CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: em_zfreak0

Apa beza badan berkanun dgn kerajaan?

  [Copy link]
Post time 28-8-2011 12:41 PM | Show all posts
sebab aku free aku tlg jawab....sebab aku tengok ada beberapa 'fakta' dalam thread ni yang boleh d ...
mamaque Post at 13-8-2011 13:24

terbaik la ko punya komen mamaque...camni barulah tokoh macam PTD sikit..
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2011 08:37 PM | Show all posts
aku keje badan berkanun....gaji ikut gomen. bab duit perbadanan selia sendiri. kementerian cume bg dana jer.
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2011 07:42 AM | Show all posts
LEMBAGA MINYAK SAWIT  MALAYSIA (MPOB) = BADAN BERKANUN
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2012 10:10 PM | Show all posts
klu org keje gomen
nk pindah ke badan berkanun rugi tak?
ada yg bg tau aku, badan berkanun ni bab nk naik pangkat tu mcm susah sikit
betulkah?
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2012 11:27 PM | Show all posts
klu org keje gomen
nk pindah ke badan berkanun rugi tak?
ada yg bg tau aku, badan berkanun ni bab  ...
gekkou Post at 11-2-2012 22:10



    tengok jugak kalau ko pegi badan berkanun yang mne satu... kalau yang gred gaji sama je mcm gov better x payah pindah.
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2012 01:03 AM | Show all posts
Reply 46# annadellia
aku nk try badan berkanun
utk gred yg lagi tinggi dari gred skang
dah lama gomen peluang nk naik pangkat tu x nmpk pun
padahal aku ada kelayakan..tp alasan pointer x ckp utk gred yg aku nk tu
berbaloikah?
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2012 01:50 PM | Show all posts
Reply  annadellia
aku nk try badan berkanun
utk gred yg lagi tinggi dari gred skang
dah lama gom ...
gekkou Post at 12-2-2012 01:03



    dari pengalaman aku la kan, sebelum ni aku penah keje dekat IPTA, then after that dapat offer keje badan berkanun lain, gred + gaji , of course lagi tinggi. masa tu aku belah bagi nak pegi atau tak sebabnya dekat badan berkanun ni x de pencen, so then aku decide terima offer keje tu. sekarang, aku tak penah menyesal pun tglkan keje lama tu. and im happy with my job now. so ko kene la decide, pertimbangkan byk perkara. gred, tangga gaji, peluang naik pangkat, environment keje.. banyak lagi lah..
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2012 03:44 PM | Show all posts
badan berkanun = separa kerajaan.......maaf kalo tersilap
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2012 11:51 AM | Show all posts
Lembaga Minyak Sawit Malaysia also badan berkanun....

kelebihan badan berkanun ada panel klinik...
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2012 11:12 AM | Show all posts
badan berkanun x semesti nye ade pencen...
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2012 06:13 AM | Show all posts
Tak ada beza…cara kerja sama aje….banyak sloooooow…reeeeelaks….masuk kerja biasa…pastu bolih gi minum pagi…banyak meeting…dalam semingu dari isnin sampai jumaat, isnin cuti medical, selasa seminar, rabu meeting, khamis emergency leave, jumaat  meeting…best korjo macam tu….
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2012 09:03 PM | Show all posts
laaa xde ke keje kat badan berkanun,
aku skrng nih keje kat sebuah suruhanjaya nih
tp aku x suka sbb mcm x berkat plak gaji aku
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2012 02:54 PM | Show all posts
LEMBAGA MINYAK SAWIT MALAYSIA (MPOB) ALSO BADAN BERKANUN
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2012 10:41 PM | Show all posts
Pendek cerita, badan berkanun tu half kerajaan + half swasta.
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2012 01:19 AM | Show all posts
Syarikat Prasarana Negara Berhad juga badan berkanun...100% milik kerajaan yang telah pun diswastakan dan faedah2 yang diterima oleh pekerjanya juga sama seperti pekerja kerajaan yang lain.Cume claim,gaji jauh lebih tinggi dan cepat la dari govt.Prasarana setaraf dgn Pos Malaysia,TNB,Telekom Malaysia dan badan berkanun yang lain.
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2012 11:41 AM | Show all posts
zuraidah1 posted on 29-8-2011 08:37 PM
aku keje badan berkanun....gaji ikut gomen. bab duit perbadanan selia sendiri. kementerian cume bg d ...

nk tanye skit klu badan berkanun nie de kekosongan utk panggil intebiu same ke cam gov
sampai 6bln atau cepat skit dr gov....
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2012 11:40 AM | Show all posts
badan berkanun ni, kalau yang 100% belanja guna duit sendiri
pengurusan dia bebas banyak. banyak benda boleh buat keputusan sendiri

kalau badan berkanun macam universiti awam misalnya
bajet dapat dari kementerian pengajian tinggi
jadi kebanyakkan keputusan terikat bawah kementerian pengajian tinggi

dia tengok pada siapa abahnya yang bagi duit belanja.
kalau duitnya kerajaan bagi
perjawatan apa semua pun kena kelulusan kerajaan jugalah.
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2012 11:30 AM | Show all posts
kalau nak dihitung...bilangan semua staf badan berkanun dan kerajaan mana yg banyak.....
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2012 10:56 PM | Show all posts
hanadanisya posted on 1-5-2012 09:03 PM
laaa xde ke keje kat badan berkanun,
aku skrng nih keje kat sebuah suruhanjaya nih
tp aku x suka s ...

nape cm xberkat?
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2012 11:07 PM | Show all posts
err nk tnya byk...
1)adakah k/tgn bdn berkanun pn dikira k/tgn kerajaan?
2)benefit2 yg diaorg dpt sma ka cm benefit2 full gov?
3)apakah yg membezakan kerja bdn berkanun dgn kerja kerajaan?
4)bdn berkanun ni mmg xdpt pencen ek?
5)blhkah org yg keja kt bdn berkanun tukar keja gi full gov n sebaliknya?
6) lau jwpn utk soalan num 5 boleh, cmna pengiraan kwsp/pencen dia?
7)tax dikira atas gaji basic ka o cmpur elaun coz sy dgr bru2 ni k/tgn kerajaan kne terima surat yg tax diaorg akn dikira berdasarkn basic+elaun...n cecah 2.5 k br kne tax ek?
8) dlm few gov job ada mention gaji dr p1, p2, p3...apa beza dia? so if freshie deg masuk gov start dr p1 ka o p2?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

17-5-2022 12:40 AM GMT+8 , Processed in 0.093674 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list