CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: ridz09

[Cadangan] Umur 36 Tahun Ke atas tak layak mohon keje kat jab kerajaan????

  [Copy link]
 Author| Post time 18-1-2010 10:44 AM | Show all posts
Thanx to Tok Wan, tips yg amat membantu...

to al-tapahi87, insyaAllah lepas nie adik akan dpt keje yg bersesuaian, yakin n berserah pada Allah, umo masih muda, masih single, peluang amat luas lagi tu...

mcm yang akak alami, tu semua pengalaman hidup, sukar mcmn pun kena harungi, tapi yg paling perit bila kita tgk anak2, sbg seorg ibu tentulah nak yg terbaik utk anak2...

ehhh, entah apa akak melalut nie...sebenarnya keje gomen ke, swasta ke...tak kesah, asalkan keje...cuma masa berhenti swasta dulu rasa sgt yg keje gomen lebih menjamin masa depan, ada pencen, elaun,.. dah keje berbelas tahun kat swasta alih2 berhenti begitu aje sbb ex bos dah tak minat nak cari projek...

adik al-tapahi jangan putus asa yek, teruskan usaha...kejayaan pasti dlm genggaman
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2010 08:07 AM | Show all posts
yg ada kolum rujukan ni biasanya borang kerja dgn badan berkanun kerajaan, contoh, universiti, majlis perbandaran, SPA Negeri... borang SPA, SPK, SPP... dan yg isi online memang tak ada kolum rujukan ni... tapi biarpun tak ada kolum rujukan dlm borang, dlm resume yg kita hantar bersama2 borang kena tulis...
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2010 08:46 AM | Show all posts
62# tokwan_jantan
La... kna hantar resume skali ka tok wan napa sya x tahui ek
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2010 12:02 AM | Show all posts
jng la dok mharap nk keja dng gomen ni...gomen pon dh xde duit nk bayar gaji...bonus pon depa dpt ciput je....sy jg dh bkali2 apply gomen pon terima nasib yg sama xde dpt....last2 buat bisnes sndri je...so far alhamdulilah la...bisnes pakaian pompuan dlm area putrajaya jg...
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2010 12:05 AM | Show all posts
58# al-tapahi87
u cuba la wt bisnes sndri...bmula dr bawah secara online ke umah drp duk saje2 kt umah tu
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2010 02:52 PM | Show all posts
ridz ni saya tatau la laki ka pompuan...teringat dulu hasbne pun keje field construction..kene time economic turndown..slow..takde projek..adus..biler dlm biadang tu biasa ah lompat2..ikut projek..biler dah slow langsung takde projek..pehtu kalo ada pun gj tak setimpal pun..mcm2 dia buat dr jual insurans..dia takde bakat..msk balik construction..then gj kejap ada kejap idak..keje kampeni caya..pilih kasih n perah tenaga giler...now kije ngan kwn dia..sambil2 tuh mmg tgh kumpul nak iniate business sendiri based on pengalaman yg ada...aku tau mmg letih dan tension menghadapi semua ni..tp sabar aje la..selagi kite usaha tentu ada rezeki Dia di mana2..
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2010 11:41 AM | Show all posts
aku pun...baru ni baru dapat surat..tapi tak sempat jawab lagi..umur dah 33 baru dapat gomen..alhamdulillah...
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2010 04:23 PM | Show all posts
sayu plak rasanya baca tred ni.......

tp malas lak nk citer kt sini....kang jadi bod personal problem la plak....
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2010 04:54 PM | Show all posts
Don't compare your life to others'.. You have no idea what  their journey is all about.
aper yg berlaku..yg terjadi dlm hidup kita...mesti ade sbb kenaper..dan ade hikmah disebaliknya....even mebi bg kita menda tuh nampak mudah dan senang tp sebenarnya tak elok utk kita dans ebaliknya......

terus terang..aku dah byk thn menganggur..kadang2 beras kat rumah pun takde..simpanan dah kering...aku tetap usaha carik keje...tak kira keje ape pun..jadik atendan pam minyak pun pernah..janji halal..berkat...wat per nak malu kalo keje gaji ciput tp BERKAT?

psl nak meniaga nih..cubalah start dr modal yg kecik..dr situ leh generate....nabi pun ade bersabda...rezeki 9/10 dtg drpd perniagaan...aper jua bentuk perniagaan..tepuk dada tanya iman....kalo pndai masak nasik lemak, why not..start kecilan...takpun, jual buah-buahan....

aku bukan nak cakap aper...masalah tuan rmh..aku pun alami...tp aku anggap allah sayangkan pada aku utk aku menempuh dugaan dia...nak tebus segala dosa-dosa aku ker..so..think positive!......

Don't have negative thoughts or things you cannot control.  Instead invest your energy in the positive present moment.
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2010 04:55 PM | Show all posts
Post Last Edit by purple_orchid at 28-1-2010 16:59

Realizethat life is a school and you are here to learn.
Problems are simplypart of the curriculum that appear and fade away like algebra class but thelessons you learn will last a lifetime.

Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2010 09:21 PM | Show all posts
thanks..byk gak yg dpt dr baca post2 yg diberikan.

to TT dll yg sedang mencari kerja, harap jgn berputus asa.
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2010 10:44 AM | Show all posts
Post Last Edit by zaidi_jb at 29-1-2010 11:01

[quote]aku pun...baru ni baru dapat surat..tapi tak sempat jawab lagi..umur dah 33 baru dapat gomen..alhamdulillah...
[color=#99

Bogart dapat Pegawai Penerangan ekk. Congratz
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2010 04:24 PM | Show all posts
ada sorang member akak aku, umo 42, baru dapat gomen.
Tu pun dia tolak sebab katanya dah tak leh belajar menda2 baru lagi.
rezeki dah datang bergolek, dia pulak tolak tepi.adoii le.
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2010 10:04 PM | Show all posts
Sume...dgr cite2 sedih nak carik keja...Aku ni dah 10 tahun keja x menentu..kontrak la..sambilan la..berniaga direct selling pun pernah..namun dalam masa 10 tahun tu..alhamdulillah x menganggur cuma keja x tetap..bukan saja2 berhenti tp sume sbb tamat kontrak...skg ni keja gstt jer.. tp umur dah 33 tahun..x tau bila nak tetapnya!!!At the same time buat part time tuition class kat centre!!!...apa2 pun yang dibuat niat nakbantu family terutama anak2!!!
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-2-2010 06:55 PM | Show all posts
syabas jelatang...teruskan usaha, kita sama2 beri galakan kat sini, at least kita tahu yg kita tak berseorangan dlm menghadapi dugaan n ada lagi yg lebih teruk dari kita....

bila dah berkeluarga nie, memang keutamaan utk anak2, kita tak kesah apa pun cabaran asalkan anak2 dapat yg terbaik...

doakan yg terbaik untuk semua....bumi ALLAH ini luas, Insya Allah kita akan dapat memperolehi rezeki dari ALLAH
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2010 08:40 PM | Show all posts
75# ridz09

Betul2.. setuju!!!!!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2010 06:06 PM | Show all posts
pencen ada..tapi berapa sen jer la..cuma benefit mcm hospital dan perubatan tu sama jer kot...

sama jugak kalau yg masuk umur 30an..tak dapat pencen penuh jugak...nak betul2 dapat full (separuh ...
interferens Post at 3-11-2009 14:03


btoi....service 30 tahun dpt pencen 3/4 dari gaji pokok terakhir
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2010 11:55 AM | Show all posts
oh rupanya ada yg masih lagik susah dari aku.
saya skrang tengah down, kerja swasta line advertising, 2 tahun lepas company masyuk dptla 20% increment, la skrang dah mula terasa susah, company cut off 20%. Aduh sakit perit. Kerja swasta lagikla benefit takde.

Cuba la jugak mintak bank, GLC..tapi tula meow takde degree. Rasa kerdil aje. Untung sape yg ada degree, at least chances nak dpt tu ada.  Meow cuma ada 2 diploma aje.

Rasa jugak mcm nak amik degree in Biz Admin, tapi bila pikir balik, aku amik degree entah dpt ke tidak kerja yg bersesuaian, kalo dpt pun duduk kerja bawah org jugak.. pikir pikir dan pikir.
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2010 11:56 AM | Show all posts
Sape bole sahkan kat sini, LCCI Diploma diterima tak oleh kerajaan?
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2010 12:05 PM | Show all posts
oh rupanya ada yg masih lagik susah dari aku.
saya skrang tengah down, kerja swasta line advertising, 2 tahun lepas company masyuk dptla 20% increment, la skrang dah mula terasa susah, company cut o ...
meow_tompok Post at 19-2-2010 11:55


aku pn ada diploma jea,,,tp aku ttp try mintak merata..n dont worrry....byk jea company yg amek bdk2 diploma..jz gaji kta kurang sket dri dak degree.....pasal diploma tu...cbe try check ng spa...dowg lbeyh arif pasal benda2 neyh
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

21-5-2022 04:35 AM GMT+8 , Processed in 0.083657 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list