CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 2335|Reply: 95

[Tempatan] Projek Digital Mall Mara gagal

[Copy link]
Post time 24-11-2021 04:47 PM | Show all posts |Read mode
Projek Digital Mall Mara Ismail Sabri gagal, kata MP Bangi
Diterbitkan:  Nov 24, 2021 12:31 PM



Ahli Parlimen Bangi, Ong Kian Ming mencadangkan sebuah model baharu Pemerkasaan Ekonomi Bumiputera diperkenalkan kerana model sekrang adalah satu kegaglan yang jelas.

"Saya melawat Mara Digital Mall di Jalan Tuanku Abdul Rahman di Kuala Lumpur pada waktu makan tengahari Isnin, baru-baru ini untuk melihat sendiri aktiviti perniagaan di sana.

“Pusat membeli-belah digital ini pada asalnya ditubuhkan untuk menyaingi kedai-kedai digital dan IT di Plaza Low Yat pada 2015 oleh Menteri Pembangunan Luar Bandar ketika itu dan kini Perdana Menteri, Ismail Sabri Yaakob.



“Enam tahun kemudian, inisiatif tajaan kerajaan ini jelas telah gagal mencapai matlamat asalnya,” kata Ong dalam satu kenyataan hari ini.

Katanya, tingkat bawah pusat beli-belah itu, lazimnya ruang utama untuk pekedai mempamerkan produk digital dan IT mereka, adalah kosong.

“Semua kedai di tingkat bawah menjual produk makanan dan minuman, kebanyakannya kepada kakitangan Perbadanan Mara dan agensi kerajaan yang mempunyai pejabat mereka di sana.

"Beberapa kedai telah ditukar atau disewakan kepada pengusaha yang menjual produk bukan IT termasuk kedai yang menjual produk fesyen, kedai DIY dan salun rambut yang turut menawarkan perkhidmatan urutan/muka/kuku."







Jangan ulangi kesilapan lampau

Ong berkata, tujuan utama lawatannya adalah berikutan pengumuman Ismail Sabri pada 18 November yang mencadangkan supaya kuota perniagaan milik bumiputera diadakan di lokasi strategik seperti pusat beli-belah bagi meningkatkan penyertaan masyarakat itu dalam bidang ekonomi.


Ini adalah sebahagian daripada cadangan Tindakan Pembangunan Bumiputera 2030 (TPB2030) yang terletak di bawah Majlis Kemakmuran Bumiputera (MKB), yang dipengerusikan oleh perdana menteri.

Ong berkata bahawa langkah itu mengingatkannya tentang frasa - "mereka yang tidak belajar daripada sejarah pasti akan mengulanginya".

“Pada ulang tahun ke-50 sejak bermulanya Dasar Ekonomi Baru (DEB), nampaknya ramai di kalangan pemimpin kita tidak belajar daripada kesilapan masa lalu dan nampaknya berminat untuk mengulangi kesilapan ini berulang kali dalam membuat keputusan. dasar kerajaan “baru” yang sepatutnya membantu masyarakat bumiputera dalam pelbagai sektor ekonomi.

“Tolong jangan salah faham niat saya di sini.

“Saya sangat ingin melihat masyarakat bumiputera berjaya dalam perniagaan dan mendapat akses kepada peluang pekerjaan dan ekonomi seperti yang pernah dijayakan oleh beberapa komuniti dan kumpulan perniagaan lain.

“Tetapi cadangan perniagaan asas mestilah mampan, berdaya tahan terhadap persaingan pasaran dan mampu memupuk inovasi dan kreativiti,” katanya.





Dia menekankan bahawa pusat beli-belah digital Mara mengalami kerugian walaupun sebelum permulaan pandemik Covid-19.

"Artikel sebelum permulaan wabak itu sudah pun melaporkan cabaran yang dihadapi pusat beli-belah ini termasuk pusat beli-belah utama di Mara Corporation di Kuala Lumpur.

“Mara Digital Kuantan ditutup pada Disember 2018 dan Mara Digital Johor Bahru ditutup pada Februari 2019.

"Saya tidak fikir kegagalan pusat membeli-belah digital ini adalah kerana perniagaan bumiputera tidak boleh berjaya dalam bidang tertentu seperti IT dan peruncitan digital. Sebab utama kegagalan mereka ialah konsep perniagaan yang pada dasarnya pincang sejak awal," katanya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 04:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Harap fasa baru MARA Digital ni dijadikan projek perintis utk kempen #BMF besar2an di peringkat nasional.... Patut kerajaan agresif mengkaitjalinkan MARA Digital dgn BMF sbb strategi tu terbukti berjaya menurunkan harga produk....

Jangkaan aku dlm masa kurang 5 tahun perniagaan di Low Yat dpt dilumpuhkan jika BMF diperkasa oleh kerajaan
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 04:52 PM | Show all posts
Kan telah di bagi tau ianya budaya melayu
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 04:55 PM | Show all posts
axl_bach replied at 24-11-2021 04:52 PM
Harap fasa baru MARA Digital ni dijadikan projek perintis utk kempen #BMF besar2an di peringkat nasi ...

gerakan BMF ni antara tindakan yg bagus di warwar kan kpd masyarakat muslim...
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 04:55 PM | Show all posts
mende alah ini ekoran dari mamat  haprak manatah  curi henpon  cina tu kan.kat porem ni pun ada je mangkok beking mamat tu masa tu.ingat lagi tauuww
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 04:57 PM From the mobile phone | Show all posts
ifanonline replied at 24-11-2021 04:55 PM
gerakan BMF ni antara tindakan yg bagus di warwar kan kpd masyarakat muslim...

Then apa yg gomen waiting for?

Gunakan media kerajaan sepenuhnya utk promote #BMF di peringkat nasional.  Lebih aula isytiharkan satu tarikh sbg HARI BMF KEBANGSAAN sbg inisiatif utk menjayakan BMF agar harga barangan terus turun
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 05:02 PM | Show all posts
the whole area tu dah suwey sejak ramai pendatang asing...
semua biz/bank tutup pergi tempat lain...
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 05:08 PM | Show all posts
Tempat tu takde attraction rasa mcm Puduraya di era 90an.
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 05:23 PM | Show all posts
bangunan mara tu sendiri dah sendu...jangankan kedai IT, kedai baju pun lingkup..
bak kata poremer kat atas, memang tempat suwey...
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 05:34 PM | Show all posts
axl_bach replied at 24-11-2021 04:57 PM
Then apa yg gomen waiting for?

Gunakan media kerajaan sepenuhnya utk promote #BMF di peringkat n ...

gomen takut kpd chinky dan keling
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 05:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by tripleid at 24-11-2021 05:44 PM

Ni lah pencapaian ekonomi org melayu scr general lepas 70tahun umno perintah..so pikir2 kan ler..jgn asyik dok meratib salah Dap jer siang malam pagi dan petang
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 05:55 PM | Show all posts
takde parking.
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 05:58 PM | Show all posts
Ong berkata bahawa langkah itu mengingatkannya tentang frasa - "mereka yang tidak belajar daripada sejarah pasti akan mengulanginya"
Sebelum nak belajar dari sejarah kena lah dulu percaya dengan sejarah. Kalau dah gagal tapi rasa tak gagal macam mana nak belajar


Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 06:10 PM | Show all posts
ada bangunan ni ke? tak tau pun...

lengkali, kena pandai pilih lokasi la.. dolu2 peniaga2 pon komplen, org majlis perbandaran soh pindah tmpt lain yg deme sediakan utk berniaga, tapi deme pilih tmpt yg mmg takde org lalu. so peniaga pon serbasalah nak pindah sbb port lama deme byk bisnes. bila sambung bisnes kat port lama, kena saman sbb tak berniaga kat tmpt yg disediakan...

org2 yg cari lokasi ni pernah buat bisnes ke?
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 06:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Mail mana ada projek dia yg berjaya...semasa dia jd Menteri...semua GAGAL.
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 06:20 PM | Show all posts
MARA Digital mall ni dibuat berlandaskan politik bukan biz
Even MARA Corp Chairman, Akhramsyah Muammar Ubaidah Sanusi admitted that the creation of the digital mall was a politically-motivated move and not a business-driven one.

Lack of product variation, non-competitive pricing, and weak publicity are cited as contributors to poor sales turnovers and the decline in visitors.

Another problem pointed out by business-owners is the single distributor, WGN Scan Sdn Bhd which reduces the profit margin because they can’t offer discounts, unlike retailers who have multiple suppliers and the freedom to do so.
Kalo rega tak competitive toksah lah nak lawan Low Yat

Penjual kena ambil barangan mereka dari WGN Scan yang dilantik untuk jadik supplier

Habis lah profit margin

Typical keje BN / party assobiyyah , depa lantik orang yang monopoly supply
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 06:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Idea bodoh yg diselaputi bibit2 perkauman dicadangkan oleh org yg kurang berfikiran. Kini jadi pm dan mencadangkan idea yg sama malah dgan bajet lebih besar. Kebodohan apakah ini??
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 06:46 PM | Show all posts
mana tak mati.. dah supplier nya satu,, geng2 umngok



umngok mana reti bebisnis.. teda dlm DNA depa.. yg ada penyamun tarbus sajaaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 06:48 PM | Show all posts
tripleid replied at 24-11-2021 05:43 PM
Ni lah pencapaian ekonomi org melayu scr general lepas 70tahun umno perintah..so pikir2 kan ler..jgn ...

once upon a time tempat tu biz bagus..
just imagine sampai ada 4 bank Rimau kat situ..
blom campur bank lain...
so tak leh nak salahkan gomen...
p lah buat study caner nak pulihkan tempat tu...
ikutkan public tpt dah cun..ada lrt..monorel etc
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 06:53 PM | Show all posts
Arked Mara yg iols tahu n pergi rasanya semua mcm MATI kecuali kedai makan... inikan pulak nk bukak digital mall... ko ghaserrrr
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Semasa



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-12-2021 01:48 PM GMT+8 , Processed in 2.376263 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list