CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: ridz09

[Cadangan] Umur 36 Tahun Ke atas tak layak mohon keje kat jab kerajaan????

  [Copy link]
Post time 31-10-2009 12:06 PM | Show all posts
Yap. Ada gak dengar dari kengkawan umor 40 pon ada yg baru dapat. Dulu org tu keja swasta la. Dia dapat gred 41. Pegawai tadbir
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-10-2009 03:01 PM | Show all posts
Terima kasih semua atas segala nasihat n motivasi...

mmg dalam keadaan sekarang sy amat2 memerlukan kata2 positif utk mengharungi hidup nie, ye lah dari ada pendptan bulan2 tup2 zero...terpaksa guna duit simpanan utk kelangsungan hidup...

mmg ada jln penyelesaian, ALLAH maha kuasa...diujinya kita sementara menuju ke alam akhirat...tapi pada masa kite kesusahan mmg kita amat memerlukan sokongan yg padu n sekrg sy rasa forumer di sinilah yg dpt mententeramkan hati sy....

tapi kalau betul la takde rezeki utk keje dgn umur yg lanjut ini, terpaksalah jual kete...tak kesahla asalkan anak2 dpt teruskan pelajaran utk masa hdpan...

somi pun gaji rm1100 walaupun dah 16 thn keje n sy penah rasa masa pregnant menganggur, takde duit, betul2 kering...tapi alhamdulillah dpt harungi...dan sy sentiasa ingat betapa kita dlm kesusahan takde org pun yg nak tlg malah pandang hina...

kalau blh taknak la merasai kehidupan masa dulu lg, tapi kalau dah takdir takpe...kite redha je...

skrg ni mmg apply kat byk tempat, kerajaan n swasta....cuma nak pastikan ada peluang ke tak kat kerajaan...takut ade peraturan ketetapan umur je...

sekali lagi terima kasih byk2 pada semua atas segala pandangan, nasihat n motivasi...
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2009 08:05 AM | Show all posts
Good luck
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2009 10:12 PM | Show all posts
tak silap aku umur maksimum untuk join kerajaan adalah 54 or 55 tahun .....(ni untuk skim PTD, tapi aku rasa skim lain pun sama gak)....sebabnya kena ada 3 tahun untuk di sahkan perkhidmatan.....la  ...
mamaque Post at 30-10-2009 19:34


betul le tu..ada pakcik drebar kat opis ..umur tahun ni 55..masa umur 53 baru dpt tetap..lg 2 tahun pencen le dia..puluh2 tahun dia jawatan sementara
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2009 08:14 AM | Show all posts
pak cik saya umur 40an baru dapat gomen...pengalaman berbelas tahun kat kilang...dapat kat JKR sebagai R22 bidang makanikal..
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2009 08:16 AM | Show all posts
masa aku kursus induksi dulu pun...ada 2-3 org 'abg' dan kakak yg lagi setahun 2 nak pencen..baru dapat tetap..sebelum tu, 20tahun lebih kontrak ajer...kesian tengok...

dia cakap, kawan dia yg masuk sama2 tetapi tetap, skrang dah gred 48 dah...gaji dia sama jer sejak masuk...mmg kesian gila la...tapi tengok dia mcm hepi jer...anak2 pun belajar pandai2...tu la namanya 'berkat' kan....
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2009 11:24 AM | Show all posts
Ya Allah berkatilah rezeki kami semua
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2009 12:00 PM | Show all posts
nak tanya kalau dah 50 tahun tu ada pencen lagi ke? Ke KWSP? Pencen dia kira separuh ka suku?
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2009 02:03 PM | Show all posts
nak tanya kalau dah 50 tahun tu ada pencen lagi ke? Ke KWSP? Pencen dia kira separuh ka suku?
mas999 Post at 3-11-2009 12:00


pencen ada..tapi berapa sen jer la..cuma benefit mcm hospital dan perubatan tu sama jer kot...

sama jugak kalau yg masuk umur 30an..tak dapat pencen penuh jugak...nak betul2 dapat full (separuh dari gaji terakhir)..kena berkhidmat cukup 30 tahun kalau xsilap...
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2009 02:17 PM | Show all posts
sian pulak kalau yg kontrak tu. bertahun kerja umur 50 baru dpt. tak adil betul
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-1-2010 12:11 PM | Show all posts
salam semua,

update, sampai sekarang masih belum ada rezeki lg, dah byk apply tapi semuanya senyap aje...swasta n gov.

simpanan dah semakin kering...baru2 nie mohon kat umt, try tanya staff kat situ, katanya jangan berharap sgt, biasanya post tu dah ada calon...orang dalam jugak, iklan tu utk penuhi syarat aje...

yg swasta plak kebykannya dah letak syarat, age range 20-29, belum berkahwin...sabo je la...

kalau takde tanggungan rasanya blh bertahan lagi, tapi kesian kat anak2, makan pun bercatu...nak berbelanja pun terpaksa berkira, nampaknya dah balik ke zaman kesusahan dulu, betul la bagai dikata, hidup ini ibarat roda, duduk di bawah plak skrg nie, masa keje dulu dah ada simpanan utk kecemasan tapi lama mana sgt dpt bertahan, nak berniaga pun perlukan modal, dahla takde kemampuan n semangat nak berniaga, pendekata tak nampak jalan bab tu, terus terang sy jenis org yg makan gaji je, tak lincah n ligat utk mulakan perniagaan...

tadi kawan datang, katanya nanti dia takut sy jadi gila asyik memerap dalam rumah saje, walaupun dia bergurau tapi rasa pedih menusuk ke dalam jiwa, seolah2 dia menghina sbb sampai sekarang tak dpt keje lagi...dlm hati sy istighfar byk2 n kata kat dia skrg jaga anak2, sediakan makanan, pegi ambik kat sekolah...takde la sampai tak keluar terus...

kwn tu berbangga sbb dia buat bisnes jual pakaian, turun naik kl...dpt jugak hasil tak mcm sy...
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2010 02:07 PM | Show all posts
Post Last Edit by matrik02 at 17-1-2010 14:08

51# ridz09

U kerja apa sblm ini?.U kerja dengan kawan kamu itulaa.. Kwn kamu pun meletakkan syarat juga ker?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-1-2010 02:10 PM | Show all posts
nak keje dgn dia...sori la, dia pun baru start bisnes....tapi biasa la org melayu meniaga, dpt untung skit dah ada aura kesombongan....

dia ajak join skali bisnes ngan dia tapi sy mana ada modal...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-1-2010 02:17 PM | Show all posts
opppssss, sori...

rasanya statement sy kasar skit, kata kat org melayu walhal sy pun melayu...tak sedar diri...

kwn sy bagitau, untung bersih bulanan ada dlm rm300...semuanya dia buat sendiri...
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2010 03:48 PM | Show all posts
opppssss, sori...

rasanya statement sy kasar skit, kata kat org melayu walhal sy pun melayu...tak sedar diri...

kwn sy bagitau, untung bersih bulanan ada dlm rm300...semuanya dia buat sendiri. ...
ridz09 Post at 17-1-2010 14:17


Itu semua dia yang Uruskan. Kalau bukan dia yang Uruskan takder dapat modal. Kira kwn kamu tu ada Usaha juga buka bisness. Buka perniagaan sudah tentu ada modal, belajar daripada pengalaman orang lain.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-1-2010 04:39 PM | Show all posts
Post Last Edit by ridz09 at 17-1-2010 16:41

nampaknya en matrik ni tak faham agaknya, maksud sy dia uruskan tu bermakna dia blm mampu lg nak ajak org lain keje dgn dia, kalau ada modal blh join skali, dah awal2 lg sy bagitau sy takde modal, nak join camne...

cakap senang en matrik oiii, nak berniaga bukan senang apatah lg sy akui yg sy nie bukan otak bisnes...tak berani nak ambik risiko
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-1-2010 04:49 PM | Show all posts
lagi satu, dlm umo dah nak meningkat senja nie, sy tak sanggup terkejar2 nak uruskan perniagaan...dah tak larat nak kejar harta dunia, kalau boleh nak lebihkan akhirat...

tujuan utama sy nak keje pun sbb nak tlg suami cari rezeki, bukan nak kejar kemewahan atau apa...sy takkan bekerja lg kalau gaji suami dah cukup...lagi bahagia dapat uruskan rumahtangga, tapi gaji suami 1100, byr kereta lg, utiliti, anak2 3 org yg masih bersekolah...kalau org dah berumahtangga mesti faham keadaan mcmn, kalau en matrik rasanya tak faham situasi tu, tak alami sendiri...

sy tak sanggup turun naik kl cari stok, berhutang sana, berhutang sini untuk pastikan barang dlm kedai penuh...kawan sy tu mmg minat bisnes, dah sy yakin dia akan berjaya nanti...insya Allah
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2010 01:52 AM | Show all posts
Kisah akak ni mmberikan kesedaran kat saya utk bersungguh-sungguh cari keje...saya baru je grad..aritu dapat masuk Apprenticeship Program kat Sime Darby skejap, quit sebab dapat keje gomen...tp keje gomen pun kontrak je, 6 bulan..kononnya leh lanjut kontrak smpai 2 taun, tapi 31 Dis da diberhntikan..

Skrg ni dok tanam anggur kat umah..motivasi makin turun..rasa cm xde guna blaja sampai degree..

Sy pun ada impian, nak kawin, nak ada family..tp keja yg dicari x dapat2..sy ingat sy la yg paling susah, tapi lepas baca cerita akak, baru saya tau, ada lagi yg lg susah..

To akak ridz09..InsyaAllah, akan ada gak keje kita nnti..gomen ke private..janji keje..sama2 la kita berdoa n berusaha..
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2010 08:53 AM | Show all posts
kpd tuan rumah... jawabnya boleh mohon kerja dgn gomen... syarat umur utk bekerja dgn gomen adalah sehingga 54 thn... selagi tak capai umur tu boleh mohon... pemohon yg ada pengalaman kerja ni selalunya da advantage sikitlah... dgn syarat pengalaman itu kena dlm bidang kerja yg berkaitanlah... kalau kata post kerani, pengalaman kerja kerani yg spt.nya akan memberikan advantage... biasanya dlm selection, markah utk pengalaman kerja ni 10 (maksimum)...
lagi satu, nak kerja dgn gomen ni... masa isi borang, khususnya bhg. rujukan tu... letaklah nama pegawai2 kerajaan yg ada post, yg kita kenal... jangan main tenyeh saja sebarang nama!... (lagi baik, kalau ada kenal pegawai di jabatan yg kita buat application tu!)
mutakhir ini permohonan utk bekerja dgn gomen sangat tinggi... satu post kosong, beratus yg mohon... bila dah banyak, nak buat selection pun makan masa... kaedah yg biasa digunakan, buat selection dgn tengok gambar yg menarik... maka letakkan gambar foto yg menarik, yg menunjukkan ketokohan... jangan main tempek saja gambar... nanti first selection pun tak dapat...
kemudian, isi borang tulis elok2... kalau agak tulisan kita, macam tulisan kanak2 sekolah rendah, mintak orang yg tulisan dia elok, tolong tulis borang utk kita... tulisan yg cantik dan kemas melambangkan peribadi!... jangan taip borang permohonan kerja dgn gomen!
di bahagian kelayakan akademik, tulis dgn jelas... khususnya yg ada degree/diploma... tulis bidang apa yg kita buat pengkhususan... jangan sekadar tulis... Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Awam... sebutkan bidang pengkhususan...
kat bhg pengalaman kerja, tulis pengalaman kerja ikut yg hirarki menurun... dari yg terkini sampai yg mula2... kalau banyak, tulis pengalaman kerja yg relevan shj... tulis post yg pernah disandang & tugas yg dilakukan... (ada pemohon cuma tulis post shj.. tak tulispun tugas dia di situ!)...
kalau isi bhg kegiatan luar... ni maksudnya penyertaan kita dlm ko-kurikulum atau aktiviti lur pejabatlah... tulis bermula dgn aktiviti sukan yg disertai... kalau banyak sertai aktiviti sukan, tulis sukan yg dlm team... kemudian baru sukan individu... lepas tu baru, aktiviti beruniform & berpersatuan... jangan tinggalkan kosong... ada tafsiran dia di sebalik penyertaan aktiviti ni... maka itu perlu diisi.
itu saja yg dapat saya kongsi sbg tips utk memohon kerja dgn gomen!... mudah2an dapatlah membantu tuan/puan sedikit sebanyak...
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2010 10:18 AM | Show all posts
59# tokwan_jantan
Saya dok renew SPA tp xda ruangan rujukan pun. Tahun ni dah masuk 3 thn sambilan (kontrak 1 tahun sekali renew) gaji kira hari mcm cakkang kt site.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

23-1-2022 08:23 PM GMT+8 , Processed in 0.083116 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list