CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 946|Reply: 0

[Perlis] Jumlah mangsa banjir di Melaka, Perlis menurun, Kedah meningkat

[Copy link]
Post time 3-11-2021 12:41 PM | Show all posts |Read mode
Jumlah mangsa banjir di Melaka, Perlis menurun, Kedah meningkat
| | 03 November 2021


Hujan lebat menyebabkan beberapa akwasan di Kedah dinaiki air. - Foto hiasan 123rf


KUALA LUMPUR - Keadaan banjir di Melaka dan Perlis semakin pulih apabila jumlah mangsa serta pusat pemindahan sementara (PPS) semakin berkurangan pagi ini, namun di Kedah jumlah mangsa terus mencatatkan peningkatan.


Di MELAKA, jumlah mangsa banjir di Alor Gajah terus mencatat penurunan kepada 95 mangsa daripada 26 keluarga pada 8 pagi ini berbanding 149 mangsa daripada 38 keluarga, 4 petang semalam.


Pengarah Angkatan Pertahanan Awam (APM) Melaka Lt Kol (PA) Cuthbert John Martin Quadra berkata, semua mangsa berkenaan ditempatkan di tiga PPS iaitu Sekolah Kebangsaan (SK) Durian Tunggal, Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Sin Wah serta Dewan Jawatankuasa Pembangunan dan Penyelaras Dewan Undangan Negeri (Japerun) Durian Tunggal.


Jumlah mangsa yang ditempatkan di PPS SK Durian Tunggal membabitkan 26 orang daripada 10 keluarga, SJKC Sin Wah (49 mangsa daripada 12 keluarga) manakala di Dewan Japerun Durian Tunggal (20 mangsa daripada empat keluarga), katanya dalam kenyataan di sini pada Rabu.


Beliau berkata, semua mangsa merupakan penduduk yang terjejas di enam kawasan di daerah berkenaan iaitu Kampung Padang Keladi, Bukit Balai, Kampung Bukit Tambun, Pekan Durian Tunggal, Taman Murai Jaya dan Kampung Padang Kerbau.


Di PERLIS, hanya satu PPS masih dibuka di Arau bagi menempatkan penduduk yang terjejas akibat banjir di kawasan berkenaan sejak Selasa.


Menurut Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) negeri Mohammad Hazam Ismail, 12 keluarga melibatkan 42 individu ditempatkan di PPS SK Arau setakat 8 pagi tadi.


"Semalam dua PPS dibuka, tapi hari ini satu sudah ditutup iaitu di Masjid Kampung Banggol Sena dan penduduk sudah pulang ke rumah masing-masing kerana air telah surut," katanya.


Bagaimanapun, jumlah mangsa banjir yang dipindahkan di KEDAH meningkat kepada 754 orang pagi ini berbanding 665 mangsa pada petang semalam.


Ketua Bahagian Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Kedah Mohd Muaz Mohd Yusoff berkata, setakat jam 8 pagi tadi semua mangsa yang terdiri daripada 205 keluarga ditempatkan di 13 PPS di lima daerah.


Beliau berkata, satu lagi PPS dibuka di daerah Kubang Pasu di SK Malau pada 11 malam tadi yang menempatkan 26 mangsa daripada empat keluarga dan beberapa PPS lain turut menyaksikan peningkatan mangsa yang dipindahkan.


"Seramai 141 mangsa dipindahkan di Kubang Pasu yang terdiri daripada 36 keluarga dan setakat ini dipindahkan ke tiga PPS di daerah itu sementara Baling mencatat 15 mangsa daripada lima keluarga yang ditempatkan di dua pusat pemindahan.


“Di daerah Kota Setar, 272 mangsa daripada 79 mangsa dipindahkan ke empat PPS dan 34 mangsa daripada 10 keluarga dipindahkan ke dua PPS di Pokok Sena manakala 292 mangsa daripada 72 keluarga dipindahkan ke dua PPS di daerah Pendang, katanya dalam kenyataan.


Di JOHOR, daerah Pontian melibatkan kawasan Kampung Paya Embun dilanda banjir kilat selepas hujan lebat lebih dua jam, petang semalam.


Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Alam Sekitar negeri R. Vidyananthan berkata keadaan itu menyebabkan sebuah PPS di SK Melayu Raya dibuka pada 9 malam tadi bagi menempatkan 18 mangsa daripada empat keluarga. - BernamaArtikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/a ... run-Kedah-meningkat
© 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

17-5-2022 05:01 PM GMT+8 , Processed in 0.073961 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list