CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: BingkaUbi

Thread Luahan Perasaan (V12) - FD

[Copy link]
Post time 22-12-2021 09:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada org text i suggest i offer diri jadi Momod...
Hahahahaha .....
Mesti la awal2 lagi ada yang bangkang dan tuduh i akan pilih kasih...
Maklum la,  ramai hater i kat forum ni,  SA pun ada juga (perasan )

Sorry dear,  terima kasih atas kepercayaan ketulusan hati I...
Ehhhh tetiba hilang idea nak tulis apa...

Btw,  skrg i tengah busy layan game township...
Hujung2 tahun tak payah rajin sangat...
Lagipun I dah achieved semua KPI....
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2021 11:06 AM | Show all posts
aku lagi la slalu org offer jadi mod..ekekeke takpe lah..saya tak seswai. kalu nk rasa makian perisa ijau silalah amik saya jadi mod.

tak nak awan sudah! wek
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2021 07:33 PM From the mobile phone | Show all posts
dulu2 dh prnh jd momod kt 2 forum simultaneously.
mcm tkda life je kan.  yg forum satu tu siap sempat jd admin.  dah2 la kot.  bg peluang kt org lain plak menimba pengalaman.

anyway... alhamdulillah my life is good... w/pun ujian baaaanyak.  ujian yg smaaatp makjn teruk.  hahaha.  mcm mimpi je rasa.  tp itulah kenyataannya.
not to worry.  aku mcm biasa, buat bodo je la w/pun aku tk bodo.  Allah ada.  
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2021 08:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Lalu lalang iklan wakaf perigi...
Brp ribu agaknya dah drill tanah cari air buat perigi kat negara luar tu ye?
Kat satu negeri kat Msia tu tahun skrg pun masih stand by perigi setiap rumah,  tp tidak la sampai ada wakaf bayar beratus sorang x 7 org utk sebiji perigi..
Biasa la... Hati hitam i ni asyik curiga aje dgn amal jariah tak berlaku dalam negara ni...
Iye la,  siapa gigih nak pergi check wujud je tak perigi tu dan betul ke kos sebanyak tu utk sebiji perigi...

Btw, i pernah involve project drill perigi cari underground water... 4 points within ribu2 ekar,  2 wells je kami jumpa...lagi 2 tak jumpa air...
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2021 12:19 PM | Show all posts
Baru selesai discussion dengan Insurance advisor. Few things to add + Hibah.

Kene workout budget baru for next year ... huhu
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2021 02:00 PM From the mobile phone | Show all posts
blame sana blame sini je ke kerja kita?  nk gaduh je kejenya.  tak boleh ke bersatu hati?  tak boleh ke bersyukur?  tkmo ambik ikhtibar ke?  kalau Allah turunkn bala, semua kena.  Allah izinkn jdnya banjir, nk mrh2 apa/siapa lg? kenapa Allah turunkn bala, tu yg kita kena ambil pengajaran.  kita pandai karenkn org lain, tp tk sedar kita pun ramai yg dh jd karen.  

aku bkn nk side menteri2 yg pi bercuti brsama keluarga tp cuti2 ni mestilh dh dirancang long b4 jd banjir aritu.  samalh yg pi umrah.  tkkn nk mrh org pi umrah?  menteri2 tu pun tknk menda ni jd.  sama mcm kita, mungkin sedara-mara terdekat depa pun ada yg jd mangsa banjir ni.  

makanya, dari mrh2 dorang yg pi bercuti tu... apa kata kita minta dorang doakan yg baik2 utk msia ni.  doa org musafir kn makbul.  dorang kt sini boleh buat apa pun kan?  kalau dorang tu pi tmpt bnjir, pgg itu ini sikit, ambik gmbr, pastu balik... lg sakit hati tgk.  ntah2 dorang dh menyumbang ribu2 rm, kita tk tau.  ye tak?  

kita ni kalau semua benda pun nk mrh, habislh.  zoo negara tetap sesak lps kejadian banjir.  pengunjung2 sampai parking kt jln blkg2 nun.  malls n cinemas at other areas not affected by flood pun tetap penuh.  musim cuti sekolah kan.  ke ada karens yg nk pi block semua tmpt2 ni?

mangsa bnjir nnti dpt duit dari kjaan rm1000, bersyukurlh.  slow2 bina semula hidup baru.  agak2 dulu hidup dlm pembaziran, masa ni lah bljr utk hidup dlm serba kekurangan, jimat-cermat mana yg patut.  dlm musibah, ada hikmah.  sedih mmg la sedih.  tp terimalh dgn redha.  pndg bwh, jgn pndg atas.  ada org yg lbh susah dari kita.  bg yg brg2 rumahnya rosak, at least rumah masih tegak berdiri.  bg yg rumahnya dihanyut air, at least nyawa kita sekeluarga masih slmt, masih boleh beribadat.  bg yg ada kehilangan ahli keluarga, terimalah dgn redha.  Allah dh tetapkan banjir itu sebagai asbab ajal mrk.

again, aku bkn side menteri or mana2 parti politik.  i don't even know half of them.  cuma nk kata, henti2lh mrh2 n jgnlh gantung hrp kt manusia.  berserah sajalah pd Allah.     

setiap ujian kita tk sama.  tp sebagai org beriman, tindakan kita mestilh berlandaskn jln yg sama.
bangkitlah.  jgn menyerah kalah.  berusahalah dn bertawakkallh kpd Dia, Maha Pemberi rezeki kpd setiap makhluk2Nya.

aku pun tgh berusaha nk elak bazir2 ni. qanaah je lah kita.  bak kata org jepun, wabi-sabi.  
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2021 02:20 PM From the mobile phone | Show all posts
lupa plak satu hal....

misteri betul org2 itu.  ujian mrk, ujian aku juga.  apa pun, semoga mrk yg terlibat insaf dan bertaubat.  semoga kita semua dilindungi Allah dari sebrg maksiat.  



Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2021 04:49 AM From the mobile phone | Show all posts
aku rasa aku adalah org paling bodoh hari ini.
kenapa kahhhhhhhhhhhhhhhhh
aku selalu memperbodohkan diri sendiri tanpa sengaja.
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2021 02:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Deepavali hr tu dia cerita husband dia ada masalah dgn client...  Resigned (lagi).
Cuti krismas dia cerita husband dia dah dapat kerja baru,  start bila pun i malas nak tanya...
Sejak abis contract kerja gomen lps kejatuhan kerajaan BN dulu,  tak terkira berapa kali dia resigned..  Malas nak kira.. Hahaha

Rezeki dia murah,  mudah dapat kerja tapi tak rasa bersyukur (?)... Entah la,  orang lain boleh je kerja tempat tu bertahun2 tapi dia asyikkkk je ada masalah dgn majikan la,  dgn client la,  dgn kelik la...  Kalau semua tempat macam tu, maknanya dia yang bermasalah,  bukan tempat2 yg dia pernah kerja tu..

Itupun masih lagi tanya i,  ada kenal sesiapa yg nak pakai orang tak?
I senyum sinis aje.. Kalau ada pun i jawab takde..

Semoga ada sinar utk mereka sekeluarga...
Kena fikir la anak2 semakin membesar (moga2 tak bertambah),  nak hidup takde masalah, jawapannya tak payah hidup..
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2021 10:44 PM | Show all posts
Best timing untuk bawa anak2 jalan2 cuti skolah is after the christmas holiday & WAJIB early morning... mmg tenang nyaman, tak perlu queue nak masuk mana2... cari parking pun sangat mudah.... lagi best kalo dapat beli tiket online... sampai2 tu terus dapat masuk tunjuk print out tix sahaja...
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2021 10:53 PM | Show all posts
Such heartbreaking news... pasca Banjir December 2021... dengan negara baru saja dalam fasa pemulihan ekonomi post covid, datang pula dugaan lain yang lebih besar (bagi sesetengah orang yang affected)... it has been depressing week bila membaca dan melihat update mangsa banjir di setiap negeri yang terlibat...

semoga urusan mereka dipermudahkan...

teringat zaman2 kecil dahulu kami dibesarkan di pantai timur, saban tahun mmg standby sahaja utk mengalihkan perabot... standby just in case rumah dimasuki air.... pernah alami 2X... pengalaman mencuci lantai rumah arwah ibu... tak pakai waterjet lagi masa tu... mujur lumpur tak tebal... letih,.. tp seronok dapat bersihkan rumah.. air tak berselut, masuk takat paras buku lali... sempat laa menggulung carpet, letak atas sofa... perabot pulak mmg beli jenis kayu jati, tak rosak kalo rumah dimasuki air pun... cam tu lah cara kami orang pantai timur bersiap siaga menghadapi musim tengkujuh setiap tahun
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2021 11:00 PM | Show all posts
hmmm.. cuti skolah extended another 1 week... anak hari2 ajak pergi toys r us... nak elak dia khusyuk dengan gadget, kena plan program apa dgn dia... toys pula rotate2... harini lego... esok army... lepas tu hotwheels.. siap beli small tent untuk dia, untuk kitorang camping kat laman rumah!!!!! kes nya iols takut nak glamping tido dalam hutan hazabedah hujan lebat dan risiko banjir air sungai tetiba ada kepala air....

maka camping di halaman rumah adalah the temporary solution... itupun camping kejap je... feeling2 scout
nak kena balik kampung laaaa lama sikit ni... biar dia sibuk main dengan cousins dia laa better...
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2021 11:04 PM | Show all posts
Edited by green~tea at 28-12-2021 11:07 PM

adui... hati masih sedih baca berita2 banjir... mmg sedih betul...

back in December 2014, semasa banjir besar kelantan... arwah ex MIL i kehilangan 2 biji rumah, washed away tinggal lantai simen and tangga sahaja... both houses bersebelahan, double storey... since then, sheols soooooooooooooo depressed and start ambil medication untuk orang gila (she was diagnosed with Bipolar maniac, triggered dari depression tu), lepas tu her health deteriorated, lumpuh (due to osteoporosis) and meninggal COVID bulan 10 tahun ini...

sbb tu i faham sangat kesedihan mangsa2 banjir yang kehilangan harta benda.. kereta... rumah... apatah lagi family members...

innalillahi wainna ilaihi rojiun....
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2021 11:15 PM | Show all posts
earlier this week dapat bawa my son melawat kawasan2 banjir sekitar selangor & KL... insaf juga tengok kereta2 berpuluh2 biji penuh lumpur tersadai di workshop.....


rasa syukur sangat2 none of us & none of my family members affected banjir... both di pantai timur dan di KL/selangor ni...
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2021 03:55 PM From the mobile phone | Show all posts
K3napa la somi daku cerewat sgt pasal makan.
Daku berhempas pulas kat dapo masak.ujung2 x sentuh langsung masakan daku. Sakit hati. Skrg dAku masak utk daku mkn je.. lantak ko la somi nk berlapar ke kenyang...
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2021 06:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Sama la kite. Tok laki iols pun cerewet.
Kite dh la x pandai masak.
Masak gak la wpun cerewet.
Kata sayang
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2021 02:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Hari ni menu sardin & shiitake dgn brokoli...
I tau, menu sardin mmg kurang sambutan kat rumah ni...
Dari bapaknya sampai ke anak2nya..
Tapi sesekali nak masak senang kan,  i buat dek aje...
Siapa nak makan,  sila makan..
Siapa tak nak makan,  sila berlapar..
Anak kecik i meratah brokoli aje...
Nnt ptg sardin tak habis tu i nak buat sardin roll or popia...
Bila buat roll or popia,  nak pulak depa makan,  kejap je selesai..

Ngada la korang...  
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2021 03:40 PM From the mobile phone | Show all posts
sarahmirza replied at 30-12-2021 02:33 PM
Hari ni menu sardin & shiitake dgn brokoli...
I tau, menu sardin mmg kurang sambutan kat rumah ni.. ...

sedapnye sardinnnn
lauk srdin ni lauk hari jumaat masa i kecik2 so dia luk memori
sbb ari jumaat ayah i balik tghr masak sardin, goreng ikan masin dgn telur dadar pastu p solat jumaat
nnt i masak nasi atas dapur
ayah i balik solat jumaat baru makan sama2 pastu ayah hantar p sekola agama petang dan dia masuk opis
tu la rutin kecik2 dulu
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2021 03:48 PM From the mobile phone | Show all posts
rospinki replied at 11-12-2021 09:32 PM
Hokaido cup cake with creme cheese..first time buat. Kejadian sebelum dan selepas..igtkan kekal naik ...

dapnye kakaaa da la susah nk cari
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2021 05:36 PM | Show all posts
kejap lagi lepas offline, me nak pergi makan steak dekat bangsar, station21 yang dekat masjid tu.
suka steak dekat situ sebab sedap bagi tekak me and harga pun affordable.
dah lama kempunan nak makan steak.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

23-5-2022 10:35 PM GMT+8 , Processed in 0.075840 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list