"Tambahan pula, pembersihan botol dibuat secara manual yang mana pekerja akan mencuci dengan sabun biasa, kemudian diletakkan di kawasan yang boleh menyebabkan pencemaran pada produk yang dikeluarkan," katanya pada sidang media selepas mengadakan Op Bersih, di sini hari ini.
Mengulas lanjut, Mohd Wazir berkata, pelbagai kesalahan lain turut ditemui di kilang berkenaan, antaranya penggunaan peralatan yang menimbulkan keraguan pihaknya.
"Kilang ini juga menggunakan gentian kaca (untuk proses perapan dan penyimpanan soya) yang berdasarkan temubual bersama pemilik, memaklumkan bahawa ia sudah diamal selama 20 tahun, manakala kilang pula sudah beroperasi 50 tahun.
"Pemeriksaan pada gentian kaca itu didapati agak lama dan dikhuatiri reput yang kita risau berlaku pencemaran fizikal selain boleh sebabkan keracunan makanan," katanya yang mengesan ranting kayu, daun dan bulu burung di kawasan proses pemerapan.
Katanya, di bahagian pengeringan soya juga menemui kulat yang boleh menyebabkan keracunan dan merisikokan kesihatan pengguna.
Selain kilang itu, Mohd Wazir berkata, pihaknya turut menyerbu premis membuat roti yang beroperasi selama enam tahun di Raja Uda, di sini selepas didapati mengabaikan kebersihan dan najis tikus turut ditemui di tempat penyimpanan dulang roti yang tidak digunakan.
"Kita juga mendapati terdapat kesan lapisan minyak pada troli dulang bertingkat dan dulang roti itu sendiri, yang boleh menitis ke atas roti mentah di bahagian bawah. Ini boleh menyebabkan pencemaran pada makanan dan keracunan," katanya.
Menurutnya, pemilik kilang kicap dan roti didapati gagal mengamalkan Program Jaminan Keselamatan Makanan (PJKM) dan sembilan kompaun berjumlah hampir RM9,000 dikeluarkan.
Tindakan penutupan selama dua minggu dikenakan mengikut Seksyen 11, Akta Makanan 1983 bagi membolehkan kedua-duanya menjalani proses pembersihan.