkaitan dgn ritual or pemujaan kpd dewi....i..x tahu dan nak tahu...ada sesiapa blh bg pencerahan....tq
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 11:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Suchi replied at 26-11-2021 08:13 AM
Skrg ni dh hipster dh kueh bulan hat buh serunding ayam pun ada tp iols kalau makan pun sejuring j ...

Fuh..mcm2 plak..nk cuba tu x brani.. stakat ni yg plg sdp dan aku rse blh la telan bakers cottage. Pernah try yg mooncake lain..hhmm..x sdp
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 11:48 AM | Show all posts
Kuih bulan by default memang ada lard.  Logikla, ni kuih kaum tionghua.  Bila takde lard tu yang special case.  So muslim nak beli kenalah tanya dulu sebab kebiasaannya mooncake mmg tak halal.
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 12:03 PM From the mobile phone | Show all posts
salimrock replied at 25-11-2021 01:04 PM
melayu ni pantang betul makan babi,

biar meman tat kt golok, betong pn, tapi makan babi tidak seka ...

Maybe meleis terbayang muka hidung oink oink tu sambil golek lumpur. Hahaha.. Kalo rasuah pompuan tu semua sedappp.. Tolak tepi haram dosa.. Babi x leh.. Dosa. Agiteww
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 12:44 PM From the mobile phone | Show all posts
sekngucing replied at 25-11-2021 12:42 PM
Ini lagu indon..mana ada versi bm..dlu2 main di tv2 tahun 2000.iols.ingat betul2 .tu lagu versi bm ...

Akak terpaling suka scene Sailormoon tukar baju, boleh tengok perempuan telanjang bogel
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 12:48 PM From the mobile phone | Show all posts
jas7512 replied at 26-11-2021 09:07 AM
Mooncake ni dibuat sbb kisah dewi chang e kan ikut old folk taĺes...so blh ke mkn ya sepatutnya wal ...

Sedangkan Hajarul Aswad batu bulan Tuhan Bulan, siap kena angkat tangan ke arah Hajarul Aswad sesambil sebut Labbaikallahumma labbaik kamu tak heran pulak, Kami datang mengunjungi-Mu Ya Allah wahai Tuhan Bulan
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 12:54 PM | Show all posts
rikiruj replied at 26-11-2021 11:48 AM
Kuih bulan by default memang ada lard.  Logikla, ni kuih kaum tionghua.  Bila takde lard tu yang spe ...

Betul tu asalnya memang ada sebab nak pastikan ianya bertahan lama.  Biasalah masyarakat bab makanan je kecoh kalau ada bahan tu kalau di benda lain krik krik krik je kadang tu.
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 01:39 PM From the mobile phone | Show all posts
kakikuDibibirmu replied at 26-11-2021 12:48 PM
Sedangkan Hajarul Aswad batu bulan Tuhan Bulan, siap kena angkat tangan ke arah Hajarul Aswad sesa ...

Allah tu tuhan bulna ke...tak silap tuhan bulan(dewi) adalah salah seorang anak perempuan allah namanya al manat..simbol bulan
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 01:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by kakikuDibibirmu at 26-11-2021 01:51 PM
sekngucing replied at 26-11-2021 01:39 PM
Allah tu tuhan bulna ke...tak silap tuhan bulan(dewi) adalah salah seorang anak perempuan allah na ...


Ikut ayat-ayat The Satanic Verses dalam surah An-Najm (Bintang) memang Allah S.W.T. izinkan bertawassul dengan ketiga-tiga anak perempuan Allah, Al-Lat, Al-'Uzza dengan Manat
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 01:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by akusukaq at 26-11-2021 01:55 PM
elnor_81 replied at 25-11-2021 12:32 PM
Aku mkn mooncake ni..biasa bli sebijik je. Sbb sebijik blh mkn berhari2. Manih leting!biasa bli bake ...


Aku memang buat kueh bulan sendiri guna pes lotus, pes kacang.sekarang aku guna pes durian.semua pes oder dr pembekal yg halal.kulit kuih bulan je aku uli sendiri tepung , sirap gula dan minyak masak cap Helang. ada kawan cina aku guna lard..tu yg ada dna babi. kalu guna lard kulit kuih bulan tu tak mudah pecah.kalu tak nak.manis guna pes yg kurang gula.

Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 02:03 PM From the mobile phone | Show all posts
kakikuDibibirmu replied at 26-11-2021 12:44 PM
Akak terpaling suka scene Sailormoon tukar baju, boleh tengok perempuan telanjang bogel

Tgk imej kartun pn terliur ke cmna?
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 02:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Da tau melayu kau mkn jela karipap dengan tart nenas..maki2 cina tp sibuk nk cekik kuih dia tu apa hal lak..bukan2 je perangai sekor2
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 02:14 PM From the mobile phone | Show all posts
aechae replied at 26-11-2021 02:03 PM
Tgk imej kartun pn terliur ke cmna?

Sekarang akak layan anime Ranma 1/2, half-half agittewww
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 02:23 PM From the mobile phone | Show all posts
kakikuDibibirmu replied at 26-11-2021 02:14 PM
Sekarang akak layan anime Ranma 1/2, half-half agittewww

Iols layan natgeo wild je…baik tgk cheetah kejar hyena dr tgk bnda2 lagha skang ni
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 02:33 PM From the mobile phone | Show all posts
aechae replied at 26-11-2021 02:23 PM
Iols layan natgeo wild je…baik tgk cheetah kejar hyena dr tgk bnda2 lagha skang ni

Errmmm nice pussy



Akak suka bank CIMBclit sebab ada logo octopussy
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 03:01 PM | Show all posts
Iols every year tunggu opis kasi moon cake.. dapat halt egg yolk dgn red bean tu sedap
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 03:57 PM From the mobile phone | Show all posts
kakikuDibibirmu replied at 26-11-2021 02:33 PM
Errmmm nice pussy



Bongokkk lh uols
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Semasa



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-11-2021 03:00 PM GMT+8 , Processed in 0.085746 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list