CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: Abahmung

[Tempatan] Projek Digital Mall Mara gagal

[Copy link]
Post time 25-11-2021 12:34 PM | Show all posts
ultra78 replied at 24-11-2021 11:36 PM
Barang dari satu supplier. Supplier pun nak cari makan jugak jadi org tengah.

jadi distribitor ni pun risiko besar.sebab distirbitor tak boleh jual direct pada consumer.
so kena jual pada dealer.
dealer pun tunggu consumer datang mintak baru order dari distribitor.
kalau nak harapkan dealer order pastu stock-up banyak banyak dari distribitor tu mmg x la.
kalau distribitor jual direct pada consumer secara online. dealer pulak marah.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 01:43 PM | Show all posts
Edited by Tinot7 at 25-11-2021 02:16 PM
shernazz replied at 25-11-2021 07:54 AM
Alasan depa biasanya tmot niaga tu mengganggu lalu lintas...

tmpt ramai org lalu la slalu senang dpt bisnes.. tmpt jin bertandang, takde sapa nak beli apa..

pastu bila org tanak pi tmpt2 yg deme offer dan wajibkan utk pindah, deme pelik kenapa sedangkan ada tmpt yg dah disediakan... giteww..
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 01:50 PM | Show all posts
gigahertz replied at 25-11-2021 12:34 PM
jadi distribitor ni pun risiko besar.sebab distirbitor tak boleh jual direct pada consumer.
so ke ...

sbb tuh perniagaan kat mesia nih sumer mcm bisnes MLM. tak kira la berniaga barang basah ke kering. sumer tuh ada org tengah, dan budaya orang tengah. itu belum kira perniagaan yang wajib ada bumiputera. asalnya nak suruh org melayu blajaq bisnes pastu voley ajaq org lain. hat ni yg melayu letak nama jahh sambil jadi partner tidoq, tak blajaq apa2, amik gaji setiap bulan/tahun. hat mana bisnes yg dibolot oleh orang satu kaum, expect la rega sumer kena pakat sama. kang ada yg bergaduh semata2 rega berbeza.

negara2 luar pakai sistem mcm ni ka?

Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 01:52 PM | Show all posts
monreyes replied at 24-11-2021 09:25 PM
aku beli laptop MSI sebijik masa baru2 bukak..
pastu ada upgrade something g situ jugak..
thn ni  ...

kaka nih gamer ke beli laptop MSI?
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 01:55 PM | Show all posts
ni lebih pada masalah lokasi+ supplier yg hauk

kalu pindahkan semua kedai lowyat ke bangunan mara tu, mmg bangkrap jugala, nk menapak jauh
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 02:15 PM | Show all posts
gigahertz replied at 25-11-2021 12:28 PM
customer of course kena bayar cash.
tapi dealer / kedai yang amik barang kat supplier dalam tu pun ...

kat digital mall kat PJ tuh, deme nak beli brg, sumer amik supplier sama kot, pastu org yg jual tuh mcm decide nak mkn extra ke dakk.. hat jual tuh kalau lelaki, mmg la jenis kaki pow. tapi ntah2 kat tmpt2 lain, mungkin lagi mahal. iols tak pi loyat sbb tak biasa dgn tmpt tuh dan masa tuh digital mall paling dekat nak pi. tapi hat digital mall mmg ramai org pi slalu. dah le byk geller kedai.
kat digital mall, deme bg pilihan utk bayaq pakai kad. tapi kena bayaq dulu sblm deme amik brg dr stor. sama konsep tapi takde la bayaq cash. tak pasti kalau deme buat sistem bayaq ansuran. so kiranya deme kena bayaq full price sblm amik brg juga la..


kalau repair barang tuh, iols tak tau la ok ke dakk.. iols repair sekali jahh laptop. takde la laju mana utk repair laptop iols.


digital mall mara nih kalau terletak tmpt2 yg takde org lalu, mmg la jenuh org nak pi. iols mmg tak pernah tau ada tmpt nih. patutnya mara buat 2 tingkat jahh. tak perlu byk kedai tapi sumer voley pi sbb dekat. pastu, kedai kecik2 jahh utk display brg, dan simpan sikit barang.. nak bubuh stor, bg deme tmpt lain utk stor. tu dah kurangkan kos sewa. bg sewa free 6 bln tak ke mana kalau tmpt sendu, tmpt jin bertandang, takde org mai. pastu buat la promo habes2an kat org.. ni, ntah mana tmpt ni pun ada jahh org tak tau. hat digital mall PJ tuh ada soping mall sebelah utk parking. area tuh mmg kawasan perumahan dan pendidikan so ramai org2 situ juga pi utk beli tepon ka, komputer ka, apa ka.. iols tak tau la mana digital mara nih, tapi kalau ada stodeng2 dekat tuh ka, org2 awam dok dekat2 tuh ka, buat la promosi kat sana. baru la org nak pi sbb ada berita yg diwar-warkan. tapi as usual, deme ni pandai plan ikut angan2 jahh. realiti tak mcm tuh.

Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 02:23 PM | Show all posts
Tinot7 replied at 25-11-2021 05:50 AM
sbb tuh perniagaan kat mesia nih sumer mcm bisnes MLM. tak kira la berniaga barang basah ke kering ...

Kalau projek kerajaan kena ada sijil kewangan MOF baru dapat projek.nak apply MOF kena ada sijil dalam bidang berkaitan.
thats why ada orang hari ini kerani. esok dia pakai mercedes.
sebab nama dia di guna pakai masuk dalam projek.
pangkat kerani terus upgrade jadi bos.
walaupun bos tapi takde kuasa apa2 cuma title je bos.

thats why kalau u kerja di construction jawatan kerani gaji RM 1000
tetiba bos dapat tahu u ada Diploma from sekian2 dalam bidang sekian2.
get ready la bos promote u naik pangkat.
jadi sebahagian bos syarikat mmg syok. kereta dapat. rumah dapat gaji tinggi ( ikut kemampuan company tu la )
tapi kalau projek dah habis / semua partner tarik diri @ quit. u mati la tanggung hutang.
sebab secara Legal dan sah nama u dalam SSM.


kebanyakkan budak diploma tak tahu bende2 macam ni.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 02:27 PM | Show all posts
Tinot7 replied at 25-11-2021 06:15 AM
kat digital mall kat PJ tuh, deme nak beli brg, sumer amik supplier sama kot, pastu org yg jual tu ...

Digital mall tu datang dari lowyat plaza jugak. sekarang ni kedai2 kat lowyat plaza tu dah mula
cari premis luar bukit bintang. expand ke luar sana.
sebelum wujud Digital mall . siapa duduk kat Petaling Jaya
ulang alik PJ ke K.L utk beli gadget.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 02:33 PM | Show all posts
sam1528 replied at 24-11-2021 10:37 PM
Sebenarnya Digital Mara Mall ni dah tak ke mana tak kira covid atau apa

Digital Mara Mall Kuantan t ...

bangla dan pakis ni bakal menjadi ancaman kpd rakyat tempatan...mereka bekerja tak kira masa...sampai bini pelanggan pun mereka kerja kan!
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 02:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Yg.burjaya hanyalah supplier Mara Dijital kroni Mael lambong apak Dafi punyanyi burtaraf munteri
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 03:05 PM | Show all posts
gigahertz replied at 25-11-2021 02:23 PM
Kalau projek kerajaan kena ada sijil kewangan MOF baru dapat projek.nak apply MOF kena ada sijil d ...

bkn shj budak diploma, budak degree pun belum tentu pandai bab nih..

iols ingatkan stakat bumiputera jahh, rupanya kena ada sijil dlm bidang berkaitan.
hat yg dpt promote naik pangkat sbb deme perlukan 'sijil' tuh, tapi bila projek habes, takde la nak minta tolong lagi, kan?
kawan iols ada sorang pi wat keje mcm nih tapi kepakaran tuh mmg bos ada, dia cume perlu bumiputera utk jadi advisor seperti yg gomen nak. dgr citer, menda ni dah dilupuskan masa jaman PH. masa dia jadi 'advisor', dia dibayaq gaji extra la, walopon dia keje kuli jahh dlm kampeni tuh. sbb dia tak berapa nak bijak, dan mata gelap dek nampak jota2 yg kampeni tu untung, dia pun nak wat sama. tapi dia tak tau yg dia takde kepakaran yang diiktiraf. tak tau camne dia la ni. tu la penangan bisnes. sbb skil buruh dia diperlukan oleh kampeni lama, bila dia terdesak, dia keje kat sana. bos lama mmg perlukan org keje kuli so tak kisah la.

Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 03:10 PM From the mobile phone | Show all posts
sam1528 replied at 24-11-2021 06:20 PM
MARA Digital mall ni dibuat berlandaskan politik bukan biz
Kalo rega tak competitive toksah lah nak  ...


kan...ni antara sbb utama kenapa projek ni gagal... single point supplier ni konsep tahun bila... asyik nk salahkan kaum lain ratib dapig apa bagai sendiri meniaga pun jenis nk bagi untung satu org tak kemana pegi laaa...

jual nasik lemak bungkus pun boleh bungkus mcm ni tak payah nk bmf sgt
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 03:17 PM | Show all posts
gigahertz replied at 25-11-2021 02:27 PM
Digital mall tu datang dari lowyat plaza jugak. sekarang ni kedai2 kat lowyat plaza tu dah mula
c ...

dolu2 yuppies jahh beli gajet2 nih..
tapi semenjak keperluan gajet dlm hidup, mmg berkembang jahh jual gajet2 nih..

iols mmg dah agak digital mall asal usul dari loyat. bg iols susah nak ke loyat sbb tak reti sgt area tuh. plus, iols bknnya kaki gajet pun. dolu2 nak cari loyat pun tak reti. ntah camne jumpe sekali jahh waktu mlm sblm tmpt tuh nak tutup. mungkin Allah nak tutup hijab supaya tak membazir duit beli gajet kott.. haha

iols pandai pi sungei wang jahh sbb pernah pi dgn famili masa kecik2. pompan pandai area soping baju jahh dgn makan. tmpt gajet tak reti. lot10 ka starhill ka pavillion ka fahrenheit88 ka, iols tak minat. so area tuh mmg tak lalu la.. betui ka area sama nih?

org2 mara patut blajaq drp deme nih. bknnya bukak tmpt tapi tak kaji apa yg diperlukan. tgk2 digital mall ok jahh.. awat digital mall mara nih krik krik?
kalau nak bukak digital hab utk melayu, pi ler tmpt2 yg ramai melayu mcm bangi ka, tmpt2 kat KL yg mmg ramai melayu ka, pastu cari tmpt yg sewa murmur. iols dgr butik kat bangi gateway sblm pandemik, jual kain baju jahh voley sales ratus2 ribu sebulan.

hat bisnesmen melayu sumer tak bg advice ka sblm deme buat nih? tu la, iols dgr dolu2 yg bisnesmen melayu nih jenis tak berkongsi ilmu. dpt projek atas dasar melayu tapi pastu songlap duit sorang2, ilmu apa sumer tak diberi balik kpd komuniti. org kata, bersatu kita teguh, bercerai kita roboh.. giteww..
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 03:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Soklan meols. Kalau deme yg hire bangla n pakis tu bukankah dari bangsa itu juga? Lalu deme terus bukak kedai ke ape?
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 03:38 PM | Show all posts
Edited by Tinot7 at 25-11-2021 03:40 PM
sam1528 replied at 24-11-2021 06:20 PM
MARA Digital mall ni dibuat berlandaskan politik bukan biz
Kalo rega tak competitive toksah lah nak  ...

patut la..

https://www.malaysiakini.com/columns/396113

pastu acah2 tak tau nape bisnes merundum... cehh.. rupanya nih dibolot oleh bisnes daddykasi. nih tarap megah holdings versi bolot drp gomen ke apa? pastu nak acah2 hebat mcm sahabat nabi, abdul rahman bin auf.. pooddaahh..

Mara Digital Mall, better known as "Low Yat 2", was launched in December 2015. The mall caters specifically to Malay-bumiputera entrepreneurs and aims to assist Malay-bumiputeras in breaking into the information and communications technology (ICT) market. Today, not even two years since its opening, it has been reportedly struggling to keep up its operations due to declining sales.

What I find highly odd about this news is the fact that only nine months ago, the Rural and Regional Development Minister Ismail Sabri Yaakob had announced that the mall was doing amazingly well with a turnover of RM18.4million.

Now, how can a mall which is strategically located, supported by the government and making millions in turnover, all of a sudden fail to attract patrons?I do not know about you, dear readers, but I have plenty of times heard many Malay-bumiputera patrons chant, "Kita mesti sokong usahawan Bumiputera untuk berjaya (We must support Bumiputera entrepreneurs to succeed)”.

So with this “bumi must help bumi” mentality, what went wrong?

Perhaps the right person we should pose this question to is Wan Mohamad Zaffuan Wan Mohamad Zin, the young co-founder of WGN Scan Sdn Bhd, the company that is the anchor tenant and main supplier for products at Mara Digital Mall.

I should also mention here that Zaffuan is coincidentally also the managing director of his family business, D'Aquarian (M) Sdn Bhd, a marine engineering solutions provider to the Royal Malaysian Navy, which, according to his own official website, “achieved a turnover of RM70 million from government contracts by providing its service to 13 naval ships with generator sets across five island stations and assistance over 32 locations for radar services”.

Maybe Zaffuan who was recently awarded the Top 100 Most Influential Young Entrepreneurs (100 MIYE Award) 2017 can explain to us how Mara aims to encourage and develop bumiputera entrepreneurship through their Digital Mall if his company enjoys sole distributorship, which denies the traders from learning and sharpening their skills in developing networks, sourcing for suppliers and negotiating for best price and deals.

I suppose we should also ask Ismail Sabri Yaakob - if the government's aim is to help the Malay-bumiputera entrepreneurs as claimed, why then restrict the traders to only deal with one supplier? What entrepreneurial skill can they possibly learn when it is made compulsory for them to only deal with one supplier who has already been pre-selected for them? And how will the traders compete among each other if they are not given the freedom to choose their own suppliers?

Common sense

Any trader with common sense would be able to tell you that high demand comes with low price - but with politicians appointing one sole vendor to supply to 40 traders at the mall, no wonder the prices are 10 percent to 12 percent more expensive than products at Low Yat Plaza (as the Malaysian Reserve points out) and the demand is declining.

This makes me wonder, is the government genuinely aiming to support Malay-bumiputera entrepreneurs?

I hope Mara Digital Mall's struggle gives out a crystal clear message to the government that the Malay-bumiputeras are not fools to continue supporting their own kind when it does not benefit themselves at all. With the rise in cost of living, who cares from whom we get our handphones, laptops and gadgets - as long as it is cheap and of sensible quality, kira okay-lah.

After all, who cares if it is Chinese Digital Mall, Indian Digital Mall, Malay Digital Mall or Bangla Digital Mall - at the end of the day all these products come from China anyway!


FA ABDUL is a passionate storyteller, a growing media trainer, an aspiring playwright, a regular director, a struggling producer, a self-acclaimed photographer, an expert Facebooker, a lazy blogger, a part-time queen and a full-time vain pot.
The views expressed here are those of the author/contributor and do not necessarily represent the views of Malaysiakini.
komen tahun 2017



Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 03:46 PM | Show all posts
wanawina replied at 25-11-2021 03:21 PM
Soklan meols. Kalau deme yg hire bangla n pakis tu bukankah dari bangsa itu juga? Lalu deme terus bu ...

yg iols paham kat digital mall, owner cainis, hire bangla apa sumer.. keje ikut jam. ada pekerja cainis juga utk memantau kedatangan. kalau mai lambat, potong gaji. amik cuti, potong gaji. ntah ikut labour law ke dakk, tapi jimat kos pekerja mcm ni la.
pastu bangla apa sumer, simpan duit. cukup fulus, bukak bisnes. tapi ni iols tgk bukak bisnes gerai tepi jalan la. ada yg upscale bukak restoran mcm bini jahh. org indonesia pun buat keje sama. tak tau la kalau deme dah start bukak bisnes gajet.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 03:47 PM | Show all posts
kemaruk replied at 24-11-2021 07:48 PM
Ada je orang kat mara digital mall tu

Kedai ustaz tu penuh memanjang

bangkem bila pergi tu?

aku bulan ni ja pergi 2 kali..sambil2 menyogo di sebelah..
2 kali juga lah sendu..bukan takat sendu, yang dah katup pun banyak...

pelik bangkem kata penuh...entah orang entah bunian yang bangkem jumpa tu..


Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 05:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by fefeeling at 25-11-2021 05:24 PM
gigahertz replied at 25-11-2021 12:28 PM
customer of course kena bayar cash.
tapi dealer / kedai yang amik barang kat supplier dalam tu pun ...


Kedai cina favourite repair macbook kitorang laki bini kat bangsar.. kita hantar kedai kul 11 then dia suruh pi makan lunch dulu nanti datang balik collect.. ha laju camtu la yg kita mahu
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 05:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 25-11-2021 03:46 PM
yg iols paham kat digital mall, owner cainis, hire bangla apa sumer.. keje ikut jam. ada pekerja c ...

Paham paham. Tq kaka explain ke meols.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 05:54 PM | Show all posts
Nak lawan rege dengan geng Low Yat tu? Toksah lah nak mimpi

Kemungkinan ada 7- 8 atau lebih kedai2 besar & bila depa beli parts , depa gang together & buat order

Kemungkinan 7 - 8 atau lebih container

Depa akan dapat ex factory price + volume discount , distributor price depa tak pandang

Lagi2 depa ni cina & boleh direct deal dengan kilang2 kat Taiwan & China ... speak mandarin mah

Bangla & paki pulak ada lobang untuk supply 2nd hand PC & parts kat developing world (ie. africa) & pasaran dia amat besar.

Tang ni pon kedai2 & peniaga2 melayu kat Mara Digital Mall dah kalah pasal bergantung 100% kat walk in customers & kemungkinan online customers. Buat sakit lagi , ambil pulak kat single supplier yang dilantik oleh MARA yang kemungkinan besar dapat supply dari low yat

Ni bukan tolong tapi aniaya melayu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Semasa



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-11-2021 02:40 PM GMT+8 , Processed in 0.076784 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list