CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 3800|Reply: 83

Tip utk geng x pandai masak

  [Copy link]
Post time 17-10-2021 08:21 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Hi korang,
Sy ni x pandai masak. Sy x malas masak pls.
Kalau masuk dapur berjam-jam tp end up bayam masak air je.

Kdg2 kecewa sampai nangis sbb masakan x jd.
X sedap lsg tahap x blh mkn.
Sy pernah try buat gulai darat, rase dia x sampai.
Pernah try buat puding caramel tp sbb nervous sgt, sy panic end up sy stop bile gula x jd caramel  tp dia mengeras.

Sy masak nasi goreng pun x sedap. Sedih kdg org ckp sy mls n x bersungguh. Nk bersungguh mcm mn lg ye?

Kalau berkumpul adik-beradik sy cume dibenarkan potong2 bahan je. No cooking allowed.

So far asam pedas che nom je yg berjaya sy masak.

Bg skit tips korang. Eh btw sy bkn org muda. Dah tua. Hiks

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2021 11:02 PM From the mobile phone | Show all posts
iols pulak boleh masak, tapi malas la pulak sbb iols duk sorang jer..takda la pandai sgt tapi ehhh iols campak2 je pun jadik jugak:
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2021 10:55 AM | Show all posts
masa baru kawin dulu pun tak pandai masak juga... lama2 akan pandai. cuma kita kena tau beberapa petua... contoh:

1. kalau nak menumis bawang tu kena pastikan minyak betul2 panas. baru masukkan bawang. barulah rasa sedap dan bau wangi.

2. minyak yg berasap tu minyak terlalu panas, nanti makanan yg nak digoreng mudah hangus... tutup ja api bagi minyak tu sejuk.. atau hilang asap kendian baru buka api semula.

3. masakan macam kari dan sambal tumis tu kena masak cabai dan rempah sampai pecah minyak. kalau tak tak sedap.

4. ikan bilis dan udang kering tu adalah penambah rasa semulajadi. buat sup sayur letak depa ni mmg sedap.

5. bila masak gulai, dah rempah pecah minyak, kalau kita tambah air; pastikan air tu mendidih dulu baru masukkan ikan atau ayam. baru lah sedap dan tak rasa pelik.

6. udang dan sotong dimasak sekejab saja... sotong terutamanya, kalau dimasak lama akan liat.

7. asam jawa dan tomato memberikan rasa umami (macam boh pak aji) pada masakan.

8. paling penting, gunalah bahan yg segar... kalau bahan tak segar, masak la macam mana pun mmg kurengggg rasanya.

*banyak lagilah tips2.. tapi senaraikan yg utama ja lah... yg penting masak ja.. insyaAllah lama2 akan mahir dan pandai ejas ikut citarasa keluarga..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2021 11:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Pasal puding caramel tu takpe bila dia keras. Nanti bila dah kukus atau bakar secara bain-marie, nanti dia akan cair semula.

Apapun yg paling penting ialah try and error dan cuba beberapa kali. Setiap kali gagal, kita tengok balik apa yg silap.

Boleh tengok YT atau tengok resepi yg banyak di internet. Jangan putus asa.
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2021 12:26 PM | Show all posts
takpe yang penting semangat nak memasak tu ada. Cuba dan terus cuba. Ingat, dekat lidah cuma ada empat rasa saja. Pahit, manis, masin dan masam.
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2021 04:43 PM | Show all posts
saya pn xpandai masak...walaupn sjk wfh ni selalu masak..

napala masak ni susah sgt..
rasanya skill masak ni gifted...walaupn bersungguh dah ikut resepi sebijik2...sll masak///sehabis baik..xsemestinya jadi...
masak kari...xtau nk wat camne...xpernh pecah minyak..huhu
klu la gajiku tinggi rasa nk hire maid je utk masak2...
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2021 12:25 PM | Show all posts
masak ni kena try n error banyak kali...
dulu masak kari atau asam pedas mesti tak menjadi...
kena banyak kali cuba baru dapat resepi yg sempurna bg saya...

sama macam masak kek/kuih...
kena buat banyak kali baru dapat kek yg gebu, cantik..
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2021 04:04 PM From the mobile phone | Show all posts
putehh replied at 18-10-2021 04:43 PM
saya pn xpandai masak...walaupn sjk wfh ni selalu masak..

napala masak ni susah sgt..


Tips nak bagi pecah minyak masa masak kari atau sambal tumis ialah jgn kedekut minyak masak. Kedua gunakan api perlahan. Ia ambik masa yg agak lama sikit.

Jangan risau kalau nampak macam minyak byk, nanti bila dah pecah minyak, boleh cedok keluar.

Acik dulu pun tak pandai masak kari, tapi bila bersuamikan org Utara yg ala ala mamak, memang masak kari paling kurang seminggu 2 kali.
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2021 11:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Sis, dulu saya pun tak reti masak. Saya refer buku chef hanieliza yg harga rm 5 tu je. Sekarang mcm dah pandai sikit la boleh masak campak2. Satu lagi kalau nak sedap mcm kedai kena beli maggi cukup rasa. Alahhh kita beli makanan kat restoran pun ajinomoto sekilo dia letak boleh pulak kita makan kan.
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2021 01:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Tipsnya beli je memana sedap. Senang.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-10-2021 02:54 PM From the mobile phone | Show all posts
midori_katana replied at 18-10-2021 10:55 AM
masa baru kawin dulu pun tak pandai masak juga... lama2 akan pandai. cuma kita kena tau beberapa pet ...

MasyaAllah tq for the tips.
I love all of it
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-10-2021 02:55 PM From the mobile phone | Show all posts
LadyCarefree replied at 20-10-2021 01:24 AM
Tipsnya beli je memana sedap. Senang.

47 thn hidup, 20 lbh tahun sy membeli.
Its time to cook honey
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2021 04:25 PM | Show all posts
midori_katana replied at 18-10-2021 10:55 AM
masa baru kawin dulu pun tak pandai masak juga... lama2 akan pandai. cuma kita kena tau beberapa pet ...

tima ksh bg tips nie.. aku pn br kawin 2thn.. aku taw masak apa yg aku nk mkn.. terutamanya sambal2..
pastu laki aku byk ajar sbb dia adik beradik seorang yg pemakan.. pndai mkn n pndai masak.. kdg2 wkend dia masak.. aku tlg..
paling best bila aku masak... dia puji sedap... hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2021 09:12 PM From the mobile phone | Show all posts
MrsVeneer replied at 20-10-2021 01:55 PM
47 thn hidup, 20 lbh tahun sy membeli.
Its time to cook honey

Then just cook. Dont complain. Or join cooking classes. Also lots of YT vids out there. Only idiots can't cook a simple meal. It's not rocket science.
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2021 11:57 PM | Show all posts
Maybe u boleh start with simple recipe dulu..
mcm i pun bukannya reti masak sangat tapi bila sejak WFH dekat 2tahun ni barulah rajin nak masuk dapur...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-10-2021 09:23 AM From the mobile phone | Show all posts
LadyCarefree replied at 20-10-2021 09:12 PM
Then just cook. Dont complain. Or join cooking classes. Also lots of YT vids out there. Only idiot ...

R u ok?  Chill ok.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-10-2021 09:24 AM From the mobile phone | Show all posts
espritvin replied at 20-10-2021 11:57 PM
Maybe u boleh start with simple recipe dulu..
mcm i pun bukannya reti masak sangat tapi bila sejak W ...

Actually dah start masak since pkp jugelah. Hehehe. Thanks to YouTube. Tp tulah kdg2 ke laut juge masakan. I guess practice makes perfect
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2021 02:24 PM From the mobile phone | Show all posts
MrsVeneer replied at 21-10-2021 08:23 AM
R u ok?  Chill ok.

Coz I am chill I komen macam tu. LOL
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2021 02:53 PM | Show all posts
byk tips tapi i simpan utk buat pjj class utk org tak pandi masak
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-10-2021 04:00 PM From the mobile phone | Show all posts
rospinki replied at 21-10-2021 02:53 PM
byk tips tapi i simpan utk buat pjj class utk org tak pandi masak

Oloh. Sedey iols
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

19-5-2022 08:25 PM GMT+8 , Processed in 0.101946 second(s), 24 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list