CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: MrsVeneer

Tip utk geng x pandai masak

  [Copy link]
Post time 29-11-2021 02:49 PM | Show all posts
Acikgomen replied at 17-11-2021 12:35 AM
Bawak la depa balik skali ayooooo hat tu pun nak soh aku ajaq ka

bak respi ikan talang masak asam
hari ke sari nk masak tkde respi
ikan bykje jual kt pasar
iols sorg je makan masak sekerat jadilah
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-11-2021 04:30 PM From the mobile phone | Show all posts
sinsin88 replied at 29-11-2021 12:53 PM
Alah asal boleh dimakan ok lah. Kalau setakat duk sorang dua beli online je, setel.

I wish. Husband suke home cook.
Sy sdg gigih berusaha.
Masuk kelas pjj
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-11-2021 04:32 PM From the mobile phone | Show all posts
rospinki replied at 29-11-2021 02:48 PM
kat umah skrg dh bole jual hot pan sizzling
aku buat kuah utk yimi sizzling sepiyok
sizzling pan tu  ...

Jual sggh ke?
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 05:14 PM | Show all posts
Senang order tapi tak tau la order ke masak sendiri lagi jimat, nak kira bajet pun tak reti.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 05:28 PM From the mobile phone | Show all posts
rospinki replied at 29-11-2021 02:49 PM
bak respi ikan talang masak asam
hari ke sari nk masak tkde respi
ikan bykje jual kt pasar

Gulai ikan talang kering ka kaka
Sat acik tag kaka ros kat tered lama acik
Tgh drive balik rumah ni kakros ooiiiii
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 07:00 PM From the mobile phone | Show all posts
MrsVeneer replied at 29-11-2021 04:32 PM
Jual sggh ke?

Tidaknya jual..masak byk kuahnya likat  byk cendawan shitake. Kuah pedas2 lada hitam. Dap2
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 07:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Acikgomen replied at 29-11-2021 05:28 PM
Gulai ikan talang kering ka kaka
Sat acik tag kaka ros kat tered lama acik
Tgh drive balik rumah ...

Ok2..nti tag karos au.
Ni kt n9 dh ni makan kt bdr enstek japgi nk drv blik.
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 09:00 AM | Show all posts
Acikgomen replied at 29-11-2021 05:28 PM
Gulai ikan talang kering ka kaka
Sat acik tag kaka ros kat tered lama acik
Tgh drive balik rumah ...

Gulai Ikan talang ni lau letak nanas mesti sedap
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 09:31 AM From the mobile phone | Show all posts
dilaOHdila replied at 30-11-2021 09:00 AM
Gulai Ikan talang ni lau letak nanas mesti sedap

Ada sengah org boh nenas, ada suka terung bulat, hat boh ubi oren tu pun ada jugak
Ikut tekak memasing la kannnnn
Tapi gulai ikan kering mmg ni mmg senang yakmat nak buat

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 09:34 AM | Show all posts
Acikgomen replied at 30-11-2021 09:31 AM
Ada sengah org boh nenas, ada suka terung bulat, hat boh ubi oren tu pun ada jugak
Ikut tekak mema ...

Ada kawan opis kak dilla bagi ikan Talang tu ari
dari tanjung Dawai katanya
mmg nampak muda belia ikan tu
kak dilla try goreng ngan bawang Holland + Cili api + boh sikit pati ayam kiub
bertambah tambah nasi di pinggan bak ang
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 05:37 PM | Show all posts
Maniaso replied at 29-11-2021 05:14 PM
Senang order tapi tak tau la order ke masak sendiri lagi jimat, nak kira bajet pun tak reti.

Agak2 je lah sekali makan RM7 kalau masak pun lebih kurang je kos... masa pun terbuang. Kalau nak kira jimat pun macam - macam platform ade skang,yang latest skrg ada Boost Makan, diorang siap bagi RM5 cashback
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-11-2021 07:50 PM From the mobile phone | Show all posts
sinsin88 replied at 30-11-2021 05:37 PM
Agak2 je lah sekali makan RM7 kalau masak pun lebih kurang je kos... masa pun terbuang. Kalau nak  ...

Org nk bljr masak sis. Huwaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2021 02:17 PM | Show all posts
Better TT beli perencah ready made macam Seri Aji, Brahim, Maggi. Kemudian belajar control api.

Cari kat Tiktok banyak chef bagi tips dan resepi masak.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2021 07:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Sama mcm kat atas.. byk pes instant sekarang..
cuma tambah a few ingredient utk jd lg sedap n bau wangi..
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2021 04:53 PM | Show all posts
Cer try masuk TIKTOK cari 'Jus kunyit pure mayah'. Suka tgok menu yang dia masak, simple tapi menarik
Mayah ni penang mari. bahan pun senang dapat. Menu kobis tumis ala INDIA tu kaka dilla dah try mmg best. Letak Halba + serbuk kunyit. Kobis crunchy
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-12-2021 06:22 AM From the mobile phone | Show all posts
dilaOHdila replied at 2-12-2021 04:53 PM
Cer try masuk TIKTOK cari 'Jus kunyit pure mayah'. Suka tgok menu yang dia masak, simple tapi menari ...

Sy try resepi tt ibuazzah.
Not bad.
Tq dila, i will check that tt
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2021 09:00 AM | Show all posts
MrsVeneer replied at 3-12-2021 06:22 AM
Sy try resepi tt ibuazzah.
Not bad.
Tq dila, i will check that tt

aaah Ibbuazah pun not bad
TIKTOK ni bagus lau view utk kaki masak
macam2 resepi boleh dapat
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-12-2021 09:09 AM From the mobile phone | Show all posts
dilaOHdila replied at 3-12-2021 09:00 AM
aaah Ibbuazah pun not bad
TIKTOK ni bagus lau view utk kaki masak
macam2 resepi boleh dapat

Dah tgk tt yg dila cdg tu.
Ok nk masak kobis esok. Hehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2021 09:22 AM | Show all posts
MrsVeneer replied at 3-12-2021 09:09 AM
Dah tgk tt yg dila cdg tu.
Ok nk masak kobis esok. Hehehehe

hahaha mmg sedap tau Veneer
Ai dah cuba tapi lau tak makan pedas janganlah boh cili kering yg gunting tu byk2
ada effect jugak pedasnya
tapi mmg crunchy, sedap giller rasa halba tu
selalu kedai mamak ada jual kan
Try gais Selamat mencuba resepi Mayah. Trademark Mayah ' kacauuuuuwww'
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2021 09:38 AM | Show all posts
Edited by dilaOHdila at 8-12-2021 09:41 AM

Maih kaka dilla nak share satu resepi yang senang korangs nak buat
Gambaq tak ada sbb kadang tu nak masak tanpa pegang phone

resepi ni nama NASI MINYAK + AYAM MASAK MERAH CARNATION

Bahan Nasi minyak
- Minyak sapi + butter (agak2 sukatan)
- Bawang merah/putih/halia (Blend)
- Bawang merah (hiris halus)
- Serai (ketuk) + daun pandan (simpul) + 4 sekawan
- Susu Carnation (1 tin)
- Beras rendam bagi kembang (Sukatan ikut angpa. Lau 5 pot ayaq 10 cawan)
CARA:
1- Rendam beras bagi kembang
2- Panaskan minyak sapi + Butter then masukkan 4 sekawan tadi. Masukkan bahan blend + serai + daun pandan then biaq layu pecah minyak sikit & masukkan bawang hiris tadi.
3- Kemudian masukkan 1 tin susu carnation kacau rata & letak sedikit garam.
(pengalaman kaka dilla terlupa letak garam then letak dalam periuk nasi apa jadi Nasi tu jadi KONTOT). So angpa jangan lupa boh garam siap2 na. Sukatan byk mana letak secubit dua garam tu.
4- BERAS yg kita dah rendam tadi toskan. Kemudian masukkan bahan2 nasi minyak yang kita buat tadi curah dalam periuk nasi tu. Kuis2 sikit bagi rata then angpa letaklah sikit lagi ayer tu agak2 line jari tu. jangan terlebih ayaq biar nasi tu berderai.
5- Bila nasi dah masak dalam periuk nasi tu letaklah sedikit Kismis & kacang Gajus (sangai dulu kcg gajus tu terlebih dahulu). Lau tak ada kacang gajus kaka boh je kacang Almond asalkan kacang sudey
OK bab nasi minyak dah selesai....

AYAM MASAK MERAH CARNATION
Bahan bahannya
- Bawang merah/putih/halia (5 ulas setiap bawang & halia bohla dalam 1 inci)
* nak senang blend sekali ngan bahan nasi minyak tadi tak payah nak buat keje dua kali
- Bawang merah besar hiris tipis + serai ketuk
- Cili kering blend / Ciliboh (3 sudu) + 4 sekawan + Sos cili/ Sos tomato & Sos tiram
- 1 tin susu CARNATION + sedikit kacang peas
- Ayam digoreng terdahulu (kuantiti agak banyak mana angpa mau)

Cara:
1) masuk kan sedikit minyak utk menumis. masukkan bahan blend tadi dan bawang hiris & serai tumis hingga layu.
2- masukkan Cili boh tumis rata hingga pecah minyak & masukkan gula nise (tumbuk2 dulu gula tu biar sikit hancur)
3- Masukkan sos tiram/ sos cili/sos tomato gaul rata. Masukkan ayam yg telah digoreng tadi & gaul rata. Masukkan 1 tin susu CARNATION & kacang peas gaul rata.
4- Last letak sedikit garam & serbuk perasa. Angpa gaul rata dan letak 1 cawan ayer. Sbb kdg owg suka kuah banyak. Susu tu ada sikit lemak so boleh je tambah sikit ayer. So angpa letaklah daun sup potong halus. Dah siap!

Harap angpa dapat mencuba resepi ni. sangat senang. Bila angpa bukak periuk aroma bau nasi tu.... sedap!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa

Forum Hot Topic



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

23-1-2022 08:42 PM GMT+8 , Processed in 0.087991 second(s), 24 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list