CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 6131|Reply: 26

Nk fly with AirAsia

[Copy link]
Post time 12-4-2010 01:09 PM | Show all posts |Read mode
Aku cdng n g Penang naik AirAsia.nk drive x larat lgi pun nk balik hari jer.Nk tanya prosedur2 dr booking tiket sampai selesai.Ader forumers sini yg selalu naik boleh tlg sket.Nk g 2 dewasa 1 kanak2 umo 5 yrs.Charge brp?Ada thru & flow tiket?dan segala2 yg perlu aku tau & tak tau......thankz
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-4-2010 04:06 PM | Show all posts
Tak percaya aku dizaman2 ni ada org yg tak tau lagi...
Betul ke kau tak tau cara nak beli tiket ?

yg penting sekali kena ada CC dan internet. Gi je ke laman www.airasia.com, pastu pilih la penerbangan. Harga tak tentu, tengok nasib la dapat yg murah atau mahal. Pastu kalau setuju teruskan lah dengan pembayaran. Sebelum tu, masukkan la nama dan maklumat tentang org yg nak pegi... Bayar guna CC, pastu print la sikit bukti penempahan tu, utk rujukan...
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2010 05:10 PM | Show all posts
Tak percaya aku dizaman2 ni ada org yg tak tau lagi...
Betul ke kau tak tau cara nak beli tiket ?

yg penting sekali kena ada CC dan internet. Gi je ke laman www.airasia.com, pastu pilih la penerba ...
bayumentari Post at 12-4-2010 16:06


apsal lak tak percaya?
ramai je org yg xpenah2 naik flight.dan klu yg penah pun, mebi bukan frequent flyers.

even aku pun slalu konpius-sbb bukan selalu naik flight. prosedur kadang2 berubah or ade update. esp tang hidden charges air asia tuh. or isu2 terlarang/keselamatan
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2010 05:28 PM | Show all posts
org yg biasanya berinternet, kalau tak beli tiket pun mesti boleh usha2 kat web AA atau MAS...

Maksud aku, TT macam tak tau langsung...

Aku pun bukanlah selalu terbang, tapi kalau ada prosedur baru, tengok dan baca T&C...,

tapi tak pe la, aku pun dah bg sedikit tips kat atas tu... pastu rajin2 la usha web AA atau

MAS atau yg lelain...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-4-2010 05:32 PM | Show all posts
Yg tu la aku nk tau....hidden charges bagai.Aku bkn x pnah naik flight.Aku pnah naik MAS & btul aku bkn frequent flyers.Naik kat KLIA tp AirAsia ni kat LCCT.Kalo aku parking keta kat sana ok ke?Yg aku nk tau psl yg lelain.Kot aku tersalah jln nnti ckp aku jakun plak!
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2010 07:28 PM | Show all posts
Apa nak susah, beli je kat kaunter biasa mcm kat kl sentral tu ha. Bawa je IC yg nak pergi tu. Lagipun awak pergi dlm negeri aje.
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2010 03:55 AM | Show all posts
Kat Giant puchong 2nd floor ada kaunter Air Asia...pergi ler tanya ....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-4-2010 10:50 AM | Show all posts
Aku dh usha kat kat web AA tu & paham ler tp aku nk tau hidden charges tu.Dlm promo charges RM9!Bia btul!Rega tiket x include other charges.What is other charges?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 13-4-2010 10:52 AM | Show all posts
Aku dh usha kat kat web AA tu & paham ler tp aku nk tau hidden charges tu.Dlm promo charges RM9!Bia btul!Rega tiket x include other charges.What is other charges?
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2010 12:08 PM | Show all posts
Aku dh usha kat kat web AA tu & paham ler tp aku nk tau hidden charges tu.Dlm promo charges RM9!Bia btul!Rega tiket x include other charges.What is other charges?
jzzz Post at 13-4-2010 10:52



RM9 tu blom masuk airport tax dgn convenience fee lg...
nnti pas masuk personal detail semua...sebelum byr mmg akan kuar net total semua...
rasnya x wujud hidden charge coz kita byr dulu sblom guna...

tp yg x biasa amik...sila perhatikan insurans fee tuh..kalu tanak buleh cancel ajer ajer seblom byr...
sbb total bayaran tuh termasuk insurans...so cancel ajer....pastu wat pembayaran...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-4-2010 01:48 PM | Show all posts
10# tanabe2287 TQ bro!cam isu insuran tu la aku nk tau.
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2010 02:31 PM | Show all posts
11# jzzz

apa yg ko boleh buat... ikut je satu persatu langkah dlm website AA tu...

UTK YG TAK BIASA DGN TEMPAHAN PENERBANGAN AIRASIA
masuk website AirAsia
pilih destinasi, tarikh (pergi sahaja atau pergi & balik)
pilih jumlah penumpang (AA takde tiket kanak2, yg ada cuma bayi dibawah 2 tahun)
then search...

kemudian..
Pilih waktu penerbangan...
sentiasa rujuk dipetak paling kanan utk mengetahui berapa harga tiket yg perlu dibayar (termasuk airport tax)
tanda setuju dgn terms & conditions dibahagian bawah.. then klik continue..

kemudian..
masukkan data peribadi utk semua penumpang.. termasuk anak & bayi jika ada...
perlu diingatkan setiap penambahan service dikenakan charge yg berbeza-beza.. termasuklah makanan, pilihan tempat duduk mahupun bagasi... untuk perjalanan yg dekat dan singkat tak perlu pun semua ni...
jadi terpulang la pada hang nak pilih yg mana, bergantung pada kesesuaian dan poket kita... hehehe
then.. kalau kita amik flight dari LCCT tu dia offer la kita nak naik bas ke dari KL SENTRAL.. yg ni mcm biasa le .. kena bayar lain gak...
pastu... pasal insurance.. ni pun optional... nak beli boleh, taknak beli kalau jadi apa2 sendiri mahu ingat... hehehe

pastu sampai last part... isikan detail pasal kad kredit utk pembayaran...
bila dah dapat pengesahan pembayaran, print dan bawa ke kaunter semasa check-in....
kawtimmmmm...

mana2 yg tak cukup tu korang tambah aje la ek...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-4-2010 02:38 PM | Show all posts
12# ryo_takahashi1 TQ Bro....your guidance is almost what im looking for
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2010 09:40 PM | Show all posts
org yg biasanya berinternet, kalau tak beli tiket pun mesti boleh usha2 kat web AA atau MAS...

Maksud aku, TT macam tak tau langsung...

Aku pun bukanlah selalu terbang, tapi kalau ada prosedur b ...
bayumentari Post at 12-4-2010 17:28


1st,klu dia tahu,dia xkan open topik
second,klu dia masuk forum ni guna internet pun,xsemestinya dia selalu online.

btw,info yg dia nak tu in details,mcm yg ryo bagi-setakat soh baca kat web AA je,dia pun paham aku rasa.
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2010 09:41 PM | Show all posts
to TT,yg paling take note mmg pasal bagasi la.
sbb kwn aku yg frequent flyers sabah-KL ni,mmg dia prefer MAS je. sbb kos tiket mmg rendah.tp klu ade byk bagasi,take note ye jumlah kena byr berapa.
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2010 10:40 PM | Show all posts
kalau ada online banking guna la online banking..
takyah guna CC
cos beli guna CC kena charge "convenience fee" RM5 utk seorg...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-4-2010 09:50 AM | Show all posts
1st,klu dia tahu,dia xkan open topik
second,klu dia masuk forum ni guna internet pun,xsemestinya dia selalu online.

btw,info yg dia nak tu in details,mcm yg ryo bagi-setakat soh baca kat web AA je,dia pun paham aku rasa.
TumblerTK Post at 13-4-2010 21:40


betul tu... tak semestinya semua benda yg kita tahu, orang lain pun tahu...
mana yg kita tahu, kita share...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-4-2010 10:14 AM | Show all posts
TQ2 semua yg baik hati share xperience psl AA yg perlu aku tahu.Mcm aku ckp ler,aku pnah naik MAS tp x pnah naik AA ni.Sbb tu la aku tanya.Lgi pun tu la gunanya kita berforum kan!X kan asyik nk pitnah,kutuk org jer!Alam siber berguna utk kehidupan kita skrg & akan dtg cuma kpd mereka yg pandai gunakan akal di kepala........bukan kepala lutut!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2010 11:45 PM | Show all posts
salam pada bro semua.....

salain ccard .... debit card blh guna tak?....
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2010 09:28 PM | Show all posts
Reply 19# armarizal

Boleh, Tapi ko still kena byr gak convenience fee tu.

To TT, byk lagi diskusi ttg AA kat board Travel nun..






Err...aku pun ala2 agak kurang percaya yg TT ni tak tau sampai nak bukak thread. Sebab selalunya aku carik sendiri info atau tanya kawan2 pasal apa2 menda cemni. Kalu bebetul tak jumpa info baru tanya kat porem. Tp apa pun elok gak TT bukak rumah ni, mana tau ada org lain gak yg x sure procedure camne tp malu nka tanya.

Anyway, to TT, kalo ko nak tinggal kereta kat parking LCCT, baik lupakan je. mahal banget. Nani by the time ko kembali ke KL rega parking lg mahal dr rega tiket AA korang. Imagine aku dulu park anto parents aku dlm sejam 15 minit je aku dah kena bayo dlm Rm7-8 (tak ingat sgt). apatah lagi kalo ko park berhari-hari kann??

So the best solution is just amik Sky bus tu la, dari KL Sentral..time ko beli tiket AA tu ko boleh masukkan sekali beli tiket bas tu. Return RM13 sorang (kalo bayor dlm bas tu RM9 one way)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-2-2023 01:18 PM GMT+8 , Processed in 0.127646 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list