CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
12
Return to list New
Author: KelisaSilver

Masalah dgm MIL - need advise

[Copy link]
Post time 21-4-2010 12:25 AM | Show all posts
biasa ler org tua, dulu2 kerje tu dia yg lakukan, tapi skg dh ada yg buat.. so dia rasa cam dh x de kerje, thats why dia monitor maid TT, so suruh je lah maid TT sabar.. kerenah org tua kan..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-4-2010 08:39 AM | Show all posts
atuk aku dok dgn mak aku (menantu no.5)..manja laa sgt..kencing bertadah,mandi air panas,bab makan pkl 6.30 pg mesti bekfest,11.30 pg lunch,pkl 5.30 ptg mkn malam..Mak aku buat derk aje klu dia membebel tak puas ati..

Klu dok kg dgn menantu yg sana..semua buat sendiri..memapah tepi dinding klu nk g bilik air time amik wuduk..mak cik aku tu kesian gak aku tgk sbb atuk aku jns cerewet pasal makan..nk yg pedas berapi aje..kekdg nk makan nak yg bukan2..

Anak pompuan sendiri pun x sanggup nak bela..alasan sakit lutut,nak g noreh..klu atuk aku dok dgn dia nnt..laki dia sama tak g noreh...Menantu2 yg lain semua angkat bendera putih..tak de sorang pun nak yg rela hati nak jaga atuk..
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2010 09:50 AM | Show all posts
atuk aku dok dgn mak aku (menantu no.5)..manja laa sgt..kencing bertadah,mandi air panas,bab makan p ...
kodoklawa Post at 21-4-2010 08:39



mak kodok tu tahan semua tu sebab dia tahu kat 'sana' nanti ganjaran menanti dia zillion times better than the best she can get here.
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2010 11:26 AM | Show all posts
Reply 23# mclaren


Aku selalu ckp kat mak cam tu gak..sabar aje layan kerenah atuk tu ...Arwah atuk pompuan side mak dh meninggal ms mak budak2 lg ..so tu aje org tua yg ada walaupun cuma mak mertua tp kasih mak aku pd atuk tu seolah2 tu mak yg lahirkan dia...ayah aku pulak yg mcm menantu..

kekdg aku bengang gak  dgn sepupu2 aku yg kata atuk dh nyanyuk..minta yg bukan2..klu atuk aku nyanyuk takkan laa dia solat penuh..bila dh dkt2 masuk waktu dia dh ready dgn wuduk..azan aje trs solat.Time aku blk kg klu dia kat sana..aku suka mandikan dia..urut2 belakang dia..mcm mandikan baby tu..hehehhe
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2010 02:27 PM | Show all posts
oh atuk ni perempuan ke? mati2 saya ingat atuk lelaki. dok bayangkan mak kodok mandikan ayah mertua dia.
atuk kodok tu orang utara ke. selalu utara "atok & tok wan".

anyway, elok lah. mak kepada suami dia.. suami redho, lagi la syurga jawabnya.

i wish i can be the same toward my MIL.
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2010 03:11 PM | Show all posts
Post Last Edit by KelisaSilver at 12-4-2010 16:10

aku setuju yg kalau anak kita di jaga oleh nenek @ atok,..... mesti derang spoilt kan...

KelisaSilver Post at 12-4-2010 16:08
...walaupon there are cases yang datok dan nenek manjakan cucu2 mereka nie to the point of anak2 kita naik lemak...it is afterall our duty also to instill to our kids values yang kita nak mereka kenal dan praktikkan...it is our responsibility tuk disiplinkan anak2 kita...we dont have to do it rite in front of our in laws or parents...we can do it at our own private moments with our kids...

...kalau kita serahkan penjagaan anak2 kita bulat2 kat nenek dan datuk mereka...yes...besar kemungkinan anak2 kita akan menjadi anak2 yang manja...yang tak bley ditegur...but kalau kita libatkan diri sama2 mendidik dan mengasuh anak2 kita nie...insyaallah anak2 kita will grow up just fine...

...kalau dah tau anak2 tak bley dijentik atau ditegur depan datuk nenek mereka...then...jangan tegur...tapi...u can always call them into their rooms or into our rooms and let them noe yang apa mereka telah buat tadi tu adalah salah...and let them noe why it is wrong...and that we cannot tolerate such behaviour and wouldnt want them to repeat it in future...saiko anak2 sikit yang kita tak nak marah mereka di depan datuk dan nenek mereka adalah kerana kita takmo mereka rasa malu dimarah dan ditegur depan nenek dan atuk mereka...

...have more faith in our parents and in laws...afterall...they are the ones yang telah mendidik dan membesarkan kita dan pasangan kita...and dont we all consider ourselves 'bagussss'??...tak gitu??...hehehehe...

...but still...the most important factor agar anak2 kita tidak menjadi rosak is how we raise and educate our own children...
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2010 04:16 PM | Show all posts
Aku n hubby ada 2 org anak (1 boy & 1 girl). MIL (umur 60 thn) dok ngan kitaorg & aku ada bibik.
Dah berkahwin selama 8 thn & sepanjang 8 thn tu jugak la my MIL dok ngan kitaorg since anak dia ni anak tunggul.. oppsss tunggal. FIL dah lama takde....
KelisaSilver Post at 9-4-2010 17:30
...first and foremost...please edit perkataan tunggul tu...tak eloklah dibaca...it shows that u have no respect for your own husband...kalau pon typo...takkan tak bley erasekan??...or is there any other issues yang ko tak brapa happy with your own husband sebab tu ko panggil dia tunggul??...kalau tak de...please have it removed...if it is meant just as a joke...well...its not funny at all...

...berbalik pada masalah your in law nie...my honest opinion is that this old lady is not only bored...but she felt that she has lost her sense of control...she felt useless...and let me tell u something...there is nothing worst than feeling old and useless...

...as it is rite now...segala housework...termasuk penjagaan anak2 ko dilakukan oleh bibik ko...your mother in law??...eerr...dia cuma duduk2 kat rumah...relak2 jer...kalau sehari dua tu memang sedap...memang syok...but...kalau dah hari2 rutin cam tu jer...akan timbul rasa bosan gak...bila dah bosan...fikiran tu melalut2 ke lain...tu yang buat dia rasa macam dia dah tua...dah tak brapa berguna lagik...

...walaupon memang niat ko dan suami ko agar dia berehat saja tanpa perlu buat kerja2 rumah nie...it is important also tuk korang berdua membuat your mother in law nie feel that she is still needed...that she is still an important figure in the house...

...so...instead of semua urusan rumah dan anak2 ko serahkan kat bibik ko...why not ko delegate some of those work to her???...like...menjaga anak2 ko time ko kerja...let her be in charge of your kids...but...at the same time...ko kena ingatkan your bibik yang dia mesti bantu nenek menjaga anak2 ko...or...katakan part keperluan bahan2 nak memasak for the day...ask your mother in law to decide what to cook...and what to buy...suruh dia ask the maid to go marketing then prepare the things needed while dia cuma masak saja...things like that u noe...

...when it comes to illness dan diseases...memang old folks are very2 sensitive...yes...dia mesti beriadah jugak...so continue to encourage her and advise her to exercise...kalau dia kata dia malu...korang kena saiko dia sikit...cakap apa yang nak dimalukan...sepatutnya dia mesti rasa bangga dia beriadah...let her noe tak ramai orang2 tua yang rajin beriadah...but kalau dia beriadah...it shows to the pple that dia nie hip and hop and happening...hehehe...

...apa2 pon...dealing with old people nie kenalah banyak bersabar...dan most important...kena lembut...dan berhemah...make them feel yang they are always needed and important figure in your life...kalau ada apa2 event...get them involved...jangan ignore and leave them by themselves...always communicate with them...and not leave them alone kerana tak kuasa nak melayan mereka...the more u leave them alone...the more depressed and the more annoying they will be...hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2010 04:18 PM | Show all posts
btl tu kak bleki....much much much much agree...sy nk bt mcm ni gak katanak saya. instead of mrh dpn tok nenek dia bw msk bilik slow talk...rs slh plak bila bc tulisan u psl tok nenek tu yg raise n educate kita or pasangan n now kita pasan baguss?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 21-4-2010 05:04 PM | Show all posts
...first and foremost...please edit perkataan tunggul tu...tak eloklah dibaca...it shows that u have ...
blackmore Post at 21-4-2010 16:16



    ok... aku dah edit ke anak TUNGGAL... (tak sangka pulak ada org tak selesa ngan panggilan tu) sorry ya...

ok bab nak deligate kerja kat my MIL ni... kitaorg pernah bg suggestion... but then dia marah2.. dia kata tu bkn kerja dia... tu kerja maid.... so? u nak kata ape? I ckp bkn nak suruh or instruct mak buat itu ini....cuma nak bg mak tak bosan sgt dok umah sbb tak de benda nak buat.....I pun pening jugak nak buat mcm mana....

mcm sekarang ni..... ada masalah baru....dia mmg ada kolestrol tinggi sbb suka sgt mkn benda2 berlemak... then baru2 ni... dia tak boleh bgn sbb pening... check punya check ngan doc... doc kata sbb kolestrol naik tinggi... kebetulan mlm tu.. dia mkn masak lemak telur itik.....(dia yg masak).. so doc dah sound dia... boleh mkn lemak 2 kali sebulan shj.... sblm ni pun doc ada sound dia... tapi dia degil...pastu dia marah maid aku lak.... dia kata maid aku yg masak lemak2... so, dia mkn je la.. adoi...padahal dia yg selalu p beli santan..... aku pun pening la..
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2010 05:24 PM | Show all posts
ok... aku dah edit ke anak TUNGGAL... (tak sangka pulak ada org tak selesa ngan panggilan  ...

ok bab nak deligate kerja kat my MIL ni... kitaorg pernah bg suggestion... but then dia marah2.. dia kata tu bkn kerja dia... tu kerja maid.... so? u nak kata ape?
KelisaSilver Post at 21-4-2010 17:04
...eerr...ko selesa ke panggil laki ko tunggul??...kalau ko rasa selesa...tak perlulah ko edit...aku suruh edit pon sebab aku takmo ko berlaku biadap kat laki sendiri...panggil dia tunggul kat the whole wide world...ada faham??...anyway...apology accepted...

...with regards to your mother in law...theres nothing else yang aku nak kata...cos it seems everything korang laki bini dah usahakan...just learn to accept sajalah ko dapat mak mertua yang saiko...yang tak bertimbang rasa...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-4-2010 12:09 PM | Show all posts
...eerr...ko selesa ke panggil laki ko tunggul??...kalau ko rasa selesa...tak perlulah ko edit...aku ...
blackmore Post at 21-4-2010 17:24



    heheheh tq tq tq for your advise....
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2010 03:42 PM | Show all posts
aku rasa kan maybe MIL TT tu jeles kan maid TT tulah pasai ada je yg tak betul dimata MIL TT tu, ditambahkan lagi dia kata dia leh jaga cucu2 dia, dari situ dah nampak kejelesan dia heheheh.  TT buat tak tahu jelah iyekan aja, jgn masuk ati n pikir benda2 yg remeh tu buat sakit kepala je, banyakkan benda lain yg TT kena pikir.  cam akulah MIL dah tua dah kira ny&#$uk, ada je karenah dia sampai kita org dah tak tahu nak buat apa dah yg dapat kita org buat hanyalah bersabar walaupun ia amat menyakitkan, sampailah kita org ne dapat stress yang melampau.
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2010 03:45 PM | Show all posts
dia mmg bangun sembahyang.. tapi pastu tido balik.... ye la dia takde benda nak buat ... t ...
KelisaSilver Post at 16-4-2010 17:13


silver kira oklah tu lepas solat dia tido balik, heeh yg pening kalau lom azan subuh dah riuh ketuk pintu n mejerit2 tak tentu pasal.  lagi pening
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-10-2022 05:24 PM GMT+8 , Processed in 0.074320 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list