CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 10000|Reply: 246

[Tempatan] Warganet lepaskan geram minta penjawat awam HENTIKAN ‘budaya’ keluar minum pagi

  [Copy link]
Post time 23-11-2021 05:53 PM | Show all posts |Read mode

Warganet geram ‘budaya’ penjawat awam keluar minum pagi


TANGKAP layar status pemilik akaun Twitter yang geram dengan penjawat awam jadikan budaya keluar minum pagi.

    Oleh ARIF AIMAN ASROL
    23 November 2021, 5:16 pm

PETALING JAYA: Warganet menerusi ciapan Twitter meluahkan perasaan marah apabila terdapat segelintir kakitangan awam yang tidak komited menjalankan tanggungjawab  dengan mencuri tulang pada waktu bekerja.

Terbaru, tular di Twitter sebuah gambar yang memaparkan ciapan yang mengatakan budaya keluar minum pagi di pejabat kerajaan perlu dihentikan kerana ia menyusahkan rakyat yang mengunjungi jabatan-jabatan kerajaan tersebut.

Pengguna Twitter, mazs5151 meluahkan rasa kesalnya apabila ketika dirinya memerlukan bantuan kakitangan di pejabat, tapi kakitangan tersebut keluar untuk minum pagi.

“Waktu kerja sudah bermula, jika ingin minum pagi, bancuh kopi atau teh di pantry dan alas perut. Tak perlu keluar,” ciapan mazs5151.

Seorang pengguna laman sosial tersebut TerritorySM menulis ciapan yang seakan-akan meyindir pekerja awam yang hanya lelah berlakon dan mencuring tulang sahaja bukan penat bekerja.

“lapan pagi punch in, lepastu keluar lepak. Habis lepak buat-buat kalut dekat pejabat lepastu keluar rehat. Habis rehat sambung berlakon. Pukul empat ready nak punch out, pukul lima sampai rumah buat muka penat,” ciapan Territory di laman Twitter.

Melihat ciapan yang tular ini, rata-rata pengguna Twitter meluahkan perasaan marah dan menceritakan pengalaman mereka semasa melakukan urusan di pejabat kerajaan, mereka juga menyatakan layanan di pejabat tersebut adalah sangat teruk.

“True story, aku nak jumpa staff DBKL. Banyak kali pergi takda, macam-macam alasan orang meja sebelah bagi. One day, co-worker kata dia tengok site dekat Kepong. Aku pergi breakfast dekat Kampung Baru, dia duduk meja sebelah. Harey betul mengular,” ciapan AmirulFareezA.

Ini sangat la betul. Saya berapa kali call pejabat agama daerah Petaling, tak pernah pernah diangkat. Kemana perginya semua staff? Kalau tgk google review, ramai maki call tak berjawab. Nama je kerja dkt pejabat agama tapi haram nak layan orang,” ciapan FathulAudreyHaz.

“Teringat dulu kita awal-awal pagi dah tercongok sebab nak pick up sijil yang hilang, tiba-tiba nampak akak-akak baru masuk sambil bawa plastik kuih haha bengang ye dahlah kena pergi KL,” ciapan pelikhensem. -UTUSAN ONLINE

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2021 05:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Cidb opis lagi lehnat tk pernah berjawab
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2021 06:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Note: Thread has been banned by manager
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2021 06:16 PM | Show all posts
Pernah 2-3 kali tengah beratur nak ambik lauk nasi lemak sementara nak tunggu meeting kul 10am. Tiba2 aje yg tengah beratur, yg tengah melantak lintang pukang lari. Gerai yg penuh tiba2 yg tinggal dalam 5-6 org aje. Katanya ketua pengarah buat spot check. Time tu pukul 845 pagi @ opis lama JKR KL..hahahaha...
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2021 06:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Lepas tu nanti ada makcik kepam gemok 100 kilo komplen, kenapa korang semua nak dengki dengan penjawat awam?
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2021 06:40 PM From the mobile phone | Show all posts
@Acikgomen tersenyum sinis
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2021 06:55 PM From the mobile phone | Show all posts
kakikuDibibirmu replied at 23-11-2021 06:40 PM
@Acikgomen tersenyum sinis

Ni semua perangai syaiton2 yg merasuk staf yg kejap semaye kejap period yach
Ahli2 mesorat mesin potostet mcm acik sgt punctual siap tak kuar lunch ke ape sbb gaji tak cukup bonus taxpayers taknak kasi
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2021 07:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Ya ampon...bior lantakla dema nk gemok kan badan...esok2 dpt penyakit
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2021 07:36 PM | Show all posts
buat2 kalut tu strategi ampuh untuk tunjuk kat boss dia buar kerja..lagi2 masa event ka , mesorat ka.. hakikatnya apa pon tak reti
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2021 07:36 PM From the mobile phone | Show all posts
@caprut suka topik ni
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2021 07:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Usually yg bikin lama ni sebab bersembang...cuba kalau minum pagi sendiri2..tak sampai 5 minit dah abis..slagi jumpa member pasti akan sembang punya
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2021 07:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Baru idup kat meshia ke???
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2021 07:50 PM | Show all posts
Dlm waktu keje penjawat awam tk termasuk pun waktu minum pagi.tu semua tebiat aka habit so tk bole pukul rata sume org gomen gitu.kt ofis iols kol 9 tk bole masuk cafe dah
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2021 09:08 PM | Show all posts
alah...8.30 blk rumah tapau nasi lemak bagai utk anak2 family...kol 7 ptg  start kete g opis sbb nk punch out...terbaik jiran ku...baru nie kuar aruz baru...
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2021 09:16 PM From the mobile phone | Show all posts
musangbodoh replied at 23-11-2021 09:08 PM
alah...8.30 blk rumah tapau nasi lemak bagai utk anak2 family...kol 7 ptg  start kete g opis sbb nk  ...

Dari 8.30am sampai 7pm tu dekat rumah la?
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2021 09:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Mai aku nk cite kj (bkn pngarah)  tmpat aku kije, g thumbprint dlu anta ank nuseri, pahtu g beli nasi kt toklaki sbb toklaki xkeje, duk umh dlu (kuarters), kauorg pikir agak2 kul bape dia masuk opis... y nih lg parah drpd y xbeksin tau... Lom kul 5ptg ambik ank pulak...
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2021 10:14 PM From the mobile phone | Show all posts
cuba la tetapkan minum pagi dan ptg tu 10min je. samada nak beli luar/bwk bekal sendiri bancuh air kat pantry lantak la asalkan 10min je. kilang pun berlambak ada time minum pagi & ptg, elok je kami masuk blk lepas 10min.
dulu masa mula2 masuk ipta tanjat acik cari technician kelas pkl 10 lab senyap sunyi takde org. sian iols+bdk2 dok melangut tggu depan lab. hamjadah sgguh peel.
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2021 10:25 PM | Show all posts
salah ketua lah tak tegas. ngok
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2021 10:31 PM From the mobile phone | Show all posts
kurangkan penjawat awam, kurangkan pencen, hapuskan jabatan2 yg tidak.memberi sumbangan dari sei ekonomi spt.jabatan agama
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2021 10:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada tempat tu kul 8,semua staff memgaji dulu sampai 830 pg .customer tunggu ..dia solat dhuha( solat sunat kerja tu wajib) bila customer Kat minum ..nampak dia minum Kat sebelah kita, 1230 ambik anak 230 br masuk nyembang lagi ,nk solat lah ..430 pi solat n terus nak balik. Berrapa jam nk entertain customer ..kalau khamis kerja sampai 330,lepas lunch dh kerja ala2 tutup kaunter kul 9 belum mula kerja ada ngajin taskirah merangkap makan2
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

24-5-2022 10:21 AM GMT+8 , Processed in 0.683413 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list