CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: FOTHER-MUCKER

[Tempatan] Banjir: Bina rumah bertiang di tepi sungai, titah Al-Sultan Abdullah

  [Copy link]
Post time 30-11-2021 12:01 AM From the mobile phone | Show all posts
So sesambil tu kerabat boleh sambung tebang hutan ke tuanku?oppsss...
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 02:13 AM From the mobile phone | Show all posts
FOTHER-MUCKER replied at 18-11-2021 07:05 PM
Buat seperti ini..... kereta pun tak musnah akibat banjir.

ini design tipikal di kelantan
saya tgok rumah org2 pantai barat semua atas tanah. hairan...padahal sini juga banjir..
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 02:15 AM From the mobile phone | Show all posts
chazey replied at 18-11-2021 07:43 PM
Pernah nampak design ni di FB. Design dari Thailand jika tak silap.

mai kelate chazey..berlambak rumah seperti ini
rumah batu tiang tinggi
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 08:09 AM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 29-11-2021 09:48 PM
Tapi tu lah rumah sekarang design semua bertutup. Elok2 ada louvres gi tutup pulak. Bumbung tinggi ...

Pakai Bumbung singgora je sis....Tanah liat lagi bagus. Meols ingat nak try bisnes ni. Buat Bumbung Tanah liat.
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 08:44 AM | Show all posts
Bukan bentuk rumah, tapi perparitan & saliran yang kena perbetulkan dulu.

Pihak berkuasa baiki, penduduk jaga dan selenggara. Kalau buat sistematik tahap tercanggih tapi rakyat tak jaga & buang sampah merata pun tak jadi apa.

Rumah dah tinggi tapi tetap banjir. Takboleh kerja, takboleh sekolah. Sesetengah tempat mungkin putus terus hubungan hinggakan bantuan bekalan & kecemasan takboleh masuk macam mana.
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 07:11 PM From the mobile phone | Show all posts
cik_sssara replied at 30-11-2021 08:44 AM
Bukan bentuk rumah, tapi perparitan & saliran yang kena perbetulkan dulu.

Pihak berkuasa baiki, pe ...

Perparitan kat Kelantan memang teruk.

Mostly vanjir memang masalah parit semak samun + banyak sampah
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2021 11:47 PM From the mobile phone | Show all posts
dani-rox replied at 18-11-2021 06:59 PM
buat jah mcm rumah weols Melanau zaman dulu2... tiang tinggi dlm 10 meter gitu, dgn kayu belian.

bu ...

Bukan takat uols kt sarawak nun..seigt iols masa kecik2 rumah2 seme tinggi2..voleh main2 kt bawah tu..asal jgn ko main belah dapur kelak mandi ko di situ..
Bukan takat berdekatan sungai..mana2 yg banjir prone..bwh tu parking keta...arkitek2 malaya boleh la design yek..kalo yg sebutir pattern rumah banjir 2014 tu mcm ok jgk..linked houses tiang tinggi ja iols tak penah jumpa..tatau la kalo ada rumah panjang moden tiang tinggi lgk?
Dapur tu biar sama paras ja dgn rumah..takde la dapur banjir rumah kering..
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2021 11:48 PM From the mobile phone | Show all posts
sekngucing replied at 30-11-2021 02:13 AM
ini design tipikal di kelantan
saya tgok rumah org2 pantai barat semua atas tanah. hairan...padah ...

Rumah moden kelate byk dah buat takde tiang ni..lg plak tanah bekas sawah..iols plak yg risau...
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2021 12:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Suruh tinggal atas pokok sahajalah, jimak dan senang kira
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2021 10:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Memang setuju...lagipun cantik rumah bertiang ni
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2021 07:18 PM | Show all posts
honeybee1802 replied at 21-12-2021 11:47 PM
Bukan takat uols kt sarawak nun..seigt iols masa kecik2 rumah2 seme tinggi2..voleh main2 kt bawah  ...

rumah panjang moden kat sini bukan jenis tinggi mcm yg vintage punya. luaran ala2 teres tp interior masih berkonsepkan rumah panjang.



Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2021 07:38 PM From the mobile phone | Show all posts
FOTHER-MUCKER replied at 18-11-2021 07:05 PM
Buat seperti ini..... kereta pun tak musnah akibat banjir.

Suka la design ni..tp lutut tk kuat dah
Rumah skg pn ada 2 anak tgga pn mcm err eer
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2021 07:42 PM From the mobile phone | Show all posts
keane.somewhere replied at 19-11-2021 08:08 AM
Guna bumbung Singgora/tanah liat bukan bumbung material simen atau zink...buat bumbung tinggi deng ...

Kat klntn masih usahakan ..rumah2 lama byk guna tu
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2021 08:39 PM From the mobile phone | Show all posts
tripleid replied at 30-11-2021 12:01 AM
So sesambil tu kerabat boleh sambung tebang hutan ke tuanku?oppsss...

Chuols..meols ada jumpa pantun 2 kerat kat fb psal menebang ni.
Bila banjir dia memasak
Bila tak banjir dia menebang
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2021 08:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Ko tu yang kena stopkan pembalakan tebang2 pokok. Ko ingat semua banjir2 ni berlaku tiap2 tahun sebab takdir sesaja ke? Negeri ko dan Kelantan tiap tahun banjir. Rakyat yang merana.
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2021 08:20 AM From the mobile phone | Show all posts
makita replied at 22-12-2021 08:39 PM
Chuols..meols ada jumpa pantun 2 kerat kat fb psal menebang ni.
Bila banjir dia memasak
Bila tak b ...


Kejam nye

Bila banjir dia memasak
Bila tak banjir dia membalak

Lebih sesuai Pantun nye
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2021 08:28 AM From the mobile phone | Show all posts
dani-rox replied at 18-11-2021 06:59 PM
buat jah mcm rumah weols Melanau zaman dulu2... tiang tinggi dlm 10 meter gitu, dgn kayu belian.

bu ...

Idea yang baik.
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2021 09:11 AM From the mobile phone | Show all posts
dani-rox replied at 18-11-2021 06:59 PM
buat jah mcm rumah weols Melanau zaman dulu2... tiang tinggi dlm 10 meter gitu, dgn kayu belian.

bu ...

Tingginyaaaa sis dan mahalnya.. tak mampu
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2021 09:14 AM From the mobile phone | Show all posts
blekkep replied at 18-11-2021 06:44 PM
kalo org tua susah la nk kene panjat tngga nk masuk umah

Tu lah, tp kalau dah bertegas jgk tak nk pindah nk buat mcm mana..
Mungkin bhgn bawah tu buat la 1 bilik utk org2 tua
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2021 09:22 AM | Show all posts
Ko tu sendiri patutnya berhenti menjarahhh sampaiii rosakkk muka alam sekitarrr bagi bencana terukk kat rakyattttt. Malulah skittttt phuiiiiii
cc makcik@azmee06
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

26-1-2022 03:56 PM GMT+8 , Processed in 3.994707 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list