CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: duquesne

Raja Kechil Tengah Perak

  [Copy link]
Post time 22-3-2010 01:22 PM | Show all posts
Post Last Edit by cmf_yipun78 at 22-3-2010 13:34

http://www.flickr.com/photos/razuryza/page124/

tengok pg 124,125,126 anak2 Raja Ashman dan isteri.... sori ah x leh nak kopi n pes, ada clause kat situ
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-3-2010 02:48 PM | Show all posts


dengan gigihnya daku mencari di facebook...
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2010 03:02 PM | Show all posts
muka anak perempuan raja ashman ada iras2 pelakon sharifah amani.
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2010 04:00 PM | Show all posts
20# makoko

correction ku ninie abang raja zarith sofia. mrk ni empat beradik & anakanda kpd almarhum sultan idris dgn raja perempuan muzwin...
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2010 04:09 PM | Show all posts
anak2 almarhum sultan idris shah & raja perempuan muzwin -

yg sulung raja nazhatul shima atau lebih mesra dipanggil tengku dotty, kedua raja iskandar zulkarnain (menantu sultan kedah), ketiga raja zarith sofia (raja permaisuri johor) dan yg bongsu raja jamil ariffin berkawin dgn kerabat kedah jugak (correct me if i'm wrong)...
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2010 04:17 PM | Show all posts
anak2 almarhum sultan idris shah & raja perempuan muzwin -

yg sulung raja nazhatul shima atau lebih mesra dipanggil tengku dotty, kedua raja iskandar zulkarnain (menantu sultan kedah), ketiga raja  ...
offwhite Post at 22-3-2010 04:09 PM


aku pon moskil skit pasak institusi kt perak ni..lepas sultan idris mangkat..nape tak lantik anak dia jd sultan..nape azlan plak naik?bila azlan dah naik sultan..bley plak dia lantaik anak dia jd pemanku raja plak skang..sap2 leh jawab?
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 22-3-2010 04:24 PM | Show all posts
26# ashra

anak sultan idris mmg tak jadik sultan.mmg ikutkan rangking azlan shah tuh yg ganti.yg jadi persoalan tuh motip nazrin tiba2 jadi raja muda.itulah yg sebenarnya isu yg terawal nya.
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2010 10:36 PM | Show all posts
27# alesandra

Yaa... Nape Nazrin jadi Raja Muda?Patutnya giliran seterusnya...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-3-2010 10:45 PM | Show all posts
26# ashra  

anak sultan idris mmg tak jadik sultan.mmg ikutkan rangking azlan shah tuh yg ganti.yg jadi persoalan tuh motip nazrin tiba2 jadi raja muda.itulah yg sebenarnya isu yg terawal nya.
alesandra Post at 22-3-2010 04:24 PM


ic..so spttnya sape yg jd raja muda..agaknya lepas azlan naik tahta suka suki dia je nk tuko undang2 eh..tak adil la namanya tu..tak respek langsung..ckp berapi2 hampehh jek
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2010 10:50 PM | Show all posts
godek2 kat gugel :

He is married to Datin Sri Noraini Jane binti Tan Sri Kamar ul-Ariffin. He has 2 daughters called Raja Eminah Alliyah binti Raja Ashman Shah, Raja Bainunisa Safia binti Raja Ashman Shah. He also have 1 son called Raja Nazim Muhammad bin Raja Ashman Shah.

source http://rajanazrinshah.net/eng/bio_ash.html
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2010 10:52 PM | Show all posts
so maybe yg tinggi kurus tu raja eminah alliyah izzit? ermm comey.
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2010 10:54 PM | Show all posts
Raja Izzuddin Iskandar Shah
manfrotto Post at 21/3/2010 09:47 AM


owh baru teringat psl dia. thanks anyway.
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2010 11:10 PM | Show all posts
aku pon moskil skit pasak institusi kt perak ni..lepas sultan idris mangkat..nape tak lantik anak dia jd sultan..nape azlan plak naik?bila azlan dah naik sultan..bley plak dia lantaik anak dia jd  ...
ashra Post at 22-3-2010 16:17

anak sultan idris x bleh terus jadik sultan die kene ikut ranking tu jugek..
suppose ayah Aman Graseka(pelakon tu yg bekas laki mas idayu tu) yg naik jadi sultan tapi dia sendiri x mo-so Raja Azlan yg naik..kalo silap fakta tolong betolkan..
n pasai ape bile Azlan Shah naik jd sultan die ade kuasa/gubal undang2 dia buh Nazrin terus as Raja Muda tanpa melalui susur ranking tu macam raja Ashman kene start dr bawah--hat ni aku x tau..nak komen lebey2 kan see u in court pulek
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2010 11:26 PM | Show all posts
hahaha aq cam tepanggil lak nk jawab isu nie..
ni xtahu lah kesahihahnye..
sbb aq pon musykil gile..
so aq tanye la mak n makcik aq..
mmg org perok la deme nie...
nape nazrin naik lak kn afta azlan??
mmg afta azlan patut raja dihilir yg naik..tp xsilap la raja dihilir yg jadik raja muda tuh mangkat kot..so kalo ikot ranking mmg nazrin naik...
nmpk mmg cam xadil sbb patutnye mmg raja dihilir yg jadik raja muda..
tp tuh la..kalo dah sistem camtuh..

sistem beraja perak nie mmg pelik..sbb kene gilir2 memerentah antara raja hilir ngan raja hulu. dulu2 sbb perak besar, pemerentah time tuh hantar 2 anak dia jaga perak..hulu dan hilir..tuh la sbb kene gilir2..

huhuhuhu...
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2010 11:33 AM | Show all posts
al kesahnyaaa baru le aku paham..so pada raja mude yg tak dpt naik jd sotan tu kesian yek..tak memberontak plaks dia
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2010 03:48 PM | Show all posts
Setahu teman lah.... sebelum nazrin naik... ada 2 org atas nazrin..tapi sorang mati n sorang lagi tak moo jadi raja muda.. that why dia terus naik.. bukannya sultan azlan memadai2 pilih anak dia... sama kes mcm Sultan azlan gak.....why tiba2 dia jadi sultan sedangkan atas dia ada lebih senior... semuannya dah tua sangat n tak larat nak jadi sultan or raja muda.. step by step terus jadi sultan perak.. tu yg teman baca lah...tak tahu lah kalau salah...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-3-2010 03:51 PM | Show all posts
refer kat sini pasal bio sultan azlan.

http://rajakita.perak.gov.my/bmsultan34.html
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2010 06:30 PM | Show all posts
itulah macam ranking yg wata buh tu
meaning kalo rank 1 tu dah mangkat,rank no 2 tu naik...then seterusnya..so kalo kate rank 2 tu ade anak jantan sekalipun..anak die x leh ganti rank 2 die tu..unless rank 2 tu jadik sultan..n anak jantan dia 2 org leh masuk giliran rank tu dr bawah..tapi kene ikut giliran la..
contoh la
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2010 07:05 PM | Show all posts
pi panggil lambaian... dia arif pasal susur galur sultan perak ni...
takpun sape bleh masuk IG....cuba tanya sarip dol...
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2010 07:41 PM | Show all posts
36# shahjkc
Betul ape yang you tulis.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Carta Official Muzik Muzik 39 (2024)
fadz84Carta Official Muzik Muzik 39 (2024)
Views : 30629 Replies : 227
Dharma Harun Adik Manja tanggung 2 ekor biawak komodo
PrickfordDharma Harun Adik Manja tanggung 2 ekor
Views : 6823 Replies : 108
แทงบอล ออนไลน์ ราคาน้ำดีที่สุด LINE:@UFADEAL ทางเข้าแทงบอล ขั้นต่ำ10บาท
ufadeal-websiteแทงบอล ออนไลน์ ราคาน้
Views : 101 Replies : 0
Hanis Haizi Misqueen, Babutam, Nwantiti V79
syitaeyqaHanis Haizi Misqueen, Babutam, Nwantiti
Views : 205752 Replies : 4936
Tyra
aaanf14Tyra
Views : 7475 Replies : 55
Restoran Kantan Datin Isma
AngelFreakyAFRestoran Kantan Datin Isma
Views : 41651 Replies : 255
Makan separuh kak
jueazMakan separuh kak
Views : 12385 Replies : 10
Meow & Cincau
riena3321Meow & Cincau
Views : 3517 Replies : 10
kambing yang comel
zazazieglerskambing yang comel
Views : 10828 Replies : 44
Tak perlu nak jadi begitu sempurna duhai wanita
admin6Tak perlu nak jadi begitu sempurna duhai
Views : 7398 Replies : 7

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

18-6-2024 05:55 PM GMT+8 , Processed in 0.357260 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list