CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 6608|Reply: 32

Masalah dgm MIL - need advise

[Copy link]
Post time 9-4-2010 05:30 PM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by KelisaSilver at 21-4-2010 16:55

Aku n hubby ada 2 org anak (1 boy & 1 girl). MIL (umur 60 thn) dok ngan kitaorg & aku ada bibik.
Dah berkahwin selama 8 thn & sepanjang 8 thn tu jugak la my MIL dok ngan kitaorg since anak dia ni anak tunggal. FIL dah lama takde....

Masalah aku ni ialah mak mertua aku suka cari pasal ngan bibik aku.... ada je benda yg bibik aku buat tak kena.... dia kata bibik aku dok umah takde kerja... padahal... aku tgk rumah aku bersih berkilat... lantai... kipas takde habuk... mkn minum kitaorg berjaga... anak2 tip top....aku tak tahu ape yg dia nak dari bibik aku ni....

Bibik aku bangun kul 6 setiap pg.... 1 hari tu dia bgn mcm biasa.... pastu buat la bekpest etc utk anak2 ku yg nak g school tu.... bili MIL aku tu dekat ngan dapo.... dia boleh mengamuk pg2 tu kata bibik aku wat bising & dia tak boleh tido.....padahal time tu dah kul 6 lebih...

Lagi satu masalah MIL aku ni... dia ada sakit sendi... aku n hubby dah byk kali suh dia bgn pg2 n wat excersice jln2 kat depan rumah... tapi mati2 dia tak nak. dia kata nnti kalau org tanya dia, dia nak kata ape.... dia kata malu kalau org tahu yg dia tu sakit..... adoi..... semua org ada sakit masing2... bila dah tua.... kitaorg concern sbb dia asyik dok terpenyap je kat dlm bilik... takde udara segar langsung.....

Hubby aku pun dah tak tahu nak wat ape ngan mak dia tu.... aku lagi la.... bila dah jadi mcm tu... MIL aku pun mmg keras kepala... aku jadi malas nak sembang ngan dia... aku berckp ngan dia bila perlu aje.... kalau ckp lebih2 kang ada je yg tak kena....

Hari tu kitaorg gaduh besar sbb dia nampak bibik aku ptg2 sembang ngan jiran.... salah ke ek? sambil2 bibik aku sembang tu dia tgk anak2 aku main beskal....dia kata bibik aku citer pasal dlm rumah kitaorg kat jiran.... bibik aku siap sumpah2 kata takde... bila kita org tanya..." mak dgr ke dia sembang ape?" pastu dia diam... tak jawab :@  bengang betul aku...

Dia bising2 kata pasni tak payah amik bibik.... biar dia je yg jaga anak2 aku..... mcm la dia tu larat.....

* korang rasa kan.... org tua semua suka buat perangai mcm tu ker? *
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-4-2010 05:37 PM | Show all posts
Post Last Edit by ruffleen at 9-4-2010 17:39

org kalo dah tua mmg dtg la perangai2 weird mcm tu..isk kesian pulak aku kat bibik ko yg x bersalah tu..

kalo bibik ko ok, ok la...bukannya dia x buat keje kan? lain la kalo dia bersembang bagaiii smpai anak ko jatuh basikal dia x sedar.

lagipun ko yg byr bibik tu kan,bukannya pakai duit dia. apa kes dia pulak nak sibuk2.

mak aii..pkul 6 pagi tu tido lagi?? xkan x bgun solat subuh kot?? aku hari cuti pun aku bgun pkul 6,sbb mcm dah programmed, susah laa nak cari alasan utk x bgun sbb azan subuh berkumandang dekattttt sgt dkt flat aku ni. masih teringat kata2 ustazah kat skolah dulu, "kalo kita tarik selimut masa azan subuh, yg kita tarik tu bukannya selimut tapi kulit babi". eii, takut le.

er,one more thing, anak2 kalo dijaga oleh nenek, besar kemungkinan akan 'rosak'. kalo diorg nakal atau buat perkara yg salah, ko ngan laki ko nak marah pun xbleh,sbb nenek dia backing. bila besar mmg akan end up jadi kurang ajar. sorry to say la, bnyk contoh dah aku lihat.
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2010 07:00 PM | Show all posts
aku slalu tengok org tua2 rajin gie surau.. banyak je activity diorg..
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2010 07:22 PM | Show all posts
macam dah nak jadi nyanyuk dah la MIL ko nih. Omo baru 60...kira tader la tua sangat ...cam omo mak aku jugak ni. tapi mak aku masih cergas lagik.

Sori la...but aku nak tny la..MIL ko ni kalu bab solat2 masih jaga ker?

Ha...try la tny ur MIL kot dia ada keinginan nak gi bajar agama ke...solat jemaah kat masjid ker

mcm mak aku skang...dia rajin gi  bajar ngaji...dengar ceramah agama kat masjid...and pegi solat jemaat kat masjid ....
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2010 07:28 PM | Show all posts
Pertama sekali, b4 we look at just the problem, tgk dulu apa support or the good things u have around u.

At least so far pd aku hubby pun paham your problem, dan maid tu pun boleh harap punya, kan? So, these are 2 factors that are in your favour... Bersyukurlah dulu dgn apa yg ada ni.

Why? Setgh org lagi payah. Kena yg hubby tu mak dia jer yg betul, susah gak kan? Terang2 mak tu yg salah pun dia masih backing mak dia, salahkan bini lak...

Kena maid yg berani melawan ker, mulut celupar ker, haru gak... Mcm mak aku kat kpg ada maid tlg bela nenek aku. Nenek aku ni mintak je satu benda, kena kejap tu gak, nak kata tunggu jap pun x guna. Dah le pekak skit, kdg dr jauh kena pekik balik kata on the way, kalau tak, 1 kpg boleh dgr suara nenek aku tu. Maid ni, x sabar punya pasal, dia buat derk jer kat luar... sampai jiran pun heran apasal la nenek aku terpekik2 pasal mak aku keluar masa tu. Maid ni lak, bila tolak nenek aku atas wheelchair, x careful langsung. Kengkdg langgar je bucu kerusi la, pintu la, bendul la, bukannya nak pelan2... Kesian gak tgk nenek aku kena camtu dgn maid tu. Habis kontrak jer, mak aku terus tukar.

Ok... sori terpesong citer... Anyway, pd aku pertama sekali kena pastikan maid dan hubby u semua sepakat cara nak handle MIL bila ada apa2 situasi atau benda yg terjadi. Tp jaga2 la, jgn terlebih bagi muka kat maid tu pulak unless kalau dia mmg berakal punya org (mak aku pernah dpt sorang camni, tp dgn nenek aku ni, dah 4 thn dia pun x thn dah).

Apa2 pun u n hubby kena make sure korang sedar yg status dia masih seorg ibu. Sekadar mana yg patut dan mampu, masih kena patuh dan hormat. Ni jgn lupa... easier said than done, pasal mak aku dan uncle aku kat kpg pun sentiasa camni dgn nenek aku yg dah lebih 80thn tu.
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2010 08:31 PM | Show all posts
tak perlu amik pusing sangat perangai MIL ko tu..anak dia sendiri tak tau dah nak buat ape.
memang aku kesian ngan bibik ko tu.ko mintak dia tutup telinga aje lah.
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2010 10:02 PM | Show all posts
bab suruh exercise tu tapi MIL taknak tu, saya ada cadangan.

utk permulaan, why not setiap weekend the whole family together dgn MIL keluar ke parks jalan2 pagi2 ambil angin. dapat lah MIL tu enjoy beriadah tanpa rasa malu kat sesiapa since semua orang pergi sekali.
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2010 10:44 PM | Show all posts
ntah2 betul bibik ko mcm tu.. ko percaya sgt dgn bibik tu? maid indon ni mmg dasar suka bawak mulut pasal tokey dia kat org..

ko gile2 trust bibik ko ek.. better dont..

aku mmg tgh angin dgn maid2 indon.. :@
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-4-2010 06:42 AM | Show all posts
Aku n hubby ada 2 org anak (1 boy & 1 girl). MIL (umur 60 thn) dok ngan kitaorg & aku ada bibik.
Dah berkahwin selama 8 thn & sepanjang 8 thn tu jugak la my MIL dok ngan kitaorg since anak dia ni ana ...
KelisaSilver Post at 9-4-2010 04:30


pil me duk selalu duduk tidur ada kerusi malas dia sambil luka bontot tu..
bila suruh tidur atas katil, siap tengking tengking marah kata dia punya suka..
lepas tu dia sakit bontot tak boleh duduk, laki selamba cakap
jangan harap dia nak bawak kleuar jejalan sbb tolak kerusi roda tu
dengan dia bontot sakit, mesti sakit...

lepas tu baru dia nak tidur atas katil...
lepas tu malas jenis guna tulang kerat menolak roda kerusi roda dia tu..
dah pesan kalau kami tak melawat, rajin rajinlah menolak roda tu buat berjalan jalan
sekitar bilik dia,
tapi sanggup tak nak berusaha tu
walau dah kata menolak roda kerusi roda dia tu tu cam exercise tuk otot tangan...

jadi, orang tua memang camtu, ingat dia aje betul...
satu lagi kalau pil mengadu itu ini, laki selalu iyakan aje,
iyakan masa depan papa dia, belakang lain cita......
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2010 10:15 AM | Show all posts
ntah la ku pun x tau nak kasi advise ape kat ko TT... cube suh laki ko gune saikologi ngan mak dia...bgtau kalo x exercise lg teruk keadaan dia... nak malu mende kalo mmg kite sakit dr kite x sedar kite sakit dan x sempat buat ape2 sudahnye kiok sensorang.... laki ko ni TT x der sedara mara yg rapat ngan mak dia or ngan dia ker...kalo ade bleh gunakan org tengah yg rapat ngan mak mentua ko tuh suh advise dia tang mane yg perlu....

ko kene xtra sabar la ngan kerenah mak mentua ko nih...org tua mmg cam nih nak2 idup dia x byk cabang dek anak sorang jek.... jd yg duk ade depan mate tuh la yg kene dengo cakap dia sorang.... psl bibik tuh suh jek bibik ko buat x tau janji dia buat part dia... doa byk2 moga ko diberi petunjuk tuk menyelesaian masalah innih....
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2010 03:00 PM | Show all posts
Bnykkan berdoa semoga MIL berubah dan bnyk2 bersabar. Itu je yg kita boleh buat pada orang tua ni. Ckp lebih2 nanti kita pulak berdosa..
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2010 03:57 PM | Show all posts
banyakkan selawat... nanti hati ko akan jadi tenang.. ni salah satu ujian dunia (saying for myself).... bila rasa gundah gulana selawat la pengubatnya
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-4-2010 04:08 PM | Show all posts
Post Last Edit by KelisaSilver at 12-4-2010 16:10

tah la aku pun dah naik pening dah ni.... aku berdia je siang n mlm...
bab solat kadang2 ke laut jugak...

aku setuju yg kalau anak kita di jaga oleh nenek @ atok,..... mesti derang spoilt kan...
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2010 07:28 PM | Show all posts
ekceli org tua memang camtu.... kena saba je la... pasal maid tu, you bagitahu la dia so that takyah amik pusing sangat MIL u tu
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2010 06:24 AM | Show all posts
bawa la MIL tuh pergi bercuti
sesambil tuh ajak dia sembang2 ..
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2010 11:37 AM | Show all posts
Takpelah dia dgn perangai dia.

Janji TT ngan maid ada persefahaman, hubby pun tahu citer sebenar.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-4-2010 02:32 PM | Show all posts
Memacam masalah MIL ngan menantu ni.. citer TT ni kira x lah susah camna pon sbb dia bukan x suka kat TT tapi kat yr maid.. selalunya problem besar bila MIL x suka kat menantu.. mula la MIL buat citer memacam.. Apa pon tigger punya advice, buat derk jer la ngan MIL ni.. dah memang TT x de masalah ngan dia tu.. pekak kan telinga as long as dia tak kacau TT..

Kalau nak ikutkan tigger punya masalah ngan MIL lagi teruk sbb MIL suka bawak mulut kat anak2 dia kata tigger memacam.. sampai anak dia datang umah memalam bawak parang pon ada dek sbb mulut dia tuh... tapi sebab tigger ni still lagi boleh sabar, tigger serahkan suma pada Yang Maha Kuasa.. mungkin dia nak uji tigger tu...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-4-2010 05:06 PM | Show all posts
tq guys 4 ur advise......
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-4-2010 05:13 PM | Show all posts
Post Last Edit by ruffleen at 9-4-2010 17:39

org kalo dah tua mmg dtg la perangai2 weird mcm tu.. ...
ruffleen Post at 9-4-2010 17:37



    dia mmg bangun sembahyang.. tapi pastu tido balik.... ye la dia takde benda nak buat ... tu yg tido aje....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-4-2010 05:15 PM | Show all posts
Reply 17# tigger


    betul la tiger... masalah aku tak la teruk sgt... cuma aku kena butakan mata n pekakkan telinga.... yg penting hubby aku pun paham perangai mak dia mcm mana....
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

18-8-2022 04:40 AM GMT+8 , Processed in 0.086915 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list