CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 18950|Reply: 29

[Cadangan] Mintak kenaikan tagga gaji di sektor krjaan

[Copy link]
Post time 10-8-2009 03:59 PM | Show all posts |Read mode
Salam smua,

Nak tye kat ahli forumer sini camner nk buat surat kenaikan gaji di dalam sektor gov?
Sy baru shj join gov, selama ini kerja dgn private. Semasa taklimat & orentasi ada diberitahu yg pd sesiapa yg baru join gov dan mempunyai pengalaman keje private boleh memohon kenaikkan tangga gaji. cuma kami tidak la diberitau bagaimana caranye...
tapi kalu nk mintak naik gaji tu ms keje private kene la tally ngan keje gov... x buleh la b4 this keje sebagai promoter kedai kasut...pastu masuk gomen jawat jwtn pembantu tadbir. kes camnih xleh la nk mintak sbb keje n jawatan x sepadan.tu sebagai contoh.
So kalu ade sapa2 yg tau...tlg bgtau erk
tq.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2009 04:13 PM | Show all posts
bole ke mintak kenaikan gaji?..
setahu aku kalo gomen...dh diselaraskan gaji tu
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2009 04:16 PM | Show all posts
klo nak naik gaji kena ada diploma or ijazah lah...klo x de kelulusan tinggi2 baek x payah...menghabiskan air liur je begadoh ngn dorg...:@:@
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-8-2009 04:20 PM | Show all posts
Boleh....memula mls gak aku nk percaya. aku under kementerian pelajaran...intw ngan spp!!!menurut kwn aku yg dpt keje under spa pun ade diberitahu camtu. mintak jer la kan.....kena dptkan pengesahan majikan lama. cuma caranye jer aku blur...........
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2009 04:33 PM | Show all posts
bleh je..kawan aku buat camtu
sblm keje ngan gomen, dia keje swasta hampir 10 thn..keje yg sama level ngan keje dia dpt kat gomen..apa yg kakak nih buat, dia buat surat pengesahan + majikan lama akan sahkan surat tu...
cuba tanye kat bahagian bendahari utk pemahaman lanjut
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2009 04:37 PM | Show all posts
ooo anjakan gaji camtu.. yang aku tau ada staff aku yg mintak kenaikan gaji dari p1t1 terus pada p1t9 sebab ada sijil dari poli, xtau plak pengalaman kerja ngan private pun boleh di ambil kira.. contohnya u keje swasta sbg account clerk selama 3thn then dpt jd pembantu tadbir kewangan tangga gaji p1t1 boleh mintak anjakan gaji ke p1t3? klu kes camtu u boleh la buat surat memohon anjakan gaji direct ke JPA berserta dengan surat pengesahan majikan lama u.. format surat apa kata u tanya kerani perkhidmatan kat jabatan u..
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2009 05:11 PM | Show all posts
tatau pulak...baru ni tau...

dolu ada kawan tempat keje tu die pernah keje ngan syarikat swasta...engineer kat kl...start keje gomen, dapat start gaji p1t8 kalau tak silap...tapi bukan sebab die ada pengalaman keje, cume dapat sebab die ada degree engineering dan berdaftar ngan lembaga jurutera tah hape ke nama...kalau ikutkan cikgu starting gaji p1t4(ijazah sains) atau p1t2(bukan sains)...

perbezaan starting gaji tu ikut pada degree yg korang ada tu...kawan aku sorang ni pengalaman keje private 10 tahun, masuk gomen gaji same jerk macam org lain....takda kire pun pengalamannya di sektor swasta...
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2009 08:52 AM | Show all posts
7# aku_blur

yup.. yang aku tau pun camtu jgk, tangga gaji bergantung pd degree dan related certificate yang kita ada.. akauntan gred w41 start p1t7 tp klu berdaftar dgn certain persatuan akauntan akan dpt anjakan terus ke p1t9.. xpnah plak tau klu ada pengalaman kerja dengan bidang swasta pun boleh mintak anjakan gaji... or maybe polisi baru jpa dah boleh kot.. sebab ada jer akauntan sama jabatan ngan aku dah keje private 10 thn tp bila masuk gomen still start p1t7 jgk.. tp pnah ada kes staf yg mintak anjakan gaji utk jawatan pembantu tadbir kewangan w17 sebab ada diploma perakaunan di tolak sebab anjakan gaji untuk w17 hanya dengan sijil simpan kira politeknik atau setaraf.. kalau ada diploma ke atas kena mintak jawatan lain dengan gred lebih tinggi.. so xtau ler bleh apply ke x dengan kes tuan umah yg nk anjakan gaji berdasarkan pengalaman kerja di sektor swasta..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2009 04:02 PM | Show all posts
boleh je cuba. cuba tnya direct pd SPA bukan JPA ye. nnti SPA akan maklumkan proses2nya camne. apapun cuba dulu. dpt atau tak itu belakang kira...
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2009 06:15 PM | Show all posts
7# aku_blur  

yup.. yang aku tau pun camtu jgk, tangga gaji bergantung pd degree dan related certificate yang kita ada.. akauntan gred w41 start p1t7 tp klu berdaftar dgn certain persatuan akaunta ...
Radiostar Post at 11-8-2009 08:52 AM


Kredit +15 tuk post ni....

Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2009 06:18 PM | Show all posts
Post Last Edit by masnina at 11-8-2009 18:23

aku pernah call SPA tanya pasal bende ni..

memang confirm ada anjakan gaji pada calon yg berpengalaman dlm bidang swasta, dgn syarat skop kita masa kerja kat swasta dulu tu mesti related dgn jawatan yg ditawarkan di gomen. bende ni tak ramai yg tahu..

cthnya, aku dapat offer pegawai kawalan alam sekitar dgn jabatan kerajaan. sebelom ni, aku ada pengalaman 2 tahun sbg pegawai alam sekitar di sektor swasta. yg ni lah dikira anjakan gaji tu, iaitu dikira berapa tahun kita berkhidmat jawatan sama kat swasta tu. kalau akku kerja env officer kat swasta selama setahun pastu berenti, pastu kerja waitress 6 bulan. pastu jadi env officer balik 2 tahun... pengalaman aku sbg peg.alam sekitar tu dikira selama 3 tahun (dicantum2kan).

tu sb, dari sekarang aku memilih kerja dgn private. kalau boleh nak kerja yg related dgn environment je.. supaya bila dpt gomen nanti, boleh claim gaji lebih...

cuma aku tak pasti plak, berapa figure yg kita layak dapat utk setiap tahun pengalaman tu. aku nak tanya lelebih kat akak tu segan plak

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2009 06:23 PM | Show all posts
Post Last Edit by masnina at 11-8-2009 18:23

aku pernah call SPA tanya pasal bende ni..

memang confirm ada anjakan gaji pada calon yg berpengalaman dlm bidang swasta, dgn syarat skop kita masa k ...
masnina Post at 11-8-2009 06:18 PM


Good Post...kredit +20 tuk mas....

Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2009 07:43 AM | Show all posts
aku tak tahu.. sbb tak pernah keje dgn gomen...

TAPI..

yg pasti, kalau dah mintak naik gaji tu, aku harap korang naikkan jugak mutu dan prestasi keje... takde la dok kena komplen staf gomen especially yg front line tu sebuuuu jer...
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2009 09:00 AM | Show all posts
13# ryo_takahashi1

ni statement org jeles.. mcm la org keje private mutu diorang bagus sgt pon.. tapi sb swasta bukan bagi perkhidmatan scr langsung kat rakyat tu yg org tak pertikai sgt, pdhal kat tempat kerja aku ni, ngular je manjang
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-8-2009 02:11 PM | Show all posts
Tu la aku rse ni polisi baru. cuba dl kan kalu dpt alhamdullillah. aku nih bkn under spa...aku intw spp, n now berkhidmat kt kemeterian pelajaran malaysia. buleh ke tye spa? pls help2
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2009 02:44 PM | Show all posts
Post Last Edit by princess_dania at 17-12-2009 15:19

jwpn aku BOLEH. ini bukan polisi bru, dh berzaman pn tp xrmai org yg apply sbb xtau. dan terms yg digunakan utk kes2 cmni adlh pelarasan dlm penetapan gaji permulaan, bkn anjakan gaji. anjakan gaji tu hnya utk yg dpt ptk 4 je. klo ko intvw spp, mksdnye ko kena aply ngan spp sbb pihak berkuasa melantik ko adlh spp. utk lebih jelas, bleh x aku tau ko kje ape skrg dan kje ape ms kt private dlu? together with ur qualification and experience..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-8-2009 04:15 PM | Show all posts
tq princess_dania

i will pm u....
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2009 04:19 PM | Show all posts
13# ryo_takahashi1  

ni statement org jeles.. mcm la org keje private mutu diorang bagus sgt pon.. tapi sb swasta bukan bagi perkhidmatan scr langsung kat rakyat tu yg org tak pertikai sgt, pdhal  ...
masnina Post at 12-8-2009 09:00 AM


tal rs statement ryo tu jeles ke apa Mas....masalahnya byk komplen2 ni yg melibatkan Jabatan kerajaan....tp TAK SEMUA jabatan kerajaan yg begitu rupa....ada yg aguih,..malah lebih bagus dr sesetengah Private sektor...ramai sebenarnya yg dok aim dan perati staff2 Gomen ni...pantang salah sikit....komplen kuar media....sbb staff2 Gomen ni mmg senang nak detect kan....tambahan plak ramai yg berurusan dgn Jabatan kerajaan ...berbeza dgn staff private sektor yg kdg2 susah nak tahu dan cam derang ni kerja kat Company mana....so...Er.....
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2009 07:43 PM | Show all posts
mmg bleh pun, saya pun bru je msk gomen n masa lapor diri tu mmg diorang ada bgtau blh wat perm utk pelarasan gaji.. n i pun dah call spa, tp byk lak keja yg kena buat... kalu sapa2 yg rajin blh la buat. kalu dlm surat tawaran tu mmg dia bg sama ja dgn yg lain.. sapa yg ajin leh la dpt, tp kalu x minta mmg dia ikut je dia offer memula tu... kesimpulan,, sapa rejin usaha , InshaAllah dptla...
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2009 03:26 PM | Show all posts
bleh ke cam gitu?? tp kalo keje bertaraf kontrak bleh x??kontrak 2 tahun..
bleh apply jgk ke?? coz ikang baru je masuk gomen, tp kerajaan negeri je la. slbm ni da ade exp dlm 2 tahun. bleh ke??
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

22-5-2022 01:22 PM GMT+8 , Processed in 0.094462 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list