CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: MrsVeneer

Tip utk geng x pandai masak

  [Copy link]
Post time 23-10-2021 11:27 PM From the mobile phone | Show all posts
MrsVeneer replied at 21-10-2021 04:00 PM
Oloh. Sedey iols

Ala tips tu tk penting pun. Janji bole makan..
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2021 02:34 AM | Show all posts
Edited by bellaa at 30-10-2021 09:27 AM
LadyCarefree replied at 20-10-2021 11:12 PM
Then just cook. Dont complain. Or join cooking classes. Also lots of YT vids out there. Only idiot ...
***post edited as reported by forumers
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2021 08:51 PM From the mobile phone | Show all posts
U try masak nasi goreng simple

Guna chopper je. Garlic + chilli + anchovies

Best tau. Pastu letak telur mata.
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2021 11:45 PM | Show all posts
masak kt kedai ja
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2021 12:28 AM | Show all posts
tips dia senang je, kena tahu fungsi/ tujuan dan tindakbalas/ perangai setiap bahan masakan di dapur. perkakas di dapur pun kena tau fungsinya. dan.. jangan terkejut garam dan gula orang buh banyak dalam masakan.. kadang rasa macam overdose.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-10-2021 09:23 AM From the mobile phone | Show all posts
kaogi replied at 25-10-2021 08:51 PM
U try masak nasi goreng simple

Guna chopper je. Garlic + chilli + anchovies

Tibe lapar. Yg ni lepas i masak ni
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2021 02:23 PM | Show all posts
Saya boleh masuk kategori tak pandai(cekap)masak.
lambat la siap nya kalau masak.
kadang2 kari tak cun(tak pecah minyak)etc...

cuba sampai jadi,insyAllah.

masakan paling senang dan saya mase kecik tak suka,sekarang suka sgt is
masak lemak cili api,lebur je semua dlm periuk siap ,cepat dan sedap.
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2021 10:41 AM | Show all posts
Edited by dellashrill at 27-10-2021 10:42 AM

saya tak pandai masak tapi suka deko masakan. kiki..

so, rajin la memasak.

dapat husband yang suka makan masakan di rumah, memang lagi rajin masak.

selalu juga kene komen pasal masakan, but dont worry. lama-lama akan improve.


p/s: tip memasak ni, kene selalu praktis.

lepas tu, pastikan simpan resepi yang menjadi dalam phone. ekekek..

so far, my nasi dagang dah lulus oleh semua org termasuk mother in law. ekeke..

mother in law just buat nasi dagang time raya sahaja.

iols akan buat nasi dagang bila nak makan.. suka hati.. xkira bila.



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2021 09:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Yang selalu tumis tapi tak pecah minyak tu mesti jenis health conscious sangat. Ubuh minyak sikit sangat dan buat cepat hangit. Senang sangat nak tumis dan pecah minyak kalau pakai kuantiti yang betul. Masakan nusantara ni jenis berminyak banyak.. kalau takut sangat, pakai minyak bunga matahari, minyak jagung ke apa. Bukan kita hirup minyak tumisan tu. Bila dah siap masak, minyak tu boleh dicedok dan dibuang. Pakai penapis yang betul2 halus tu. Aku rebus daging ke, tumis ke, akhir tu cedok minyak dan lemak tu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2021 11:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Kunci utama terhadap masakan adalah Garam..buh la segala maknika bahan
Tk ada garam tak jadi worrrr


Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2021 09:12 PM From the mobile phone | Show all posts

Kalau masak dengan sepenuh hati dan penuh kasih sayang, semua masakan akan jadi sedap
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2021 02:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by minahgempal at 16-11-2021 02:44 PM

I dlu2 msa awal kawen pn tk pandai masak tau sis..masak kari terlebih santan..kentang tk empuk..masak nasi goreng rsa hanyir lps tu nasi tu berair..rupanya bru tau sotong tu kena matikan air dia dlu bru msuk dlm nasi..abis nasi goreng..msak pnya konfiden..last2 nangis jek dpt..mak i plk jenis tak suka i dok dapur tolong2 dia..mmg tk bg..rimas kata yer ramai2 org dlm dapur..jdi smpai ke kahwin la, i mmg tk pndai msk..smpai la i kawen..bljr msk sndiri..i bkk resepi azie kitchen, yatie kitchen, che nom, lps tu resepi2 dkt fb dgn youtube.
Dah 5 tahun kawen nie i rsa practice makes perfect..skrg mskan sume suami puji sedap lgi2 kari dgn asam pedas..dia siap simpan kuah dlm frezeer nak cicah dgn roti canai nti kata yer..huhuhu..
Lg satu, mmg kita akan cri dan msak smpai kena dgn tekak kita sekeluarga.
Good luck...don't give up..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-11-2021 04:25 PM From the mobile phone | Show all posts
minahgempal replied at 16-11-2021 02:43 PM
I dlu2 msa awal kawen pn tk pandai masak tau sis..masak kari terlebih santan..kentang tk empuk..masa ...

I wont give up. Tq for the encouraging words.
I sll minta tips dr @Acikgomen sbb tekak laki i tekak utara. Acik pandai mskn sn
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2021 04:54 PM From the mobile phone | Show all posts
MrsVeneer replied at 16-11-2021 04:25 PM
I wont give up. Tq for the encouraging words.
I sll minta tips dr @Acikgomen sbb tekak laki i teka ...

Nak masak ni tak perlu tunggu minat. Dia cuma perlu org nak makan je ekekekekekek
Rempah gulai / kurma ke apa semua ko beli yg pack kecik je. Beli bebanyak pack tu. Nak masak, guna satu pack, mudah keja sbb ko tak pandai nak agak bape sudu rempah.
Satu lagi, gulai ikan ni, tauk halba campoq masa dok tomeh bawang merah putih tu. Kalo gulai ayam ka daging, dia boh tiga empat sekawan. Tu beza gulai ikan dgn gulai ayam daging.
Santan jgn byk. Utk satu pack kecik rempah tu, memadai sesudu dua ja santan. Sesuai la utk ampa makan setakat dua org ja ponnnnn

Kalo utk sayoq, aku jarang guna bilis udang kering ni. Aku mmg sedia dok ada stok minyak bwg putih. Minyak ni aku guna utk tomeh sayoq ja.

Mai la balik rumah mentua ko kat kl ni oiiii. Jom kita pi makan dimsum
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-11-2021 11:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Acikgomen replied at 16-11-2021 04:54 PM
Nak masak ni tak perlu tunggu minat. Dia cuma perlu org nak makan je ekekekekekek
Rempah gulai / k ...

Kucing x de org nk jaga. Huwaaa. Tiga2 x nk kt org. Ssh betul nk ke mana2
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2021 12:35 AM From the mobile phone | Show all posts
MrsVeneer replied at 16-11-2021 11:22 PM
Kucing x de org nk jaga. Huwaaa. Tiga2 x nk kt org. Ssh betul nk ke mana2

Bawak la depa balik skali ayooooo hat tu pun nak soh aku ajaq ka
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2021 04:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Nk masak mmg trial and error… then dr salah baru tau how to amend next time.. dgn tips2 yg diberi pon plus point… pastu tgk youtube semua slowly boleh pick up.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 02:31 PM | Show all posts
Selalu masak, makin hari makin jadi, walaupun hari - hari masak nasi goreng je hihihi.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 12:53 PM | Show all posts
Alah asal boleh dimakan ok lah. Kalau setakat duk sorang dua beli online je, setel.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 02:48 PM | Show all posts
kat umah skrg dh bole jual hot pan sizzling
aku buat kuah utk yimi sizzling sepiyok
sizzling pan tu aku dh beli siap 3 set ngan kayu
haa kau dinner semalam berpuluih mkaan mi yimi dgn cili padi kicap
setanding rasa kt foodcourt tesco
ada byk lagi kuah tu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

26-1-2022 03:39 PM GMT+8 , Processed in 0.114339 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list