CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 5828|Reply: 123

[Tempatan] Henti keji Acik ‘gomen’

  [Copy link]
Post time 11-11-2021 08:37 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by YgBenar at 11-11-2021 08:39 AM

Penjawat awam menghabiskan dana kerajaan sahaja. Penjawat bukan kerja bersungguh-sungguh pun. Kurangkan sahaja bilangan penjawat awam.”

Itulah ungkapan yang se­ring kita dengar daripada golongan yang beranggapan penjawat awam ini rendah ‘kasta’ mereka.

Tak cukup dengan tohmahan sedemikian, setiap cacian dan makian yang dihamburkan tidak kira secara nyata ataupun menerusi platform online akan dipadankan dengan pujian terhadap pekerja swasta.

Entah di mana silapnya sehingga penjawat awam dipandang rendah oleh segelintir masyarakat. Isu ini bukanlah baru timbul, bahkan sejak sekian lama lagi dapat dilihat.

Ia lebih-lebih lagi apabila pelbagai peruntukan dana diberikan kepada penjawat awam, terutamanya setiap kali sesi pembentangan Bajet.

Terbaharu, kerajaan mengu­mumkan peruntukan dana bantuan tunai sebanyak RM700 kepada penjawat awam serta RM350 kepada para pesara kerajaan menerusi Bajet 2022.

ia merupakan langkah baik sebagai satu instrumen perbelanjaan kerajaan bagi membolehkan edaran tunai secara besar-besaran ke dalam pasaran dapat dilakukan.

dana tunai yang disalurkan kepada penjawat awam juga merupakan satu penghargaan awam kepada sektor tersebut, apatah lagi ia membabitkan gred 56 dan ke
bawah.

ia perlu melihat amanah dan tanggungjawab yang perlu dipikul oleh penjawat awam bagi memastikan setiap inisiatif dapat disampaikan kepada rakyat.

“Komitmen kerajaan mendukung penyampaian perkhid­matan awam adalah untuk memberikan perkhidmatan berintegriti dan menentukan ke­telusan tadbir urus kerajaan terus dipergiat bagi memastikan penyampaian terbaik kepada rakyat.

“Di sebalik inisiatif yang diterima dalam Bajet 2022, sebenarnya tugas berat menanti setiap warga perkhidmatan awam bagi menjayakan strategi dalam belanjawan tersebut termasuk perancangan yang ditetapkan kerajaan melalui Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12).

“Justeru itu adalah sangat wajar untuk kerajaan terus mendukung penyampaian perkhid­matan awam terutama melalui inisiatif pembaharuan dalam penyampaian perkhidmatan di samping memelihara kebajikan penjawat awam,” katanya.-K! ONLINE

https://www.kosmo.com.my/2021/11/09/henti-keji-staf-gomen/

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2021 09:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Acik hadir membaca rencana
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2021 09:10 AM | Show all posts
Acikgomen replied at 11-11-2021 09:07 AM
Acik hadir membaca rencana

hahahahahhahahahaha..........................lucu
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2021 09:11 AM | Show all posts
rezeki masing2...usah dengki mendengki...perkhidmatan swasta pun ada baik buruknya...
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2021 09:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Selalu dengar service staf gomen mcm sampah, service swasta sentiasa terbaik walhal byk je company sampah. Air asia, Jnt, astro, umobile  foodpanda & berpuluhpuluh lg company kasi service sampah mcm sektor gomen
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2021 09:16 AM From the mobile phone | Show all posts
40 tahun new suggested age of early retirement..say you started service at the age of 25...thats a low range service of 15 years...now the question...what percentage of your last drawn salary should be metted out as your pension amt monthly sampai ko mati?

My suggestion is ...do away with the pension scheme...instead do with a gratuity one off payment...

Banyak cantik ...kerja 15 tahun mau pension sampai mati...

Macam nak kena carut berbakul pepagi ini tau...


Kahkahkahkahkahkahkahkahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2021 09:17 AM From the mobile phone | Show all posts
ifanonline replied at 11-11-2021 09:11 AM
rezeki masing2...usah dengki mendengki...perkhidmatan swasta pun ada baik buruknya...

Bukan dengki la...orang komplen staf kerajaan yg failed berurusan dgn orang ramai( masyarakat)..staf gomen yg terlibat berurusan dgn masyarakat ni yg bnyk fail..tu orang komplen
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2021 09:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Kang aku kutuk bab orang gomen ada makckk gemok 100kg sindir aku
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2021 09:20 AM | Show all posts
noor2 replied at 11-11-2021 09:17 AM
Bukan dengki la...orang komplen staf kerajaan yg failed berurusan dgn orang ramai( masyarakat)..st ...

pekerja swasta pun banyak yg fail juga...acik2 counter bank, telekom, TNB, kedai2 runcit, etc....itu rakyat tengok komplen ke?
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2021 09:21 AM | Show all posts
noor2 replied at 11-11-2021 09:17 AM
Kang aku kutuk bab orang gomen ada makckk gemok 100kg sindir aku

acik tu pasti andartu
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2021 09:22 AM From the mobile phone | Show all posts
ifanonline replied at 11-11-2021 09:20 AM
pekerja swasta pun banyak yg fail juga...acik2 counter bank, telekom, TNB, kedai2 runcit, etc....i ...

Yela...sama la tu ..tapi topik ni berkaitan staf gomen
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2021 09:22 AM | Show all posts
nikaido replied at 11-11-2021 09:14 AM
Selalu dengar service staf gomen mcm sampah, service swasta sentiasa terbaik walhal byk je company s ...

exactly...manusia ni kuman nampak di seberang lautan, gajah di depan mata buat2 buta
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2021 09:23 AM | Show all posts
noor2 replied at 11-11-2021 09:22 AM
Yela...sama la tu ..tapi topik ni berkaitan staf gomen

staf gomen ni dlm services sector...kena ada comparison dgn services sector yg lain...yakni pihak swasta...ye dak?
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2021 09:24 AM From the mobile phone | Show all posts
ifanonline replied at 11-11-2021 09:21 AM
acik tu pasti andartu

.....no komeng
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2021 09:25 AM From the mobile phone | Show all posts
ifanonline replied at 11-11-2021 09:23 AM
staf gomen ni dlm services sector...kena ada comparison dgn services sector yg lain...yakni pihak  ...

Aku setuju je ipan....ko kan selalu bukak thread...cer bukak topik ni ipan...tapi mmg betul pun apa ko kata tu
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2021 09:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Acikgomen replied at 11-11-2021 09:07 AM
Acik hadir membaca rencana

Iols terlintas acik je baca tajuk tu
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2021 09:43 AM | Show all posts
pasal dari kecik kita dah dibisikkan dan didedahkan ttg sikap negatif acikgomen.ada antara kita sendiri penah merasai pengalaman palat berurusan dgn acikgomen yg lembab/malas/garang/tak lawa haha
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2021 10:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Acikgomen replied at 11-11-2021 09:07 AM
Acik hadir membaca rencana

Baru nak tag uolz, skali dah park 1st comment, laju betollll

Hebat siap ada thread reporter tulis backing hang
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2021 10:07 AM | Show all posts
Acikgomen replied at 11-11-2021 09:07 AM
Acik hadir membaca rencana

ini semua salah acikgomen
hahahhaaa.....
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2021 10:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku tak pernah lagi hadap staf yg x elok. Kalau pegi hospital pon nurse doktor sume baik2 je. Atau pun aku jenis tak ambik peduli sangat dengan layanan dorang? Jenis tak sampai ke hati
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Semasa



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-12-2021 05:39 AM GMT+8 , Processed in 0.393933 second(s), 32 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list