CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: R2D2

[Tempatan] Laporan Tahunan KPM 2020. Pelajar STEM cuma 47.18% berbanding sasaran 60%. Pelajar tak minat Sains, Teknikal etc

  [Copy link]
Post time 29-11-2021 10:33 PM | Show all posts
Anak2 melayu ni ramai yang pandai sebenarnya… yang asyik keluar berita budak melayu bermasalah, bawak motor, jadi gangster tu sebab budak2 melayu top dan krim of the krim semuanya dah senyap bertapa kat SBP dan MRSM…

Tapi tula i kesian kat budak2 pandai ni...bukan semuanya otak sains… ada otak geliga seni, ada otak geliga ekonomi, ada otak geliga sastera..tapi dah bila form 4 semua kena paksa masuk aliran sains.. I ngajar dekat 15 tahun di SBP sebelum berhenti kerja...ngajar subjek paling susah… kimia… kesian tengok ramai tak boleh nak cope… tapi diorang sebenarnya boleh cemerlang kalu diberi peluang masuk ke aliran lain…

Memangla ada yang ambil subjek tambahan ke-10 IT atau akaun… tapi kalu dah banyak waktu kena habis utk study subjek berat kimia, fizik, bio.. Macamana nak dapat result spm cemerlang..last2 layak masuk matriks je…

Bebudak krim lainla...result spm keluar tak sampai sebulan pun terus boleh fly..
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 07:46 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 29-11-2021 10:05 PM
Alih2 amik course fashion design. Baju hantar tailor. Nak buat model photoshoot, maid yg iron baju ...

Wah..awai 2 lagi nak tunjuk peel nak terus jadi boss je..aduyaiii

Pasai baju hantar tailor tu..maybe dia ada idea dan duit...student lain terpaksa lar belajar jahit sendiri..hahaha walaupun idea ada kebaboom..
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 07:49 PM From the mobile phone | Show all posts
wirazam replied at 30-11-2021 07:46 PM
Wah..awai 2 lagi nak tunjuk peel nak terus jadi boss je..aduyaiii

Pasai baju hantar tailor tu..ma ...

Dah nama fashion student patutnya start from scratch.

Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 09:00 PM | Show all posts
sharlenetexas replied at 29-11-2021 09:53 PM
Senior sekolah iols, best student gi study electrical engineering kat US. Dah kerja jadi engineer ka ...

hebat orang ni.. family orang kaya kah

Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 09:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Fizik, Kimia, GKT semua A+ . Hujung-hujung ambil course Acturial Science.
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 09:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sharlenetexas at 30-11-2021 09:24 PM
ninja9 replied at 30-11-2021 09:00 PM
hebat orang ni.. family orang kaya kah


Not sure. Tapi dulu2 selalunya orang nama nik asal dari family berada. Senior iols masa SMK. Batch diorang yg straight As pmr semua tak nak masuk sbp atau mrsm. Tahun tu result spm ramai yg cemerlang.



Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 09:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Hikariful replied at 29-11-2021 10:33 PM
Anak2 melayu ni ramai yang pandai sebenarnya… yang asyik keluar berita budak melayu bermasalah, baw ...

Budak krim sblm result keluar pun dah fly
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 10:06 PM | Show all posts
mejaputih replied at 30-11-2021 01:31 PM
Budak krim sblm result keluar pun dah fly

ya betul, kalu result trial cemerlang + koko superb...memang dah babai M'sia dah.. itu dulu skrg tak tahula..masih ada lagi ye...dulu pun kerajaaan dah kurang hantar student ke oversea sejak ekonomi kita jatuh....
dah lama tinggalkan bidang perguruan... bekas2 pelajar pun ramai dah beranak pinak...ramai yg tak balik Malaysia pun... yang balik pun mungkin yang belajar medic di Kartanaka, India.. yg dapat UK, US, Aussie macam nak jadi PR dan berpencen kat sana aje....


Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 10:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Kitty_catz replied at 16-11-2021 08:49 AM
oh em gee... fossil kewww???

Fossil yang mengira guna slide rule
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 10:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Kitty_catz replied at 16-11-2021 08:53 AM
ada ke? buku sifir buat add maths? unless la buku sifir masa primary

meols ingat calculator sajor ...

Sebelum tahun 2000-an kerajaan tak benarkan bawa kalkulator saintifik dalam peperiksaan, mesti guna buku sifir dan slide rule sahaja

Casio fx-570 MS tersenyum sinis
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 10:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Pegun. Zaman sekolah aku STEM 80%. Jarang dengar org ambil ekon/sastera

Member2 uni aku ramai kpli dari fac ekon, sains sosial
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 10:57 PM From the mobile phone | Show all posts
budak2 mrsm dan sbp byk memenuhi aliran sains, apa yg nak dirisaukan sgt?
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2021 07:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Susahnya isu ni..mmmm...anak2 ni selagi ada cita2...sokonglah apa ja aliran yg dia nak..jangan dipaksa......
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2021 08:22 AM | Show all posts
Hikariful replied at 30-11-2021 10:06 PM
ya betul, kalu result trial cemerlang + koko superb...memang dah babai M'sia dah.. itu dulu skrg t ...

sayang kan kita anto utk berkhidmat kat malaysia, kepakaran dan bijak pandai dorg kita perlukan...tp sayang, gaji kat malaysia ni sendu, dgn isu politiknya yg meluatkan. so dorg stay sana.
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2021 08:51 AM | Show all posts
Aku keje kat IPT yang ada sosial sains dan jugak kejuruteraan. Mmg betul kalau sosial sains ni tempat 60, tapi yang layak masuk dekat 120. Memang senang je nak cecah target. Tapi ka kalau kejuruteraan, nan hado..kosng 90 tapi yg layak...30 org je. Selalunya tak capai kapasiti optima.
Ada beberapa faktor la, SPM yang lulus aliran Sains makin berkurang.
Dulu ms sekolah menengah awal 90 an, kalau bdk sastera ni mmg jd anak tiri je lah. Budak kelas sains lebih glemer, lebih elit. Nak masuk universiti pun senang.
Sekarang yg kelas sains pun nak tukar bidang masuk akaun. Tambah dgn pengaruh internat influencer, tik tok, youtube, gamerz...lagilah student tak berapa nak hirau belajar tinggi2.
Risau sebenarnya tengok generasi sekarang. Rapuh mcm gula2 kapas...ko tempik sikit, lembik, bebel sikit lembek.....tp silap diorang pn sbb kita jgk..mak ayah yg bg manja terlampau.
Oh boboi nak belajar dlm rumah, tak payah masuk U. Habis tu bila masa nak paham beza penunu bunsen dengan tabung uji....ha2.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic
Happy New Year 2022 Warga CARI!
XimHappy New Year 2022 Warga CARI!
Views : 863 Replies : 93
Kuin Kepam Giat Mengepam Di LA V61
PulutSambalKuin Kepam Giat Mengepam Di LA V61
Views : 39420 Replies : 1499
OPPENHEIMER (2023)
SY_MumiOPPENHEIMER (2023)
Views : 77 Replies : 4
[tvN] Mr. Queen - Shin Hye Sun, Kim Jung Hyun
xyla73[tvN] Mr. Queen - Shin Hye Sun, Kim Jung
Views : 91463 Replies : 1194
Social Chit Chat 6
sarah82Social Chit Chat 6
Views : 34933 Replies : 581
BoBoiBoy: GalacticHeroes Game Launching
HamazakixamBoBoiBoy: GalacticHeroes Game Launching
Views : 4868 Replies : 1
Dato Seri Mahadi 34 tahun
akumakDato Seri Mahadi 34 tahun
Views : 81062 Replies : 120
TV show dan Movie Best di Netflix
NaatashaTV show dan Movie Best di Netflix
Views : 52101 Replies : 366
Koleksi Foto : Bunga v2
tariKoleksi Foto : Bunga v2
Views : 49656 Replies : 1134
Daily life (activity) as homemaker / housewife / Taitai
green~teaDaily life (activity) as homemaker / hou
Views : 5446 Replies : 33



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-1-2022 06:39 PM GMT+8 , Processed in 4.045944 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list