CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: FOTHER-MUCKER

[Tempatan] Banjir: Bina rumah bertiang di tepi sungai, titah Al-Sultan Abdullah

  [Copy link]
Post time 23-12-2021 09:32 AM From the mobile phone | Show all posts
makita replied at 22-12-2021 08:39 PM
Chuols..meols ada jumpa pantun 2 kerat kat fb psal menebang ni.
Bila banjir dia memasak
Bila tak b ...

Deep ni pantun ni wpun 2 kerat
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2021 09:33 AM From the mobile phone | Show all posts
cik_sssara replied at 30-11-2021 08:44 AM
Bukan bentuk rumah, tapi perparitan & saliran yang kena perbetulkan dulu.

Pihak berkuasa baiki, pe ...

Kan...apa guna rumah tinggi2 pun, bila banjir je habis terputus hubungan, tak boleh huat aktiviti2 penting
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2021 09:34 AM From the mobile phone | Show all posts
keane.somewhere replied at 30-11-2021 07:11 PM
Perparitan kat Kelantan memang teruk.

Mostly vanjir memang masalah parit semak samun + banyak sam ...

Nk buat mcm mana, sskjp sendiri yg cakap mrk tak heran dgn pembnagunan..
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2021 09:37 AM From the mobile phone | Show all posts
domestobot replied at 18-11-2021 08:05 PM
lutut melayu takleh tahan dah sekarang. kalau dulu2 ye la diaorg banyak guna tenaga fizikal, setakat ...

Kena buat gelongsor satu untuk turun. Tali bakul untuk hantar makanan/barang ke atas. Lif mahal sgt
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2021 09:57 AM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 23-12-2021 09:34 AM
Nk buat mcm mana, sskjp sendiri yg cakap mrk tak heran dgn pembnagunan..

Tu la....tapi sskjp la yang merantau ramai untuk membangunkan diri Dan hidup
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2021 10:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Aje mudah bila berkata.....
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2021 10:03 AM | Show all posts
sbnrnya rumah mcm ni bagus .. even bukan kat tmpt banjir pun ...
boleh buat parking ... letak tempat duduk untuk lepak2 .....

pernah rasa nak ada rumah mcm ni dulu
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2021 10:49 AM From the mobile phone | Show all posts
keane.somewhere replied at 23-12-2021 09:57 AM
Tu la....tapi sskjp la yang merantau ramai untuk membangunkan diri Dan hidup

yeah..sskjp sangat kental dan berdaya survival tinggi

terputus hubungan 10 hari pun..kami tak.pecah kedai
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2021 11:02 AM From the mobile phone | Show all posts
keane.somewhere replied at 23-12-2021 09:57 AM
Tu la....tapi sskjp la yang merantau ramai untuk membangunkan diri Dan hidup

Dia merantau kat negeri2 yg serba serbi ada kemudahan tp dia biar mak pak tok nenek dia hidup serba kekeurangan..bila org tanya..dia yg akn jawab dulu" eh kami dah biasa hidup mcm ni janji bawah parti islam"
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2021 11:03 AM From the mobile phone | Show all posts
sekngucing replied at 23-12-2021 10:49 AM
yeah..sskjp sangat kental dan berdaya survival tinggi

terputus hubungan 10 hari pun..kami tak.pe ...

Ye ke..bukan masa banjir twruk dulu korg pecah kedai ke
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2021 11:55 AM From the mobile phone | Show all posts
dani-rox replied at 18-11-2021 06:59 PM
buat jah mcm rumah weols Melanau zaman dulu2... tiang tinggi dlm 10 meter gitu, dgn kayu belian.

bu ...

My mini rumah kayu pakai atap belian
dah lebih 10 tahun dah
masih elok lagi
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2021 11:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Bagi lah duit utk.buat rumah bertiang. Ingat murah ke? Kalau rumah batu kena buat extra foundation. Nak buat rumah kayu, tau2 je lah rega kayu dekat nak sama macam silver 925.
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2021 12:03 PM | Show all posts
makita replied at 22-12-2021 08:39 PM
Chuols..meols ada jumpa pantun 2 kerat kat fb psal menebang ni.
Bila banjir dia memasak
Bila tak b ...

Sedap bunyi pantunnya..boleh print kat banner gantung pintu pagar istana negara
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2021 02:00 PM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 23-12-2021 11:02 AM
Dia merantau kat negeri2 yg serba serbi ada kemudahan tp dia biar mak pak tok nenek dia hidup serb ...

mengarutlah.....siapa yg ckp.mcm tu..buat andaian sendiri aja
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2021 02:01 PM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 23-12-2021 11:03 AM
Ye ke..bukan masa banjir twruk dulu korg pecah kedai ke

yg tu perampok....

kitorang takdelaa harapkan kerajaan bantu


nak potong pokok pun harap.kerajaan..dah 4 hari pokok ada situ

senyum sinis ajalah
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2021 02:51 PM From the mobile phone | Show all posts
sekngucing replied at 23-12-2021 02:00 PM
mengarutlah.....siapa yg ckp.mcm tu..buat andaian sendiri aja

Huh...ko tak baru kluar gua ke haper
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2021 02:52 PM From the mobile phone | Show all posts
sekngucing replied at 23-12-2021 02:01 PM
yg tu perampok....

kitorang takdelaa harapkan kerajaan bantu

Perampok bau budu
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2021 03:37 PM From the mobile phone | Show all posts
domestobot replied at 18-11-2021 08:05 PM
lutut melayu takleh tahan dah sekarang. kalau dulu2 ye la diaorg banyak guna tenaga fizikal, setakat ...

Betul. Mak aku kalo dtg umah xmo naik tingkat atas. Lutut sakit.
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2021 03:41 PM | Show all posts
cantik design parking kereta rumah bertiang tu...kreatif n praktikal
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2021 03:49 PM | Show all posts
FOTHER-MUCKER replied at 18-11-2021 07:05 PM
Buat seperti ini..... kereta pun tak musnah akibat banjir.

idea mcm ni cantik,cuma x lawa la nampak kosong bawah,
elehh bawah tu boleh buat dinding pastu jdkan stor
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-5-2022 01:57 AM GMT+8 , Processed in 0.089082 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list