CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 4766|Reply: 17

[Aduan] Online bills monitoring

[Copy link]
Post time 16-7-2009 03:12 AM | Show all posts |Read mode
Salam semua,
Nak tanya kepada semua forumers kat sini,aku nie buta sket bab2 online service nie..
Ada tak servis yg kita boleh monitor pembayaran bil air,api dan telefon untuk rumah
secara online?

Macam nie ceritanya..org tua aku nie ada ler beberapa rumah sewa,sudah jadi
lumrah kalo penyewa tak bayar sewa dan cabut terus,dah biasa sangat kena..
Masalahnya bukan sewa jer dak bayar,sekali bil2 api dan air tertunggak sampai
5 bulan tak bayor..tensen betul aku..sampai dtg surat kuning nak potong api!!

So aku nak tanya ler kot ada servis on line macam TNB E-servis tu contohnya
yg boleh monitoring bil2 utk beberapa buah rumah dgn hanya memasukkan
address rumah contohnya...senang sket aku alert dan nak pergi sound penyewa
tu...

Sebab penyewa nie kalo dah start planning nak blaa memang diaorg akan ignore
bab2 bill2 tertunggak nie...terus cabut dgn sewa rumah pun tak bayar...masa nak
masuk rumah buat muka kesian tak mampu nak bayor deposit 3 bulan...last2
tuan rumah gak kena...

So ada forumers kat sini yg monitoring bills penyewa pakai online tak??
Ataupun ada sistem lain yg senang nak monitor??

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2009 08:10 AM | Show all posts
aku mmg skang ni pantau bil api aku secara online....cek kat TNB nya website...senang je nak register...pasal bil air plak...aku dok pantau...sbb dah lebey setahun bil air aku Free....almaklumlah...duk kat negeri Selangor...
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2009 10:40 PM | Show all posts
utk selangor, kl putrajaya utk bil air ade online monitoring nih..
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2009 12:24 AM | Show all posts
tenant2 aku lak, every month wajib bagi resit payment yg dia dah buat utk TNB dan water bill.
tenant aku student, so dorang mcm ikut arahan sikit la...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-7-2009 02:34 AM | Show all posts
Kalo student mungkin takde masalah...tapi kalo family man yg anak sulungnya pun dah masuk college...raser mcm tak sesuai plak aku nak collect bil tu...kecuali bil2 cukai pintu,tanah atau syabas...harus direct inform to owner kalau dapat...kalo depa bayar bill tu pun aku kasi tolak sewa...
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2009 08:35 AM | Show all posts
kredit +25 tuk pembuka topik..
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2009 10:13 AM | Show all posts
selain monitor bill tru tenet tu..

mebe tuan umah bole up deposit utiliti penyewa..
mebe sampai bole cover 3months punye bil ker..

selain tu, kalu try hntr surat kat tnb, syabas mntk jasa baik dorg hntr copy bil tiap2 bulan kat alamat yg dikehendaki..

setau aku kalu syabas ni tunggakan sampai 50 ke atas baru dorg potong..kalu dorg xpotong..bambu aje..
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2009 10:44 AM | Show all posts
susah gak tu norrah...kalau dpt pantau melalui internet  lebey bagus....kita tahu samada derang bayo atau tak....baki tertunggak ke...apa2 ke...
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2009 07:24 PM | Show all posts
ape bodo sgt bg sewa tak amek deposit..deposit tu la nak cover bil2 tertunggak kalau tenant main cabut je.. tu la org melayu salu mcm ni, bile tenant lari tinggal bil byk baru nak ngadu ,komplen. cube tgk owner cina, semua ada deposit.. tak byr bil tertunggak sblm kuar, die potong deposit..tenant tak leh lari.

lain kali nak bg sewa..tlg mintak deposit..jgn bagi muke sgt..sb byk yg jenis sewa, pastu lari
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-7-2009 10:21 PM | Show all posts
Kalo ikut hati memang ler camtu....tapi org tua aku nie mudah cair kalo diaorg tu ada seribu satu mcm masalah...nak tlg pun melayu gak...so kira pejam sebelah mata jer ler...dan aku tak nafikan penyewa cina yg menyewa rumah sewa aku memang tak mendtgkan masalah...kalo boleh depa nak beli terus rumah tu,

Bab nak masuk rumah nie aku biasa tak masuk campur sangat,so alternative way nie aku nak cuba implement dlm sistem kutipan rumah sewa tu...
Bila depa tak bayar,aku jugak tempat org tua aku mengeluh...
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2009 11:02 PM | Show all posts
tu lah..yg paling penting deposit tu la....
dan juga tenancy agreement.
make sure kita dapatkan copy IC dorang masa nak sign agreement tuh.
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2019 03:03 PM | Show all posts



Really good post. Thanks for sharing this wonderful informative article. I prefer the XPay life app is one of the best for all utility bill payments in India and also XPay life India’s first black chain secured app You can pay all your utility bills through XPay life and get more cashback's. you can pay easily online and offline bill payment clicks below links.

Airtel Postpaid Bill Payment

Airtel DTH Recharge

Quick Bill Payment Electricity

Pay Landline Bills

QR Code Bill Payment


Online bill payment through XPay Life. You can make a faster, easier and secure payment for all multi-utility bills such as Electricity, Gas, Water, Postpaid Mobile bill, Landline, Broadband, DTH Recharge become easier with XPay Life. Bill Payment Online is no more a tedious task as XPay Life has provided a solution to pay multi-utility bills through its web, mobile app and touch screen kiosk. We are one of the leading utility payment services companies in India. XPay life app is one of the best online bills payments app in India.



Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2020 04:12 AM | Show all posts
Microsoft office.com/setup comprises a bundle of useful applications and services, each created for individual usage. Visit office.com setup to get the Microsoft office.com/setup Suite on your device.
mcafee.com/activate is an independent support provider on On-Demand Remote Technical Services For mcafee.com/activate products. mcafee.com/activate offers a high level of security and has an advanced scanning feature. The McAfee firewall secures the users from unknown websites.mcafee.com/activate plays an important role in protecting Windows PC, Mac, Android and iPhone from malware and viruses.
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2020 10:42 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2020 08:38 AM | Show all posts
Aku pun tercari2 jugak, mana nak track sbb aku ni segala benda tak de tracking. Bila duit pun nak habis, baru haru biru dok ingat kira2 balik haha!
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2020 09:40 AM | Show all posts
hmm, kalau aku sbb aku bayar bil ke abende guna boost app je.. So aku track dpd situ..
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2021 02:03 PM | Show all posts
Visit canon.com/ijsetup/mg2522 to download and install the Canon Pixma MG 2522 Setup and enable your printer to execute various functions . canon.com/ijsetup mg2522 . Go through ij.start.canon/ts3122 and download the latest full driver & software package for PIXMA TS3122 ij.start.canon ts3122
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2021 02:12 PM | Show all posts
Microsoft portal allows downloading office apps on your 32 or 64-bit system. Microsoft365.com/setup . ij.start canon is the manufacturer site to download Canon printer drivers ij.start.canon , ij.start canon , ij.start.canon , ij.start.cannon
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic
Happy New Year 2022 Warga CARI!
XimHappy New Year 2022 Warga CARI!
Views : 863 Replies : 93
Dr. Aishah Yunos dedah ada  Wanita hidap ‘Vaginismus’ takut bersama suami selama enam tahun
YgBenarDr. Aishah Yunos dedah ada Wanita hidap
Views : 181 Replies : 1
Lagu cina
namemysoulLagu cina
Views : 70 Replies : 20
[ILMU MUDAH]: COFFEE (KOPI)..SELAMAT KE?
ipes2[ILMU MUDAH]: COFFEE (KOPI)..SELAMAT KE?
Views : 45181 Replies : 504
PAKAR MEMPERBAIKI MESIN BASUH, MESIN PENGERING, PETI SEJUK. PROFESSIONAL REPAIR
a开心果PAKAR MEMPERBAIKI MESIN BASUH, MESIN PEN
Views : 29786 Replies : 508
Kuin keris v60
owhgeeKuin keris v60
Views : 70662 Replies : 1990
Wanita maut digilis tren selepas ditolak lelaki kurang siuman
ultra78Wanita maut digilis tren selepas ditolak
Views : 1421 Replies : 32
[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah aje, ilmu harian! VOL.7
ipes2[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah
Views : 9724 Replies : 564
Brand New Massage Chair Kerusi Urut Healthcare Zero Gravity Space Capsule
冷寂雨-紫雨Brand New Massage Chair Kerusi Urut Heal
Views : 20930 Replies : 629
[SBS/Netflix 2021] OUR BELOVED SUMMER - Choi Woo Sik, Kim Da Mi
Rahah[SBS/Netflix 2021] OUR BELOVED SUMMER -
Views : 3559 Replies : 108



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

18-1-2022 03:55 PM GMT+8 , Processed in 0.091988 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list