Kepok keping memang makanan orang Ganu zaman berzaman.. Kalau nak makan mee goreng, tak de keropok keping memang tak sah...kalau pagi pagi tu, bila mak goreng nasi campur ikan goreng lebihan malam tadi, kasi pedas-pedas, mesti nak makan dengan keropok keping... Petang petang, duduk atas gerey (pangkin) bawah pokok jambu mesti nak makang kepok keping cicoh air cuka, minum pulok dengan teh o panas-panas..memang best.. kepok pulok memang banyak jenis..kata orang, kalu hok jenis banyak ikan tu, kepok dia tebal sikit, warna pun gelap..kalau jenis ikan sikit, banyak tepong, kepok tu jenis nipis, warna pun coklat cerah..hok tu la ambe suka sekali..crunchy..nak nak cicoh dengan air lada..sedap sgt..cicoh dengan sos cili dok jadi mende...dok kaw! Tadi gi umah member....first time pulok aku makan kepok keping dengan jeruk pauh...rasa mcm makan cereal pun ada gok...jeruk pauh dengan kuah2 tu, pastu hancurkan kepok keping, masukkan sekali dalam mangkuk, lepah tu makan...pelik gok aku..tapi saing aku kata, tu style orang pulau duyung makan...menarik walaupun pelik..first time bagi ambe la... Korang mcm mana? Adakah kepok keping masih lagi fav bagi korang? Bagi ambe, makan ari-ari pun tak jemu..kepok dah jadi mcm maggi, kene ada stok sokmo... Bestnya jadi orang Terengganu, negeri cantik budaya menarik... |