CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: BingkaUbi

Thread Luahan Perasaan (V12) - FD

[Copy link]
Post time 5-11-2021 03:57 PM | Show all posts
Sejuk gedi. Semua orang cuti, aku sorang2 je mereput kat office ni
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2021 10:56 PM | Show all posts
Edited by Hana at 5-11-2021 11:10 PM

hari jumaat, company aku bagi cuti. ada dept dapat. ada dept tak dapat. orang HR cakap bergantung HOD. bos aku cakap boleh cuti janji jangan ada backlog atau urgent case.
semua orang gi cuti2. aku keje sbb keje aku banyak. semlm aku dah cuti sebab devapali. hari ni kena la keje ..dah keje aku ni...gini le..
tu aku cakap kat husben aku. time anak2 aku kecik2 + tinggal dgn mertua + husben aku takde, mertua & keluarga mertua aku susah nak paham kenapa keje aku banyak. masa tu aku cuma ada adik ipar keje kerajaan. lain2 masih belajar. so, mata mereka, abis ofis hour atau cuti, mmg kena cuti - jaga anak.
aku cakap kat husben aku, aku keje swasta kot. aku kena meet KPI. aku bukannya keje kerani atau keje kerajaan. kalau aku tunggu hari isnin baru settlekan alamakk..makin banyak le task pending/tunggu aku punya action. kot2 nak buang air kecil pun tahan sampai kul 530pm.

kekadang aku pikir, nasib baik aku takde anak perempuan. susah betul jadi perempuan. kalau anak perempuan aku ikut cam aku- abeslah.. suka keje + pentingkan keje + tak pandai/malas buat keje2 perempuan..kesian di mata masyarkat melayu. kesian kau nak...
kalau tak kawen2 nnt masyarakat chop tak laku pulak.. jual mahal.. jual sombong...riak... mcm2 la.
dah kawen, kena jaga anak la..kena jaga itu la ini la..ingat kitaorg ni bibik asal berlaki?

tu la..arini aku tak masak... aku beli lunch dan dinner husben aku masak. nasib baik duk umah sendiri. cuba kalau masih duk menumpang? perghhh... nanti dpt mata serong/kutukan - keje berlambak cam bos tapi gaji & pangkat tahap kuli aje..
tu la..susah nak bagi tau..aku keje SWASTA kot.aku bukan tea lady, receptionist atau kerani.. lain..tapi masih dalam kategori kuli la..

tulis panjang2 cam le keje teruk kan? takde la sgt. kul 345pm tadi aku TERtdo jugak. skali kul brp tah, ada kolik dari dept yang tak dpt cuti, call aku. ada kes urgent. okla. buat keje dia.kita mudahkan keje orang,nnt orang mudahkan keje kita. dah lama aku buat prinsip tu. pastu alang2 tu aku cakap boleh tak buat discussion on wed? kolik aku ckp ok padahal dia bz susah nak slot timing dia. err..dia pun kuli gak, bukan bos.

esok hari sabtu..cuti la wey..ape kes nak keje pulak? ingat aku gila keje sgt? ingat gaji tinggi cam KLCC?
maybe ahad sambung sket.
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2021 12:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by green~tea at 6-11-2021 12:56 AM

Rasa dah lama sangat tak masuk sinih

Been busy balek kampong dah seminggu~~~~ staf2 kat resort dah excited nak jumpa kak long kawasan...
almaklum, lepas iols kena covid tu, banyak iols nak kena kejar balik backlog lepas quarantine kat rumah 2 minggu.. first weols buat lepas bukak border, weols lawat ladang weols kat perak, then ladang sawit terengganu.. lepas tu lanjut spending time kat resort... next week ladang sabah and series of networking dinner and lunches..

sekolah pulak dah nak bukak, selang seli PDPR... bukak lemari baju anak, sedar2 anak dah tak muattt baju dan seluar sekolah nya!!! So terpaksa laa beli 4 pasang baju baru (baju PJ dia maseh boleh pakai sbb stretchy...  alhamdulillah)..
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2021 12:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by green~tea at 6-11-2021 12:52 AM

Baru dpt tahu yang ex stepmom i belum dapat operate resort dia, sbb byk furnishing tak complete..

Arwah ayah i ada 2 wives.. arwah my mom 1st wife.. my stepmom ada 2 daughters... so ayah i mmg careful bila berpoligami ni... dia cuba la bagi sama rata pusaka and tukar nama siap2..  each wife dpt 1 banglo and 1 resort.. stepmom i punya banglo dan resort dekat kelantan... weols pula kat terengganu...  mmg proses bicara pusaka haritu teramat lah mudah... sbb semua dah bahagi awal2 semasa arwah papa masih hidup...

Al-fatihah utk arwah my mom and dad.. semoga both berbahagia di sana
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2021 12:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Di sini dah musim tengkujuh... tp belum banjir lah.. semoga esok sunny day
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2021 02:43 PM | Show all posts
Edited by green~tea at 8-4-2022 10:56 PM

Last 2 weeks received corporate debit card maybank dari company... tengok2 takleh pakai utk shoppim pungs.. ahhahaha



Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2021 09:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by green~tea at 7-11-2021 09:47 AM

Baru je dapat tahu my EX mother in law dah meninggal COVID last month.. innalillah... sheols dpt covid dari weols, masa i gi hantar anak kat rumah exhusband end september.. kebetulan sheols ada kat situ juga that week...  sheols meninggal after few weeks in ICU ...


Tak sangka plak kan sbb all of my family members dpt covid jugak, and all dah vaccinated.. all kids walau belum vaccinated, diorang okay je kild fever 37.2 degC je.... batuk selsema apa pun takde... kami semua asymptomatic, stage 1... that same virus strain gives different impact pada inidividu, depending on immunity masing2
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2021 09:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Semalam baru sampai rumah lepas holiday seminggu sesambil monitor resort operation, negotiate utk beli tanah2 nearby utk expand, alhamdulillah dah secured 3 plot... byk jugak rupanya paperwork nak kena buat.... solar project, theme park, villas, kebetulan jetty construction next year just 300 meters dari resort.. aduihhh...
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2021 09:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Hari ni tak buat pape sgt... tadi settle lipat2 baju 2 bakul yg dah siap basuh semalam lepas sampai rumah....  even masa holiday tu ada je mendobi, heran weols tetap laa byk baju2 nak kena basuh..

Anak dah start skolah harini, Alhamdulillah he is sooo excited dpt kembali ke sekolah... mujur sempat beli baju skolah baru dia weekend haritu... seluar dah sentengg, nak zip pun tak boleh.. baju sendatt.. why u grow up so fast???
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2021 09:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Pasni nak baca2 menimba ilmu utk business expansion.... then karang nak masak gulai patin tempoyak for dinner.. husband dah bising, seminggu berjimba balek kampong langsung dapur tak berasap.... padahal bleh je nak tumpang dapur kat cafe resort tu utk masak... takde mood laa nak masak sbb kena monitor 5 boys, baik lah auntie beli jah food kat kedai..
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2021 09:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by green~tea at 8-11-2021 09:53 AM

This week kena study rajin2.. ya Allah, semoga diriku ini diberi motivasi dan kekuatan... weekend ni kena travel lagi, utk negotiate commercial deals...
Then the following week travel lagi utk discuss partnership dgn usahawan ladang..

Doing multiple businesses ni mmg mencabar sangat2... eventhough i buat bisness ni ada yang JV dgn my brother, and ada yang direct tunjuk ajar husband, with other business partners.. its still tough sbb masing2 ada cabaran sendiri...

Hospitality - hadap kerenah customer yg mcm2, tak cukup staff, mujur adik dan adik ipar very hands-on, tp diorg pun ada business lain depa berdua manage.. even hospitality pun byk paperwork kena buat and submit to authority.. alhamdulillah resort kami termasuk bawah program pelancongan pulau...


Ladang - menjaga SOP penanaman, pekerja ladang tak cukup, nak jual hasil tanaman satu hal lg, ada pulak kalo agricommodity nak kena partnership dgn buyer (international / big berhad companies), networking dgn agencies...

Paling mudah sebenarnya bila ada tanah ladang and kita cuma pajakkan sahaja tanah tu pada agencies and kita kutip duit dividen sebagai peserta sahaja...

My ideal case in generating income post-retirement is actually passive income... passive income is always the easiest.. tp tu lah, dividen 5-7% setahun sajork... so in order to comfortably goyang kaki kat rumah, is to have sufficient investment that generate sufficient dividen yg boleh diusik tanpa affect projection passive income tu sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2021 09:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by green~tea at 8-4-2022 10:57 PM

Baru iols tahu maybank DEBIT card gambar ceri masih wujud rupanya... lama betul i tak tengok kad tu... actually there are 4 types of Maybank DEBIT card design
1. Gambar ceri biasa
2. Gambar ceri platinum (ada simpanan 100k min)
3. Black card aspire (ada simpanan 250k min dalam maybank)
4. Black card premier wealth /private wealth ( 250k min for 3 consecutive years or 1 million minimum savings/investment dgn maybank)




Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2021 09:59 AM | Show all posts
Sorry iols terpaksa google both cherry cards.. tak sangka ada cherry card kaler grey.. tak penah tengok
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2021 10:32 AM | Show all posts
ada lagi rupanya...ingatkan udah kojoi

iols ada kad bunga raya tu hak yg bos bagi guna. card iols ada satu jah debit card manchester united depan dia. ada kad pun takde uwit pun tak guna mcam iols ni

maaf mod terreply. hanya luahan melihat pada faktor sekita gitu
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2021 01:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Kad debit bunga raya tu utk kegunaan payment di jabatan2 kerajaan.. mcm zakat, JPJ, pejabat tanah.. ok la memudahkan urusan bisnes
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2021 05:14 PM | Show all posts
Edited by green~tea at 8-11-2021 05:16 PM

last week had dinner with business partners.. tak ramai pun, just makan2 us berlima...
biasa we had our wagyu steak at our usual places lah, but this time around, our friend perkenalkan this one restaurant yang serve better sides....

restaurant ni dia serve sayur2 grill (yang sedap!!! crispy plak tu).. mashed potato yang sedap juga, spinach... but yang paling sedap is actually the medium tomahawk & sirloin wagyu served with 3 types of salt (seasalt, iodized salt & black himalayan salt)...
sedap lah black himalayan salt tu.. mmg kena sangat bila sprinkle atas thinly sliced tomahawk wagyu... makan berlima je, tp bil ribuan lah, sbb tomahawk seketul tu sajork dah almost RM2k...





This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-11-2021 11:52 AM | Show all posts
mana gi sasha?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-11-2021 11:55 AM | Show all posts
ada org tuh nampak jah takdok tp ada......multinick dia jah dah ada berapa... sampai lupa nick mana bersayang ngan org tu org ni
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-11-2021 12:01 PM | Show all posts
penat ride tak abis lagik...terasa tua dah plak skrg kah kah kah





Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2021 03:48 PM | Show all posts
malas dah rasa nak keje...
rasa nak pencen tapi hutang banyak lagi...
camner nii..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

21-5-2022 10:32 AM GMT+8 , Processed in 0.080263 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list