CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 16165|Reply: 75

sekarang buat spec memang mahal ke?

[Copy link]
Post time 29-5-2010 03:10 PM | Show all posts |Read mode
aku start pakai spec masa aku form 2. masa tu tak sampai $50 kot. aku ingat lagi masa aku form 4, aku ada seluar levi's, kita org dok kira apa yg paling mahal kita pakai, ada yg kata spec, tapi aku kata seluar levi's. so masa aku form 4, spec aku kurang la dari $70++. tahun 1987 tu. levi's $70++ jer.

lepas tu naik la kot harga spec aku, maybe $150++. last sekali aku tukar spec tahun 2000, aku buat $500++, masa tu aku rasa mahal giler sebab 2-3 tahun sebelum tu dlm $200 kot, maybe tak sampai $200 kot.

so semalam spec aku yg dah 10 tahun tu patah, pegi la usha kedai spec. frame sajer aku tengok dah 700, 1000 pun ada. bila tanya, dia kata ada diskaun lagi. paling banyak diskaun pun 50%, still mahal tu. pegi 3-4 kedai serupa jer, pegi la pulak merayau sampai sunway, klang kot2 ada beza. sama jer. last2 buat jer la. lepas discount semua, mintak kurang lagi, kena RM900.00.

giler bapak mahal. utk org yg ada kredit kad emas mcm aku memang tak terasa lah. bayar jer la sikit2 tetiap bulan.

tapi mcm mana dgn org yg gaji sebulan pun cuma RM900. diorg pun ada yg rabun jugak kan. mana diorg buat spec kalau nak murah2 ni?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-5-2010 03:45 PM | Show all posts
Sebenarnya ada frame yg murah tapi stendet kedai ofkos la letak yg mahal2 punya. Mana nak jual yg murah2. Try la carik kedai2 spec yg kecik yg nampak cam tak glemer. Kat situ banyak spec yg murah2 sebab diorang kejar sales. Kalau asik jual mahal aje, tak lama lagi bungkus. So diorg akan jual apa sahaja yg buleh dijual kalau compare ngan kedai2 spec kat shopping sana tu.

Percaya tak aku beli spec frameless + lens Transition semua sekali = RM500..?? Kalau stendet camtu rege konfem > RM1000
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2010 04:25 PM | Show all posts
adalah frame murah2 punya....campur ngan cermin dlm RM350++...basic punya...cutting pun agak out dated sket...yg penting boleh pakai...
kalo cari yg branded punya RM1500++ pun tak cukup lagi utk frame jer...
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2010 04:54 PM | Show all posts
aku tgk kt focus point rm129 pun dah dpt..frem+lense..
kalu yg branded2 tu mmg la mahal
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2010 06:04 PM | Show all posts
ko jgn la g kedai yg cekik darah...
kalau ko g kedai yg ade brand mmg la mahal...
harga mmg diorg letak kaww punya ikut standard brand kedai...
ko g kedai2 yg biase je...asalkan lens yg ko nak tu x d tipu oleh pekedai tu dah le...
kadang kalau ko g kedai yg ade label diorg dah la jual mahal...
belom tentu lens yg diorg bg tu betol...so beware...
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2010 06:05 PM | Show all posts
aku tgk kt focus point rm129 pun dah dpt..frem+lense..
kalu yg branded2 tu mmg la mahal
norrah_joe Post at 29/5/2010 04:54 PM



   
rm129 frame saiz budak...lens MC biase je...
power mata pun diorg tgk jgk berapa..
harga tu termaktub dgn term & condition
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2010 07:14 PM | Show all posts
lens tak mahal....yg jadikan mahal tun sebenarnya adalah Frame....

cuba ko carik Frame ug murah2.....pehtu suh kedai buatkan lens je...
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2010 08:47 PM | Show all posts
Pergh... mahal giler wei... Alhamdulillah ar, mata aku sihat agi... walaupun hampir tetiap hari mengadap PC samada kat opis or kat umah.

Kalo mahal cam tu baik buat lasik surgery jer.... settle the problem once and for all...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-5-2010 08:49 PM | Show all posts
Pergh... mahal giler wei... Alhamdulillah ar, mata aku sihat agi... walaupun hampir tetiap hari meng ...
HaMiZiE Post at 29-5-2010 08:47 PM


buat surgery betulkan rabun ke hamizie??
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2010 08:59 PM | Show all posts
Reply 9# medangmru

haah...
kalu tak silap... lasic surgery nie kos in between 3k - 4k jer...
surgey mengunakan laser...
tak aper spending lebey sket... janji mata leh pakai sampai ke tua...
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2010 09:47 PM | Show all posts
Reply  medangmru

haah...
kalu tak silap... lasic surgery nie kos in between 3k - 4k jer...
su ...
HaMiZiE Post at 29-5-2010 20:59

baru tau ada surgery untuk betulkan rabun hmy3:
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2010 09:56 PM | Show all posts
sy wat spek 100 lebih je..
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2010 10:21 PM | Show all posts
barang skangkan ala2 mahal gitu...
lau ko jenis lasak buat la spec yg harga die agak2 je...
lau ko jenis cermat why not ko beli yg mahal teruskan..
lau ko nk yg betol2 murah ko g la pasar malam beli frame kat situ..
ko just g kedai spek order lens je. kwn aku slalu buat..
tahan la jgk lam 3-4 tahun..
susah2 sgt ko pakai je la contact lens yg permenant..
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2010 11:06 PM | Show all posts
Reply 11# cik.panda

Dah lama ada laa..

Satu kat Optimax& satu lagi Permata Hijrah. Aku tak sure cemana yg Permata Hijrah tu buat. Yg Optimax tu bos aku dah buat. Mmg konfem mata dia clear tak payah pakai spek tapi harga dia...pergghhhh....aku nak tercirit jap
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2010 11:21 PM | Show all posts
aku slalu buat spec dlm 350-500...dulu power aku tiap 6 bulan naik...mate aku bengong kut...tapi ari tu aku g berjaya times square, buat spec ade diamond(kunun2 la) 60 je, adik n kakak aku plak 80 sbb dorng high index...frame kitorg skang lebih cantek dr yg aku beli kat focus point dulu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-5-2010 12:32 AM | Show all posts
bagitau le specific kedai, senang nak pegi. takat cakap berjaya times square tu, mau 3 hari round baru abis tanya harga. apa lah.

bagi aku kalau spec lebih RM150 aku consider mahal.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-5-2010 10:58 AM | Show all posts
aku selalunya beli spec masa sale jekk
aku pun rabun cam ko
btul laa apa yg ko ckp zaman2 aku skolah rendah pertengahan 80 an
spec rega rm40 bleh dpt
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2010 11:47 AM | Show all posts
HAISH.
mahalnyaaa.
macam seram ja nak buat spec.
mata aku dah naik rabun teruk dah neh


eh. boleh beli frame kat tempat lain, then g suruh dia pasang lens ka?
uish. camtu jimat sikit.

nak beli frame kat pasar malam
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2010 01:10 PM | Show all posts
HAISH.
mahalnyaaa.
macam seram ja nak buat spec.
mata aku dah naik rabun teruk dah neh


eh ...
kiwibenz Post at 30/5/2010 11:47 AM



   
beli je frame pasar malam....cust aku dulu banyak yg buat mcm tu...
dtg kedai order lens je
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2010 01:33 PM | Show all posts
beli je frame pasar malam....cust aku dulu banyak yg buat mcm tu...
dtg kedai order len ...
kaki_ayam Post at 30-5-2010 01:10 PM


inilah yg aku maksudkan.....Frame kat psar malam tu pelbagai dan fancy2 belaka....tak pun....beli rame yg melambak kat Mydin....


Yam....aku rs ramai yg tak tahu pasal mende ni....aku dulu pun masa memula pakai spec mmg haram tak tahu....tp ila kali kedua aku nak tambah power...bila dia bgtahu kos tu...aku pun terkejut gak sbb masa memula pakai spec dulu kos dalam RM380....tokei bgtahu yg hanya perlu tkr lens...frame dah ada....Itu yg aku tahu dan aku bgtahu member2 aku yg lain...semuanya tak tahu dan terkejut...heheheheheheheh

Tp...aku tak tahu lah kalau ada kedai spec yg tak terima frame luar...kene beli frame kat kedai dia jugak...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-2-2023 12:28 AM GMT+8 , Processed in 0.132021 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list