CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 3427|Reply: 55

[Tempatan] Cucuk dos penggalak baru dianggap lengkap vaksinasi. Belum confirm lagi status mcm ni

  [Copy link]
Post time 25-11-2021 12:19 AM | Show all posts |Read mode
Anda mungkin perlukan dos penggalak untuk dikategorikan sebagai lengkap vaksin
    OLEH Hanif Azrai
    4:46 pm
    23/11/2021
  
Menteri Kesihatan melaporkan yang kira-kira 40% individu yang menerima tawaran menerima dos penggalak tidak menghadiri sesi suntikan. Menurut beliau, sekiranya trend ini berteruskan, trend peningkatan kemasukan hospital akibat Covid-19 mungkin akan meningkat.

Oleh sebab itu, KKM tidak menolak kemungkinan untuk menjadikan dos penggalak sebagai mandatori untuk layak dimasukkan dalam golongan vaksin lengkap. Makanya, akan ramailah orang yang terkeluar daripada kategori lengkap vaksin.

Namun begitu, buat masa sekarang, pihak KKM masih menggunakan kaedah pujuk dan galak.

Tentang vaksin penggalak, setakat hari ini, tiga vaksin telah disenaraikan boleh digunakan sebagai vaksin penggalak iaitu:

    Pfizer
    Sinovac
    AstraZeneca

Menurut kenyataan media oleh KKM, AstraZeneca dan Sinovac akan diberikan kepada penerima masing-masing selepas 6 bulan (AstraZeneca) ataupun 3-6 bulan (Sinovac) daripada dos kedua.

Walau bagaimanapun, kelulusan ini berada dalam kategori bersyarat. Misalnya, pemberian Pfizer kepada penerima Sinovac secara vaksin campur jenama adalah mengikut amalan off-label.

Sumber: NST

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 12:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Pulak dah

Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 12:37 AM | Show all posts
Aku dah kata dahhh..!

Welcome to Da Club "do not run, we are your friends."

Kihkihkihkih...
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 12:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Issue biasa... Vaccine lain pun ada yang mandatory.... Nanti ada yada yada... Whatever lah
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 12:40 AM From the mobile phone | Show all posts
sepatutnye begitu
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 01:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Menggigel2 si @Xim nak tutop topik ney pulak..  Kasehan.  Konfem tarak life selain dari nak mengatok orang kat forum ney.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 02:01 AM | Show all posts
Maklumat untuk Boost:



Abah penerima Booster terawal


Atuk juga telah selamat mengambil dos booster

Selamat berbooster..saya lambat lagi januari baru cukup haul 6 bulan.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 02:07 AM From the mobile phone | Show all posts
mohamad134 replied at 25-11-2021 02:01 AM
Maklumat untuk Boost:



Muke2 masons kerepot ney sume korang nak caye?  Sape boley dekat dengan dorang la kecuali orang yang dipercayai saje wey.  Pake otak, fikir dalam2..  People like these don't take any chances la.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 07:02 AM From the mobile phone | Show all posts
tumpanglalu74 replied at 25-11-2021 01:02 AM
Menggigel2 si @Xim nak tutop topik ney pulak..  Kasehan.  Konfem tarak life selain dari nak mengatok ...


Chillax la sister ....perlu ke nak tagged merata2?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 08:59 AM | Show all posts
amek la bosster nehhh...  kita kan nak naik tarap 5G talama lagi...

nanti memasing tapaya guna smatphone dah... tang bijik mata tu dah jadik screen henpon... haaa tacaya keew?? cucuk dulu
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 11:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Xim replied at 25-11-2021 07:02 AM
Chillax la sister ....perlu ke nak tagged merata2?

Kalo aku tak tag kamu tak nampak.  
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 12:28 PM From the mobile phone | Show all posts
tumpanglalu74 replied at 25-11-2021 02:07 AM
Muke2 masons kerepot ney sume korang nak caye?  Sape boley dekat dengan dorang la kecuali orang yan ...

True.  Because kawan aku ada bagitau.  Ada cucu 'seseorang' yang sangat berkuasa dipakaikan uniform doktor untuk jumpa this patient kat wad gila yang sangat2 restrictive.  So there U go.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 09:49 PM | Show all posts

Khas Buad Yang Maseh Bute

Edited by tumpanglalu74 at 11-12-2021 01:55 PM



This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 09:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Go kj go....
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 10:00 PM From the mobile phone | Show all posts
undang2/sop..manusia yg buat.......samada sb kuasa..yg ada pada depa...atau ilmu/kepakaran yg mereka miliki....
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 10:09 PM From the mobile phone | Show all posts
uncle kj dh cocok belom?
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 10:51 PM From the mobile phone | Show all posts
tumpanglalu74 replied at 25-11-2021 09:49 PM

Mula2 mmg ckp mungkin...sikit hari terus wajib.....ulang2 sampai ajm
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 11:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Moyangkucing at 25-11-2021 11:21 PM

Tolonglah jgn buat begini.. tak tahan menanggung after vaksin punya effect.. sakit dada, sesak nafas berhari-hari... Yg tak ada effect boleh lah sembang 'nak takut apa'? Yg hadap jer yg tahu rasanya...
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 11:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Apabila munafikun berkata kata
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 11:41 PM | Show all posts
Moyangkucing replied at 25-11-2021 11:20 PM
Tolonglah jgn buat begini.. tak tahan menanggung after vaksin punya effect.. sakit dada, sesak nafas ...

jangan mengadu camni

kang dituduh awak antivax dan cuba menimbulkan ketakutan

awak tahu tak dekat malaysia 0 (SIFAR) kematian akibat vaksin tau?

seolah olah vaksin itu tailor made untuk orang malaysia jah

diukur terus oleh tukang jahit ke badan kita ikut susuk tubuh lengkuk keluk lekat dekat kulit kain baju tu kauuuuuu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic
Happy New Year 2022 Warga CARI!
XimHappy New Year 2022 Warga CARI!
Views : 863 Replies : 93
Kuin Kepam Giat Mengepam Di LA V61
PulutSambalKuin Kepam Giat Mengepam Di LA V61
Views : 36739 Replies : 1413
Koleksi Foto : Bunga v2
tariKoleksi Foto : Bunga v2
Views : 49622 Replies : 1131
[For Sale] New township @ Genting Highlands
zilchminz[For Sale] New township @ Genting Highla
Views : 329 Replies : 16
[For Sale] Your beachside retreat @ Cenang, Langkawi
zilchminz[For Sale] Your beachside retreat @ Cena
Views : 53 Replies : 2
Social Chit Chat 6
sarah82Social Chit Chat 6
Views : 34882 Replies : 560
Selepas 18 tahun hidup bersama, akhirnya berpisah? Ex menantu Rajinikanth
ZaienSelepas 18 tahun hidup bersama, akhirnya
Views : 1497 Replies : 35
[SBS/Netflix 2021] OUR BELOVED SUMMER - Choi Woo Sik, Kim Da Mi
Rahah[SBS/Netflix 2021] OUR BELOVED SUMMER -
Views : 4166 Replies : 125
GLASIER THWAITES - CLIMATE CHANGES 2050?
adila39GLASIER THWAITES - CLIMATE CHANGES 2050?
Views : 359 Replies : 6
Have you cross the Rawang bypass?
adila39Have you cross the Rawang bypass?
Views : 2608 Replies : 22



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-1-2022 01:03 PM GMT+8 , Processed in 0.110705 second(s), 24 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list