CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 615|Reply: 0

[Pulau Pinang] JAS pantau kesan, punca perubahan kualiti air marin

[Copy link]
Post time 14-11-2021 08:55 PM | Show all posts |Read mode
JAS pantau kesan, punca perubahan kualiti air marin[size=0.8]Oleh Nur Izzati Mohamad - November 14, 2021 @ 12:12pmbhnews@bh.com.my


Pengarah Jabatan Alam Sekitar (JAS) Pulau Pinang, Sharifah Zakiah Syed Sahab (tengah) mengadakan program penghayatan ekosistem habitat burung hijrah di Penaga dan Teluk Air Tawar.- Foto NSTP/ Ihsan JAS Pulau Pinang
KEPALA BATAS: Jabatan Alam Sekitar (JAS) Pulau Pinang memantau kualiti air marin negeri ini melalui program penghayatan ekosistem habitat burung hijrah di Penaga dan Teluk Air Tawar, dekat sini, semalam.

Program dengan kerjasama Persatuan Pencinta Alam Malaysia (MNS) dan Majlis Bandaraya Seberang Perai (MBSP) itu diadakan sebagai salah satu aktiviti di bawah sambutan Hari Alam Sekitar Negara 2021.

Dalam program itu, seramai 30 sukarelawan menjalankan pemerhatian burung dari atas bot dan dari melalui jalan darat termasuk Unit Pengawasan JAS yang mengadakan pemantauan kualiti air marin.

Pengarah JAS negeri, Sharifah Zakiah Syed Sahab, berkata pemantauan dibuat bagi mengetahui faktor kawasan berkenaan menjadi tarikan kepada habitat burung hijrah sebagai langkah menjaga spesies haiwan itu pada masa akan datang daripada pupus.

"JAS negeri mempunyai 33 stesen pengawasan marin di Pulau Pinang yang pemantauan kualiti air marin dibuat enam kali setahun.

"Pengawasan secara rutin dan berkala ini membantu pihak kita memantau secara keseluruhan impak dan punca yang memberi perubahan kepada kualiti air marin di negeri ini termasuk kawasan yang menjadi habitat semula jadi kepada burung hijrah," katanya dalam kenyataan, hari ini.

Mengulas lanjut mengenai pemantauan air marin di Penaga dan Teluk Air Tawar dekat sini, Sharifah Zakiah berkata, kualiti persekitaran yang baik, semula jadi dan sumber makana banyak antara sebab ia menjadi habitat kepada lebih daripada 150 spesies burung dan turut menjadi tempat persinggahan burung hijrah dekat situ.

"Burung ini menjadi indikator semula jadi terhadap kualiti persekitaran di kawasan terbabit yang harus kita lindungi dan pelihara bersama-sama.

"Kawasan sekitar Teluk Air Tawar dan Penaga mempunyai diversiti serta populasi yang tinggi dan berpotensi untuk diwartakan sebagai kawasan perlindungan alam sekitar seterusnya menjadi tarikan eko pelancongan.

"Namun, kemusnahan kawasan bakau dan dataran lumpur mungkin menjejaskan kehadiran burung penghijrah di masa akan datang," katanya.Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-7-2022 12:08 AM GMT+8 , Processed in 0.084955 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list