CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: FOTHER-MUCKER

[Tempatan] Banjir: Bina rumah bertiang di tepi sungai, titah Al-Sultan Abdullah

  [Copy link]
Post time 18-11-2021 10:18 PM From the mobile phone | Show all posts
kalau banyak duit buat rumah tergantung macam taman tergantung Babylon pon boleh.
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2021 10:22 PM From the mobile phone | Show all posts
dudaberhias replied at 18-11-2021 08:45 PM
memang rumah ni adalah rumah asal orang orang di nusantara... bukannya rumah batu fefeelinggg negara ...

Lepastu dah ekon manjang bila nak sihat ye dok
Rumah tinggi ni siang2 orang tua suka rehat tidur bawah rumah sambil angin original tiup
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2021 10:24 PM From the mobile phone | Show all posts
rumah kt parit perak kbanyakn tinggi2
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2021 10:26 PM From the mobile phone | Show all posts
naina replied at 18-11-2021 10:22 PM
Lepastu dah ekon manjang bila nak sihat ye dok
Rumah tinggi ni siang2 orang tua suka rehat tidur b ...

Khen kaka, kalau rumah tradisional ni sejuk pulak tu sampai mengigil malam2.  Iols memang suka rumah style kampung, mak iols pun buat resort2 style kampung dekat dengan alam. Rumah sedia ada tu dia rasa menyesal pergi buat rumah batu. Sebabnya panas... Harapkan ekon je boleh bagi sejuk... Tapi pergi dapur memasak panas jugak sanpai berpeluh... Kalau rumah kayu lain. Kat dapur pun sejuk sebab ala2 memasak terbuka gittew dapat berkemban dan menghayati alam sambil di perhatikan monyet dan beruk
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2021 10:37 PM From the mobile phone | Show all posts
dudaberhias replied at 18-11-2021 10:26 PM
Khen kaka, kalau rumah tradisional ni sejuk pulak tu sampai mengigil malam2.  Iols memang suka rum ...

Mujur iols masih ada kampung rumah tinggi cmni. Masih elok kayu semua memang bapak meols pilih tiang yang elok tahan lama. Bapak meols rajin cat guna minyak2 tu bagi nampak baru tu apa nama cat tu. Rumah bawah je lah moden ckit termasuk dapur. Betollah masak2 sambil ditemani monyet. Jadah betoi. Selalu curi makanan mak meols.haha
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2021 10:48 PM From the mobile phone | Show all posts
FOTHER-MUCKER replied at 18-11-2021 07:05 PM
Buat seperti ini..... kereta pun tak musnah akibat banjir.

Wah bestnye..ada gelongsor
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2021 12:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Memang mcm itulah design rumah melayu zaman dulu. Nenek-moyang dah tahu dah kelebihan dia. Lepas tu datang design rumah batu moden yg tak sesuai dengan iklim dan keadaan setempat. Panas berkepam disebabkan sistem pengudaraan yg tak kena dengan iklim tropika. Kesudahannya kena pasang aircond setiap bilik
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2021 01:44 AM From the mobile phone | Show all posts
FOTHER-MUCKER replied at 18-11-2021 07:05 PM
Buat seperti ini..... kereta pun tak musnah akibat banjir.

Rumah betul?
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2021 03:33 AM | Show all posts
daulat Tuanku
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-11-2021 04:04 AM | Show all posts
chazey replied at 18-11-2021 03:43 AM
Pernah nampak design ni di FB. Design dari Thailand jika tak silap.

Saya ambil dari forum sebelah.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-11-2021 04:05 AM | Show all posts

Tak.
.........
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-11-2021 04:06 AM | Show all posts

Boleh buat rumah seperti tu.tak risau lagi jikalau banjir selamat kereta
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2021 05:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Arwah ayah aku suro buat rumah kt tanah pusaka
Pernah dulu banjir melanda kawasan itu masa banjir besar johor tu
Jika buat, mahu aku buat rumah bertiang mcm ini
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2021 07:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Decaffeinated replied at 18-11-2021 06:47 PM
Nanti bawah tu naik dinding jadi rumah satu lagi.

Tapi make sure ada beam la.

betul ni, aku kalau lalu kat kg2 yg jenis naik air banjir mesti rumah tinggi2 ni ada tambah dinding bahagian bawah dah jd rumah dua tingkat mungkin ditambah zaman lama tak banjir skali haa 2014 banjir besar
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2021 08:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Nenek moyang Melayu lagi pandai....sampai ke cucu bodoh maybe sebab miskin kot
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2021 08:08 AM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 18-11-2021 09:18 PM
Perlu revise design rumah batu zmn sekarang untuk kurangkan panas dlm rumah supaya tak bergantung dg ...

Guna bumbung Singgora/tanah liat bukan bumbung material simen atau zink...buat bumbung tinggi dengan bukaan layar yang tinggi....dekat layar tu buat Lubang angin dengan jaring nyamuk.

Bahagian lantai boleh buat Lubang angin dan tutup dengan kekisi
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2021 08:54 AM | Show all posts
Decaffeinated replied at 18-11-2021 06:47 PM
Nanti bawah tu naik dinding jadi rumah satu lagi.

Tapi make sure ada beam la.

confirm ni.. dah tua2 bhgn bawah convert jadi main hall. tidur pun kat bilik bawah je.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 09:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sharlenetexas at 29-11-2021 09:49 PM
keane.somewhere replied at 19-11-2021 08:08 AM
Guna bumbung Singgora/tanah liat bukan bumbung material simen atau zink...buat bumbung tinggi deng ...


Tapi tu lah rumah sekarang design semua bertutup. Elok2 ada louvres gi tutup pulak. Bumbung tinggi sangat susah nk tukar lampu rosak. Tapi bumbung zink tu no no no. Panas bahang yang amat. Pilihan yg murah skit bumbung asbestos. Tapi asbestos tak elok untuk kesihatan.


Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 11:08 PM | Show all posts
FOTHER-MUCKER replied at 18-11-2021 07:05 PM
Buat seperti ini..... kereta pun tak musnah akibat banjir.

Wahh i sukerr idea parking kete tu..lagi cun buat pintu masuk ke2 kat situ, bagus jugak utk laluan wheelchair
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 11:16 PM | Show all posts
yups. untuk penyelesaian jangka panjang elok fikir logik macam mane nak buat rumahyang berada di kawasan banjir. Kalau tak susah lah negara tiap kali banjir kene je dok pindah orang di kawasan yg sama, i think sudah tiba masanya ssuatu perlu dilakukan. bina rumah yg tinggi.


tapi kena ade ramplah kot. untuk kemudahan golongan OKU.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

23-1-2022 08:53 PM GMT+8 , Processed in 0.069388 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list