CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: R2D2

[Tempatan] Laporan Tahunan KPM 2020. Pelajar STEM cuma 47.18% berbanding sasaran 60%. Pelajar tak minat Sains, Teknikal etc

  [Copy link]
Post time 12-11-2021 10:35 AM | Show all posts
Lagi kesian nengok member belajar pasal nano tech lah, nuclear physics lah, biotech lah, last sekali habis belajar just jadi cikgu je, tu pun lepas buat DPLI. Apa ke bangang offer degree bukan main canggih, last sekali ngajar budak benda basic je.
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2021 01:28 PM | Show all posts
miszclassique replied at 12-11-2021 09:56 AM
Kesian kadang...mmg nak perah tenaga orang tapi bayar ciput...ada jgk jenis company yg memanjang c ...

adaaaa.. one of my suppliers.. boss ummah kepam meleis

manjang la cari dak intern.. sama ada  dibayar gaji atau gaji cuputsss meols tataw.. tapi kat socmed meriah dan meriak sana sini, kunun dapat award bagai, tp award pun beli apaknya geng ameno, masa 1st pkp kilang dpt special permit bukak, padahal bukan esssential service pun

dia la satu2 supplier dlm dunia ni yg bila letak PO kena letak deposit 50%, sbb takde dhuet nak rolling beli raw materials kata staffnyieerrrr..

oleh kerana kuat beno guna dak2 interns, keja dia sangkut la sbb asik2 nak train balik dak intern baru.. meols hanya mampu
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2021 01:32 PM | Show all posts
Edited by Kitty_catz at 12-11-2021 01:34 PM

ank meols pun masuk stem, triple science with maths, dah itu yg dia minat, nak amek pharmacology katanyeh tp mmg taknak duk mesia, takde future katanyeeeh

i is so sedeyy sbb tak lama lagi dia dah nak pi study
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2021 01:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Dwdrum at 11-11-2021 09:41 PM
pekanwoohoo replied at 11-11-2021 06:35 PM
Lagi kesian nengok member belajar pasal nano tech lah, nuclear physics lah, biotech lah, last sekali ...


Yang ambil course banyak guna new technology memang malaysia bukan tempat nya....
Biotech startup di malaysia sudah ada lama tetapi masih di level sama (stagnant) since 10. 15 years ago   dari zaman tok det...
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2021 01:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Kitty_catz replied at 11-11-2021 09:32 PM
ank meols pun masuk stem, triple science with maths, dah itu yg dia minat, nak amek pharmacology kat ...

pilihan dia yea sis?.... Boleh recommend science course quite demand sekarang dan fast track untuk lead team ...
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2021 01:50 PM From the mobile phone | Show all posts
budak f3 sekolah ku ramai apply kv thn dpn
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2021 01:51 PM | Show all posts
Dwdrum replied at 12-11-2021 01:46 PM
pilihan dia yea sis?.... Boleh recommend science course quite demand sekarang dan fast track untu ...

yaaa her choice,  chem & maths mmg fav subjects dia






Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2021 01:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Kitty_catz replied at 11-11-2021 09:51 PM
yaaa her choice,  chem & maths mmg fav subjects dia


Dia mahu buat di US?... Di UK juga peluang cerah di sana...
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2021 03:09 PM From the mobile phone | Show all posts
News ni mmg akan keluar every year. Same ol same ol
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2021 04:30 PM | Show all posts
Di Malaysia ni career dalam bidang science kurang. Lebih-lebih yang pure science. Kerja pun kena harapkan foreign company. Kalau memang betul-betul minat pure science, kena target sambung Master dan kerja di overseas. Di Malaysia ni gomen mmg allocate sikit sangat dana utk R&D. Negara yang spend banyak budget utk R&D adalah Israel & Korea Selatan. Dengan R&D barulah negara tu boleh hasilkan produk dan intellectual property baru. Dan benda inilah yang akan drive knowledge-based economy. Pendek kata barulah orang yg berkelulusan sains & teknologi boleh cari makan. Sekarang ni highly skilled worker migrate ke negara lain disebabkan tiada career path dan low wage yang tak sepadan dengan skill.
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2021 06:26 PM | Show all posts
Dwdrum replied at 12-11-2021 01:58 PM
Dia mahu buat di US?... Di UK juga peluang cerah di sana...

UK sis

next week ada 1-1 itw with prospect uni, cuz skolah buat uni fair



Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2021 07:30 PM | Show all posts
ipanimanz1 replied at 11-11-2021 11:46 PM
bukan x minat stem..tp kurang pluang kerja...baik amik akaun,ekonomi..mana2 buleh msuk...brpa byk gr ...

Cikgu2 yg trained to be cikgu fizik, bio kimia pun takde keje..hujung diberi post cikgu pendid moral/ sejarah/BM...aduyaii
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2021 07:39 PM | Show all posts
tobobon replied at 12-11-2021 12:46 AM
Terimalah hakikat..bidang yg memberikan pulangan duit yg banyak jer jadi tumpuan skrg ni. Money is n ...

Setuju...nowadays, people need money to survive...lepas Tu pulak penat # keje...in the end terpaku tgk puak puak mcm instafamous 9G flex kekayaan kat sosmed..
For me, those anak2 Dari T20 yg kena paksa ambik course STEM..yg golongan b40,M40 mmg nak kena cari course yg menjamin dpt kerja dgn gaji yg selesa utk hidup
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2021 07:41 PM | Show all posts
chazey replied at 12-11-2021 12:18 AM
Bidang STEM hina di Malaysia. Fact.

Muntri2 negara kau berapa kerat je aliran STEM? Berbanding alir ...

Setujuuuu 2000 percent
Pastu sibuk kehulu hilir konon nak bangunkan pendidikan Di Malaysia..anak2 masing2 tak ikut pun silibus Malaysia..semua nak hantar international...Ada bbrp je yg boleh dikira ikut sistem pendid Malaysia yg sebenar
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2021 07:46 PM | Show all posts
Maybe ramai jadi cikgu..
Maybe parent dah advise ...masuk bidang yg ada peluang keje & ada future
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2021 08:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku sendiri sebagai parent, pon tak nak anak masuk aliran stem. Peluang kerja aliran stem dekat Malaysia ni tak banyak & meluas. Better ambil aliran akaun. Mana-mana industri pon boleh masuk.
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2021 08:16 PM From the mobile phone | Show all posts
takyah la sambung stadi amik STEM la apa jadah ni sume..buang masa je.bukan bleh kaya pun
baik korang join parti politik
esok2 dpt jawatan , bleh jd kaya raya
bodoh bangsat pun takpe...nama pun politician kan.
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2021 08:03 AM From the mobile phone | Show all posts
wirazam replied at 12-11-2021 07:39 PM
Setuju...nowadays, people need money to survive...lepas Tu pulak penat # keje...in the end terpaku ...

Alamak..betul...baru nak ckp..anak2 org kaya jer yang ada pilihan boleh ambik stem ni..depa takpe..kalau gagal sekalipun...xde effect..depa2 ni tak perlu nak bantu ibu bapa..lainlah anak2 orang bukan kaya...selalu ada tanggungjawab nak kena bela nasib keluargalah...setiap bulan nak kena bg duit kat parentsla sbg anak yg bertanggungjawab....jadi miskin or bukan kaya ni susah..sebab nak kena bantu keluarga upgrade jer tanggungjawab utama
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2021 10:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Kitty_catz replied at 12-11-2021 02:26 AM
UK sis

next week ada 1-1 itw with prospect uni, cuz skolah buat uni fair

Semoga anak sis berjaya....i doa kan sama... Actually dia apply untuk b pharm or b pharm kan?.
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2021 10:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau anak minat animation tu dikira bidang IT ke? Now puj dh buat duit via youtube. Dia kata nk belajar kat universiti nanti utk jadi animator. Chuos agak ok tak career path sbgi animator in future? Iols nk dia jadi doktor tp dia x suka darah pula.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

23-5-2022 12:38 AM GMT+8 , Processed in 0.096000 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list