CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 4526|Reply: 46

Di Dalam Dilema Karier-Nak Interview ke Tak??

[Copy link]
Post time 23-2-2010 08:53 AM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by Mizzsued at 23-2-2010 08:57

Hai korang...

Aku di dalam dilema sikit sekarang ni. Macam yg title kat atas tu la...Aku tengah berbelah bagi sangat sekarang ni.

Actually semalam aku dapat call dari HR this big corporationla, mula2 dia nak conduct phone interview so OK la...aku jawab je semua soklan dia..

Then dia invite aku untuk interview petang Khamis ni. So far aku OK je confirm nak attend. Office diorang kat area Golden Triangle.

The problem is, diorang kata nak interview aku untuk Executive level, padahal aku apply hari tu (bulan June tahun leoas actually, then bila takde apa2 aku pun ok je la..lagipun sekarang keja aku pun kira stable jugak) untuk Senior Executive/Asst. Manager. Dalam keja ni sekarang pun aku dah ada 4 thn experience, and in total aku dah keja 10 tahun dah sbb sebelum ni aku keja dalam field yg berbeza sikit (walopun sebenarnya mmg berguna untuk keja aku sekarang)

Tu yg aku dilema ni...aku tak sure whether aku nak attend interview ni ke tak sebab tanak jugakla buang masa pegi interview sedangkan ni untuk level yg rendah drpd expectation and experience aku... ..

OK meh sini aku senaraikan pro & kon:

Pro:
1. Company ni multinational, besar gak ler...quite a good reputation sebab aku pun dah carik info pasal company ni, siap baca annual report bagai...ok la...

2. Org HR yg call tu cakap ada kemungkinan untuk travel during work, and aku memang tak kisah sangat kalau travel, suka apa...I mean it would be nice to travel jugak kan daripada asik2 dok dlm opis je...

3. This job will certainly bring more challenges, and aku mmg tengah carik cabaran baru dalam karier sekarang. Bukan apa, keja sekarang memang OK, cuma kalau benda dah jadi rutin sangat, kita pun boleh boring ye tak?Nak gak rasa mcm2 cabaran/ecxperience baru..

Kontra:
1. Mcm aku cakap tadi, mungkin interview ni untuk level Executive saje sedangkan aku sekarang pegang level Sr. Executive. Ye la...Dalam karier kita mesti la nak move up kan?Takkan nak move down, walopun masuk company yg besar...Ntahla..ni bagi aku laa..

2. Lokasi: Kat area Golden Triangle di KL. Sekarang ni aku dok Damansara, and opis kat PJ, so nak gi keja memang OK, jumpa jam pun takde la teruk sgt. Within half an hour dah boleh sampai opis kalau jam. Bila tak jam, 10-15 minit dah boleh sampai. Parking pun ada kat opis, so tak risau nak kena naik public transport atau charge parking yg mahal kalau kat area ni..

Lagi satu aku risau sbb aku dah beli rumah kat Puchong, mungkin hujung taun ni dah boleh pindah kot. So nak commute tu aku kena pikirkan kos gak-minyak, parking etc. and now kena tambah fator bayar tol lagi..

3. Gaji: Aku tak sure la berapa yg diorang nak bagi. Tapi dalam resume aku letak expected salary of course la ikut level yg aku nak kan? Dah kes ni position Exec., tentula ADA KEMUNGKINAN bukan salary level yg aku nak betul tak?? Kena ingat gak, kalau keja area Golden Triangle ni, susah weyy kalau gaji kecik, mana nak makan lagi, parking lagi...aku takut last2 duit aku makan/minyak/bill jadi lebih kecik drpd apa yg aku dapat sekarang

Buat masa ni ni je la yg boleh aku pikirkan. Aku bebetul 50-50 nak ke tak attend interview ni.

I know, tak cuba lagi tak tau la kan, and I can do more than what these people expect me to do. Ye la...takkan nak jual murah sedangkan kita dah ada expertise n experience dlm bidang tu kan?? Aku takut nanti jadik mati kutu plak buat keja yg senang sedangkan aku nak cabaran yg lebih tinggi n aku boleh buat lebih dr apa yg diorang nak...

Camne ekkss??

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-2-2010 09:05 AM | Show all posts
pegi je interview, slow talk ngan dia. Terangkan je current position skrg lg tggi dr di offer. Bndgkan gaji dioffer lg tggi or lg rendah dr current.
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2010 09:09 AM | Show all posts
pegi aje la interview tu dulu and after they come out with their offer then only u be able to see the package and make ur decision. no harm trying.

gud luck
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2010 09:12 AM | Show all posts
ermmm.......takyah gi laa....

skang gaji lebih penting dari segalanya......
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2010 09:16 AM | Show all posts
ermmm.......takyah gi laa....

skang gaji lebih penting dari segalanya......
widuri Post at 23-2-2010 09:12 AM

agree
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2010 09:18 AM | Show all posts

Zaman sekarang, paling utama GAJI!
Tapi kalau dah sedia kaya oklah kalau nak cabaran segala tu
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2010 09:37 AM | Show all posts
3. Gaji: Aku tak sure la berapa yg diorang nak bagi. Tapi dalam resume aku letak expected salary of course la ikut level yg aku nak kan? Dah kes ni position Exec., tentula ADA KEMUNGKINAN bukan salary level yg aku nak betul tak?? Kena ingat gak, kalau keja area Golden Triangle ni, susah weyy kalau gaji kecik, mana nak makan lagi, parking lagi...aku takut last2 duit aku makan/minyak/bill jadi lebih kecik drpd apa yg aku dapat sekarang


pergi dulu interview. tanya, berapa gaji ko.
kalau kenaikan ko sekadar rm500 ajer, itu tak cukup sebab ko kena ulang alik gi KL, parking, tol & makan. makan kat kL, mahal ooo.

ada baik nya, ko buat cost analysis, kalau keje kat kl, brp monthly expenses?
dari segi minyak, tol, parking & makan.
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2010 09:39 AM | Show all posts
Susah jgkkan... tp sy rasa baek TT pergi jugak interview tu. n masa interview tu TT tanya la salary n other things yg company tu provide utk diorang punya employee... at least x der la terkilan sgt kalau x pergi....lagipun i dont think that u r the only candidate yg dorang nak interview.. so juz give it a shot... my auntie pun dpt interview from a publishing company, and jawatan dia before this was a manager but then dia dpt kerja baru as publishing assistant (kiranya cam turun pangkat skt la) tp gaji yg dia dpt double from what she earned kat former ofiz...so...TT pikir la semasak2nya
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 23-2-2010 09:55 AM | Show all posts
To everyone yg bagi feedback,

TQ atas opinion korang. Hmm..mungkin pegi je la interview ni kot...tp tu la..byk benda nak kena factor in...

But keep the opinion going la...lgpun mungkin ada benda yg aku terlepas pandang nak pikirkan.

Pasal cost analysis tu, nanti aku buat la..So kalo sesapa yg keja downtown KL, boleh tak korang bgtau aku camner average charge parking kat sana? usually company ada staff parking tak? how bout makan2 plak?Aku tau kalau takat RM10 untuk lunch mesti tak cukup kan?
Terpikir gak kalo naik plak LRT je still kena gak pikir parking fee kat LRT station, mana lagi tambang LRT/monorail...wahh....mmg byk kan belanja keja kat pusat bandar??Errkks....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-2-2010 09:57 AM | Show all posts
Zaman sekarang, paling utama GAJI!
Tapi kalau dah sedia kaya oklah kalau nak cabaran segala tu

cmf_houdini Post at 23-2-2010 09:18


Huhuu mod dini...

Kalau aku dah sedia kaya takdenya aku semenggah nak keja carik gaji lebih bagai ...Saya tak kaya lagi ...Tapi sentiasa berusaha untuk jadik kaya..
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2010 10:10 AM | Show all posts
memang standard kl...x yah cakap ar semua nak guna duit.. cam sy, memang bagunan ofiz ni ada parking sendiri tp charge blh tahan la mahal. tp blh claim ngan company..tp sy jarang2 parking kat parking lot sebab parking blakang ofiz..free... as for lunch.. per kate cari food court yg terdekat around rm5-6 la, depend on that area gaks..apa kata TT bawak jer bekal.. lg jimat..why dont you juz go survey at the are of the office...atleast you know what to expect right...
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2010 10:40 AM | Show all posts
if myself, saya akan tgk masa depan keja tu sendiri...

If keja skg ni mmg dah selesa, gaji tinggi, position bagus, tapi if tak leh naik lebih tinggi dr tu @ slow sgt naik... saya akan consider utk cari keja lain.

If keja tpt baru tu, prospect bagus, yalah big corporation kan... rasa leh gi jauh lagi, walaupun  entry level tu rendah sikit dr current position tapi org kata cerah masa depan.. y not go for it? Maybe skg kena sacrifice comfort zone tu (senang gi keja, kos murah etc).

gi ja la interview tu, tgk apa yg diorg offer. Dgn pengalaman u tu, rasanya mmg boleh demand. Plus, if keja tu kena travel, selalunya mmg dpt lebih... mana tau jumpa prospect lebih bagus nnt, siapa yg tau kan....

Anyway, good luck..
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2010 10:44 AM | Show all posts
x pyh pegi...buang mase dan tenage...
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2010 10:50 AM | Show all posts
Zaman sekarang, paling utama GAJI!
Tapi kalau dah sedia kaya oklah kalau nak cabaran segala tu

cmf_houdini Post at 23-2-2010 09:18


yer gaji tuh penting
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2010 11:01 AM | Show all posts
Post Last Edit by duquesne at 23-2-2010 11:04

Pegi je la interview tu.. even though Exec level, tapi mana tau gaji yang dia offer lebih tinggi dari yang ko dapat sekarang.. multinational company kalau setakat 4 years relevant experience dikira exec level walaupun total working experience lebih dari tu. Pada dorang, yang relevant cuma 4 years so masih lagi Exec level.

Dan lagi satu, susah orang Melayu (kalau awak Melayu la) nak dapat kerja kat MNC. Kalau ada pun memang dikira outstandinglah.. sebab first challenge is communication, second is deliverable and commitment.. so kalau ko dapat offer, kira you are really good.

Setakat pegi interview tak menjamin akan dapat kerja tu, okay!  But it will be good for your experience in your future job hunting.

P/S: Ni keje ada travel ni jadik consultant ke? hehehe...
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2010 11:04 AM | Show all posts
Zaman sekarang, paling utama GAJI!
Tapi kalau dah sedia kaya oklah kalau nak cabaran segala tu

cmf_houdini Post at 23-2-2010 09:18



motip memalu?????????
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 23-2-2010 02:30 PM | Show all posts
if myself, saya akan tgk masa depan keja tu sendiri...

If keja skg ni mmg dah selesa, gaji tinggi, position bagus, tapi if tak leh naik lebih tinggi dr tu @ slow sgt naik... saya akan consider utk  ...
happydot Post at 23-2-2010 10:40


Keja sekarang ni kira selesa gak...tapi bab gaji tu takde la selesa sangat. Mestila kita nka lebih tinggi, tambah2 aku ada working experience. Position plak tak berapa bagus, sbb kalau naik time salary revison ada lah dlm seratus je sethn, so mobiliti tu mmg perlahan. That's y gak aku nak cuba sahut cabaran kat tpt lain....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-2-2010 02:33 PM | Show all posts
yer gaji tuh penting
eiyana Post at 23-2-2010 10:50


Hiks...betul tu...Tambah2 aku ni sekarang dah byk financial commitment-kereta, nak masuk rumah lagi...hutang2 lagi ...Then of course nak tambahkan saving and investment portfolio kan...

That's y nak kena pertimbangkan issue ni sbb takut nanti terjerat plak walopun nampak gaji naik sikit, tp sebab lokasi company ni aku sendiri plak lagi teruk terjerak sbb parking la..kos makan etc..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-2-2010 02:36 PM | Show all posts
Post Last Edit by duquesne at 23-2-2010 11:04

Pegi je la interview tu.. even though Exec level, tapi mana tau gaji yang dia offer lebih tinggi dari yang ko dapat sekarang.. multinational company ka ...
duquesne Post at 23-2-2010 11:01


Huhu duquesne...bukan le consultant..bahagian lain. Tu la...prospek co ni mmg bagus, besar gak, listed kat main board, so sementara ada peluang, mana tau ada rezeki kita boleh masuk kan?

For me in terms of communication, insyaAllah mmg takde problem nya...so kalo dapat pun kena buktikan yg part lain tu la plak..
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2010 03:37 PM | Show all posts
ahkak dulu salu mkn mekdi kt simpang 4 bukit bintang tu...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-2-2023 06:02 PM GMT+8 , Processed in 0.120185 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list