CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: R2D2

[Tempatan] Laporan Tahunan KPM 2020. Pelajar STEM cuma 47.18% berbanding sasaran 60%. Pelajar tak minat Sains, Teknikal etc

  [Copy link]
Post time 13-11-2021 11:02 AM | Show all posts
Ramai minat jadi artis, gammer atau jual produk timbang kilo boleh cepat dapat duit katanya
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2021 11:25 AM From the mobile phone | Show all posts
wirazam replied at 12-11-2021 07:41 PM
Setujuuuu 2000 percent
Pastu sibuk kehulu hilir konon nak bangunkan pendidikan Di Malaysia..anak2 m ...

Kita bukan bangsa STEM. Dalam 3-4% saja kot ummah yang betul2 berbakat @ gifted dalam aliran STEM di tanahair ini. Yang lain2 itu paksa otak angkat aliran STEM, ujung2 di U result mediocre sajork. Pehtu jadilah seperti Kerul Aming ka Che Nom, engineers STEM yang lebih berjaya sebagai tukang masak socmed.
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2021 02:26 PM | Show all posts
Dwdrum replied at 13-11-2021 10:52 AM
Semoga anak sis berjaya....i doa kan sama... Actually dia apply untuk b pharm or b pharm kan?.

uh silap. it's actually 1-1 session je for uni fair tu, itw tu tersasul, meols bz conduct itw. sabtu pun kena buat sbb too bz

katanya nak jadi pharmacologist , but not clinical pharmacologist tho', more to creating new drugs mcm tu, kena la keja ngan big pharma , prospectus kat mesia mmg sikit la or tade , ntah la cabang apa maybe pharmaceutical science, meols tataw pandai2 la dia cari her own path.

thanks niway..
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2021 02:29 PM | Show all posts
chazey replied at 13-11-2021 11:25 AM
Kita bukan bangsa STEM. Dalam 3-4% saja kot ummah yang betul2 berbakat @ gifted dalam aliran STEM  ...

ciguu chazey. meols pun product STEM, tp takde bertukar jadi chep utuip...   





Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2021 05:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by chazey at 13-11-2021 05:34 PM
Kitty_catz replied at 13-11-2021 02:29 PM
ciguu chazey. meols pun product STEM, tp takde bertukar jadi chep utuip...


Kaka macam uni mates aiol la tu, bertahan dalam aliran STEM dari sekolah menengah sampai kerja. Ai dah tukar aliran masa masuk U. Cina2 kosmet ai suma dari Arts Stream sebab meka dah target ambik course ai bila abis SPM so meka kata buat hapa susah2 nak blaja subjects STEM. Result pun sah2 ler straight As kan. Bumis pula suma dari aliran Sains stream tapi SPM hauk je (1A-5A gituh ler). Tak pasti budak2 MRSM/SBP dalam course ai tu cemana. Indians ai tatau sebab tak rapat dengan meka.
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2021 12:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Kitty_catz replied at 12-11-2021 10:26 PM
uh silap. it's actually 1-1 session je for uni fair tu, itw tu tersasul, meols bz conduct itw. sab ...

No problem... Hahaha boleh begitu... Dia tidak mahu clinical setting but still perlu work in team once drug on trial
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2021 09:43 AM | Show all posts
mejaputih replied at 13-11-2021 02:56 AM
Kalau anak minat animation tu dikira bidang IT ke? Now puj dh buat duit via youtube. Dia kata nk bel ...



Bidang animasi ni future besar, tengok ja kartun2 yang laku keras tu, bertukar ganti atau kekal lama. Doraemon, upin ipinentah macam2 kartun lagi. bagus la anak minat
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2021 09:58 AM From the mobile phone | Show all posts
capiloton replied at 12-11-2021 12:02 AM
baik amik course bisnes and management, or IT.
senang naik pangkat, dan peluang keje banyak.
pindah  ...

Dlm 5 org ank,ank sulung akk ikut ayhnya kejuruteraan mekanikal..suami n ank keje sykt glc..tp gaji xtinggi mana...berbnding glc lain,tp syukur dpt jugak keje...ikutkan ank dia xnk keje dlm bidang ni,sebab tu abis belajar dia smbung buat grab...tahun akhir dia dh start buat grab...tp sebab pendemik  dh kurang customer...
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2021 10:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 14-11-2021 09:43 AM
Bidang animasi ni future besar, tengok ja kartun2 yang laku keras tu, bertukar ganti atau kekal  ...

I see. Ok tq ms catpaw. Alhamdulillah skrg dpt la income sikit2 dari youtube setiap bulan bila dia buat short animation. Skrg form 3..
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2021 11:23 AM From the mobile phone | Show all posts
isu doktor kontrak
isu engineer gaji kecik
buat org seram je..
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2021 11:26 AM From the mobile phone | Show all posts
chazey replied at 12-11-2021 10:28 AM
Schoolmates ai yang ambik aliran STEM di U majoriti pi jadik cikgu ambik KPLI/DPLI.

University mate ...

kwn i ptd drpd aliran stem ni juga
budak laki sebelah bilik dia kt opis tu ptd juga, siap ada Ir. lagi..xtau kenapa dia masuk gomen jadi ptd

tp skg org fikir nak hidup je
mana2 offer yg menarik ambik je.huhu
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2021 11:30 AM From the mobile phone | Show all posts
airmineral replied at 14-11-2021 11:26 AM
kwn i ptd drpd aliran stem ni juga
budak laki sebelah bilik dia kt opis tu ptd juga, siap ada Ir.  ...

Yes. Untuk hidup.

Teringat porumer Kittycatz ka apa nicknya (dah lama tak nampak), graduan STEM bidang Fizik ka apa ka, pernah practical di NASA siap dapat offer kerja dengan US Army tapi bila sheol balik Malaysia, gomen tak pandang pun (cerita sheol dulu. Sekarang tak tahu).
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2021 11:36 AM From the mobile phone | Show all posts
chazey replied at 14-11-2021 11:30 AM
Yes. Untuk hidup.

Teringat porumer Kittycatz ka apa nicknya (dah lama tak nampak), graduan STEM b ...

hakikatnya Msia pny gaji tinggi tu payah nak dapat

senior i keje oversea gaji dan pangkat da besar la..
tp hujung 2019 balik Msia sbb da lama merantau, dr degree dia da dok oversea
mlangnya lepas balik Msia, 2021 baru dia dpt keje
skg dia dilema semula sbb dpt offer keje UK dgn tawaran yg susah nak tolak
tp tu la, xtau la talentcorp tu buat apa utk bawa expertise Msia ni balik kt Msia
dlu bising brain drain, kalau gini jadiny mcm makin terukla brain drain kat Msia ni
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2021 11:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Pure sains mmg le susah dpt kerja,  kalau kesihatan engineering farmasi ok je.
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2021 11:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Tambah lagi budak muda ramai x tahan mental x lasak. Yg asik main game main henpon
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2021 05:36 PM | Show all posts
Edited by capiloton at 14-11-2021 05:51 PM
mejaputih replied at 13-11-2021 10:56 AM
Kalau anak minat animation tu dikira bidang IT ke? Now puj dh buat duit via youtube. Dia kata nk bel ...

animator future nya sangat besar.
malaysia dah start femes di asean, indonesia baru nak naik.

donia akan masuk era metaverse,
course IT, AI dan animator bakal banyak job demand.

animator yang lejen macam usamah zaid yasin,
dia belajar kat mmu cyberjaya. boleh try apply kat sana.
dia ni antara yang terlibat dalam team asal upin ipin,
n then buat syarikat sendiri jadi pencipta animasi agen ali.




Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2021 06:13 PM From the mobile phone | Show all posts
capiloton replied at 14-11-2021 05:36 PM
animator future nya sangat besar.
malaysia dah start femes di asean, indonesia baru nak naik.


Thnaks very much bro. My doter juga being inspired by his school senior yg kerja as animator kat US.
My kids yg lain mcm nk encourage utk bhgn big data or IT security field.
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2021 08:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Isu sama ulang2 sejak bangnon jd menteri pendidikan.
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2021 08:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sharlenetexas at 14-11-2021 08:07 PM
capiloton replied at 14-11-2021 05:36 PM
animator future nya sangat besar.
malaysia dah start femes di asean, indonesia baru nak naik.



Kalaulah Mat Sentol umur 20 tahun skrg, tentu lebih banyak special effect hebat dia boleh buat.

Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2021 08:06 PM From the mobile phone | Show all posts
ninja boy replied at 14-11-2021 11:46 AM
Pure sains mmg le susah dpt kerja,  kalau kesihatan engineering farmasi ok je.

Zmn iols dulu ramai yg tak bagi ambil civil engineering.

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

24-1-2022 07:23 PM GMT+8 , Processed in 1.537282 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list