CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: stania83

Caldina eksiden

[Copy link]
 Author| Post time 16-3-2010 11:46 PM | Show all posts
mak oii...teruknya,
eksiden ngan apa...
perantau_79 Post at 16-3-2010 21:11


langgar tiang lampu bro. tiang tu konkrit tumbang..tatau laauu..brape keta tu lari time tu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 16-3-2010 11:49 PM | Show all posts
tak leh bayang kalo viva yg accident cm nie...
matbuq Post at 16-3-2010 22:12


alhamdulilah , passengers punye tempat intact.. x de yg cedera..cume sorang kaca masuk kaki..pintu sume boleh kunci lagi..safety caldina ni mmg tinggi agaknye..kalau keta Msia confrim, ade yg kena gi spital..ntah ntah keta pon dah terbelah dua
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2010 12:27 AM | Show all posts
alhamdulilah , passengers punye tempat intact.. x de yg cedera..cume sorang kaca masuk kaki..pintu sume boleh kunci lagi..safety caldina ni mmg tinggi agaknye..kalau keta Msia confrim, ade yg kena ...
stania83 Post at 16-3-2010 23:49


syukur la passenger selamat.. haha.. kete protong mmg xselamat seb bek la nek caldina.. klu x aku rasa ko melawat je la sedara ko dari atas die duk kt dlm da..

mcm owg len claim, klu leh repair pun kete da xmcm dulu silap2 lagi prone tuk eksiden pastu.. mmg bengkel claim boleh repair n puspakom claim kete selamat .. tp..klu da ghupe nye cam gitu..

btw aku rasa sedara ko mmg kaya gler babas r sbb bg owg kurg pro bwk kete sedap n mhl.. huhu
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2010 12:31 AM | Show all posts
Kasi angkat itu Alza lah...
Duit belen tu, masuk dlm ASB..
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2010 01:14 AM | Show all posts
18# z3t_ex

heart of a car is the engine

body teruk mcm mana pun boleh repair tp masalah nak dpt jpj approve jer
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2010 01:43 AM | Show all posts
Keta nie skang kat workshop mana??
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2010 06:29 AM | Show all posts
fuh.. kita idamanku dah jadik rupe itu.. kalo aku tuan kereta tuh sure nangis 44 hari..

tapi takpelah orangnye selamat. biasa lah kalau memandu pukul 3 pagi neh, kena hati2 lebih.
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2010 06:37 AM | Show all posts
claim total lost je, kalau repair pon, sanggup ke pakai?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-3-2010 08:49 AM | Show all posts
, mesti lama nak tgu part toyata ni dr nippon, umw malaysia xde ape2 kaitan dgn model  toyota import
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2010 09:09 AM | Show all posts
Ish dasat tengok keta nih... dah takde rupa Caldina dah.

Kalau repair pun, confident ker nak guna lg?
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2010 09:25 AM | Show all posts
Errrr....Teruk juga baru langgar tiang lampu dah jd mcm nie kalau eksiden betul2 langgar lori ke habislaaa Saya agak tak laju sangat nie kalau tidak lagi parah mcm fairlady aritue....
Body casis musti lari kalau repair mesti ada kesan potong kat dlm casis tapi dia punya brg susah cari nie....Bila dah repair keta dah tak sedap bawak risiko tinggi kat atas jalan kereta dah tak balance mcmmana buat balancing/alingment body akan bergegar2 bila kelajuan tinggi. Better cuba claim total lost jeee...
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2010 11:27 AM | Show all posts
Takpun kasi konbet terus jadi Toyota Wish....
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2010 07:41 PM | Show all posts
Nak mintak nasihat expert expert kat sini, kalau GT4 eksiden seperti kat bawah ni..ade chan lagi tak nak baiki. Kalau ade chan..boleh rekemen woksyop yg boleh buat?

p/s- Mod mintak tolong jgn merge ...
stania83 Post at 16-3-2010 20:42


mcm x boleh diselamatkan lg je....tp xtau la..sbb kete baru...msti insured nilai tinggi....klu repair for sure kete x best bwk jalan cam ketam.....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-3-2010 08:16 PM | Show all posts
Keta nie skang kat workshop mana??
danedzya Post at 17-3-2010 01:43


skunk ni tgh tersadai kat workshop subang hi tech..tatau laa depa ade kepakaran utk rebuild
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-3-2010 08:18 PM | Show all posts
claim total lost je, kalau repair pon, sanggup ke pakai?
karot Post at 17-3-2010 06:37


tu lah skang dalam dilema ni..kalau repair pon jgn harap laa nak bawak laju..just kereta utk point A ke point B saje
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-3-2010 08:21 PM | Show all posts
Errrr....Teruk juga baru langgar tiang lampu dah jd mcm nie kalau eksiden betul2 langgar lori ke habislaaa Saya agak tak laju sangat nie kalau tidak lagi parah mcm fairlady aritue....
Bod ...
masterixs Post at 17-3-2010 09:25


kalaulah boleh repair , agaknye puspakom boleh pass ker? ingat nak tolak kat used car kalau boleh repair
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-3-2010 09:13 PM | Show all posts
pergh ngeri siot...........

Kalo nak repair kete dah tebelah 2 pon still boleh repair..tapi manyak yang kena pikirkan..lebih baik kalo boleh total lostkan..

andai kata nak repair gak..antara perkara2 yang kena amek perhatian.

1)Pastikan bengkel yang dipilih adalah bengkel yang bertauliah dan merupakan panel bengkel bagi syarikat insuran anda.

2) Kondisi lepas siap repair, walau sehebat mana pun kedai repair tuh,selain tukar body sebijik, pasti ada cacat cela,,samada dari sudut casis atau suspension..yang mana akan mempengaruhi handling..lagi2 kalo melibatkan bunyi2an yang menyakitkan telinga semasa pemanduan...

3) Perlukan pemerhatian yang mendalam lepas keluar dari pusat repair, semasa memandu ambil kira setiap kelainan yang anda rasa dari sebelum kemalangan,,sebab lepas repair masih ada tempoh warranty yang mana kalo terdapat kekurangan semasa claim memula, boleh claim sebagai misc.claim(kalo x silap haku la)...selalunya claim hanya melibatkan menda2 yang nampak.pastikan anda mintak ngan syarikat repair tuh list barang2 yang diclaim n di approve oleh syarikat insurance...

4) Puspakom..sebelum repair,tanya dulu dengan pihak bengkel,samada perlu tak surat dari puspakom@inspection lepas dari repair..kereta yang kemalangan teruk biasanya perlukan kelulusan bersyarat...selepas siap, kereta dan geran perlu di hantar ke Puspakom untuk tujuan pemeriksaan..selepas itu pihak puspakom akan wat remark kat geran dan kat system mereka,bahawa kereta ni telah lulus diluluskan selepas di baiki(kritikal)..Kat sini yang menjadi masalah kepada pemilik..jika anda tidak mahu mengikut prosedur ini, biasanya satu surat perlu ditandatangani yang menyatakan anda memilih tidak melakukan pemeriksaan Puspakom dan segala risiko adalah tanggungjawab anda..

5) Jual kepada used car..bukan semudah anda menjual kereta yang tidak pernah kemalangan atau hanya kemalangan kecil..sebab, biasanya kebanyakan pemilik kedai ni,sangat arif menilai keadaan kereta..Dan sekiranya dalam geran kereta anda ada remark dari Puspakom,valuenya pasti sangat rendah..malah banyak juga used car tidak akan menerima kereta macam nih..Kalu anda tidak bersetuju melakukan pemeriksaan Puspakom semasa proses baikpulih, memang geran akan bersih..tapi berhati2..risiko yang lebih besar akan menanti, iaitu, semasa used car tersebut hantar kereta ke puspakom,andai kete tuh xlepas..selamat tinggal lah selama2nya di situ...jika bernasib baik lulus,tetapi *lulus bersyarat..sama gak ngan geran yang kene cop kekdahnyer..

kesimpulan,pikir2 lah yang mana terbaik..

p/s : kalo ader kurang tolong tambah...kalo ader salah tolong betulkan.




(posted by remote astro)



.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-3-2010 10:16 PM | Show all posts
pergh ngeri siot...........

Kalo nak repair kete dah tebelah 2 pon still boleh repair..tapi manyak yang kena pikirkan..lebih baik kalo boleh total lostkan..

andai kata nak repair gak.. ...
midoriteikoku Post at 17-3-2010 21:13


bro , aku akan print posting ko nih..Mod kasilah beliau kredit di atas kerajinan beliau menaip panjang panjang nihh,,btw nape bawah posting ko ade tulis (posted by remote astro)?
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2010 10:18 PM | Show all posts
bro , aku akan print posting ko nih..Mod kasilah beliau kredit di atas kerajinan beliau menaip panjang panjang nihh,,btw nape bawah posting ko ade tulis (posted by remote astro)?
stania83 Post at 17-3-2010 22:16

moga jadi panduan berguna.........





(posted by remote astro)



.
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2010 08:44 AM | Show all posts
haku tak nampak seluruh body, sebab dilindungi bumper tu.. kalau main chasis intact lagi, bleh lar diselamatkan.. kalau dah kene tarik, pateri welding bagai, memang masih bleh diselamatkan jugak, tapi cam cacat sket lar..

sekali pandang, sebab gambar tak cukup, bleh selamat lagi nieh, sebab rosak cuma body belakang tepi tu, ngan crumple zone bahagian depan. bahagian depan no problem, bleh beli parts dier, byk kat kedai spare parts + kedai potong. cuba bahagian belakang tu, agak parah sket, sebab dah banyak berlipat, mungkin kena welding sket.. dan banyak pakai simen, sebab ketuk, dah payah giler nak wat dah tu area tu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-10-2022 11:54 AM GMT+8 , Processed in 0.081277 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list