CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: ridz09

[Cadangan] Umur 36 Tahun Ke atas tak layak mohon keje kat jab kerajaan????

  [Copy link]
Post time 28-10-2009 11:44 PM | Show all posts
kerja sendiri lagi best ,
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2009 10:50 AM | Show all posts
36 thn masih leh minta..kawan dpt keja gomen thn ni umur 37 tahun
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2009 06:25 PM | Show all posts
sama la kita. dok melangut cari kerja. aku interview peg. sistem maklumat ritu pon tak dapat. bole dia tanya apasal aku tak dapat kerja gov? tak minta ka? experience bidang lain? Habis dah tak dapat nak buat camana? beku kepala aku. umur dah masuk 30 an. dulu aku kerja kerani kat uitm. bodohnya berenti p sambung belajar. last2 jadi cam ni
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2009 06:52 PM | Show all posts
sabo sume....
Allah tahu yang terbaik untuk hamba - hamba Nya
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2009 09:27 PM | Show all posts
bole dia tanya apasal aku tak dapat kerja gov? tak minta ka? experience bidang lain? Habis dah tak dapat nak buat camana?


kengkadang tu... orang yang interview saja2 kasik soalan yang bodoh2 / provoke.... nak tengok kita react cam mana...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-10-2009 10:02 PM | Show all posts
sama la kita. dok melangut cari kerja. aku interview peg. sistem maklumat ritu pon tak dapat. bole dia tanya apasal aku tak dapat kerja gov? tak minta ka? experience bidang lain? Habis dah tak dapat n ...
mas999 Post at 29-10-2009 18:25


Cik mas, umo dkt 30 still ok lg tu, dulu sy pun mcm tu gak, keje kat kop. guru n gatal sambung belajaq...

dah dpt degree ambik masa gak nak dpt keje, masa tu ada skim sangkutan dan latihan (ssl) 6 bulan, pastu keje kontrak, abis kontrak 3 bulan dpt keje kerani akaun, pastu baru dpt keje dgn syt kontraktor...

tak sangka begini akhirnya, kene cari keje lg, malu dah rasa nak potostat sijil bebagai n resume berjela walhal umo dah dkt senje...

kalo x keje lg teruk, anak makin membesar, loan byk lg....ku berserah padaMu ya ALLAH.....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2009 12:49 AM | Show all posts
salam ridz... sabau je... aku pon 34 baru dpt keje gomen.. tapi downgrade lee ke jwtn dip..... masa umo 27 hampir2 dpt keje gomen federal.. tapi gatal2 tolak sebab nak dok state plus tak mau merantau...

skang plak aku dok sibuk2 isi untuk jwtn degree plak...back to basic.. .. tgk2 iklan2 jwtn kosong gomen gred degree.... isi borang... photostate sijil....
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2009 08:04 AM | Show all posts
sy pun mengalami nasib yg same gal\k. umur dah 32, tapi keje gomen ppt je. ingat nak naik pegawai tapi susah betul nak dapat. nak jadi ptd mcm tak layak je. sekarang pun ptd nak pointer 3+ kan?
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2009 09:28 AM | Show all posts
kita jawab ler... "saya hanya usaha Allah yang menentukan"
kalau seseorang tu JUSA sekali pun, Allah tutupkan rezeki dia.... cemana?
Allah Maha Adil.... setiap hambaNya yang berusaha dan bertaqwa akan diketemukan rezeki baginya.....
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2009 09:47 AM | Show all posts
tn umah yg n yg lain2 yg masih terkapai2 dlm mencari keje......berbalik pd usaha n rezeki...InsyaAllah kalo dh usaha, tawakkal aje la....kalo ade rezeki.....InsyaAllah dpt la tu....bg aku la kan....x kira la gomen or swasta......sama aje.....punca pendapatan jgk kan....soal gaji kecik ke x......tu soal lain......hanya org yg merasa aje blh adjust.....mcm aku....thn ni dh masuk 8 thn aku dlm alam pekerjaan.....br nk masuk 2 thn keje kat bdn berkanun.....dgn post diploma wpon aku ade degree......tp aku bersyukur...at least aku ade keje n mampu utk belanja diri sendiri, husband n anak.......

believe or not....wpon dh agak lama keje n umur pon dh 31 ujung2....gaji aku bln2 x pnh lebih 2k....ditambah dgn husband yg dh keje hampir 17 thn....tp gaji basic masih lg 1k sahaja.....plus elaun gaji dia dpt la mcm aku jgk bln2 dlm 1.6k....so basically kehidupan kitaorg rolling pendapatan sebanyak 3k tu la sbln utk segala perbelanjaan....byr sewa umah, bil, brg anak n mkn minum.....

tp kata org....besar gaji besar kerak....sbb tu la bersyukur ngn ape yg ade.....n penuhila keperluan bkn kemewahan......tn umah...aku pnh rasa menganggur selama 4 bln n masa tu tgh pregnant.....just ade rm50 seminggu utk belanja.....tp Alhamdulillah aku mampu menghadapinya.....aku rasa ade masa Allah nk uji kita.......tgk mcm mana kita hadapinye....

so....good luck to all yg masih mencari sesuatu di dalam hidup....x kira la ape jua......

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2009 10:43 AM | Show all posts
30# izati_abc

wah bagus ler awak izati...
mmg ler....semua idop di beri ujian kan...
setiap org lain ujiannya..
tp tu ler..bersyukur ler apa yg ada...
tp tuhn berikn rejeki lebih tok org yg dh kawin..
he8..mcm mawar nie..agaknya sbb xkawin8 lagi kot..tu asik sangkut jer interbui gomen..
kalu dpt pon jadi simpanan..last8 sampi nk xpired dahhh
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2009 12:00 PM | Show all posts
masa interview ritu dengan jujurnya tukang interview bg tau kalau tak dapat minta la keja jaw. dip. sbb sekrg ni pegawai gred 41 dia ambik budak master. dia kata ambik la master. 1 lg kalau degree 3.++ selalu diorg ambk. dari cara dia cakap aku percaya dia jujur. umur aku 32. aku rasa sekarang ni persaingan tinggi tu yg susah sikit. tapi kalau dah rezeki dapat gak insyaallah. tawakal la. yg penting jangan putus asa.
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2009 12:30 PM | Show all posts
aku suka forum2 yang membina semangat nih....
tapi nak tau dak satu rahsia....
hidup di dunia ni tak lama, hidup di akhirat selama2 nya

jangan lah terlalu pandang rezeki di dunia....
skang nih kite pandang rezeki kita di akhirat plak....

gomen skarang tak kekal.... gomen akhirat..... kekal selama2nya.....
jom jom smayang
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2009 03:00 PM | Show all posts
mawar: sume berbalik pd rezeki aje....bg aku x semestinye org x kawen xde rezeki mcm org kawen pon......heheheh....cuma bila kita nk dpt tu xtau la kan....usaha ttp usaha.....sbb rezeki xkan dtg bergolek mcm tu je......

mas: x jgk....aku dpt je keje gomen ni....pointer aku x sampai 3 pon.....actually...ade master pon x relevant sgt la utk post gomen....unless ko keje jd academician mcm lecturer or ape2 yg berkaitan kan.....kalo utk post professional mcm akauntan, engineer or lain2 lg....x relevant pon master ni.....byk faktor lain yg membantu kita dpt keje bkn pointer semata2...cuba belek thread2 motivasi lain kat sini.....byk yg ckp pasal tu....

yowaza: yes...idup kita sbg org islam especially mmg menuju matlamat yg sama.....ke SANA jgk nnt n kene ade bekalan....actually xde istilah seimbang dunia akhirat.....akhirat kene lg berat drpd dunia sebenarnye.....sbb di sana la yg abadi...TAPI.....kita kene memikirkan jgk pasal rezeki kat dunia ni...sbb nk ke akhirat tu mesti kene sempurna kat dunia dulu...utk kelangsungan hidup...kalo x, xkan dlm hadith ade sebut...."bekerjalah kamu seolah2 kamu akan hidup selama2nya dan beribadatlah kamu seoalah2 akan mati keesokan harinya" kan....lps tu...ade disebut dlm kitab2....org yg miskin akan mewarisi segala kemungkaran.....krn kemiskinan itu akan menjerumuskan kpd byk perkara.....bila kehidupan x sempurna....mula la kita akan menyalahkan takdir n menyalahkan segala kesusahan itu yg menyebabkan kita x beribadat.....cth mcm umah xde letrik, air n pakaian sempurna..mestila org tu akan ckp dia xde kemudahan nk smayang kan......so sbb tu la kita kene berusaha ats dunia ni cr rezeki dulu.....jgn sbb pk akhirat je dunia kita abaikan...x btol tu......
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2009 04:34 PM | Show all posts
tapi selalu org pk dunia je tu lagi tak betul........
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2009 04:55 PM | Show all posts
35# yowaza

yg pk dunia tu kita x ckp kat sini la kan....hakikatnye kita di dunia tu mcm tu la......bila bercakap soal agama byk sgt dikatanye ustaz kan....n topik tu sesuai diperkatakan pd waktu tertentu n di tpt yg tertentu aje....cthnye kat masjid aje kan...heheh...tp tu la...nama pon berforum kan....n harusla topiknye menjurus kpd yg bersesuaian...cthnye kat sini kita ckp pasal keje kjaan kan...mestila topik dunia tu.....
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2009 05:15 PM | Show all posts
tul tu. kawan kita cita masalah pasal umur 36 layak ke tak dpt keja gomen. so pakat2 bg motivasi. jangan la keluar tajuk. sian kat dia. aku paham org yg ada anak n kesempitan hidup. kalau org cukup semuanya tak akan paham. tambah2 nak bayar loan bagai.
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2009 05:17 PM | Show all posts
keje gomen ni dpt je nasib
yg ptng try n try n try


regards
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2009 06:43 PM | Show all posts
ok ok tersasar ye, balik2 kat topik....
memang payah nak dapat keja kejaan.... kalau umo dah lanjut...
depend profession juga ..... kalu lecture, akauntan, dr ok kot !! 40 pun depa amik
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2009 07:34 PM | Show all posts
36 thn masih leh minta..kawan dpt keja gomen thn ni umur 37 tahun
gebang Post at 29-10-2009 10:50

tak silap aku umur maksimum untuk join kerajaan adalah 54 or 55 tahun .....(ni untuk skim PTD, tapi aku rasa skim lain pun sama gak)....sebabnya kena ada 3 tahun untuk di sahkan perkhidmatan.....la ni bersara 58...so syaratnya kena ada peluang untuk disahkan dalam perkhidmatan sebelum bersara(3 tahun untuk skim PTD).....dan tak silap aku (dari kata penceramah dulu) memang ada kes sebgini....hang tak caya....hang call SPA bahagan pengambilan....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

21-5-2022 02:13 PM GMT+8 , Processed in 0.086891 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list