CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 3075|Reply: 15

Thank You Letter/Note: Penting Atau Tidak?

[Copy link]
Post time 5-8-2010 02:17 PM | Show all posts |Read mode
Salam...

Nak tanya pada korang sekalian... Adakah korang rasa Thank You letter/note selepas menghadiri interview tu sebagai sesuatu yang penting?

Ada orang kata TYL/N ni boleh jadi bantuan untuk damage limitation... Ada yang kata ia boleh tunjukkan kita memang bersungguh-sungguh nakkan sesuatu kerja tu.

Apa pandangan korang? Maybe korang ada pengalaman dengan isu TYL/N ni?

Thanks...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-8-2010 08:20 PM | Show all posts
Ditujukan kepada  swasta atau gomen surat tu?

Bagi akulaa tak perlu. Kalau waktu interview tu mmg tak leh jawab "antar surat terima kasih temuduga". Penemuduga rasa tu ayat membodek. Tak semestinya bagi surat penemuduga rasa kamu sudah baik dan bersopan santun.


Cakap terima kasih memanggil saya untuk ditemuduga  semasa kamu ditemuduga sudahlaa.
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2010 07:34 AM | Show all posts
juwaini mintak kerja ke?
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2010 10:41 AM | Show all posts
My hubby selalunyer akan hantar thank you note ni after diinterview. So far, memang rezeki dia senang dapat keja. Tapi rasa nyer bukan la sebab thanks you note ni boleh dapat keja. Just ia akan bagi good impression la..
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2010 12:18 PM | Show all posts
kalo ikut trend di UK, OZ, n other english-speaking countries, mmg ada thank you notes after interview. bukan ape, ada beberapa reason utk bende nih.
1. earnest thank you for the interview
2. strengthen the reason yg ko nak keje kat company tuh.
3. kasi extra info yg patut, yg ko rasa tetinggal dari interview
4. stress lagi kenapa position nih seswai dgn diri ko.

habis dgn thank you for your time and consideration.

harap nih membantu!
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2010 07:21 PM | Show all posts
over lah
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-8-2010 03:38 PM | Show all posts
Ditujukan kepada  swasta atau gomen surat tu?

Bagi akulaa tak perlu. Kalau waktu interview tu mmg ...
matrik02 Post at 5-8-2010 20:20

Tapi kalau berdasarkan apa yang aku baca, benda ni nampak macam satu bentuk kesopanan la kalau dilakukan... Tak buat pun takpe...

Macam orang tolong kita lepas kita ditimpa kesusahan la. Nak ucap terima kasih pun takpe, tak nak ucap terima kasih pun takpe. Takde sapa nak marah... Cuma takut-takut benda tu akan mempengaruhi pandangan depa terhadap kita aje la...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-8-2010 03:41 PM | Show all posts
juwaini mintak kerja ke?
tecito Post at 6-8-2010 07:34


Bebaru ni ada bersembang dengan kawan pasal benda ni.

Saya rasa benda ni patut dibudayakan dalam masyarakat kita. Lagipun saya ada baca satu buku tu pasal mencari kerjaya idaman, dia ada sebut yang semuanya tak berakhir bila kita keluar dari bilik interview sahaja... Tempoh 48 jam selepas interview dianggap tempoh kritikal. Katanya la...

Tak rugi pun rasanya untuk kita tunjukkan kita punya penghargaan + rasa terima kasih tu...

Kalau yang rasa benda ni nampak over dan poyo, maybe la kot mereka tak dibudayakan untuk jadi insan yang berterima kasih...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 9-8-2010 03:44 PM | Show all posts
My hubby selalunyer akan hantar thank you note ni after diinterview. So far, memang rezeki dia senang dapat keja. Tapi rasa nyer bukan la sebab thanks you note ni boleh dapat keja. Just ia akan bagi good impression la..
lissa Post at 6-8-2010 10:41

Exactly.... Kalau kita terlalu hebat, takde thank you note pun kita boleh dapat kerjaya yang kita mahukan... Kalau kita terlalu teruk, hantar thank you note 100 pages pun takkan membantu...

Tapi dalam keadaan yang 50-50, mana la tau kalau-kalau ia boleh membantu swing depa punya penilaian tu menjadi lebih baik...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-8-2010 03:45 PM | Show all posts
kalo ikut trend di UK, OZ, n other english-speaking countries, mmg ada thank you notes after intervi ...
redsinner Post at 8-8-2010 12:18

Thanks for the info.
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2010 04:29 PM | Show all posts
kalau aku jadi penal temuduga... aku tak pandang tu semua... yang penting perform waktu temuduga...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-8-2010 04:35 PM | Show all posts
kalau aku jadi penal temuduga... aku tak pandang tu semua... yang penting perform waktu temuduga..:l ...
matrik02 Post at 9-8-2010 16:29

I can see why you're not...
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2010 08:59 PM | Show all posts
penting la bro...mmg pas interview, kene terus anta LoA kat employer.  Dapat ke x len citer
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2010 01:38 PM | Show all posts
lately i've been to many interviews without any success. but after my last interview, i sent tq u letter to the interviewer and i am pleasently surprise that i got the job.

well doing the same thing will u get u the same result, but changing yr strategy, u will be surprise with the different result.
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2010 04:56 PM | Show all posts
oh yer, Thank You Letter/Note nih selalunye kena anta 24 jam after ur interview. seminggu lepas tu follow up.

suruh employer berkejar2 sket. hihi
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2010 11:58 AM | Show all posts
Thank You Note/Letter kita addressed atas nama HR la eh?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-10-2022 02:25 AM GMT+8 , Processed in 0.086813 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list