CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 205450|Reply: 2054

[Aduan] Pengalaman 2 yg dilalui...

 Close [Copy link]
Post time 3-3-2010 07:18 PM | Show all posts |Read mode
Kisah 1

masa tue miskin lg...xdak motor or keta..pi mana2 naik bas.
Masa naik bas di Seremban sambil menggendong bayi kecil..
Penuh sesak bas,tp xda 1 pun hmba Allah berikan tmpat duduk...

Pegang bayi lagi,bas huyung hayang..mmg sedih krn tiada yg prihatin....


Kisah 2

Aku pi Jb nak jumpa ex Mufti Datok Noh...ms tue dia Mufti Johor
biasalah jmpa org besar2 kn wat appoinment..
tp aku dapat jumpa tnpa appointment..
mmg baguss PA beliau...

Kisah 3

Masa tue kat pendalaman di Terengganu
mmg masuk kampung naik teksi,bila nak kuar balik mmg susah..
Tiba2 ada kereta n tumpangkan aku smpai jalan besarr
jauh juga..adalah 5 km...
aku bg duit dia x nak..
Algkah baik budinya org ganu nie...


Kisah 4

Aku ke Ofis gamen di Kelantan n jumpa ketua bhgian
aku bg surat,
dia kata surat nie campak tong sampah je...
aku diam je...
Alhamdulillah aku dgr mamat tue dah kena buang keje krn sikap ego dan sombong tak ingat dunia...


Kisah 5

Di Imegresen sempadan Vietnam -Kemboja
masa tue aku nak kuar dr Vietnam menuju Kemboja
Peg imgresen minta 10 dolar utk cop visa kuarr
aku x bg
sebab mmg bukan law kena byr visa utk kuar atau masukkk
Bergaduh sakan dgn  b.i kelam kabut
last2 dia cop n baling paspot aku
aku ambik n blahhh.....


Kisah 6

Aku ada bbrp tanah trbiar
aku amanahkan org yg tumpang dduk jual n wangnya sedekah jariyyah buat masjid
tp dia bg separuh n lantak separuh
akhrnya dia mati kena langgar
bininya lak mati minum racun...


Kisah 7

nanti la aku sambung.................................................................................

























"aku ingat kisah2 hidup dan pengalaman krn aku tulis diari sejak usia 10 tahun hingga hari ini....................................."

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2010 07:29 PM | Show all posts
tragik nya kisah 6 tu.
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2010 07:41 PM | Show all posts
Pengalaman yg menarik....
aku kurang pengalaman hidup yg mencabar kot
sbb hidup aku simple...
lps sekolah rendah, masuk sekolah menengah, lps spm smbung form 6 pastu msk universiti
aku asal selangor, sekolah kat selangor, universiti pun kat selangor
lps universiti keje. aku menganggur 2 minggu jer sbb aku sanggup terima keje wpun bukan bidang aku. tp lps sblm konvokesyen aku dah dpt keje dlm bidang aku bljr
final sem kat universiti bapak aku bg pakai keta sbb nak senangkan aku
lps 2thn keje kawin

xde pengalaman bangun awal2 pagi nak kejar/tukar 2 bas g keje
yg ada pengalaman drive keta 1 jam pegi  & 1 balik keje atau 2 jam bila ujan masa aku dok kajang tp keje kat subang

oowhh..ada 1. masa cuti semester aku bljr kat universiti aku keje kat pam minyak
masa tu cuti sem 2 bln
belum cuti lagi aku dah cakap ngan bapak aku mesti bosan giler dok umah lama2
bapak aku mmg paham aku xsuka dok umah lama2. klu cuti pjg mcm tu aku nak keje, xkira keje apa...bapak aku tanya ngan tokey minyak yg pam minyak yg dia selalu pegi
lps aku jumpa tokey tu, dia bg keje - masa keje 7pagi smpi 3ptg. gaji rm 16 sehari la rasanya. aku bukan keje kerani okey, aku jd attendan pam minyak. keje yg bangla buat skrg ni...pamkan minyak utk keta/lori/moto..
memula ok, hari pertama pegi aku dah cakap nak berhenti sbb panas & muka jd itam
minggu pertama keje ada lagi org nak ngorat aku, minggu ke 3 dah xde sapa nak ngorat sbb muka dah hitam mcm minah bangla
pastu hari2 aku ckp ngan mak bapak aku nak berhenti..mak bapak aku kata mcm tu la org nak dptkan duit, tp terpulangla klu nak berhenti
smpi dah nak msk sem, aku xgak berhenti...hehehe..
tp mcm2 peel org aku jumpa.
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2010 08:05 PM | Show all posts
kisah satu tu mana2 tempat pun ada dan yg buruknya...sampai skang masih wujud,,,,hatta dalam LRT dan komuter yg dah sedia ada signboard bagi keutamaan tempat duduk ( golongan2 tertentu ) masih ramai yg wat derk...yg menariknya....pernah berpengalaman..Org tua yg sukarela bg tempat duduk dia utk sorang wanita mengandung dan budak2 kecik....yg muda remaja dan masih kuat buat2 tido..:geram:
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2010 08:05 PM | Show all posts
pengalaman aku paling tak pernah aku lupa
'di buat org' sampai sakit selama 2 tahun
tak sangka bangsa sendrik hati busuk
tapi tak per..mgkin jd pengajaran utk aku
jgn tinggal smbhyang..allah tu maha penyayang

dan kemudian aku sihat walafiat
dapat offer kerja yg best dgn gaji yg teramat best
bonus tak yah ckp laa kaw kaw dpt

bangsa sendrik yg wat jahat kat aku
dah dpt balasannya
bukak kedai makan..kedai mknnya lingkup
sorang tu kononnya dpt kerja petronas
walhal kerja kilang aje..(dlm erti kata lain menipu)
hati2 busuk yg lain..masih di takuk lama
allah maha adil
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-3-2010 08:12 PM | Show all posts
kisah 7

ada pegawai gomen dtg jumpa nak ambik
kemeja sutera 40k
dia minta aku tulis dalam bill claim 50k
dia nk untung 10k
aku kata aku x buat keje tue
mcm2 sumpah seranah aku dapat...

Kisah 8

aku tgh tunggu bas mini depan CM kl dulu2
ada mamat tue minta 10 sen
aku bagi jela.....

Kisah 8

Aku jumpa mamat nie
gaya mcm org gila
pakai baju busuk n berbau...
ke mana2 bw plastik
yg aku pelik
aku kat Kota bHARU DIA ADA
kAT jB DIA ADA
KAT SEREMBAN DIA ADA..
aku risik2....
rupanya SB cawangan jenayah Bukit Aman...


Kisah 8

Masa tue aku guru sekolah Menengah
ada org bg kambing kat sekolah
aku bgtaww kat Guru Besar
sembelih je buat kenduri..
Dia cakap simpan lah dulu hujung tahun
2 bulan kemudian kambing tue mati...
Jadilah kambing
kalu guru besarrr ikut cakap aku
boleh gak makan kambing sup!

Kisah 9

Aku pi solat kat surau Puduraya
lps habis ,kasut hilang..
maka jalan le kaki ayam smpai kedai jual kasut...

Kisah 10

aku kat Mekah
aku fikir2 apa ag aku tak buat ?
aku pusing luar masjidil haram
pusing keliling
nak taww betapa besarrnya
2 jam juga habis pusing...
Besarr gila masjid nie!

Kisah 11

Aku dulu-dulu kdg2 sombong
x nak kawan dgn org low class mcm
penyapu sampah
1 hari aku jalan dgn kawan aku org cina sgpore kat Raffles
dia bg penyapu sampah 2 dolar sgpore
aku tanya kenapa?
katanya penyapu sampah lbh mulia dr polis
dan pegawai2 kerajaan..
dr hari itu aku sedar
n kawan dgn semua jenis kawan..
kwn aku yg keje penyapu sampah pun ramai
anak2 aku pun dah pandai terima kasih kpd penyapu sampah bila depa datang
depan rumah angkut sampah....


kisah 12

nanti aku sambung............
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2010 08:47 PM | Show all posts
bestnya pengalaman2 hidup ni. dulu i pun tulis diary. tapi asek buang saja. huhuhu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-3-2010 08:49 PM | Show all posts
5# hirai_saza

Allah Maha Penyayang...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-3-2010 08:54 PM | Show all posts
kisah 12

kt bgkok
naik motor tut2
mamat x pandai cakap b.i
aku cakap bus Hatyai
dia bw pusing2 gila
masuk tepi rumah,longkang bagai..
seram juga..
akhrnya betul dia bw ke bus stand naik bas ke Hatyai..
lega!
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-3-2010 08:57 PM | Show all posts
kisah 13

naik bas
dgn kawan
aku cakap dompet simpan poket seluar depan
dia x dgr
turun bas dompet dia hilang..
tu el pasal
aku dah cakap x nak dgr!

kisah 13

nanti aku sambung...........
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2010 09:55 PM | Show all posts
masa aku pi outstation ke vietnam
aku pi shopping pasar malam kat hanoi
aku pelik ..awat laa org2 vietnam dok kerumun2 aku
dlm hati aku..mgkin aku comeyy kot..hahaha
kendian aku seluk poket aku..rupa2nya henpon aku hilang...caiitttt
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2010 10:04 PM | Show all posts
4# medangmru
haaa..aku ade kisah menarik pasal ni masa aku kat jepun
dalam keretapi..aku nampak sepasang org tua jepun..tua sgt brjln pun bongkok
aku ngan kwn aku kesian laaa..bagi laa tempat duduk (seat ada 3)
sebelah aku ngan kwn aku..awek jepun seksi gilosss
laki tua jepon nak mampos tu..ada kaa patut pi ckp trima kasih kat awek seksi tuu
sepatutnya terima kasih tuu tuju kat aku dan kwn aku
apehal pulok pi terima kasih merenyam kat awek seksi
sejak tuu..baru aku tau..laki2 jepun mmg gila pompuan
hati sejuk gak laa..bila pompuan tua jepun ucap terima kasih byk kali
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2010 10:13 PM | Show all posts
12# hirai_saza

tingat lak kat datuk kame dlm komik dragon ball...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-3-2010 11:36 AM | Show all posts
kisah 14

1 masa dulu masa aku bujang dok sorang2
aku tolak tape video..
tak masuk2 dalam perakam video..
tolak2 tak boleh juga.
aku buka skru perakam.
alamakkkkkkkkkkkkkkkkk!
anak ular sawa melingkar dalam perakam
aku pggil kawan2 n jiran2
depa panggil bomba datang
arwah hj hamzah bergurau..
Tue la kau
org suruh cari bini teman kau tak nak..
kan ular sawa dah datang ajdi teman!
3 bulan kemudian aku pn berkahwin.....heheeee
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2010 11:53 AM | Show all posts
Post Last Edit by Duta lover at 4-3-2010 12:11

pengalaman hidup aku...hmm sgt sedih
aku slalu dgr org ckp
mana ada mak bapak tak sayangkan anak
tapi hakikatnya..kenapa ada org buang anak, bunuh anak, rogol anak

n slalu sgt...org ckp mana ada cekgu yg nak jahanamkan murid2..guru ibarat lilin yg mebakar diri

ni smua quote2 yg dah takleh pakai kt donea hampir kiamat ni
pengalaman kisah benar aku
dianaiya oleh guru sendiri..

kisahnya, aku dari sekolah kampung..kt skolah kampung..biasa le ko jumpa melayu yg pandai2..
biasanya diorang tak terer pun ckp bi
tapi boleh score bek punya
ada jugak la melayu nakal2..tapi takda lah rosak bagai

then..sbb ayah aku tukar tempat kerja, aku pun terpaksa pindah skola..
aku ke sekolah mubaligh di bandar..
di sana aku melihat suasana yg 360 darjah beza dgn suasana kt skolah kampung
di mana melayunya 90% kat kelas hujung2...dah mintak maap ckp..bohsia2 n bohjan2 sgt
dgn mencarutnya jd kelaziman..
aku sgt tertekan..

melayu kt kelas pandai lak ada le dlm 3 org
tu pun..kunun2 dah tak geti ckp melayu
mula2 aku masuk skola tu... aku ditempatkan kt kelas hujung
sedih sgt aku tgk bangsa aku rosak..
mmg tak minat belajar, tgk pun tau pmr n spm akan fail punya
yg diorang tau bgaduh, mencarut, ponteng skola

tapi aku sabar ...hinggalah thn seterusnya
aku masuk kelas 1st
kt situ..br aku rs damai sket..
takda org carut2 lagi..hehe
95% non malay yg ckp english..
cikgu pun ckp english...aku byk diam je..kurang confident nak speaking
tapi alhamdulillah..result aku bagus
setaraf dgn dak2 cina

then...kt kelas aku tu...ada lak anak cekgu BM aku..
dia mmg memanjang la ckp english..
tataula napa..
lepas dpt result test...cikgu tu ( mak budak tu le)
seakan2 membenci aku..
aku mula2 tak faham..kenapa dia sengaja nak cari salah aku
failkan aku..
rupanya dia rasa dengki sbb bila aku dtg skola tu..n masuk kelas tu
aku dah overshadow anak dia ( salah aku ke..kalo anak dia takleh score?? )

mcm2 la dia buat fitnah kt aku..
aku sedih..menangis kdg2 kt kelas
sampai dak cina dok sebelah aku tu...pujuk aku..tanya aku kenapa
aku tpaksa cite kt dia..
n tak sangka..diorang yg byk tenangkan hati aku..n support aku
bila aku takda kt kelas, cikgu tu sindir2 aku..
diorang yg sampaikan aku

sampai thn depannya..
lpas pmr
aku dpt 8a...n dpt msk asrama
tapi aku tak nak..so aku continue kt skolah tu..dpt msk 4 sc 1
anak cekgu tu plak...subjek PMR agama pun dpt B..aku pun pelek
n kalau nk tahu..ramai gile mlayu skola aku tu fail subjek agama islam
ada 3 org je tmasuk aku dpt a subjek agama

sedangkan subjek agama tu
mmg basic sgt amalan seharian kita.

so anak cekgu tu msk la 4sc2..

ti aku smbung panjang sgt..huhu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-3-2010 11:59 AM | Show all posts
15# Duta lover

jk benar doakan kemudaratan kpd dia
doa org dizalimi mustajab...

org zalim akan dapat balasan....
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2010 12:01 PM | Show all posts
lagi...:pompom:
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2010 12:05 PM | Show all posts
16# saatchambizz


aku takkan doakan keburukan dia
sbb smuanya akan terbukti kelak

skarang ni
anak cekgu tu..blaja kt kolej lagenda
kih2....padahal aku rasa smua student kt malaysia ni
dpt tawaran kolej lagenda tu tmasuk lak aku

n aku plak
alhamdulillah n isnyaAllah...lagi 4 thn dpt title doctor
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-3-2010 12:10 PM | Show all posts
18# Duta lover

alhmdulillah anda penyabar...
nabi pun kdg2 hilang sabarrr....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-3-2010 12:13 PM | Show all posts
kisah 14

Masa tue mndaki gunung kinabalu
dg george guide yg kena bayar kt dia RM80.
dia baca suratkhabar smbil mendaki
aku trcungap2 daaaa....
akhrnya brjaya jg n dapat sijil
tp sijil dah hilang!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

17-5-2022 12:41 AM GMT+8 , Processed in 0.105114 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list