CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: ridz09

[Cadangan] Umur 36 Tahun Ke atas tak layak mohon keje kat jab kerajaan????

  [Copy link]
 Author| Post time 19-2-2010 01:40 PM | Show all posts
adik meow,

baik pk betul2 nak amik degree or not, sbb tak ada jaminan dpt keje atas degree nie, mcm akak gak, ada degree tapi susah gak, dahle kene byr pinjaman pelajaran lagik...

rata2 kalo swasta pun nak kelulusan degree tapi gaji tahap diploma jek...itu kat negeri akak la....
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2010 01:45 PM | Show all posts
adik meow,

baik pk betul2 nak amik degree or not, sbb tak ada jaminan dpt keje atas degree nie, mcm akak gak, ada degree tapi susah gak, dahle kene byr pinjaman pelajaran lagik...

rata2 kalo swa ...
ridz09 Post at 19-2-2010 13:40


Negeri ape yea? Bukan kat KL ker?
Meow ingat nak amik kat Open Uni. Takat bayaran per semester 1k++ meow rasa boleh bayar cash. 2 Diploma meow amik sebelum nie pun, tak pernah utang kat mana2. Sambil kerja sambil belajar. Duit gaji buat  bayar yuran.
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2010 11:39 PM | Show all posts
Sebenarnya masih byk keja Goment yg nak guna diploma....bleh cek SPA..Persaingan pkerjaan utk degree holder lagi sengit...Apapun..Meow bersyukur sbb dah keja .. x mcm   kita org masih mencari koje tetap lagi!!!
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2010 11:44 PM | Show all posts
Sebenarnya masih byk keja Goment yg nak guna diploma....bleh cek SPA..Persaingan pkerjaan utk degree holder lagi sengit...Apapun..Meow bersyukur sbb dah keja .. x mcm   kita org masih mencari koje tet ...
jelatang Post at 19-2-2010 23:39


btoi2 ,, rmai jea yg keje gomen gne diploma wlpn ada degree...tp untong plak...bole twoz naek gred 41 bla daa confirm t..pape pn jelatang, byk2 bsabo yea....insyaallah rezki akn dtg gax t..amin
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2010 02:03 AM | Show all posts
Sume...dgr cite2 sedih nak carik keja...Aku ni dah 10 tahun keja x menentu..kontrak la..sambilan la..berniaga direct selling pun pernah..namun dalam masa 10 tahun tu..alhamdulillah x menganggur cuma ...
jelatang Post at 2-2-2010 22:04


jelatang..senasib lah kita...asyik keje kontrak aje..
pun gstt gak

sy ni..dua kali nak bersalin, terpaksa la resign..yer lah kontrak mana nak bayar gaji masa cuti bersalin...
31/3 ni last day keje.....sbb bln 4 nak bersalin...
skang ni pun tgh giat hntr resume suma, kalau2 ada yg sangkut..masa pantang pun terima jugak lah kalau ada rezeki intvw

syukur suami keja tetap walaupun swasta dan buat part time...tumpang rezeki dia
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2010 05:31 AM | Show all posts
jelatang..senasib lah kita...asyik keje kontrak aje..
pun gstt gak
sy ni..dua kali nak bersalin, terpaksa la resign..yer lah kontrak mana nak bayar gaji masa cuti bersalin...
31/3 ni last day ...
slayang Post at 20-2-2010 02:03


byk2 bsabo yea...insyaallah...ada rezki tu nnt
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2010 06:15 AM | Show all posts
bila la aku nk dpt keje ngn gomen ni..umo da lanjut 30an da ni..
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2010 08:28 AM | Show all posts
zila x th had umur. minta sj la mana2 job.
untung2, dpt..

gud luck ya
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2010 10:42 PM | Show all posts
saja jek nak share pengalaman..aku dulu keje dgn architect firm.lps 2 thn kampeni bungkus w/pun mcm anak sykt kajaan negeri jugak. pastu jd researcher..kontrak 2 thn. sambung2 kalo ada duit belen...rasa perit jek sbb takde jaminan. gaji pun ciput jek. dahlaa kena bayo utang ratus riban. pastu pindah ke ibu kota ikut hubby (stlh beberapa thn dok berjauhan..tp kali ni tawakal)...tak keje..buat lah kerja2 part time yg ciput sesgt. tak berbaloi2. sudahnya, gitu gini 4 thn mmg jd fulltime housewife.
pastu, rumah sendrik siap. lagilah parah..dah start kena bayo duit loan umah lah pulak. hubby plak bisnes sendrik. bukan yg jenis masyuk..tp takat tahap2 cukup mkn (kekdg tak cukup jugak)..so bila pindah, jiran depan ada sorang makcik ni. dia rajin bercerita. dia kata umur 35 br dia start keje. jd. mcm cleaner jek tp bwh gomen. skang ni aku tgk mcm senang gaklah idup dia. gelang rantai sume lengkap. tak mcm aku. jd aku tanamkan azam..usia bukan penghalang. aku mula sungguh2 apply keje. w/pun sayang n takut nak tinggalkan anak2 pd org utk dijaga...tp aku gagahi jugak sbb nak bantu suami.
solat dhuha pun semakin rajin. doa pun spesifik. alhamdulillah...cepat gak dpt panggil interview w/pun bkn dgn gomen...
moral of my story...jgn putus asa. usia bukan penghalang. w/pun kerja ku skang not that great..but adalah jugak pendptn aku nak buat bayo utang2 n tlg bantu hubby. kawan aku kata, kalo doa- be spesifik. eg: ya Allah, aku nak kerja kat tpt sekian2..tp jgnlah minta gaji melampau2..
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2010 03:10 PM | Show all posts
81# ridz09

You ada degree, ada diploma, tiada degree. Keja gomen berdasarkan kelayakan, jawatan yang dipohon, serta prestasi you waktu temuduga. TQ
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2010 05:39 PM | Show all posts
Alhamdulillah sangat2 aku umur 25 dah dpt kerje gomen. Pulak 2 memang berkaitan dengan degree aku. 2 tawaran Tetap aku dapat , 1 badan berkanun, 1 persekutuan. (Pegawai Tadbir & Pegawai Penerangan). Aku terima badan berkanun sebab dekat sangat dengan umah aku. Sebenarnyakan carik keje nih kena rajin, berusaha dan bertawakal. Jangan pernah putus asa. 1 lagi tip kalo nak dapat gomen mintaklah keje yg bertaraf Sambilan/ Tetap dulu sebab kalo ada jawatan Tetap kat organisasi len atau kat tempat bekerja memang yg sambilan/ Kontrak ini dulu akan ditawarkan Tetap. Insya Allah.
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2010 12:41 AM | Show all posts
Alhamdulillah sangat2 aku umur 25 dah dpt kerje gomen. Pulak 2 memang berkaitan dengan degree aku. 2 tawaran Tetap aku dapat , 1 badan berkanun, 1 persekutuan. (Pegawai Tadbir & Pegawai Penerangan). A ...
zaidi_jb Post at 6-3-2010 17:39


ye ..kdg2 tu kompeni takde budget or tunggu budget tahun depan  tp work load berlambak2..tu pasal dia org offer jawatan kontrak atau sementara..bila dah ada budget dan keje  org yg berjawatan kontrak/sementara tu tip top...besar kemungkinan diaorg nih akan diserap..
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2010 08:01 PM | Show all posts
interview gomen ni soalan dia cam kat court. Sampai kita tergagap nak jawap. sapa yg dapat tu prepare la.
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2010 12:12 PM | Show all posts
Kenapa kite semua nk bergantung dgn kerajaan...mungkin la kalu kerje dengan kjaan ni ms tua dh ada pencen..senang wat loan2..tp kalu kiter cuba keluar dari kotak pemikiran dan mentaliti kiter yg kata 'selamat dapat keje dgn k'jaan' dan kiter berusaha sedikit utk perkembangkan potensi diri dgn berniaga...i.allah kiter akan jd yg lebih baik  dr trus berharap keje makan gj..jom kiter ingatkan balik...kiter semua hebat..dari berbilion sperma tu kiter yg berjaya sampai ke destinasi...huihhhh hebat tu kan....sy pun nk berdikari tp modal xckp..hehe..i.allah sikit hari lg...doakanla ye...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-3-2010 11:38 AM | Show all posts
kih3... lawak tul azmanal nie...yeahhhh, kita boleh

bukan apa, ikutkan pengalaman akak nie, 16 tahun keje swasta, latest 6 yrs keje kat syt kontraktor, tak menjamin masa depan pun, bila dah takde projek bulih dia nak terminate gitu je...atas dasar keje kontrak kekdahnya

tapi takpe, sekarang nie perasaan dah ok skit, try cari keje kat swasta gak, susah nak keje gomen nie...nak berniaga pun takde modal n bakat

10hb april nie ada peperiksaan SPA gred 41 bagi penguasa kastam, ada tips tak wahai adik2 sekelian....???
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2010 10:49 PM | Show all posts
95# ridz09

Sedih dengar cerita kak.member saya baru2 ni diberhentikan kerja dgn alasan performance padahal masalah kewangan syarikat.sabarlah kak jangan putus asa.10hb ni buat btl2.
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2010 04:48 PM | Show all posts
Kepada yang bekerje gomen skrg ni, bersyukurlah dgn nasib anda....bersyukurlah sangat2 sbb keje gomen byk keistimewaan....

Keje swasta boleh sakit jiwa tau, nasib pun tak menentu apatah lg keje dgn ...
ridz09 Post at 28-10-2009 18:28

setuju. skg ni kerja gomen untung. byk sgt keistemewaan. kalau tau dulu jadik cikgu je.
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2010 12:56 PM | Show all posts
kih3... lawak tul azmanal nie...yeahhhh, kita boleh

bukan apa, ikutkan pengalaman akak nie, 16 tahun keje swasta, latest 6 yrs keje kat syt kontraktor, tak menjamin masa depan pun, bila da ...
ridz09 Post at 25-3-2010 11:38
tips dia jawapan mesti betul bertepatan dgn kehendak soklan sure pass.......hahahhahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2018 07:35 PM From the mobile phone | Show all posts
dah dekat 8 tahun isu ni, mcmana dgn sis ridz,da dpt kerja kerajaan ke?
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2021 11:26 PM | Show all posts
earnorizan replied at 2-1-2018 07:35 PM
dah dekat 8 tahun isu ni, mcmana dgn sis ridz,da dpt kerja kerajaan ke?

ha ah...baru nak tanya mneda yg sama...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-5-2022 01:59 AM GMT+8 , Processed in 0.074362 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list