CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: em_zfreak0

Apa beza badan berkanun dgn kerajaan?

  [Copy link]
Post time 8-9-2012 11:29 AM | Show all posts
aprgirl posted on 5-9-2012 10:56 PM
nape cm xberkat?

sbb aku rase cam x byk keje pastu aku tgk plak kwn2 byk yg curik tulang...aku takut jek rezeki yg aku dpt x berkat sgt
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2012 04:13 PM | Show all posts
aprgirl posted on 5-9-2012 11:07 PM
err nk tnya byk...
1)adakah k/tgn bdn berkanun pn dikira k/tgn kerajaan?
2)benefit2 yg diaorg dpt  ...

emmm as a kakitgn awam di bdn berkanun hampir 10taun...meh aku try jwb:

1)adakah k/tgn bdn berkanun pn dikira k/tgn kerajaan?
-ya

2)benefit2 yg diaorg dpt sma ka cm benefit2 full gov?
-sama
-tapii kitorg ada klinik panel, fully gov xde klinik panel

3)apakah yg membezakan kerja bdn berkanun dgn kerja kerajaan?
-kerja sama jela, yg beza hanyalah jika jawatan apa gred apa bidang apa..

4)bdn berkanun ni mmg xdpt pencen ek?
-depend nak pilih skim berpencen ke @ nak kwsp

5)blhkah org yg keja kt bdn berkanun tukar keja gi full gov n sebaliknya?
-x boleh

6) lau jwpn utk soalan num 5 boleh, cmna pengiraan kwsp/pencen dia?
-

7)tax dikira atas gaji basic ka o cmpur elaun coz sy dgr bru2 ni k/tgn kerajaan kne terima surat yg tax diaorg akn dikira berdasarkn basic+elaun...n cecah 2.5 k br kne tax ek?
-income tax yer? yer gaji basic+elaun kalo lbey dr 3k rasanya yg akan kena PCB (potongan cukai berjadual)

8) dlm few gov job ada mention gaji dr p1, p2, p3...apa beza dia? so if freshie deg masuk gov start dr p1 ka o p2?
-if freshi deg masuk gov akan start dgn P1T1


kalo ada kakitgn kerajaan yg lebih berpengalaman/lebih arif, boleh la menambahperbetulkan apa yg kurang...huhu
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2012 01:44 PM | Show all posts
joe_qlate posted on 7-7-2010 10:23 AM
berkanun ambik sendiri kira kroni ar payah jugak nak masuk..aku kje berkanun ok ar best gaji bayk ck ...

Berkanun DBP best. tiap2 tahun ada holiday. DBP ada sponsor staf dia ipad siap celcom punya internet 3G. tp kelakar meka lambat bayar terus celcom potong line kesian sepupu aq nak main ipad tak de internet
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2013 09:51 AM From the mobile phone | Show all posts
B.K posted on 6-7-2010 05:27 PM
ak bukak balik buku form 6, pengajian am

Sgt sweet...
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2013 10:16 AM From the mobile phone | Show all posts
mamaque posted on 13-8-2011 01:49 PM
Post Last Edit by mamaque at 13-8-2011 13:51



Ni br perbincg ilmiah.
lengkap dgn fakta dan huraian beserta cth.
ceeewah! Mcm jwb paper sej spm plak
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2013 10:20 AM From the mobile phone | Show all posts
gekkou posted on 11-2-2012 10:10 PM
klu org keje gomen
nk pindah ke badan berkanun rugi tak?
ada yg bg tau aku, badan berkanun ni bab  ...

Agak susah
sbb aku ade kwn keje B bkanun ni.
kne ade kpi.
tp..kje baru 4 ke 5 thn, gji dh cecah 6k
yg tepat aku kurang pastilah.
x pnh tnye.
bezanye dgn gomen, keje 10thn bln tntu spt gji cmtu.
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2013 09:30 AM | Show all posts
mia_5510 posted on 1-8-2012 11:41 AM
nk tanye skit klu badan berkanun nie de kekosongan utk panggil intebiu same ke cam gov
sampai 6b ...

Mcm kami just antar resume bila2 msa... ada kekosongan kami panggil utk interview.
Biasanya kemasukan atau lapor diri mmg tk lama dr tarikh interview... paling lewat pn 2 minggu. Tarikh lapor diri adalah 1 hb atau 16 hb shj...


Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2013 09:40 AM | Show all posts
biosfree posted on 28-8-2012 11:30 AM
kalau nak dihitung...bilangan semua staf badan berkanun dan kerajaan mana yg banyak.....

Badan Berkanun adalah agensi2 di bawah Kementerian.
Contohnya Kementerian Kerja Raya... antara agensi2 aka Badan Berkanun di bawahnya adalah:

  • Jabatan Kerja Raya [JKR]
  • Lembaga Lebuhraya Malaysia [LLM]
  • Construction Industry Development Board [CIDB]
  • Lembaga Jurutera Malaysia [LJM]
  • Lembaga Juruukur Bahan Malaysia [LJBM]
  • Lembaga Arkitek Malaysia [LAM]

... n dibawah Badan2 Berkanun tersebut ada plk agensi2 lainnya n biasanya ia adalah agensi swasta!  

Biasanya sebulan sekali akan diadakan Perhimpunan Bersama Menteri. So agensi2 aka Badan Berkanun di bawah Kementerian2 tersebut akan mengadakan perhimpunan yg mna Menteri akan menyampainan 'Amanat Bulanan'...
Last edited by BlueRose99 on 28-8-2013 09:43 AM

Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2013 03:49 PM | Show all posts
BENTARA posted on 8-7-2010 01:38 AM
ini misti diantaranya ......
LTAT
Tabung Haji

kalau lembaga pelabuhan .... tu kerajaan

badan berkanun
LHDN
KWSP
Perkeso
Jabatan Akauntan
Tabung Haji
Bank Simpanan Nasional

gaji dan elaun tak sama dengan kerajaan
elalun2 yang diberi adalah elaun wilayah, cola, rumah
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2013 03:53 PM | Show all posts
mia_5510 posted on 1-8-2012 11:41 AM
nk tanye skit klu badan berkanun nie de kekosongan utk panggil intebiu same ke cam gov
sampai 6b ...

rasanya cepat skit dari kerajaan

kerajaan - lepas interview dorang ada bagi tarikh luput
so selagi dalam tarikh tu dorang boleh panggil bila2
tapi kalau dah luput janganlah nak tunggu
haha mau kita pun dah reput tunggu
baik cari kerja lain
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2013 10:08 AM | Show all posts
badan berkanun sama tak dgn GLC?
or GLC n badan berkanun = bende yg sama ke?
mohon ade jawapan
tengs.

Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2013 10:08 AM | Show all posts
silica_SiO2 posted on 1-10-2013 10:08 AM
badan berkanun sama tak dgn GLC?
or GLC n badan berkanun = bende yg sama ke?
mohon ade jawapan

sama kot badan berkanun dengan GLC
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2013 11:53 PM | Show all posts
Tak sama, GLC gaji ikut skim dia sendiri..diorang plan baper ribu CEO nak makan 100k..200K.
Kalau pengarah Badan Berkanun, ikut Skim JUSA C, B dan A....yg A tu susah sikit..tak ramai..yg JUSA C...ramai...
Itu baru satu, GLC ni diuruskan macam syarikat..ada untung ..ada rugi..cuma bila rugi..kerajaan tolong la sikit.
Tak tolong karang..sape nak bayar gaji pekerja bawah..Bos boleh la..lepas melingkup satu GLC..bole lompat ke GLC yg lain..janji kena tahu dgn siapa nak 'berkawan'..he..he
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2014 05:29 PM | Show all posts
ada x dari bdn berkanun nk tukar lantik ke SPA
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2014 08:22 PM | Show all posts
byk info kat sini.. thanks
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2016 09:08 AM | Show all posts
Amanah Raya Berhad dan anak syarikat di bawah ARB tu semua badan berkanun kan? Ada tak yang kerja ARB kat sini? Ada dapat apa-apa elaun?
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2016 05:36 AM | Show all posts
Badan berkanun paling pelik pernah aku jumpa "Lembaga Dius Rumah Api Pelabuhan Malaysia" klu tak silap la, aku rasa kerja dia check/maintain rumah api yg ada kat pantai/laut/pelabuhan Malaysia ni....
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2016 10:56 PM | Show all posts
assalam semua..kalau pos malaysia masuk sektor mana ye..Perkhidmatan Awam /Kerajaan Tempatan/Badan Berkanun?
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2016 12:04 PM | Show all posts
Badan berkanun lebih kurang sama dengan kerajaan dari segi gaji, bonus dan insentif. Beza nya ada kepentingan dan keputusan yang boleh dibuat oleh badan berkanun tanpa campur tangan kerajaan.

Nak sulam baju kelab or persatuan?
Servissulam.com
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2016 12:07 PM | Show all posts
eweezer01 replied at 13-4-2016 10:56 PM
assalam semua..kalau pos malaysia masuk sektor mana ye..Perkhidmatan Awam /Kerajaan Tempatan/Badan B ...

Pos Malaysia tu badan berkanun.

Nak sulam logo kelab or persatuan?
servissulam.com

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

17-5-2022 12:41 AM GMT+8 , Processed in 0.089261 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list