CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 182487|Reply: 88

Apa beza badan berkanun dgn kerajaan?

  [Copy link]
Post time 22-6-2010 02:42 AM | Show all posts |Read mode
tolong...sy x tau beza dua2 tue...hehe
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2010 09:59 AM | Show all posts
badan berkanun tu mcm mara, dbp, felda, manakala kerajaan lak mcm polis, tentera, guru, pastu badan berkanun nie dilantik oleh JPA, manakala kerajaan lak oleh SPA...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-6-2010 07:58 PM | Show all posts
tp klau gred gaji same je kan?
mcm ape elaun yg kerajaan dpt badan berkanun pn akan dpt jugak...
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2010 10:37 AM | Show all posts
Reply 3# em_zfreak0


   
tp klau gred gaji same je kan?
mcm ape elaun yg kerajaan dpt badan berkanun pn akan dpt jugak...



Basic gaji + imbuhan lain sama jer antara Gvmt & staff badan berkanun...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-6-2010 08:36 PM | Show all posts
Reply 4# FARRAZOOL


    owhhh...ok...thanx...
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2010 01:54 AM | Show all posts
bdn berkanun boleh urus sendiri isu berkaitan perjawatan, kewangan, urus tadbir dll...

tidak tertakluk kpd pekeliling perkhidmatan awam...boleh ubah ikut kesusaian selagi tidak tersasar dari undang2 / piawaian umum

boleh melabur, tubuh sykt subsidiari
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2010 10:18 PM | Show all posts
kanun tu maksudnya undang2
BERkanun tu maksudnya BERundang2 sendiri (tambahan dari undang2 gomen pusat).

beza gomen pusat dgn gomen berkanun ialah
penjawat gomen pusat dpt bonus RM 500 (bayar separuh2 plak tu)
penjawat gomen berkanun (contohnya pekerja PKNS) bkn je dpt RM 500 (mcm yg Pusat bagi), menteri besar top-up lagi RM 1000. hehehe
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-6-2010 10:59 PM | Show all posts
Reply 7# bangcak


    kirenye keje kt badan berkanun nie lg best la eh....huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2010 08:55 PM | Show all posts
badan berkanun tu ada Akta sendiri
pastu dr segi pelantikan..dia sendiri uruskan
gaji ada yg ikut govt..ada yg tak
pastu pekeliling jpa x semestinya badan berkanun terima pakai
pastu ada ahli lembaga pengarah
dr segi elaun...sama je mcm govt...dpt gak
tulah yg aku th..sbb aku keje badan berkanun
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2010 04:36 PM | Show all posts
tumpang tanya..
IPTA termasuk dalam badan berkanun kan..
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2010 06:12 PM | Show all posts
Post Last Edit by bangcak at 1-7-2010 18:13
tumpang tanya..
IPTA termasuk dalam badan berkanun kan..
sonata85 Post at 1-7-2010 16:36

hurup "A" tu jawabnya YES (tapi kalo hurup "A" tu ganti dgn hurup "S" jawabnya Sorry)
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-7-2010 10:17 PM | Show all posts
Reply 11# bangcak


    sume IPTA ke eh? yg sy tau UiTM mmg badan berkanun...IPTA lain x pasti...
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2010 07:54 AM | Show all posts
Reply 11# bangcak

oo camtu ek
lagi 1, betul ke, apa2 yang start dengan "Lembaga",
macam Lembaga Pelabuhan Kelang,
adalah badan berkanun jugak?
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2010 08:07 AM | Show all posts
Reply  bangcak

oo camtu ek
lagi 1, betul ke, apa2 yang start dengan "Lembaga",
macam Lembag ...
sonata85 Post at 2-7-2010 07:54

wah, cepat belajar cik sonata85 nih. bagus. skang dah bekerja, masih study atau surirumah sepenuh masa? kalo blom bekerja, i nasehatkan takyah la terlalu memilih atau kejarkan kerja kerajaan (mcm kawen, kalo terlalu memilih jadi andartu).
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2010 08:14 AM | Show all posts
Reply 14# bangcak


tapi dah dapat pun keje gomen..
sekarang tengah keje gomen la

bukan apa, alang2 jumpa orang yang tau, tanya la banyak sikit  
pape pun tengkiu ye..
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2010 05:04 PM | Show all posts
badan berkanun tu mcm mara, dbp, felda, manakala kerajaan lak mcm polis, tentera, guru, pastu badan  ...
B.K Post at 22-6-2010 09:59



    badan berkanun dilantik oleh JPA??? mana info u amik tu?? kalau tak betul jgn pakai belasah ekkk
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2010 05:27 PM | Show all posts
badan berkanun dilantik oleh JPA??? mana info u amik tu?? kalau tak betul jgn pakai belasa ...
pdc9929 Post at 6-7-2010 17:04



    ak bukak balik buku form 6, pengajian am
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2010 10:23 AM | Show all posts
berkanun ambik sendiri kira kroni ar payah jugak nak masuk..aku kje berkanun ok ar best gaji bayk ckit dr kjaan pahtu bonus (takleh bagitau eheheh) skrg nak pakai org cari kawan2 je heheh kroni jgk aku nie heheh
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-7-2010 10:15 PM | Show all posts
Reply 18# joe_qlate


    klau cmtue ko amek la aku...
aku seorg yg berdedikasi....hhuuhu
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2010 01:38 AM | Show all posts
berkanun ambik sendiri kira kroni ar payah jugak nak masuk..aku kje berkanun ok ar best gaji bayk ck ...
joe_qlate Post at 7-7-2010 10:23



ini misti diantaranya ......
LTAT
Tabung Haji
BSN
KWSP
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

23-5-2022 04:52 AM GMT+8 , Processed in 0.097150 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list